Reklama

Reklama

Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

  • Německo Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (více)
Trailer

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler (Helge Schneider) propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici, a proto přichází s nápadem, že s přípravou novoročního projevu může Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum (Ulrich Mühe). Jenže Grünbaum je nejen židovského původu, ale ještě k tomu „žije“ i s celou svojí rodinou v koncentračním táboře. Goebbels neváhá a nechává celou rodinu přivézt rovnou do vůdcova sídla a Grünbauma posílá rovnou do kanceláře svého šéfa. Čas běží a vůdce musí být do novoročního projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho (Životy těch druhých) a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Molir 

všechny recenze uživatele

OK, takhle zvláštní film jsem už dlouho neviděl. Sice to má být prý komedie, ale to mi, až na pár dle mého zbytečných a násilných gagů, vůbec nepřijde. Jde IMO spíše o absurdní drama postavené na téměř geniální premise, žel ta snaha udělat z toho komedii tomu sráží body dolů. A BTW by tomu rozhodně více slušela forma divadelní hry, přímo si to o to říká. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hmm, s očakávaním, že toto bude kult, a moje 3* sa tu budú vynímať ako podpriemer, prídem do profilu filmu a zistím, že má o 7% nižšie hodnotenie ako totálne úbohá americká komédia, ktorú som hodnotila pred minútkou... je to hanba. Pritom Môj vodca možno nie je perlou európskej kinematografie, ale mal aspoň nejakú myšlienku a k tomu slušný satirický a čiernohumorný potenciál, riadnu dávku paródie aj štipku nefalšovanej absurdity. V tej americkej komédii prevažovali polonahé baby a marihuana. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér židovského pôvodu natočil film, ktorý si uťahuje z Hitlera na všemožný spôsob, ale aj keď to skúša na všetky strany , humor sa nedostavil. Jednoducho tu humor nefunguje a aj keď film sám o sebe nepôsobí trápne, v rámci žánru komédia , kam ho režisér radí, ide jednoznačne o sklamanie. Neviem či má byť smiešne vidieť Hitlera v teplákovej súprave, či hrať sa s loďkou vo vani...Možno by to smiešne mohlo byť, ale muselo by sa to podať inak. Vedel by som si predstaviť niečo podobné , ale s podstatne lepšími scénami a dialógmi , veď ten nasizmus s Hitlerom na čele je nekonečná téma, z ktorej by sa dalo vyťažiť mnoho vtipných scén. Aj Z. Troška by to určite dokázal vtipnejšie. 50%. ()

sta 

všechny recenze uživatele

na komedii nevtipné (samozřejmě kromě docela dobrých hajlovacích scén a zesměšňování typicky německého štemplování), na jiný žánr bych měl daleko přísnější měřítka.. udělat z hitlera smutnou postavu, kterou v dětství táta bil, a proto si lidstvo zaslouží vyhladit?! no nevim.. navíc ta apriorní kontroverze vyznívá dost trapně.. a nejvtipnější nakoec je, že to všechno natočili židé - že by nějaká revanga?! ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Je to dost neurovnaný film, který se tváří jako satira, ale je to jen čistý výsměch Adolfu Hitlerovi. Bohužel ten výsměch není moc vtipný. Hitler štěká jako pes, dělá kliky nebo při jídle prská, jak je rozčilený. Nejvtipnější je možná scéna, kdy je mu zima a tak uléhá mezi židovské manžele, aby se zahřál. Vůdce je tu prezentován jako slaboch, který byl v dětsví týrán svým otcem a toto trauma způsobilo tu jeho nenávist Židům a jiným národům. Nakonec je to však Žid, který mu má pomoci od deprese. Některé absurdní scény jsou docela zábavné, jiné jsou slabší. Za jedno podívání to stálo, ale v paměti mi to na moc dlouho neutkví. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Dani Levy je židovského původu. (Mr.Hudson)
  • Hodnost SS-Untersturmbannführer, která je ve filmu zmíněna, ve skutečnosti neexistuje ani nikdy neexistovala. (HJ-FILIP)

Související novinky

Největší námořní tragedie ve filmu

Největší námořní tragedie ve filmu

25.01.2007

Německá televizní společnost ZDF oznámila, že natočí velkofilm o největší námořní tragédii. V lednu 1945 se přeplněný Wilhelm Gustloff po nárazu torpéda, jenž bylo vypáleno sovětskou ponorkou, během… (více)

Reklama

Reklama