Départ de Jérusalem en chemin de fer
Leaving Jerusalem by Railway
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 1897, 1 min
Louis Lumière- komentáře
Ragdoll
Nic dramatického ani dějově náročného, ale na svou dobu jeden z těch povedenějších a “akčnějších“ filmů. Tu minutu tomu rozhodně obětuji. 70%.(13.9.2011)
SeanLSD
Krásny snímok, ale opať, kameru neobsluhoval Lumiere osobne, ale jeden z jeho najznámejších operátorov Promio, od ktorého pochádza aj podobná, slávna scéna z Benátok, nakrútená z plávajúcej gondoly, považovaná za objav kamerovej jazdy. Lumiére osobne pritom nakrútil ešte celý rad krásnych záberov ukazujúcich dobový život vo Francúzsku sklonku 19. storočia, ktoré sa tu bohužiaľ k hodnoteniu vobec nenachádzajú !(2.4.2012)
PEZ
Pekne zachyteny odchod z Jeruzalemu vlakom.(7.1.2011)
olinka.o
Detailnejší pohľad z postupne sa rozbiehajúceho vlaku na skupinky ľudí, ktoré tvoria Európania, Palestínski Arabi a Židia - sú rozoznateľní podľa charakteristických klobúkov, oblečenia a fúzov. V diaľke sa črtajú ruiny kontrastujúce s novšou staničnou budovou. Skrátka krásny záznam Jeruzalema od Alexandre Promia, jedného z Lumiérových kameramanov z januára 1897.(4.9.2011)
x_ander
Hodně atmosférické, na dobu vzniku a délku snímku určitě.(31.1.2011)
Nemy
Zajímavý film, a rozdílný od většiny ostatních bratří Lumiérů. Kamera není statická na jednom místě, ale je na odjíždějícím vlaku. Kamera tudíž také odjíždí od nástupiště a lidí na něm a postupně odhaluje stále více a více přihlížejících. To jsou mi věci.(9.2.2012)