Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sny tří zvídavých a dobrodružství hledajících mladých chlapců se ve filmu Badatelé stanou realitou. Akční fantasy režíroval uznávaný Joe Dante (Gremlins), který kombinuje humor, vřelost a prvky sci-fi s nečekanými zvraty. Ve své provizorní laboratoři si vynalézaví chlapci postaví vlastní vesmírnou loď a vydají se na meziplanetární cestu. Badatelé jsou velkým rodinným dobrodružstvím v hlavních rolích s mladým Riverem Phoenixem (Stůj při mně, Slídilové) a Ethanem Hawkem (Training Day, Bolestná realita). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, který se v osmdesátkách stal trademarkem spielbergova Amblinu. A ač toto "amblinovka" není, tak si to s nimi nikterak nezadá. Zpočátku. Je tu vše od maloměsta, čistě dětského pohledu na věc, sympatických děcek, praktických efektů, Goldsmithova zdařilého soundtracku (speciálně pak hlavní motiv), samozřejmě i kol (bez těch by to prostě nešlo) a... A především ona nezaměnitelná osmdesátková atmosféra dětské výpravy za nevšedním dobrodružstvím. Nemá to sice takové tempo a spád jako žánrový souputníci, ale rozhodně je to natolik dobré, že si chtě nechtě jeden pokládá otázku, proč z toho není nadčasová klasika jako z těch ostatních a místo toho to upadlo do zapomnění. A pak se film přehoupne do druhé poloviny a rázem je to jasné. Protože tvůrci do značné míry opustili poetiku dětského dobrodružného snímku. Je to sice i tak zajímavé, ale již ne příliš dobré a záživné. Výsledkem je sdělením ambiciózní "jakože dětský artový trip o všehomíru a padesátkových sci-fi béčkách", který je korunován kultovním závěrem, kdy byl Dante nucen snímek dokončit mnohem dříve než původně bylo v plánu a tak tam jako z nouze ctnost narouboval začátek snímku "tak trochu jinak". ()

JFL 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny naprosto famózní dětská dobrodružka 80's stylu, ale poslední třetina představující papundeklové předznamenání Cameronovy "Propasti" se zvrtne v absurdní guilty pleasure, která sílí s přibývajícím stářím snímku. Velká škoda, protože i s popsaným úletem náleží "Badatelé" mezi špičku Danteho mainstreamových filmů. Silně za to vděčí všeobjímajícímu entusiasmu, který mísí fascinaci ke starým brakovým snímkům sci-fi s upřímnou snahou toto nadšení přenést na děti. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha predstavitelov detskej sci-fi/fantasy vlny 80s. Prve dve tretiny su detsky hrave a roztomile, posledna tretina je infantilne trapna. Ako keby scenaristom dosli napady a nevedeli ake vyustenie pribehu maju vymysliet. Tak tam hodili tu najväcsiu blbost, co ich napadla. Skoda pointa zhadzuje film o triedu dole. 6/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

V prvních dvou třetinách fajnové, i když trochu zdlouhavé dětské dobrodrůžo s klasickým 80's feelingem. Potom se to ale zvrhne v papundeklový bizár, který sice předkládá určité myšlenky, ale pro dospělého diváka to už, alespoň po 40 letech od doby vzniku, opravdu moc není. Efekty to má slušné (když nepočítám ty infantilní emzáčky) a ač film, alespoň u nás, moc známý není, hudba mi přišla velmi povědomá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,873,044Tržby Celosvetovo $-║ Solídne rozbehnutý fantasy film o partii chlapcov skúmajúcich svoje sny, ktoré zhmotňujú do výstavby detského vesmírneho plavidla, fungujúceho za pomoci záhadnej hmoty, pribrzdí hlavne posledná tretina filmu, meniaca sa na akúsi čudnú kostymérsku mimozemskú paródiu s nezáživným humorom. Veru ten úsek bol dosť nešťastné riešenie, mohla z toho byť omnoho viac ucelenejšia rodinná komédia. /65%/ ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Chlapci bydlí ve městě Kingston Falls. Tak se jmenovalo město i ve filmu Gremlins (1984), který také režíroval Joe Dante. (Morien)
  • Jedná se o první celovečerní film Ethana Hawka i Rivera Phoenixe. (Zdroj: ČSFD)
  • Film, který běží v letním kině, se jmenuje Starkiller. Tak se měla původně jmenovat postava Lukea ve Hvězdných válkách, ale George Lucas ji na poslední chvíli pojmenoavl Skywalker. (Morien)

Související novinky

Co chystá režisér Přízraku?

Co chystá režisér Přízraku?

08.11.2018

Režisér David Lowery (Přízrak, The Old Man & the Gun) se upsal novému filmu. Pro studio A24 Films natočí epickou fantasy Green Knight, která vychází z rytířské básni o Siru Gawainovi a Zeleném… (více)

Reklama

Reklama