Reklama

Reklama

Vitus

  • Švýcarsko Vitus
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Vitus je chlapec, který vypadá, jako by pocházel z jiné planety: má sluch jako netopýr, hraje na klavír jako virtuóz, od pěti let studuje všemožné encyklopedie a diriguje orchestr. Není tedy divu, že jeho rodiče mu začínají předvídat skvělou budoucnost. Chtějí, aby se Vitus stal klavíristou. Nicméně zázračné dítě sní o létání a o normálním dětství. Nakonec - až na jedno dramatické zaváhání - Vitus poznává kouzlo skromného života a jeho opravdových hodnot. Vitus źískal cenu za nejlepší švýcarský film roku 2006. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

woody 

všechny recenze uživatele

Malý Vitus je tak trochu zvláštní dítě. Když nějaké slovo nezná, jde si ho okamžitě najít v encyklopedii. A hlavně je to klavírní génius. To samozřejmě neunikne pozornosti jeho rodičů - zejména matky - a ti se z něj snaží mermomocí udělat ještě lepšího virtuosa. A tak jediný kdo malého Vita chápe je dědeček (skvělý Bruno Ganz). Takhle to zní jako jeden z mnoha filmů na téma "malý génius - nechápající rodiče - dobrotiví staříci". Ve skutečnosti je Vitus natočen tak příjemným stylem, oproštěným od patosu a nejrůznějších klišé, že jsem se chvílemi přistihl, že jsem rád jak hlavním hrdinům fandím, což se mi u takových filmů nestává. Kupříkladu Vitova první láska a následné rande vypadá tak, že se chlapec snaží starší dívku přesvědčit, že pro pozdější vztah je výhodné, že je žena starší z hlediska živočišného libida. Dobré herecké výkony a kvalitní scénář si člověk skutečně užije. Jen ta příliš televizní kamera mě chvílemi štvala. Jinak nemám žádných výhrad. Nenápadné dílo, které stojí za objevení :-) ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Do prvej polovičky som si vôbec nevedela nájsť cestu k hlavným hrdinom, podarilo sa mi to až v druhej polovici. Príbeh je celkom zaujímavý, herci a klavírne skladby potešili, niektoré momenty výborné, ale predsa len to cítim na slabšiu štvorku. Dedko v ležérnom obleku a klobúku vtedy na letisku mal ale nesmierny štýl. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

„-Paní učitelko, učitelé jsou chytřejší než žáci? – Samozřejmě, Vite. – A víte, kdo vynalezl parní stroj? – Samozřejmě, Vite. James Watt. – A paní učitelko, proč ho tedy nevynalezl už Wattův učitel…“ Už úvodní letecká scéna naznačuje okouzlující podívanou. Tím, že je Vitus hlavně nadějný klavírní virtuos, tak je nádhera podkreslena krásnou hudbou (Mario Beretta). Chvílemi sice příběh upadal do průměru, ale svými symboly – netopýr, let, hra – znovu dokázal okouzlit. Vitus se snaží být normální, jeho přání chápe pouze dědeček. Příjemná rodinná podívaná, v níž pro mě byla zbytečná linie s Vitovým fantomstvím na burze, naopak víc mohla být rozvedena romance s „hlídačkou“ Isabel. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Vitus se vyznačuje zajímavým námětem (zázračné dítě, které si zoufale přeje být naprosto normální), silnými hereckými výkony (především dědeček v podání Bruna Ganze, známého jako Hitlera z Pádu třetí říše) a tragi-komickými situacemi. Přesto mě film chvílemi nudil, ze 120 minut zaplácat 30 pouze klavírními koncerty a zkouškami mi přišlo poněkud přehnané. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Asi najviac sa mi páčilo to, že ak človek nemá jednostranný pohľad a dokáže si rozšíriť obzory a posunúť sám sebe hranice, tak dokáže naozaj skoro čokoľvek. Možno si poviete, že Vitus bol geniálny a preto by ste sami nedokázali to, čo on, ale ja si myslím, že každý sa vie v živote niekam posunúť a dokázať úžasné veci aj s priemernou inteligenciou, stačí vyliezť z ulity otvoriť oči a nebáť sa zmeny. Inšpirujúce! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Postavu dědečka napsal Fredi M. Murer podle svého vlastního dědy, který měl rovněž dílnu a byl truhlář. (5150)
  • Natáčení filmu trvalo 40 dní, z toho Teo Gheorghiu točil 28 dní. (5150)
  • Scénář vznikal dva roky a existovalo na 25 verzí. Finální verze scénáře musela být ještě zredukována, zejména na úkor postav rodičů Vituse. (5150)

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama