Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 4

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (353)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

50%...Karlík (na druhou) a továrna na nesmysly na třetí...Příběh se komíhá na hranici demence a idiocie, pohádkový svět je kolonizován podivnými stvořeními, ze kterých zdaleka nejsnesitelnější je ptakolapka Seth Rogen (kterému to navíc poprvé na plátně docela sluší:), a řídí se zákonitostmi a motivacemi Kocourkova na silných halucinogenech. Na otázku "Proč" scénář odpovídá "Protože bagr". Místy je to hloupé zábavně a zejména rádoby-akční a rádoby-napínavé scény nepostrádají guilty-pleasure náboj, před úplným ztroskotáním a la Narnie posílá Waters záchranný člun. Coby sourozenecká komedie s ironickými hláškami "Jsem pacifista", prepubertálních konfliktů a škádlení to i díky Highmoreovi a jeho filmové sestře funguje dokonale. Škoda, že nejsou sirotci. Příbuzní totiž dopadli hůře-matka je zbytečná a občas hýbá volantem, prateta je zbytečná a občas hýbá hlavou, její otec je zbytečný a jako oživlá mrtvola by se uplatnil v zombie horroru ze staré dobré Anglie. Snaha vyrobit rodinné drama a přimět diváka k slzopudnému stavu vyznívá směšně, takže v téhle slátanině zbývá jen pochválit poměrně odvážné bojové scény, v nichž se brutálně likviduje armáda digitální zvířeny trpící bibliofilií. A to jsem pacifista:) 50% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Napíšu knihu, kde shromáždím veškeré poznatky o nebezpečném paralelním světě a tuhle nebezpečnou literaturu umístím ve vlastním domě. V žádném případě si neodřeknu možnost to napsat a když už se stalo, ani mě nenapadne to zničit, vždyť všechny dostatečně ochráním cedulkou - nečti to, sic se stane cosi hrozného. Pak mě odnesou nějací pidižvíci někam a na ohroženou rodinu zapomenu okamžitě, stačí mi jen trochu zazpívat. Když člověk do zmíněné Spiderwick kroniky nahlídne tímhle způsobem, nutně si uvědomí, že už je dospělý. Jenže jak jinak, než přítomností šotků si vysvětlit, že něco, co jsem položila přesně sem tu teď není? Téma není nijak originální, což ovšem není ani mnohokrát zde vzpomenutý HP. Tři rozdílní sourozenci (pořád jsem si říkala, že ti kluci jsou si tak podobní, že to musí být dvojčata a pak jsem si připadala jako neprosté pako), kouzelný svět, dokonale tajemný dům, jen ta toporná matka, dobrá tak na zmáčknutí tabulátoru a pak shift a enter, předpoklad, že jinak bystré dítě si nevšimne rozkolu mezi rodiči a místy i pro malé děti až přílišné zjednodušení.... k dokonalosti těch rušivých drobností bylo moc, ale zas ne tolik, aby člověk hrdinům nefandil. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Na Kroniku Rodu Spiderwicků by šly napsat dvě zcela rovnoprávné recenze. Jedna dobrá, uživatelsky spotřební, a jedna záporná, žánrově teoretická. Ta první bude jasná pozvánka do kina. Rodiče, kteří chtějí občas s dětmi zajít na film, ale ne zas tak moc, aby v šatně odložili kromě kabátů i vyšší mozkové funkce a do sálu vcházet jenom s první signální či rovnou žebříčkovou soustavou, museli být v posledních měsících zoufalí. Vyprávění rozjíždí akci na akci a vystačí si s relativně malým prostorem domu a okolního lesa. Všechny děti se přes individuální rozdíly - rošťák, šprt a starší panovačná ségra, která to umí s kordem - osvědčí jako schopní bojovníci se zlem. Ve finále, kdy do boje zapojí i přepracovanou matku, dostane film grády podobně jako staří dobří Gremlini. Snímek má prostě spád, napětí, vtip, jen trochu kýčovitých sekvencí s "elfíky" a jeho jediná vada na kráse je v našem prostředí český dabing. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Kdybych se na to dívala dětskýma očima, asi bych byla nadšená, ale takhle je to jen průměrná podívaná, i když se sympatickými herci a pěkným vizuálem. Určitě se to ale mohlo obejít bez kopírování Gryfa z Harryho Pottera. Jinak je to příjemné pohodové pokoukání s profláklým dějem, které do světa fantasy sice nepřináší nic nového,ale nijak výrazně nezklame. Líbily se mi postavy Goblinů nebo Hosqueal věčně se honící za ptáky. "Malý"Freddie byl méně otravný než obvykle, jen nějak nemůžu uvěřit, že mu při natáčení filmu bylo šestnáct let,hmm..Každopádně uvidíme,třeba se někdy dostanu ke knize,snad mě osloví víc. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Asi se někde stala chyba, pokud ani Kronika rodu Spiderwicků nedokázala přetrumfnout Zlatý kompas se všemi svými nedostatky. Jako výtvarná podívaná je to vskutku pěkné (zejména ty květiny stojí za to), ale jako dětské fantasy se to až příliš tváří, že to nešťastným nedopatřením uteklo z odpoledního schématu jedné tuzemské televize a přitom je v tom předloha docela nevinně. Ta je totiž hravá a plná nápadů v kouzelném pohádkovém světě, který se však tady srazil do nelogických berliček pro ostudně lineární příběh (do bodu C musíme jít přes bod B, o kterém se dovíme v bodě A). A ani to by vlastně nevadilo (Memento dětského filmu opravdu nečekám). Ale když sami tvůrci jdou svému rodinnému divákovi mílovými kroky naproti, pak to považuji za podbízivě laciné a tomuto žánru značně nedůstojné. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení probíhalo v roce 2006 v kanadském Montréalu (provincie Québec). (noelcoward73)
  • Fantasy film Kronika rodu Spiderwicků byl natočen podle prvních tří dílů literární předlohy. Na papíře je Kronika určena menším dětem, film by ale podle režiséra Marka Waterse měl oslovit i starší diváky. (Pumiiix)

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama