Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

mm13 

všechny recenze uživatele

David Von Ancken síce nič vyslovene nepokazil, no ani naplno nevyužil možnosti, ktoré sa mu núkali. Všetko je super fajn - od okamžitého nástupu do deja, cez všetky tie šťastné aj nešťastné náhody, neskutočný dôvtip hlavných hrdinov na jednej strane i infantilné omyly na strane druhej... je to ani nie tak realistické (ale je!), ako skôr hlavne ľudské. Nehovoriac už o perfektnom obsadení, ktorému dominuje Pierce Brosnan. Nie že by mal neviem akú náročnú úlohu, ale obrovsky mu to sekne a neodolateľne si to užíva... Zbytočné, i keď neprekážajúce sú však postupne gradované retrospektívy, nechutne klišoidná je hláška o hlúposti mladého bankového lupiča, no a najmenej zvládnutý je záver filmu, ktorý je po scenáristickej stránke bezchybný, spôsob jeho podania však málo dôrazný. ----- Minimálne od stretnutia s Indiánom sú už totiž obe hlavné postavy akoby v inom svete, ich vnímanie sa po obrovskom psychickom aj fyzickom vypätí zmenilo, z priamočiarej naháňačky sa stáva metafyzická reflexia a ono by to všetko aj zafungovalo, keby podobné zmeny zaznamenala aj atmosféra snímku. Práve tu však pán režisér nepríde s potrebným posunom v spôsobe akým príbeh doteraz rozprával, resp. je to posun minimálny a pointa tak nejednému divákovi beznádejne uniká. Nemám v tomto prípade pocit, že by sa tak dialo z nevedomosti, skôr z prílišnej opatrnosti. Sympatický dojem prevláda, o to väčší je však smútok z vymenovaných nedostatkov. Škoda, kombinácia Sergia Leoneho, Jima Jarmuscha a Arthura Penna by bola kurevsky výdatným sústom. ()

Andersis 

všechny recenze uživatele

První půl hodinu uslyšíte Pierce Brosnana jak říká jen auuuu uhhhh ahhhhhh chhhhhhh.... , ale ani se mu nedivím. Proč Chce Liam Nelson dostat Pierce Brosnana se dozvíte až postupem filmu. Vyndávání kulky bylo fajn stejně tak i pastička. Ale jinak konečně film který se odehrává na divokém západě a není to western. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který je však i přesto velmi kvalitní. A to hlavně díky skvělé kameře a režii a velmi kvalitním hereckým výkonům - Brosnan a Neeson jsou skvělí. Nechápu, že tu někdo píše o vleklosti děje - já nejsem toho samého názoru, děj plyne rychle a nenechá divákovi ani chvíli vydechnout. Tenhle film by mohl být živou vodou na uvadající kategorii filmů, jakou americký western dozajista je. Bohužel. Už teď se však těším na 3:10 Yuma. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Díky silné tradici antiwesternů má dnes Divoký západ krutou a naturalistickou podobu. Tento film navíc Ameriku po občanské válce ukazuje jako svět morální nejednoznačnosti. Od toho se odvíjí příběh honu na člověka, který zároveň ukazuje lovce i psance. Při tom záměrně nedává nahlédnout jejich motivace a obě strany prezentuje ambivalentně. Klíčovou vlastností filmu je neustálý pohyb. Postavy se fyzicky ženou od mrazivých zasněžených hor až do rozpálené pouště a současně psychicky od pudové touhy přežít přes duchovno a metaforično až k prozření. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Naprosto sdílím názor uživatele DaViD´82. Od prvních minut jsme v akci, na vysvětlování není čas. Western to je pouze v kulisách a prostředí, což ale vůbec není na škodu. Sedí to. Nenechte se zmílit, i přes 3 hvězdy se jedná o kvalitní snímek, ale bohužel ho zabíjí prostřední část. Kdy se v podstatě odehrává stále to samé dokola. Závěrečná scéna (od Indiána) nestačí na to, aby film zvedla z lehkého nadprůměru. Ač Neeson i neoholený sympaťák Brosnan sahali po čtvrté hvězdě od prvních minut, budu na ně tentokrát krutý. Konec je krásný (i když celkem čekatelný), ale nemuseli jsme se do něj takhle belhat. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Puška plukovníka Carvera (Liam Neeson) vo filme je železná puška Henry 1860, čo naznačuje, že bola jednou z prvých štyroch stoviek vyrobených predtým, ako bola koncom roku 1862 nahradená modernejšou mosadzou. (m.a.t.o.)
  • Natočeno za 45 dní. (D3VIL)
  • Hoci sa dej odohráva v Nevade, žiadne scény sa tam nenatáčali. Medzi skutočné miesta natáčania patria Oregon, Kalifornia a Arizona. Všetky tieto štáty hraničia s Nevadou. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama