Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Recenze (255)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dráma, ktorá má bližšie k The Edge (1997) než k westernu. Westernové je tu iba prostredie. Na podstatnú informáciu, prečo jeden prenásleduje druhého čakáme dosť dlho a jej prezradenie nemá až tak silný dopad, ako by chcelo (je uponáhľané a zvláštne zostrihané). Herecká superdvojka, atraktívne exteriéry a tajomno, ktoré sa nesie celým filmom, ale vystačia na príjemnú filmovú zábavu, v ktorej je stále sa na čo alebo na koho sa pozerať. Finálna "mystická" pasáž filmu dojme a urobí snímku osobitejšou, ale nie výrazne lepšou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Spousta krás přírody, trošička starého dobrého - a velmi pohledně naaranžovaného a nasnímaného - ultranásilí ála John Rambo (v prvním díle, šmarijápanno:)) a k tomu v podstatě již mnohokrát viděný příběh o válce a pomstě. Jenže tentokrát nejde jen o (s)prostou akci, ale zejména s blížícím se koncem i o něco hlubšího a filozofičtějšího - zdravíme zejména Wese Studiho a Anjelicu Huston. Seraphim Falls jsou poctivě natočeným filmem s dost štědrou výpravou a dobrou, žel poněkud nevýraznou hudbou (Harry Gregson-Williams), a ještě mnohem více bohužel vzhledem především k pěkně trapnému zakončení příběhu daleko menší požitek než třeba The Proposition. Mrzí mě to, protože s trochu větší porcí "umění" by se z jinak prosté story mohlo stát něco podstatně originálnějšího, ergo zajímavějšího. Takhle je to jen formálně pěkné, ale obsahově jaksi rozpačité dílko, které svých několik velmi fajných momentů zabije podle mě nevhodnou pointou. Těch 70% je pak částečně i za to, jak se zúčastnění pánové chopili svých pro ně dost netypických rolí. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film. Ani by som ho nenazval westernom, hoci používa jeho rekvizity. Keď o ňom uvažujem celkovo, tak mi dochádza, že hoci mám rozporuplné pocity, jedinou vecou, ktorá mi tam vadila, boli tie nepravdepodobné, za vlasy pritiahnuté spôsoby, akými Brosnan zabíja Neesonových parťákov (hlavne nôž pustený zo stromu a železá na medveďa). Ten mystický záver samozrejme človeku vytlačí buľvy z jamiek, ale veľa vysvetľujú záverečné titulky, v ktorých je postava Wesa Studiho (Indiána sediaceho pri studni) označená ako Cháron. Možno v tom bola len bezradnosť tvorcov s ukončením príbehu, ale takto to dáva zmysel, je to zaujímavé, a navyše Anjelica Huston si tú rolu aj na malej ploche celkom vychutnala. Inak film samozrejme stojí na výborných, do značnej miery fyzických výkonoch hlavných dvoch predstaviteľov a majstrom Johnom Tollom nasnímanej prírodnej nádhere. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $418,296Tržby Celosvetovo $1,220,058║ Pierce Brosnan je výborný pekne to ťahá, má to miestami dobrú surovú dravosť a slušnú drsnosť, koniec taký poblúznení ale aj tak spokojnosť /70%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Westerny mám rád. Inu jsem čekal po dlouhé době fajn příspěvek do tohohle v podstatě mrtvého žánru. To co jsem viděl mě ale moc nepotěšilo. Na začátku jste hozeni přímo do děje, když banda chlápků postřelí Brosnana "kempujícího" v lese. Ten se skoulí po svahu a začne brát draka neúprosnou divočinou. Vzápětí na plátno dorazí Neeson se čtyřmi najatými pistolníky a prohlásí, že ho chce živého. Hoďku a půl pak sledujete nahánění Brosnana po horách, netušíc proč a zač. Pronásledovatelů postupně ubývá a v jednu chvíli se jentak mimoděk dozvíme, že Brosnan je bývalý voják, a že zabil v jedné z bitev sto mužů, takže je asi fakt velkej drsňák. Díky slušné režii se ale člověk naštěstí moc nenudí a docela v pohodě se dokoušete k rozhodujícímu momentu - ty nebo já. Scénárista konečně vybalí důvod celého pronásledování, který jsme bohužel už viděli v x jiných filmech a vy jenom tipujete kdo s koho. Tady asi tvůrcům došlo, že filmů o dvou mužích co si jdou po krku a na konci jeden umře bylo dost, takže by to měli nějak vyšperkovat. Raději se nebudu rozepisovat jak, ale garantuji vám, že budete hodně kroutit hlavou. Seraphim Falls bych nazval promarněnou šancí, protože ve vizuálu režisér Anckem rozhodně boduje a celkově si film drží slušné tempo i drsnost, ale chtělo to holt lepší příběh. Ještě bych vyzdvihl Brosnana, který by v těhle drsných rolích mohl najít finanční zajištění na stáří. Čekal jsem tedy rozhodně víc a divil bych se, kdyby mi v hlavě z filmu zbylo něco jiného než mimózní scéna s koněm. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Žádné vysvětlování a hned od prvních vteřin jsme uprostřed děje. Seraphim Falls sice nemají příliš šanci zaujmout scénářem, ale i tak jsou dobrým snímkem. Především díky úchvatným přírodním scenériím a ústřednímu charismatickému duu. Začátek až po chatu a konec od setkání s indiánem jsou naprosto výborné, ovšem mezitím je dobře hodina filmu, ve které se odehrává pouze variace na úvodní scénu na x způsobů. Zkrátit stopáž či obzvláštnit střed filmu nějakou zajímavou scénou a mohlo se jednat o nadprůměrnou záležitost. Takto jde o průměrné, byť nesporně zajímavé, drama, které zase až tak moc westernem není. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Western natočený s pohodou. Klasika. Jeden chlap honí druhého, kolem umírají další chlapi. Pěkné exteriéry (hlavně lesy) dodávají tomu snímku na zajímavosti. Za povšimnutí stojí hlavní herecké duo, na které se dobře kouká… ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Díky silné tradici antiwesternů má dnes Divoký západ krutou a naturalistickou podobu. Tento film navíc Ameriku po občanské válce ukazuje jako svět morální nejednoznačnosti. Od toho se odvíjí příběh honu na člověka, který zároveň ukazuje lovce i psance. Při tom záměrně nedává nahlédnout jejich motivace a obě strany prezentuje ambivalentně. Klíčovou vlastností filmu je neustálý pohyb. Postavy se fyzicky ženou od mrazivých zasněžených hor až do rozpálené pouště a současně psychicky od pudové touhy přežít přes duchovno a metaforično až k prozření. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to strašná škoda, ale i přes fantastické a trefné obsazení, skvěle zahrané i vedlejší role, hypnotické exteriéry a naprosto dokonalou první půlhodinu, se mi tento western ve výsledku nijak nelíbil. A přesto jsem první půlhodinu myslel, že si Brosnan konečně vybral kvalitní film a že Muž proti muži bude stejně kvalitní zábava jako třeba Dravci. Jenže druhá půlhodina opakuje jen s různými obměnami tu první, naprosto parodicky a nereálně oddaluje chvíli Brosnanova dopadení a občas neuměle moralizuje (třeba trapný proslov nad mrtvým banditou). Poslední půlhodina filmu nasazuje korunu a upřímně ho splachuje do hajzlu. Závěr ve stylu opiovýho tripu se sem vůbec nehodí, nehledě že režisér snovou a reálnou část nijak viditelněji neoddělil a diváka to zmate. (Připomnělo mi to jednu knížku od L. Vaňkové, kde v jedné větě přešla z ich formy do erformy a výsledkem byla jen divná pachuť na patře.) Další věc, která mi přišla trochu nereálná, je to množství lidí na prérii... Skoro jak v Tescu, když je fingovaný výprodej... Osobně neodpustím scénáristovi, jak šlendriánsky příběh filmu nezvládl a jaký hloupý důvod dal Neesonovi, aby Brosnana nenáviděl. Co se týká konce, je to jako nějaké podobenství alá Bergman, pouze nedokonale nevýrazné. Indián u jezírka se jmenuje Charon (převozník do podsvětí). Prodavačka likéru Madamme Louise C. Fair je možné číst jako Lucifer, který ještě stále vlastně je anděl, přestože za přílišnou sobeckost a aroganci padl. Originální název filmu znamená nejen název místa, ale i "Padlí Andělé", Carver=řezbář/sochař/řezník přeneseně tvůrce, Gideon=mocný válečník/ničitel, je podle Bible vládce židů který je zachránil před Madianskými a opět navrátil na cestu k Bohu (viz. Kniha soudců, kapitola 6-8). Ať už uvedené významy znamenají dohromady cokoliv, je to zamotané. Osobně bych rád, aby se vrátili k zábavnějšímu typu westernového žánru, než jsou z poslední doby třeba teplá Zkrocená hora, studený Návrat do Cold Mountain nebo náročné a neobvyklé, přesto vůbec ne špatné Tři pohřby . Kromě první půlhodiny Muže proti muži a Tří pohřbů se však jedná jen o zbytečné ztráty času. Muž proti muži mohl být skvělý, chtělo to jen hodně drobností a změn, jiného scénáristu, režiséra nesnažícího se natočit další Apokalypsu... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Místy brutální westernový thriller o osobní mstě jednoho muže proti druhému v době po občanské válce v USA. Neúprosný Carver (Liam Neeson) toužící po pomstě vede skupinu najatých mužů pronásledujících v zasněžených horách a později v údolí a žhavé poušti již postřeleného prchajícího lovce kožešin Gideona (Pierce Brosnan). Gideon je však prohnaný bývalý voják a nemilosrdný zabiják, je-li ohrožován. Ze strhujícího dechberoucího počátku film ke konci zpomaluje, objevují se i nepravděpodobné napůl mystické postavy (indián u pramene, obchodnice se všelékem na poušti) a ještě méně pravděpodobný konec. Navíc mi vadí český překlad názvu filmu Seraphim Falls jako Muž proti muži, zvláště když už se zcela stejně jmenuje dějově úplně jiný western o pomstě z r.1968 se známým Lee Van Cleefem v hlavní roli. Trailer: http://www.csfd.cz/film/226832-muz-proti-muzi-seraphim-falls/videa/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Konfederační kapitán Ahab na stezce pomsty za Yankee Moby Dickem.. Westerny, kde mají všichni vybělený chrup, tvář jak z reklamy na Gillette, čerstvě vyprané a nažehlené šaty a už z dálky voní levandulovou pěnou z horké koupele, mají u mě vždycky ztíženou pozici, takže v tomto ohledu Seraphim Falls rychle získalo na kreditu. Banální revenge historka sice trošku bojuje se scénářem, ale špinavá surovost s železitou pachutí krve v ústech, ikonické záběry otevřené krajiny či hudba H.Gregsona-Williamse (fajnšmekři najdou i Goldsmithův motiv z Pattona) vás s přehledem dovedou až k alegorickému, ne ke všem divákům vstřícnému solnému jezeru, kde úřadují indiánský převozník, pekelná šmejdice s všelékem a poznání, že válka jednou skončí i těm, co nejsou mrtví. Tržbami i divákem neprávem opomíjený kousek z westernové vlny 21.století, v níž se dbá na realismus, nejednoznačnost postav a existenciální prvky. Apropo, kapitán Brosnan umí s vnitřnostmi opravdu veliké věci.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

První půlhodinka v lese je více než ucházející, s přibývajícími minutami už nemá film co nabídnout, zabředává do nudy a konec je parodií na sebe sama. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Súčasný western sa uberá trošku iným smerom ako pravé klasiky z 50-tych až 70-tych rokov. Dnes sa divákov snažia tvorcovia nalákať na drsnú, surovú a tvrdú atmosféru divokého západu, kde bol chlap odkázaný sám na seba a na svoju pušku (nôž). Popri tom z opačnej strany mince vytiahnu krásnu scenériu tamojšej prírody, kvalitne pasujúcu hudbu, rovnako kvalitných hercov (najmä Brosnan to celé kvalitne ťahal) a náznak originality v scenári. A zdá sa, že to funguje. Von Ancken, čoby jeden zo súčasných seriálových kráľov sa vrhol do odvážneho projektu a časť jeho skúseností sa v ňom odrazila. Len neviem, či si toľko vychutnával voľnosť v minutáži, ktorú v seriáloch musia prísne dodržiavať, ale tu to trošku prepískol. Skvelý vstup do filmu sa po čase nepochopiteľne zbrzdí. Zdĺhavé scény sa dali kľudne skrojiť aj o 20minút, hlavným tŕňom v oku boli halucinačné výstupy na záver. Film by bol dynamickejší a najmä tí, ktorých tak skvelo navnadil v prvej polhodinke, by neboli potom sklamaní. 75%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dva muži v boji s divočinou i sami se sebou, z nichž ani jeden nesplňuje prototyp klasického kladného hrdiny, na druhou stranu ani klasického záporáka. Protože jsem předem věděla, jakou roli Pierce Brosnan v příběhu hraje, měla jsem možná trochu výhodu a nemusela jsem hodinu a půl sledovat jenom obyčejnou komorní pomalu plynoucí honičku dvou postaviček. A pokud říkám komorní, tak skutečně komorní myslím, kromě Pierce a Liama se sice čas od času objeví na scéně ještě někdo jiný (Anjelica Hudson uprostřed pouště, Xander Berkeley jako šéf stavby dálnice), jinak se celou dobu můžeme místo velkolepých bitev kochat maximálně tak krásnou přírodou (na druhou stranu skvěle natočenou Johnem Tollem). Trochu víc jsem se těšila na flashbacky z minulosti, ztvárnění občanské války, bohužel se ale příběh až na závěrečnou pointu zaměřil výhradně na běh divočinou. i tak si ale nemůžu pomoct, ale konec se mi moc líbil... ne, že by ta pointa nebyla lehce odhadnutelná, ale posledních pět minut je moc krásných, tak trochu melancholických. A ta hudba... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní oldschoolovka se skvělými hereckými výkony, výbornou kamerou a úžasnou hudbou Harryho Gregsona-Williamse. Vynikající začátek v horách následuje slabší prostřední část, kdy se vlastně téměř nic neděje. Tedy kromě toho, že Pierce Brosnan vybaluje jednu parádičku za druhou. Konec byl překvapivě takový jaký jsem si přál, ale jaký jsem rozhodně nečekal. Opravdu moc dobrá podívaná. Režisér David Von Ancken se rozhodně za svůj první celovečerní film nemusí stydět. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Western zažíva silné obdobie experimentov. Artovy Summer Love, moderny 3:10 to Yuma, postmoderny No Country For Old Man......a taktiež Seraphim Falls. Z počiatku film vyzerá ako klasicky pojatý, no moderne drsný western. Liam Neeson, skôr štandartne stváňuje štandartnú postavu, no Brosnan sa vznáša. Doslova akoby odhodil bondovské okovy a ukázal SKUTOČNÝ herecký výkon. UŽÍVA si to. V závere sa však všetko mení a vyzerá to, akoby v poslednej pätnásťminútovke prevzal režisérske žezlo Tarsem Singh a napodobnil to, čo predviedol v The Fall. Film je to veru nevyvážený a dal by sa ľahko zkritizovať, no na druhú stranu fanúškom westernu prináša silnú dávku poctivej roboty, a pôsobivé, neočakávané finále. Jednoznačne áno. Pozrite si to. (7.9/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Příjemná a nenáročná zábava staré školy s fenomenálním kameramanem a neméně schopným skladatelem. Režie není zase tak důležitá. Všechny benefity obstarávají strhující přírodní scenérie, syrovost a dva neskutečně charizmatičtí hlavní hrdinové. Především pak Liam Neeson je v roli bývalého vojáka přímo na pusinku. Ústřední duo má ještě jedno devizum. Nejednoznačnost charakterů. Ani nejpozornější divák nedokáže s rukou na srdci řici který je zlý a který je hodný, potažmo který si zaslouží vyhrát. Oba dva jsou drsní, nelítostní a mají proto dobrý důvod. Závěrečná snaha o mysterióznost se dá překousnout, i když se mi do tak realistického příběhu nelíbí. A konec ? Asi nejrozumnější vyústění i když poněkud vyměklé. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Již v první chvíli filmu jsem se zaradoval: "Konečně po nějakém čase western, ve kterém je sníh!". Nekompromisní ántré party drsňáků, kteří se snaží dopdnout jiného drsňáka mě navnadilo a já si říkal: "Konečně něco pořádného". Situace byly brutálně realistické a uvěřitelné a konečně jsem viděl scény, které v žádném jiném westernu ne (promrzlý Gideon rozpáře mrtvého, aby si v něm ohřál ruce). Jenomže ouha. Sníh se z filmu vytratil jak ze slunečné pláně a začalo stereotypní (získávání koní), trochu naivní, ale přitom vůbec ne špatné dobrodružství. Ovšem závěrečná pasáž (zhruba od vysvětlovacího flashbacku) s náslilně naroubovanou mysterií (chvílemi mi to připomínalo pohádku "Třetí princ" :-)) se zvrhla v naprostou fantasmagorii (jak to slovo nemám rád, ale nic jiného se k tomu nehodí líp) a konec se víceméně nedostavil. Proč tam, proboha, tvůrci museli dávat mysteriózní zápletku, když k tomu od začátku pranic nenasvědčovalo!? Pod silnou touhou se absolutně odlišit se jim to vymklo z rukou. A je to obrovská škoda. Pierce Brosnan a Liam Neeson byli naprosto výborní a kamera rovněž. Nemohu říci, že by se mi "Seraphim Falls" nelíbilo, bohužel závěr jej degradoval na průměr a zasněžená první polovina na vědomost dává jaký to jinak mohl být parádní film. 50%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film o pomstě jednoho vojáka kde život a smrt kráčejí ruku v ruce, podobné schéma jsem už někde viděl, perfektní kamera, pěkná příroda a skvělí herci. ()

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama