Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 2

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (353)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu další fantasy. Tentokrát naštěstí jednu z těch povedenějších. Režisér Mark Waters( Mean Girsl, Mezi námi děvčaty..) má totiž nadání, že umí i do filmu s jakkoliv předvídatelnou a klišovitou zápletkou obdařit svěžestí, no prostě z něj udělat dobrej film. A to samé se mu povedlo i u Spiderwicků. Ze začátku to je sice nic moc a ty rodinné problémy mě moc nebavili. Potom ale velmi dobrý Freddie Highmore přečte knihu, kterou neměl číst a začnou se dít věci. Film se rázem stává vtipnou i napínavou podívanou pro děti i dospělé se svižným tempem. Film prostě jede a zastaví se až se závěrečnými titulky, takže o tom ani nemáte moc šanci přemýšlet a celé si to užijete. Taková hodně milá fantasy jednohubka. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha fantasy, které doufají, že se stanou ikonou žánru jako je LOTR, Harry Potter a další. To se Spiderwickům určitě nestane a pochybuji, že přijde byť jedno pokračování. Nejde říct, že by tento film nebyl zábavný, ale chybí mu až příliš. Nedozvíme se nic než obyčejné "proč a kdo" a můžeme jen sledovat příběh, který je velké klišé, tentokrát o knize a světě, který nevidíme, ale je všude okolo náš. Možná jste to už slyšeli, možná i viděli. Vůbec by mě to nepřekvapovalo. Je to až příliš dětský film, který se chce tvářit jinak, ale opravdu mu to nejde. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedená fantasy podívaná, která pobaví celou rodinu. Film se nesnaží o nějakou rozmáchlou podívanou kopírující jiné fantasy spektákly a většina děje se odehrává v jednom domě a v okolních lesích. Ale i tak se jedná o velice zábavný snímek plný zajímavých stvoření, které "oživili" borci z ILM tudíž vypadají skoro jako živý. Film plyne rychlým tempem a pořád se v něm něco děje. Je plný různých soubojů a jiných akčních scén, které pobaví jak děti tak i dospělé. Jen předem upozorňuju na přeslazený konec ale to je u takových filmů pochopitelné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vydarená fantasy rozprávka, ktorá sa na nič nehrá. Dokáže zabaviť nielen deti ale aj starších. Nie je to dlhé, má to spád aj humor, takže u mňa v pohode v rámci žánru, za štyri disky. Hudba od J.Hornera, ktorý opäť potvrdil to, čo sa o ňom už roky hovorí, a to, že vykráda sám seba. Tentoraz hudobný motív z filmu Casper. 7/10. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na Kroniku Rodu Spiderwicků by šly napsat dvě zcela rovnoprávné recenze. Jedna dobrá, uživatelsky spotřební, a jedna záporná, žánrově teoretická. Ta první bude jasná pozvánka do kina. Rodiče, kteří chtějí občas s dětmi zajít na film, ale ne zas tak moc, aby v šatně odložili kromě kabátů i vyšší mozkové funkce a do sálu vcházet jenom s první signální či rovnou žebříčkovou soustavou, museli být v posledních měsících zoufalí. Vyprávění rozjíždí akci na akci a vystačí si s relativně malým prostorem domu a okolního lesa. Všechny děti se přes individuální rozdíly - rošťák, šprt a starší panovačná ségra, která to umí s kordem - osvědčí jako schopní bojovníci se zlem. Ve finále, kdy do boje zapojí i přepracovanou matku, dostane film grády podobně jako staří dobří Gremlini. Snímek má prostě spád, napětí, vtip, jen trochu kýčovitých sekvencí s "elfíky" a jeho jediná vada na kráse je v našem prostředí český dabing. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (10)

  • Paramount uvolnil na rodinné dobrodružství režiséra Marka Waterse 90 milionů dolarů (chtěl tím sekundovat Narnii). Celosvětově utržil slušných 163 milionů. (Rodriguez)
  • "Vždycky jsem měl rád fantasy filmy", řekl režisér Mark Waters (The House of Yes - scénář a režie). Proto se rozhodl natočit film podle knih od Tonnyho DiTerlizzi a Holly Black - Kronika rodu Spiderwicků. (Rodriguez)

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama