Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě napadlo, že mě dokáže zaujmout anime, a ještě k tomu z Japonska. Upřímně anime není můj šálek kávy, ale díky Netflixu jsem dostal možnost zhlédnout Zápisník smrti a ve všech směrech mě zaujal. Hlavně svými zvraty a perfektním dějem. Ano, ke konci trochu docházel dech, ale první polovina seriálu byla prostě skvělá. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Death Note je vec, ktorá ma akosi preniesla a usadila do anime sveta. Vďaka skvele napísaným charakterom postáv, vďaka jednému z najlepších a najoriginálnejších príbehov vôbec, vďaka Death Note som mal možnosť skúknuť si množstvo zaujímavých kúskov a nakuknúť do tohto japonského animovaného sveta. Death Note síce má svoje rezervy a nie každý diel je geniálny (v druhej sérii kvalita upadla výrazne dole), no ja som aj tak ostal (dva-krát) prekvapený, šokovaný a tento animovaný seriál mi navždy ostane v hlave. Toto (z prvej polovice geniálne, z druhej už "len" dobré) anime ponúka množstvo prvkov, ktoré docení každý divák hľadajúci kvalitu. Prekvapivé a rozumné zvraty, ktoré nejedného aspoň trochu zamrazia, výborný soundtrack, bez ktorého by tieto momenty nefungovali, perfektne napísané postavy, ktoré nás sprevádzajú dejom, vysoko inteligentný scenár, ktorý má logiku, geniálny príbeh, ktorý stále prekvapí,.. Death Note je skrátka seriál, ktorý veľmi pekne reprezentuje japonskú kultúru a aj vďaka nemu anime smeruje niekde, kde by to pred dobou vzniku ešte nečakali. Na záver by som ešte rád, ako verný a trvalý fanúšik seriálu spomenul, ako veľmi spadla kvalita tohto anime dolu. Problém nie je v druhej polovici. Teda je, ale tá by pochopiteľne bola navzdory všetkému stále dobrá, keby sa nezmenila jedna jediná vec - postavy. Nie že by som bol akýmsi priaznivcom L-a (vždy sa mi páčil viac Light, navzdory jeho god komplexu), ale celú sériu nás sprevádzal súboj medzi dvoma rovnako inteligentnými, no prakticky úplne odlišnými indivíduami a jedna z nich odíde, už to nebude fungovať tak, akoby malo. Teda mohlo by to byť zachránené, ak by na scénu prišiel rovnako zaujímavý charakter - nestalo sa tomu tak. Proti Lightovi sa postavil síce ešte inteligentnejší protivník a dostal ho do slepej uličky, jeho charakter bol slabo rozvinutý. Dve postavy vychovávané Watarim, tak isto ako aj L. Jeden sa síce podobá na L, ale len výzorom, nezaujímavý, nedobrý. Druhý je ukážka totálne pokazeného charakteru - nezaujímavý grázel, žiadny charakter, cholerik, egoista, žiarlivec,... Nefungovalo to. Prebehla aj zmena chovania u Lighta, nudné zvraty, žiadny veľký "šach". Akoby na tom začal pracovať iný človek. Aj tak si ma však Death Note 100% získal. Bez ohľadu na to, či koniec dopadol dobre či zle, práve on mi ponúkol možnosť pozrieť do sveta anime a zaslúži si pozornosť každého diváka. No masterpiece, but actually great.. ()

Reklama

JAn 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat spoiler... HEY HEY ningen SUCKER ah ningen ningen FUCKER, WHAT´S UP, PEOPLE?! Nejpoutavější anime, jaké ´sem zatím viděl. Výborný příběh, skvělé zpracování. Nakolik dokáže absolutní moc změnit zdravý rozum? Death Note je sešit, do nějž stačí napsat jméno, vybavit si tvář dotyčného, a pak už ho jen nechat prožít svých posledních 40 vteřin života. Yagami Light jeden takový sešit najde a rozhodne se vzít věci do vlastních ruk; zbavit svět kriminálníků. K tomu mu asistuje zábávná bytost shinigami, Ryuuk, původní majitel DN. Ovšem, je spravedlnost a spravedlnost. Někteří nejsou zrovna nadšení ze stoupající úmrtnosti únosců a násilníků, a tak je na pomoc přivolán nejlepší vyšetřovatel světa, tajemný L - snad nejcharizmatičtější filmová postava vůbec. A ta pravá zábava začíná. Už prvním dílem se režisér Araki rozjede neskutečným tempem a s atmosférou, která nedovolí odejít. A k tomu nepotřebuje zbytečné hektolitry krve a prakticky ani žádnou akci. Se stoupajícím vlivem Kiry tak roste i hustota děje. K vyvrcholení pak dojde, když se L a Kira dostanou do blízkého kontaktu a začnou jejich (nejen)psychologické hry (např. výborný souboj monologů během tenisového zápasu) a na scéně se objeví druhý Kira, Amane Misa. A atmosféra nepoleví, až do konce 16. dílu, kdy scénáristům jakoby došly nápady a začali DN vést jiným směrem (incident Yotsuba). Naštěstí zlom přichází již s 20. dílem, kdy se také mění úvodní titulky - Nightmare vystřídá Maximum the Hormone a z elegance se stává agresivní bizarnost. DN je zase v plné polní a atmosféra opět houstne. Ovšem jen na dobu určitou, než odejde L a na jeho míst nastoupí Near a polopadouch Mello. Tempo je sice stejné a přibylo i akce, jenomže Kira Light ztratil rovnocenného soupeře, kterého v podivínství nenahradí ani N. Dokonce i Ryuuku se objevuje už jen zřídka. Ale s blížícím se 28. lednem opět přituhuje a vše zakončují galantní finální orgie. Tak tohle je seriál, jenž mi posledního týdne nedal spát. Invenční a poutavý, s příjemnou animací a minimem CG efektů, skvěle ohudebněný a hlavně inteligentní. Kira is justice. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Bůh smrti Ryuk se zcela pochopitelně nudí, dlouhý život, málo vzrušení.. A neb jsou lidé roztomilá zvířátka na hraní, vhodí do našeho světa svůj zápisník.. A není to ledajaký zápisník.. Tenhle černý sešit je něco jako vylepšený Zajcev.. Vždycky neomylně trefí.. A tak proti sobě stanou dva výjimeční, ctižádostiví a chytří mladíci v celkem zajímavé, místy i napínavé detektivní sérii.. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Ponejpr pravím, že anime není zrovna mým šálkem kávy. Avšak tento seriál je opravdu mistrovské dílo, v němž se snoubí morální otázky, pěkná animace, parádní hudba a hlavně nečekané a občas i šokující dějové zvraty. Jedinou vítkou proto zůstává občasné až příliš nelogicky se rozhodující a předpoklady činící postavy. I přesto jednoznačně 5*. ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Hry jsou určeny pro konzoli Nintendo DS. (Geriel)
  • V úvodním prvním openingu se často objevuje jablko. Kromě symboliky je to také odkaz na fakt, že Shinigami Ryuk k smrti miluje jablka. V seriálu to sama postava řekne. (P. J. D.)
  • Úvodní znělka v pilotním díle je pozměněná verze "Lord Have Mercy". Je to tak jedna z mála znělek, které nemají u anime původ v Asii, avšak v Evropě, konkrétně v Řecku, přesněji řecko-katolické církvi. (P. J. D.)

Reklama

Reklama