Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o lásce, závisti a úkladech, které jsou mocným vládcem řeky po zásluze odměněny... Rybář pustí do řeky vyloveného raka. Král řeky mu za dobrý skutek daruje prsten pro jeho těžce nemocnou dceru, který ji uzdraví. Rybář však musí o moci prstenu pomlčet a ona jej nesmí nikdy sejmout z ruky. Bohatý kupec plní rozmary milované ženy, kterou ponouká její služebná. Doufá totiž, že kupci brzy dojde trpělivost, svoji ženu zavrhne a ona zaujme její místo. A právě tyto ženy společně kupce přimějí, aby prsten získal stůj co stůj. Dar krále řeky má však i jinou moc, než obě tuší… Televizní filmová pohádka byla natočena na zámcích Šternberk a Jirny a v poutavé scenérii Berounky, v hlavních rolích s Miroslavem Šimůnkem, Kristýnou Filipovou, Bárou Štěpánovou, Radoslavem Brzobohatým, Pavlem Zedníčkem a Filipem Blažkem. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedinečná příležitost vidět Radka Brzobohatého (kdyby rozdával šperky tak, jako tady, byl by spíš brzy chudý) vyskakovat z vody jak Paní Jezera v Excaliburu. Taky chodí po hladině jako Ježíš a vůbec je velmi mystický a zelený. Prsten, který může pomáhat a škodit, pochopitelně pomáhá i škodí, kdyby mohl vařit, určitě napáchá celou hostinu. Pro dospělého diváka bude nejzajímavější a k zamyšlení zpracování dvou podob lásky, sladkobolně romantická (v závěru se stává uvěřitelnou tím, že je odpouštějící) a láska obětavá a pečující. Děti asi zrovna tohle neocení, ale holčičky si užijí krásné šaty rozmařilé kupcové a kluci ... marně přemýšlím, ale tak asi to žonglování s loučemi. Jak tahle pohádka mohla zapadnout jak prsten do řeky? ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Zajímavá pohádka, hodně nedětská.Místy skoro hnusná, scéna loupeže, kdy rybáře zabijí, je zcela nepohádková. Ale Radek Brzobohatý jako král řeky neměla chybu a nakonec to dobro vyhrálo jako ve správné pohádce. Jako v životě. Jen moc nechápu, jak do role zlé služebné, která si dělá zálusk na hezouna Šimůnka mohli obsadit (slovy mého bývalého kolegy) "vyzobanou slunečnici" Báru Štěpánovou. ()

Reklama

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Pohádka plná nesmyslů, jestli měla ukázat, že jsou lidé zlí, tak snad, ale proč jsou ti zlí proměnění ve zlaté rybky a rybář za odměnu v raka? Proč vůbec dojde k té rybářově proměně, když je pak zase proměněn zpět a proč není potrestána namyšlená kupcova žena a kupec, který je schopen i vraždy? Zkrátka je tam mnoho nelogičností a mimo hereckých výkonů Zedníčka a Brzobohatého si nic jiného zmínku nezaslouží, snad jen herecký výkon Báry Štěpánové, která hraje přesně to, co jí sedne, ale ona taky nic jiného než podobné potvory ani neumí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě víc než překvapila. Je plná nejednoznačných situací, nad kterými divák musí přemýšlet, a často staví hrdiny před obtížná rozhodnutí. Dobro tu není zadarmo a celá pohádka je docela nečesky drsná. Až na postavu poněkud přiteplaného brusiče nožů, jehož "veselé" masky by seděly spíše do hororu, a na příliš uspěchaný konec nemám vlastně co bych vytknul. Naopak bych vypíchl poukázání na to, že ani v zájmu lásky by ze sebe člověk neměl dělat otroka. I tomu, koho máme rádi, občas musíme říct "dost". A pak samozřejmě je třeba zmínit Radoslava Brzobohatého. Jak píše kolegyně jezinka.jezinka, jeho vodní výkony si nezadají s Paní Jezera a jeho charisma s těmi největšími králi. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Ty lidi si vykecají úplně všechno. Máme tu ukázkového domácího vola, a namyšlenou ženskou, a ženskou co chce všechno a vlastně nemá nic. Jak asi závist porazí lásku, nebo jak to všechno dopadne. Lidi si vymyslí cokoli, aby získali to po čem touží. I když jiným ublíží. Zasáhnout bude muset moc nejvyšší. Hvězdiček 2 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 2013 v režii Vlada Ruska i rozhlasová pohádka „Král řeky". (Miggi90)
  • Natáčelo se na řece Sázavě. Filmové město s trhem a zámek je hrad Český Šternberk. (rakovnik)

Reklama

Reklama