Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (349)

Matty 

všechny recenze uživatele

Rozporuplnost. Na historické drama extrémně krátké záběry. Na akční velkofilm moc řečí. Na historické drama nadbytek záběrů opájejících se vlastní krásou. Na akční velkofilm mizerné triky. Věrnost historickým faktům byla přinejmenším z poloviny vytlačena senzacechtivostí (50% filmu je pokoušením diváka – „co když Panenská královna vlastně pannou nebyla?“). Cate i Clive hrají výborně, akorát oba ve špatném filmu. Ty správné, Johanka z Arku a Piráti z Karibiku, vznikly dříve. Dobré předně jako kýčovitá ilustrace doby. 65% Zajímavé komentáře: tron, Marius, Shushika, Psema, castor, murakamigirl ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Rovnako kvalitné ako pôvodný film... Len tých pár záberov na vojnu na mori, tomu uberá ten artový drajv. Inak ešte komornejšia konverzačka ako "jednotka", so skvelým Geoffrey Rushom, sympatickým Clive Owenom a žensky hravou Cate Blanchett. Krásne zábery a štylizácia so zmyslom pre intrigy. Jediným objektívnym mínusom sú skvelé trailery, ktoré v sebe dokázali nahromadiť viac energie, než celý film. Napriek tomu príjemný úmelecký zážitok... ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Skvělé kostýmové drama v kouzelném vizualním hávu. Cate Blanchett ve své životní roli. Paráda. Podle traileru působí Alžběta jako dobrodružný velkofilm plný bitevních scén. Zdání klame. Na plátně se odehrává spíše komorní drama plné intrik o získání moci a jejím upevnění. Režiser Kapur se zaměřil jen na samotnou Alžbětu. Nesnaží se moc vykreslit dobovou situaci. Zajímá se pouze o zvládání panovnických povinností touto úspěšnou leč osamělou a citově vyprahlou ženou. Popisuje ji jako panovačnou, ale v jádru dobrou ženu. A nutno dodat že Cate Blanchett tato role padne na míru. Určitě si ji hodně užívala a jde to znát. Jediné co já musím filmu vytknout je absence většího tempa. Film má necelé dvě hodiny. Místy se bohužel vleče jako 180ti minutový kolos. Na druhou stranu je znát velká vypiplanost každého záběru a dokonalá souhra kamery, hudby a herců. Určitě působí mnohem dražším dojmem než kolik opravdu stál. Doporučuji třeba těm co mají rádi Rob Roye. Milovníci Troji by se naopak měli Elizabeht vyhnout velkým obloukem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k traileru jsem cekal vic, hlavne teda vic namornich bitev. Ta je tu totiz jen jedna ke konci a navic tak nak divne sestrihana. Pak se tu ukaze Alzbeta ve zbroji, ale z toho taky ve vysledku nic neni. Takze zbejva jen kecani. Mame tu par vtipnejch scen, jako napadnici a pak tu vice, tu mene zajimavy dialogy o politice a podobne. A pak tu je Owen. Musi se nechat, ze vetsina dialogu mezi Blanchett a Owenem je prijemnejch a vetsinou i vtipnejch, tudiz kdyz Owen sleze z platna, je to horsi. Ono v podstate tyhle dva herci celej film zachranujou, Owen tomu dodava takovou krapet lehkost a Cate Blanchett podava naprosto famozni vykon. Jinak film muzu jeste pochvalit za peknou hudbu a snahu o velkolepej historickej film, bohuzel by to chtelo vic penez, takle to vypada velkolepe jen misty. Nemuzu rict, ze bych byl vylozene zklamanej, tech 110 minut jsem se bavil vcelku slusne, ale rozhodne z toho slo vytezit daleko vic, takle je to jen na 4*, ale s primhourenym okem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První díl měl mnohem větší šmrnc a víc jsem se dokázal vžít s postavama, přesněji řečeno z Elizabeth. Tohle bylo takový nedomrlý. Navíc závěrečné vyznění příběhu bylo přilepeno k jedné bitvě ze Španěly, to je přece z historického hlediska úplně směšné. Ukázka intrik nedokázala se mnou udělat absolutně nic, bylo to jakoby nedotažené, nebo jestli je to tím, že jsem už z naší politický scény tak otrlý, že tohle mě přijde jako nuda a rozevlátost. Děj mě absolutně nepodal ruku aby mě dostal k sobě. Zůstal někde v dáli chladný a bez emocí. Další věc co srazilo mé hodnocení byla záverečná bitva. Nejhůře odvedená práce za poslední dobu co jsem viděl. Proboha z tak památné bitvy u Calais si z filmu pamatuji jen plovoucího koně, přitom jenom manévrování flotil na výhodnější postavení trvalo týden. Kam zmizela ta velkolepost bitvy vždyť Španělšké armádě se říkalo Armada Invencible. Totální zklamání po všech možných stránkách. Od možného odpadu film záchranila jen a jen Cate Blanchett, tvůrci by jí měli líbat prdel za herecký výkon, co tam předvedla a zachránila tak film ještě od většího průseru. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Skotská královna Marie Stuartovna je uvězněna na hradě Fotheringay - před každou scénou odehrávající se ve Fotheringay se objeví záběr na hrad obklopený zasněženými vrcholky Skotských hor. Fotheringay se ale ve skutečnosti nachází v Northamptonshire - což je jeden z nejrovinatějších regionů v Anglii. (Rodriguez)
  • Aby sa ušetrili peniaze, bola postavená iba jedna replika lode. Na jednej strane to bolo Raleighovo (Clive Owen) anglické plavidlo a na druhej španielska galeóna. Pri natáčaní širokých záberov paluby sa dym použil na zakrytie akejkoľvek nekompatibility v dizajne. (Arsenal83)
  • Zpočátku nosí Alžběta a její chráněnka podobné střihy, ale poté, co se z nich stávají sokyně, se jejich šaty víc a víc odlišují. (xjane)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama