Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 2

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Recenze (353)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude horší, nakonec to ale nebylo tak zlé. Na snímku Spiderwick Chronicles je bohužel vidět, že je laděn spíš jako rodinný film pro děti než pořádné fantasy a těm starším z nás už tolik radosti nepřinese. Nutno podotknout, že goblini mi svým skákavým chováním připomínali spíše přerostlé zmutované žáby, které utekli z nedalekého Botiče. Mary-Louise Parker mi do role starostlivé matky prostě nesedne, ve "Weeds" to aspoň hraje na vtipnou stránku matky co by dealera THC. Co mě naopak pobavilo, byl hobgoblin Hogsqueal namluvený Sethem Rogenem už jen za jeho "Bird! Bird! Bird!". Freddie Highmore se velmi dobře dokázal vžít do role dvou různých osobností, což se nedá říct o toporném Davidovi Strathairnovi. Film také nabízí celkem slušné efekty, ale na pravé fantasy mi tam chyběla větší diverzita bytostí (poletující kytky nepočítám). Alespoň po hudební stránce odvedl James Horner odvedl výbornou práci a pěkně dokresluje atmosféru filmu. Škoda, film měl dobrý rozjezd, ale celá honba za Arthurem Spiderwickem je vlastně zbytečná a v druhé polovině mu došel dech. (6/10) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V životě jsem neviděl tak zlý děti. Jistá obluda, vašnivá čtenářka si chce jenom přečíst knížku, kterou našli děti ve svým baráku a představte si to, ty děti tu knížku té obludě ne a ne půjčit. Příběh směřuje ke koaličnímu jednání mezi všemi hamouny, jak zabránit obludě aby si přečetla knížku. Je to hrozný, úplnej nervák. Filmaři se strašně snaží aby jsme byli všichni na straně dětí a tak je nechali žít jenom s maminkou, aby nás dojali a zajistili naší plnou podporu tomu odpornému dětskému aktu lakomství. Výživná scéna nastane, když tam nějaké pohádková postava, silně připominají Škromacha nechutně fluše dětem do ksichtu, kéž bych uměl taky takhle výživně flusat. Film vám také ukáže nový umělecký způsob jak vymalovat vlastní kvartýr rajskou omáčkou. Já myslím, že podobný film jsme všichni potřebovali jak prase drbání. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

No ty brďo! Trailery hrozili ďalšou slizkou detskou fantasy - a ono je to v skutočnosti ultranadupaný akčný horor s fungujúcimi ľakačkami a takým závratným tempom , že sa to kľudne mohlo volať Spiderwickovo ultimátum (darmo, dedo Kahn je stále majster remesla, ak dá takýto rytmus Indymu, umriem blahom). Pravda, tá fantasy omáčka nie je nijako originálna, ale akčná omáčka, ktorú nechá Waters vybuchnúť v nevídane nátlakovej záverečnej scéne, rozhodne stojí zato. Highmore sympatický (minimálne z polovice), triky výborné (zlý obor ruluje, nesmial by som sa mu ani v regulérnom horore), Horner sa snaží. Watersovi by som pokojne dal natočiť pokračovanie Bladea. ;-) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Sympatická rodinná fantasy hříčka, dobře obsazená i zahraná. Bavilo mě to víc, než jsem čekal a děti jakbysmet. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zlý ošklivý děti to jsou, kam ta civilizace spěje. No žejo Pájo:) Tady je to záměrně vidět, poslední dobou se setkávám víc a víc s tím, kdy filmaři narážej na zlý parchanty, s nějakým tím poselstvím uvnitř. Kronika rodu Spiderwicků je film z řady těch fantasy, kterých za poslední dobou pár vzniklo, až na to, že tenhle je ten nejprůměrnější, jaký jsem za poslední dobu viděl. To i děti v Mostu přes zem Terabithie mi přišli milejší a originálnější. Freddie Highmore se možná tváří na mazánka, který hrát umí, ale počkejte na pubertu, co s ním udělaj Hollywoodské večírky a první fet na pánských záchudkách, na jedné z některých akce, pak si povíme. Zatím je to teda ještě hezkej klučík tady na fotkách... ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

První půlka velmi zábavná a tempo, které Waters nasadí do okamžiku, než se hrdinové dostanou do města, je téměř vražedné. Ke konci ale scénáři dochází dech a nezachrání to ani slušní herci, dobrá hudba a nadprůměrná režie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $71,195,053Tržby Celosvetovo $162,839,667Tržby za predaj DVD v USA $27,620,901 //počet predaných kusov 1,520,103║ Ničím prevratné fantasy, ľahko zapadne do nevýraznej priemernosti a ten rozpočet je dosť prestrelený na to že tam nehrajú žiadne veľké hviezdy ani že sa nekoná žiadna pompézna výprava. /55%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

V dorosteneckých scénách je Waters pevně v kramflecích a střílí hlášky na všechny strany (dokonce i o fous starší Highmore tak přestává být dítětem a stává se teenagerem), ale jakmile začne lesem pajdat Nick Nolte a iniciativou převezme pohádková říše s prkenným Davidem Strathairnem, film se rychle láme do dvou kusů... jeden nabízí ohraná klišé a podivné scenáristické kličky, druhý pak plnou kapsu hlášek a nekompromisních řešení (rajský protlak jako kyselina). Věčná škoda, že spolu tyhle části nevydržely v jedné místnosti a Watersovi se doslova rozutekly pod rukama. Výsledek tak chtě nechtě provází hořká pachuť spálené šance. Kniha dost možná stála za starou bačkoru, ale pokus o poctivý teenagerský crossover definitivně zpečetil osud filmu, ve kterém realita a fantazie skřípou, kdykoliv se dostanou do vzájemné blízkosti. Přičemž polehčující okolností není ani to, že vám to začne docházet až po skončení filmu... vystřízlivělých 50%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha fantasy, které doufají, že se stanou ikonou žánru jako je LOTR, Harry Potter a další. To se Spiderwickům určitě nestane a pochybuji, že přijde byť jedno pokračování. Nejde říct, že by tento film nebyl zábavný, ale chybí mu až příliš. Nedozvíme se nic než obyčejné "proč a kdo" a můžeme jen sledovat příběh, který je velké klišé, tentokrát o knize a světě, který nevidíme, ale je všude okolo náš. Možná jste to už slyšeli, možná i viděli. Vůbec by mě to nepřekvapovalo. Je to až příliš dětský film, který se chce tvářit jinak, ale opravdu mu to nejde. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Snesitelné, ale asi ne víc, než jednou. Waters zřejmě pochopil, že z tohohle scénáře pšenka nepokvete, a tak zběsile úhání dopředu, aby si nikdo nestačil všimnout, že vlastně kouká na docela nesmyslný a zbytečný film. Vizuální kabátek silně evokuje skvělou Terabithii, ale kde ta útočila sympatickými dětskými hrdiny s hmatatelným přátelským poutem, tam Spiderwickové vytahují akorát spoustu digitálních příšer a debilní dějové zvraty. Naštěstí to opravdu rychle odsýpá a Freddie Highmore je pořád ještě jedním z mála dětských herců, kteří jsou na plátně únosní. Jinak by bylo zle. 5/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno mě Mark Waters během úvodních dvaceti minut naprosto odzbrojil a nebojím se říci, že takřka i nadchl. Vše klapalo lépe než bych očekával. Především atmosféra a aura dětské výpravy za dobrodružstvím z toho přímo sálá. Zdejší děcka nejsou takový degeni jak bývá v podobném ranku filmů (špatným) zvykem, ale pěkně spratkovití a uvěřitelní hajzlíci, kteří nechtějí jedněm chudákům dopřát dobrého počtení. Prostě sympaťáci každým coulem. Aby toho nebylo málo, tak se ještě navíc hraje na překvapivě temnější notu. No a po tajemném úvodu se vyloží hlavní eso. Totiž CGI skřeti. Kronika se díky tomu přestane přetvařovat a... a vyleze na povrch krutá pravda. Žádný zázrak se nekoná, tohle je pouze další z nekonečného cyklu podbízivých rodinných fantasy rychlokvašek bez ladu a skladu na jedno použití. Děj tu není, jen jeho náhražka v podobě nefungujícího slepence nespočtu klišé. A co hůře. Jde o špatná, a úděsně naivní, klišé. Nikoli naivní v mile pohádkovém smyslu, ale v tom přesně opačném. Aby toho nebylo málo, tak byla přihozena i hrst moralit. Respektive rovnou celý valník. Herecky je to jak v kůlně před zimou. Jedno dřevo vedle druhého. I ten Nick Nolte se během své jediné několikavteřinové scény stihne ztrapnit jako už dlouho ne. O jindy a jinde tradičně výtečném Strathairnovi snad raději ani nemluvě. Jako celek to není přímo zlé, v zásadě ani moc nudné, řemeslně zajisté zdařilé, ale s úspěchem mě to iritovalo jako málo co v poslední době. Což mě mrzí, jelikož začátek sliboval velké věci co se kvalit týče a Freddie Highmore svou dvojroli zvládá až s nečekaným přehledem. V tom klukovi prostě něco je. A to je tak jediná informace, kterou mi Kronika poskytla. Ale to už jsem stejně dávno věděl, takže vlastně ne, je to fakticky zbytečný film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Tato kniha nepřinesla naší rodině nic než trápení!“…. Fantastická stvoření, která se maskují pomocí kouzel a tajemství říše neviditelných. Hezké triky a efekty a (občas) i dech beroucí dobrodružství. SMRT VŠEM OBRŮM!! Solidní rodinná zábava, dávající více napětí než je zvykem. V některých okamžicích si budou malé děti přinejmenším zakrývat oči. Pravda, skřítků a ostatní ,,havěti“ mohlo být klidně víc. Nezlobil bych se. Ovlivněn svými ratolestmi dávám 4*. Vy si klidně dejte jen tři! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

50%...Karlík (na druhou) a továrna na nesmysly na třetí...Příběh se komíhá na hranici demence a idiocie, pohádkový svět je kolonizován podivnými stvořeními, ze kterých zdaleka nejsnesitelnější je ptakolapka Seth Rogen (kterému to navíc poprvé na plátně docela sluší:), a řídí se zákonitostmi a motivacemi Kocourkova na silných halucinogenech. Na otázku "Proč" scénář odpovídá "Protože bagr". Místy je to hloupé zábavně a zejména rádoby-akční a rádoby-napínavé scény nepostrádají guilty-pleasure náboj, před úplným ztroskotáním a la Narnie posílá Waters záchranný člun. Coby sourozenecká komedie s ironickými hláškami "Jsem pacifista", prepubertálních konfliktů a škádlení to i díky Highmoreovi a jeho filmové sestře funguje dokonale. Škoda, že nejsou sirotci. Příbuzní totiž dopadli hůře-matka je zbytečná a občas hýbá volantem, prateta je zbytečná a občas hýbá hlavou, její otec je zbytečný a jako oživlá mrtvola by se uplatnil v zombie horroru ze staré dobré Anglie. Snaha vyrobit rodinné drama a přimět diváka k slzopudnému stavu vyznívá směšně, takže v téhle slátanině zbývá jen pochválit poměrně odvážné bojové scény, v nichž se brutálně likviduje armáda digitální zvířeny trpící bibliofilií. A to jsem pacifista:) 50% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

A zase ta samá písnička o dětech, které pomocí knížky otevřou oči a uvidí pohádkový svět. No a jak ta písnička pokračuje? Vezmeme si příklad ze skřítka Hejkala a popliveme ji. Velice by mě mrzelo, kdyby se mi podobný nenáročný a krásně odpočinkový film nelíbil a tak děkuji bohu, že mám svůj ochranný kruh a ten mě brání před dobrým filmovým vkusem. Kronika rodu Spiderwicků se evidentně líbí jenom dětem a Viktorce. Mám mít radost nebo se raději nechat sežrat skřety? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nedaj sa nikdy oklamať tým, čo si myslíš, že práve vidíš.“ Sám som troška prekvapený, že dávam až 80% - ale páčilo sa mi to. Knižky som nečítal, ale z kratučkého filmu som mal pocit, že je alebo brutálne prekombinovaný alebo brutálne skratkovitý. Na strane druhej, všetko som pochopil, vedel som, kto je kto, kto je dobrý, kto zlý a kto žerie vtákov. Páčili sa mi i početné počítačové efekty, na ktorých bolo vidieť, že sú počítačové, ale i tak mi pripadali krásne (dosť som z nich cítil muppeťáka Jima Hensona). Potešilo ma kvalitné herecké obsadenie (Parkerová, Strathairn), Freddie Highmore bol dokonca taký dobrý, že som až uprostred začal rozmýšľať, či sa na seba tí bratia iba tak podobajú alebo či ich náhodou oboch nehrá Freddie Highmore. Potešila ma tiež výprava domu, hlavne ale oceňujem scenár –páčilo sa mi „univerzum“, v akom sa dej odohrával. Občas haprovala logika (ZAČIATOK SPOILERU načo išli za strýkom, keď im nič neporadil? KONIEC SPOILERU) a miestami sa trikári až príliš predvádzali. No táto rozprávka má srdiečko a konečne niekto fantasy nakrútil aj inak, než len ako epické putovanie družiny naprieč zázračnou krajinou k sopke. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No v tomhle subzanru detskejch fantasy to je rozhodne nadprumerna podivana, ale par veci mi proste branilo, abych si film uzil jeste vic. Jednak pribeh je mirne receno stupidni, zlobr, kterej celej zivot zije mezi magickejma stvorenima potrebuje knihu napsanou clovekem, aby se vyznal v magickym svete. Pak ty samotny potvory, sice jsou trikove povedeny, ale je jich tu zoufale malo, takze vetsinu casu tu jen saskuje parta skretu, co vypada jak zaby. Navic bych uvital spis zamerit se na realismus, takle to kolikrat spis vypada jak nejaky hracky. No a treti a asi nejvetsi problem je s hercema. Sice tu je zase ten klisovitej prubeh, kdy se nejdriv hadaj a neveri a nakonec drzi pohromade, ale to bych prekous, ale co uz neprekousnu je to, ze Mary-Louise Parker je neskutecne nesympaticka krava a Sarah Bolger za ni moc nezaostava. Co se tyce Highmorea v dvojroli, jako nehraje spatne a ty dve postavy jsou napsany dostatecne odlisne, aby to nepusobilo dojmem, ze je to jeden herec, jenze proste on je takovy desny hovadko a navic interakce mezi nima obcas moc nevychazi. Ale krome tohohle to je zabavna a docela napinava podivana. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Milé děti, dnešní pohádka bude plná hrozivých lesních skřetů, co vypadají jako obludné žáby s velikánskou tlamou, tak se rychle schovejte pod peřinu a toaleťáky s sebou. To takhle stál uprostřed hvozdů jeden velký osamocený dům. A do něj se jednoho dne... A víte co?? Nic vám vyprávět nebudu, stejně to znáte, protože je to furt na jedno brdo. Prostě taková fantasy přesnídávka. Povedené digitální potvůrky laškují s trojicí sourozenců, přičemž jejich společným zájmem budiž stará kronika, po které pase zlobr (ale kdepak Shrek, ten chrápe doma v bažině), maskující se za kulhavého Nicka Nolteho. Občas napínavé (první půle), občas z prstu vycucané posuny v ději, trochu sterilní, mytologicky naťuknuté, se samozřejmě předvídatelným (ale vcelku vtipně řešeným) koncem, ve kterém nechybí klišovitá slzopudná rodinná scéna. Mladí herci dobří, "květinkovky" kouzelné, jako epizodní dobrodružství však nepříliš přesvědčivé. 90 miliónů dolarů(rozpočet)/162 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Šla jsem na to především kvůli těm dobře vypadajícím příšerkám a musím říct, že nezklamaly, některé byly dokonce velmi vtipné a z jiných šel docela strach - zvláš elfíci byli působiví. Jinak hezká, akční a svižně odsýpající dětská fantasy. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Asi se někde stala chyba, pokud ani Kronika rodu Spiderwicků nedokázala přetrumfnout Zlatý kompas se všemi svými nedostatky. Jako výtvarná podívaná je to vskutku pěkné (zejména ty květiny stojí za to), ale jako dětské fantasy se to až příliš tváří, že to nešťastným nedopatřením uteklo z odpoledního schématu jedné tuzemské televize a přitom je v tom předloha docela nevinně. Ta je totiž hravá a plná nápadů v kouzelném pohádkovém světě, který se však tady srazil do nelogických berliček pro ostudně lineární příběh (do bodu C musíme jít přes bod B, o kterém se dovíme v bodě A). A ani to by vlastně nevadilo (Memento dětského filmu opravdu nečekám). Ale když sami tvůrci jdou svému rodinnému divákovi mílovými kroky naproti, pak to považuji za podbízivě laciné a tomuto žánru značně nedůstojné. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale nemohla jsem se od filmu odtrhnout. Čekala jsem další nepovedené fantasy a bafl na mě dobrý akční horor. Vychytaný film pro všechny generace.. ()

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama