Reklama

Reklama

Dealer II

  • Česko Dealer 2 (více)
Trailer 2

Osm let po průlomovém hitu Dealer se režisér Nicolas Winding Refn vrátil k postavám a světu, které ho katapultovaly mezi nejsledovanější evropské filmaře. V druhém díle velmi volně navazuje na předchozí události, ale zaměřuje se tentokrát na postavu druhořadého dealera a prosťáčka Tonnyho v podání Madse Mikkelsena. Ten se vrací z vězení a rovnýma nohama zase končí ve svrabu malých i velkých krádeží, podfuků, šméček a vyrovnávání účtů. Během toho se pokouší zavděčit se svému přísnému otci, známému v podsvětí jako Klempíř, jeho kámoš a parťák O má čerstvě před svatbou a navíc se ještě Tonny dozvídá, že je otcem.
Refn tentokrát nechává klasické žánrové vzorce zcela stranou a místo energického existenčně vyhroceného vyprávění prvního dílu se noří hlouběji do nitra kodaňského podsvětí a především pak zkouší nahlédnout za zhuntované vizáže jeho galerky. Druhý Dealer tak ještě více demytizuje obraz gaunerů, jaký předkládají americké žánrové filmy. Ačkoli i v Kodani se svádějí mocenské boje a za vším stojí touha urvat si svůj kus žvance či stát se nejvyšším kápem, namísto idealizované noblesy mafiánských eposů či frajerskosti gangsterských thrillerů hollywoodské produkce Refn diváky zavádí do světa nočních podniků, autodílen a laciných bordelů. Příznačně pak jeho obyvateli nejsou žádní sofistikovaní zločinní géniové, ale pouze ztroskotané existence, lemplové a amatéři. Do tohoto marasmu ale režisér a scenárista v jedné osobě zasazuje strhující a ve svém vyznění mrazivý příběh o hluboko pohřbených emocích, který ústí až do tragédie antických rozměrů.
Nicolas Winding Refn opět využívá styl mísící naturalistické prostředí se syrovým realismem dokumentárně stylizované kamery, ale osm let mezi prvním a druhým dílem je znát ve výrazně jistějším a sevřenějším tvaru celého filmu, ale i propracovanější dramaturgii a precizním vedení herců. Hlavní pozornost na sebe po právu strhává vynikající Mads Mikelsen v ústřední roli Tonnyho. Jeho návrat k postavě, která v prvním díle byla jeho úplně první hereckou příležitostí v celovečerním filmu, stvrzuje svůj talent, ale i ambici vyhledávat náročné role. Během doby, která uplynula od prvního Dealera, se z tehdy neznámého mladíka stala zářící hvězda, která si získala mezinárodní pozornost televizním seriálem Rejseholdet, jenž jako první skandinávský krimi pronikl do zahraničí a dosáhl až na prestižní cenu Emmy. V roce vzniku druhého Dealera měl již Mikelsen za sebou první hollywoodské angažmá, vedlejší roli v akčním Králi Artušovi. Také v dalších letech nabídky ze zámoří, jako byla role hlavního záporáka v bondovce Casino Royale či titulní hrdina ceněného hororového seriálu Hannibal, střídal s ambiciózními dánskými projekty typu Refnovy kontemplativní vikingské artovky Valhalla Rising, kostýmní romance Královská aféra, etického dramatu Hon nebo skandinávského westernu Spása. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

POMO 

všechny recenze uživatele

V jednotke zaujala vedľajšia postava Madsa Mikkelsena, v dvojke ju Refn rozvíja do hĺbky. Kľúčový vzťah s otcom, problematický vzťah k ženám. A všadeprítomný koks, zločin a gangstri. Z ostatných postáv z jednotky sa objavia iba niektoré a iba na chvíľu, aby príbehy prepojili. Jednotka bola krimi gangsterkou, dvojka je sociálnou drámou v gangsterskom prostredí. Šokujúcou a psychologicky bodajúcou, v najlepšej škandinávskej tradícii. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tam, kde v jedničce Frank pořád něco dělal (čímž se aktivně dostával do problémů), proplouvá ve dvojce Tony životem bez nějaké větší akce, protože je takovej nýmand, že se k žádnému činu ani neodhodlá. Refnovo nahlédnutí mezi totální společenský póvl znovu působí mimořádně autenticky, skoro až mi bylo nepříjemný se na takovéto existence dívat. Závěr působivý. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen je absolútny šéf. Herecky. Hrá však niktoša, ktorému všetci tak dlho hádžu do ksichtu, že nič nedokáže, až urobí tú jedinú správnu chlapskú vec a dojímavým záverom tak dodá scenáristicky rozbitému príbehu prekvapivo silné vyvrcholenie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je to už opravdu hodně dlouho, co jsem viděl první díl Dealera a tak jsem si říkal, že by bylo záhodno se pustit i do dalších dílů, aby se trilogie mohla postupně uzavřít. No a druhý díl si vzal na paškál poměrně debilní postavu, kterou tu ztvárnil Mads Mikkelsen. A jelikož už všichni víme, že Mads je velkým hercem, tak vězte, že tady se vysloveně vyřádil. Celý film na něm stojí a díky němu je tak geniální. Není třeba více slov. Na to se prostě podívejte a posuďte sami. Dlouho jsem se nesetkal s filmem, který stál a padal na jedné postavě, jako v tomto případě. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Druhý Pusher vyniká větší pasivitou – Mikkelsenův Tonny byl už v jedničce ve vleku událostí i "vzorů". To se mu stává v příběhu prodchnutém jistým zvrhlým feťáckým "oidipovstvím" osudné. Mads je úchvatný, zavřený do sebe a směřující k závěrečnému tragickému gestu čistoty uprostřed svinstva. Tragickému proto, že je to gesto nevedoucí nikam – únik neexistuje. V tomto smyslu radikálnější a uzavřenější než jednička, která jakoby před beznadějí přeci jen trochu uhýbala. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dvojka se nese v úplně stejném duchu jak jednička, akorát že je to příběh Tonnyho. Tonny je ještě větší ubožák, než Frank z jedničky, ale zase mu tady nejde o kejhák. Stejně se ale topí v solidních sračkách. Opět jsou tu skvěle vybraní herci, hlavně Smeden vypadá dost drsně. Těšim se na trojku. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Uvidíme, co trojka, ale zatím nejlepší Winding Refn (Drive promine). Mads Mikkelsen jde díky svému niternému výkonu do topky a vůbec celý film je pro mě díky některým motivům dost osobní emocionální záležitostí. Charaktery jsou všechno. Respect. 90%. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Dík, zničila jsem si monitor neustálým makáním na obrazovku. S Radunkou bychom si na začátku jistě věděly rady MNOHEM lépe (za účinkování v inkriminované scéně bych dala obě svá varlata). (viděno nezastřízliva) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nedomrlý extrakt z podsvětí těžící z konceptu prvního Pushera. Neschopný gangsta Tonny posere všechno, co se dá. Film se točí kolem jeho neúspěchů a nedotažené drsnosti a přitom zapomíná ná "big picture", tedy vykreslení okolností, odboček, vedlejších zápletek a postav. Cítím, že filmu křivdím, ale na mě působil dost nezajímavě, nevyváženě a nudně. Představuje cosi na půl cesty mezi Pusherem a Pusherem 3, kteří mají aspoň pár jasných bodů, v nichž vynikají... 4/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Z trilogie asi nejslabší, ale ale jen o fous. Hrany jsou o kus obroušenější než minule, to ale asi proto, že guerilla produkci nejde doopravdy imitovat. Jinak opět velké nadšení z té nakažlivě toxické energie. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Český překlad titulu je zmatečný. Refnův antihrdina je ochoten živit se ledasčím, drogový dealer ale určitě není. Spíš drobný kriminálník, zloděj aut bez fištrónu a trošky štěstí. Zbytečně impulzivní, nevyrovnaný, slabošský a bezradný, bez životní perspektivy a citového zázemí. Refnova tvorba je u diváků spojena především s titulem Drive, což je atmosférický thriller zámořského střihu se záhadným a neprůstřelným hrdinou. Tenhle kousek představuje jeho nekňubovitý evropský protipól, ale v mých očích si kupodivu stojí o něco lépe. Je tak říkajíc ze života. Tenhle obraz galerky bez jakéhokoli pozlátka a romantiky je totiž mnohem přesvědčivější. Navíc má Refn k dispozici virtuózního hereckého chameleona Madse Mikkelsena. Měl jsem možnost vidět ho v kostýmních rolích, jako elegantního kravaťáka, jako ďábelského bondovského padoucha. Teď jsem ho sledoval coby potetovaného troubu se smyslem pro výběr té nejhorší možné varianty řešení. Celkový dojem: 70 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mikkelsenův loser Tonny téměř neopustí scénu a těkavě hledá cestu, jak získat to, co má vytetováno na temeni. Jenže není větší marnosti, než snažit se zavděčit tam, kde o to nestojí.. Refn oloupal slupku autentické gangsterky a udělal to tak, že přes dužinu sociálního dramatu a úderný hudební podkres začalo na konci prosvítat jádro.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ti 2 vzadu byli hned mrtvý. Ale ti zbylí 2...na ty nikdy nezapomenu. Jak křičeli. Křičeli bolestí jako prasata. A pak…pak prostě zemřeli. A to byli takový tvrďáci, že sem se jich bál. Ale v ten moment sem přišel na to, že nebyli vůbec jiný než já. Ani náhodou. Jen překonali svůj strach, stejně jako sem ho tehdy překonal já. A právě, protože sem to udělal, tak sem vyslal signál. Vyslal sem signál, že když si se mnou bude někdo zahrávat, tak si s ním taky zahraju. A vidím, že tys tuhle zprávu ještě nevyslal. Protože tys prostě ještě nepřekonal svůj strach.“ Byl jsem na to volné pokračování zvědavý. Mads to neměl bez Kima jednoduché, přesto toho svého zkratovitého vyhula znovu vystřihl se ctí, navíc dostal opravdu hodně prostoru. Ačkoliv s mými sympatiemi k němu to bylo snad ještě komplikovanější než v jedničce, protože každý další jeho krok, který byl průserem, vyvolával palčivou otázku, jak se mohl takový jedinec vůbec dožít dospělosti. Přesto u Tonnyho dojde k jistému polidštění. Zvláště k závěru, opět velmi otevřenému. Dám ještě slabší 4*. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Sociálnější, dospělejší a v jistém ohledu i méně akční než první Pusher. A na první pohled také více odlehčený, protože Tonny, narozdíl od Franka z prvního dílu, nedluží tisíce a nemusí zoufale jezdit po všech svých známých, aby dal vše do pořádku. I přesto je ale jaksi "osudovější" a možná i tragičtější než první díl; pro Tonnyho zkrátka neexistuje únik a i jeho poslední čin působí pouze jako marná snaha udělat alespoň něco. Nic to ale nemění na tom, že Mads je ve své roli - především viděli-li jste ho doposud hrát jen vyrovnané, inteligentní postavy - úžasný a že na závěrečném záběru na jeho tetování je cosi velmi působivého. Cosi, co jedním slovem shrnuje celý film. Respekt. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen zaválel. Tentokrát je tu za největšího hadráka, podržtašku, pitomce a přece si vás získá. Narozdíl od Franka z prvního PUSHERA, který všechno táhl tak Tonny se prostě snaží pasivně přihlížet a jen vydělat nějáké ty prachy. Celkově jde o trošičku slabší pokračování, ale závěr je mnohem silnější a dojem hodně zvedá. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Já jsem si prostě tenhle film prožila od začátku do konce, i když dost možná proto, že hlavní roli hrál Mads Mikkelsen, a že jí hrál takovýmhle způsobem, protože co tam předvádí je jeden z jeho nejlepších výkonů v kariéře. Je zajímavý vidět ho po všech těch machrech hrát žabaře, kterej je všem pro smích, na co sáhne podělá, pro vlastního otce je "míň než hovno", ztrapňuje se před děvkama (přiznávám ale, že tahle scéna mohla bejt pro mou potěchu klidně mnohem delší) a ještě dluží pěknou sumu peněz, co nemůže sehnat. Tak se snaží zapůsobit na otce krádeží Ferrari, za což dostane další sprduňk (jako prakticky za cokoliv, co udělá), pořád spekuluje kde splašit prachy a nakonec se musí vyrovnávat ještě s nečekaným otcovstvím. K depresivnosti přispívá i neustálá noc a hnusný bary plný feťáků. Posledních cirka 15 minut je fakt slušnej nářez, kdy to Tonnymu začíná prokluzovat mezi prstama a konec tomu nasazuje korunu. Hodně oceňuju reálný a pochopitelný reakce Tonnyho na to, co se mu dělo. Prvního Pushera jsem neviděla (ale podívám se), nicméně Pusher 2 funguje i jako samostatnej film, takže ani divák co jedničku neviděl, by neměl bejt moc zmatenej. Navíc sympatická stopáž hoďky a půl. S odřenejma ušima za 5*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Udělat aspoň něco, pokusit se o něco jiného. I tak má jednání drobného dealera drog Tonnyho tragičtější rozměry, než by si přál. Vytetovaný nápis na zátylku oholené hlavy, ne moc velká inteligence a um připlést se do nějaké šlamastyky. Ve špinavém kodaňském podsvětí (a vlastně i kdekoliv jinde – zoufalé a neustále nasrané matky tu šňupou za přítomnosti svých dětí) sledujeme jeho návrat z vězení, zjištění, že je otcem a potvrzení, že jeho otec je bezpáteřní krysa. Ostře řezaná tvář a hluboce posazené oči Madse Mikkelsena podporují jeho „zbytečnost“, je tu za pitomce a podržtašku, který to nikdy nebude mít snadné. Příběhově to není žádná hitparáda, nicméně depresivní a reálná atmosféra výsledek ke čtyřem hvězdám vytáhne!! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V tejto kvalitatívne extra vyrovnanej dánskej trilógii vôbec nemusíte riešiť, či ste videli Daeler 1 alebo Dealer 3...Filmy nie sú dejom previazané, sem-tam sa tu objaví nejaká postava z inej časti, ale v každom filme sledujeme jedného kriminálnika a JEHO príbeh. Všetky ostatné postavy sú skutočne len vedľajšie. Tu dostal senzačný priestor môj obľúbený M. Mikkelsen a sledujeme jeho smolnú cestu od jedného prúseru k druhému. Mikkelsen bol už vtedy extra trieda. Trilógiu Dealer rozhodne nie je med lízať, je to drsný pohľad do sveta kriminálnikov a podsvetia. Najdrsnejší je jednoznačne Dealer 3, ale ani toto nie je film na romantický večer. Každopádne silný zážitok, s Mikkelsenom obzvlášť. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdo čekal podobnou jízdu jako byl první Pusher ten se určitě zklamal. Akce vymizela a místo toho divák sleduje plnokrevné drama jedné hodně netradiční rodinky. Mads herecky vynikající a myslím že postavě hloupého Tonnyho vtisknul tu nejlepší možnou tvář. ()

Reklama

Reklama