Reklama

Reklama

Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

  • Německo Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (více)
Trailer

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler (Helge Schneider) propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici, a proto přichází s nápadem, že s přípravou novoročního projevu může Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum (Ulrich Mühe). Jenže Grünbaum je nejen židovského původu, ale ještě k tomu „žije“ i s celou svojí rodinou v koncentračním táboře. Goebbels neváhá a nechává celou rodinu přivézt rovnou do vůdcova sídla a Grünbauma posílá rovnou do kanceláře svého šéfa. Čas běží a vůdce musí být do novoročního projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho (Životy těch druhých) a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hmm, s očakávaním, že toto bude kult, a moje 3* sa tu budú vynímať ako podpriemer, prídem do profilu filmu a zistím, že má o 7% nižšie hodnotenie ako totálne úbohá americká komédia, ktorú som hodnotila pred minútkou... je to hanba. Pritom Môj vodca možno nie je perlou európskej kinematografie, ale mal aspoň nejakú myšlienku a k tomu slušný satirický a čiernohumorný potenciál, riadnu dávku paródie aj štipku nefalšovanej absurdity. V tej americkej komédii prevažovali polonahé baby a marihuana. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Film, který ve výsledku není ani tak komedií, jako spíše hořkou satirou. Tvůrci sami bohužel neměli evidentně jasno, co vlastně točí, o čemž svědčí některé vyloženě komicke (nebo alespoň absurdní) scény, které ale zase neladí s celkovým vyzněním filmu...Každopádně jsem ale čekal totální průser, a takový Můj vůdce v žádném případě není. Je jen čistě průměrný... Potěší fajn hudba a zajímavá výprava používání dobových záběrů třeba do různých zadních projekcí apod... ()

Reklama

Brano odpad!

všechny recenze uživatele

Nápad, ktorý mal veľký potencial, lenže prevedenie bolo katastrofálne. Skúsiť urobiť niečo na spôsob Chaplina sa nevydarilo a ja som sa pousmial len par krát. Celý film mi neprišiel zrovná vtipný, ale skôr nehorázne stupídny a nudný. A veľké mínus za herecké výkony. Taktiež vykresliť v tej dobe jedného z najsilnejších mužov sveta, ako poddajnú trosku mi už príde trochu od veci. Aspoň keby to bolo zábavne. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Ano opravdu je to neskutečná kravina. Trochu podnícen výbornou německou komedií Už je tady zas jsem se vrhl i na další parodické vyobrazení Adolfa Hitlera. Zdejší hodnocení mi mělo býti varování, ale rozhodl jsem se ho ignorovat a zkusit, jak mi sedne styl humoru. Opravdu nesedl. Je to zbytečně hloupé, neoriginální a zoufale nudné. Není to vůbec šokující a ani závratně podněcující k dalším myšlenkám. Dá se tedy říci, že naprosto zbytečné. Ztracená hodina a půl. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

,,Drama mi jde líp než komedie" vysvětluje Hitler židovskému herci Grunbaumovi... Tak věta sedí i k celému filmu. Komedie, která jako by se bála dotáhnout absurdní námět až do konce, místo toho zbytečně utíká k vážné linii... Samotný humor je pak často úmorný a bezzubý, narážky na přebujelou byrokracii třetí říše, případně pohled na hajlujícího psa nestačí. V němčině je to prý ale vtipné... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Dani Levy je židovského původu. (Mr.Hudson)

Související novinky

Největší námořní tragedie ve filmu

Největší námořní tragedie ve filmu

25.01.2007

Německá televizní společnost ZDF oznámila, že natočí velkofilm o největší námořní tragédii. V lednu 1945 se přeplněný Wilhelm Gustloff po nárazu torpéda, jenž bylo vypáleno sovětskou ponorkou, během… (více)

Reklama

Reklama