Královská hra (TV film)
Československo, 1980, 67 min
Miroslava ValováHudba:
Otmar MáchaObsah
Dr. Heirich Kleibert byl za druhé světové války vězněm pověstného Hermanna Spitze ve vídeňském hotelu Metropol. Pobyt v samovazbě přežíval díky knize rozborů šachových partií světových šachistů, které se naučil nazpaměť. Utkvělý přízrak šachu ho však pronásleduje i po válce. Na zaoceánské lodi se setkává se slavným světovým šachistou Čentovičem, o kterém je známo, že byl přítelem právě souzeného velitele gestapa, který vyšetřoval Heiricha na gestapu. Výzvu ke své první skutečné šachové partii Heirich přijímá - je to pro něho odplata za mučení... V době, kdy Stefan Zweig dokončoval svou "Šachovou novelu", hynulo pod brutální fašistickou diktaturou jeho rodné Rakousko, rodná Evropa, kultura, civilizace. Do konce války chyběly plné čtyři roky. Střetnutí dvou Zweigových literárních postav - Čentoviče a doktora, souboj hrubé primitivní síly a kultivované, leč zranitelné lidské duše, to je právě Zweigova "královská hra" roku jedenačtyřicátého. Televizní inscenace se skvělými hereckými výkony R. Hrušínského, L. Munzara, P. Haničince měla premiéru v roce 1981. (oficiální text distributora)
kleopatra
Královská inscenace.(17.1.2007)
Kulmon
Vynikající drama podle Zweigovy novely. Rudolf Hrušínský nebezpečně připomínající Herrmanna Göringa je opět velmi přesvědčivý. Dokonce i šachová hra samotná je zde zpracována věrohodně, inu podílel se na ní československý šachový mistr František Pithart.(10.5.2009)
igi B.
Téměř existenciální (televizní) hra o jedné osudové hře a "vítězství slušného člověka"... Za zmínku pak stojí, že hra v šach zde není jen nějakou kulisou s markýrováním, přičemž >odborného poradce< zde dělal veterán a "Mistr" šachu, pan František Pithart (1915-2003). - - - - - (Poprvé viděno kdysi v ČST, naposledy pak 8.5.2008 na ČT1, komentář zde jako devátý - 8.5.2008)(8.5.2008)
canakja
Jsem možná fanda inscenací té doby, tahle mi ale vůbec nesedla. Haničinec má zbytečně moc prostoru, jeho výkon ani role nestojí za moc stejně jako slabej scénář, a aby ji i hňup pochopil, všechno v ní se opakuje do zblbnutí a dosahuje tak naprosto nepatřičných 67 minut. Přitom 20 by stačilo, možná míň.(1.10.2009)
sepp
Poučná podívaná...(13.1.2007)
gudaulin
Mimořádně silný námět podle strhující literární předlohy - napínavé ztřetnutí polarizovaných charakterů a hodnotových žebříčků za šachovým stolkem. Špičkové výkony Hrušínského a Munzara v hlavních rolích - vůbec je možné říct, že obsazení je vedle námětu hlavním důvodem pětihvězdičkového hodnocení, protože scénář mohl z dané látky vyždímat mnohem víc a a mohl si s charaktery a dialogy zejména vedlejších postav taky víc vyhrát. Celkový dojem 90 %.(13.1.2007)
LiVentura
Skvělý případ nacistické oběti a mučeného geniálního Žida a naproti tomu přítele a konfidenta nacistické strany a rovněž geniálního ruského hráče šachu. Ti dva se srazí na jedené lodi do USA a při společné bitvě nenechají jeden druhého vydechnout a rovněž tak i divák sledující neúprosný souboj pravdy s arogancí a děsivou lží!!!(28.7.2008)
Crocuta
Velice hezká "hra" ať už v jakémkoliv smyslu toho slova. Výchozí novela Stefana Zweiga má ale úplně jiný konec než toto televizní zpracování - chcete-li se vyhnout depresi, raději nečtěte...(16.8.2007)
Folpa
Nemá chybu, plejáda českých herců, všichni to zahráli skvěle, kam se hrabe současná generace...(9.5.2008)
Historik
Sám hraju šachy, ale doteď jsem netušil, jaká je to dramatická hra. Výborná inscenace, výborné herecké výkony, ale kdyby to mírně zrychlili, bylo by to ještě lepší.(22.5.2008)
janek85
Slušné šachové drama. V hlavní roli záporný Rudolf Hrušínký, který hrál ve filu šachového velmistra Čentoviče. Jeho herecký výkon byl nadmíru excelentí. "Hra mezi dobrem a zlem".(1.3.2007)
Decker
Excelentni herecke vykony Rudolfa Hrusinskeho a Ludka Munzara.(9.5.2008)
Adam Bernau
Brilantní. Je velká škoda, že se Hrušínský s Munzarem podobně nestřetli vícekrát. A jedno nesplnitelné divácké přání: chtěl bych to vidět také při výměně rolí.(22.4.2011)
Přemek
Vynikající televizní drama bylo již nastudováno v šedesátých letech. Pod názvem Šach mat jej v roce 1963 natočil Alfréd Radok s Josefem Bekem v hlavní roli a Rudolfem Hrušínských v roli Čentoviče - tj. Hrušínský si svou roli zopakoval.(20.1.2011)
Slimak
Parádní film...opravdu vydařená televizní záležitost...nervy jsem měl pravda řádně našponované...nevídaný herecký koncert Rudolfa Hrušínského a Luďka Munzara...i Martin Růžek a Petr Haničinec stáli za to...a ta nenápadná nervová hudba pořádně zatápí pod zadkem...jen je skutečně škoda že se to tak nějak furt zbytečně protahuje...jinak bych dal pět(9.5.2008)
laserr
Výborná televizní inscenace stojící hlavně na výkonu Rudolfa Hrušinského a skvělé předloze. Ovšem co se mi na ní přirozeně líbilo nejvíce je to, co normální divák nemůže postřehnout. V mnoha filmech jsou šachy v různých situacích vloženy jako okrajová záležitost a proto se k ní také tak přistupuje. Na šachovnici stojí třeba 2 černí králové, ani jeden bílý a černý jedouce koněm z f6 na b3 hlásí s výtězným šlkebem mat. To se tady pochopitelně neděje. Nejenže hrají podle pravidel, ale pozice na stole je absolutně logická. Konečně někoho napadlo sehnat si k takovému projektu odborníka. A použití šachů jako boj mezi hrubou silou a intelektem? Inu málokdo ví, že ve stylu hry, který je zrovna v šachu v módě se zrcadlí současná světová politika a nejeden zápas o mistra světa měl podtext boje komunismu s kapitalismem, takže-proč ne?(27.1.2007)
pulnicek
Skvělý !(19.7.2009)
Kovaja
Herecký koncert 3 pánů: Munzar,Haničinec a hlavně Hrušinský.Moc pěkné(13.5.2008)
docmen
K tomuto dílu jen těžko nemůžu nenapsat komentář. Literárání předlohu jsem nečetl, ale snad na ní taky jednou dojde. Nicméně očekávám, že kvalitou televizní inscenaci moc převyšovat nebude, protože ta je "par excellence". Skoro bych jí zařadil do TOP 10, ale na to si ponechám časový odstup. Jako závodní šachista musím ocenit i šachový obsah, protože na rozdíl od většiny jiných filmů o šachistech je na vysoké úrovni. Musím tedy bohužel konstatovat, že dílo na šachisty moc dobré světlo nevrhá, neboť jeden hrdina je arogantní a druhý duševně nemocný, ale takový už lidé zkrátka někdy jsou a nemusí to být zrovna šachisté.(1.3.2011)
tuntavala
Pokud je ve vas silny duch, nemuzou vas zlomit.(8.4.2011)