Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sny tří zvídavých a dobrodružství hledajících mladých chlapců se ve filmu Badatelé stanou realitou. Akční fantasy režíroval uznávaný Joe Dante (Gremlins), který kombinuje humor, vřelost a prvky sci-fi s nečekanými zvraty. Ve své provizorní laboratoři si vynalézaví chlapci postaví vlastní vesmírnou loď a vydají se na meziplanetární cestu. Badatelé jsou velkým rodinným dobrodružstvím v hlavních rolích s mladým Riverem Phoenixem (Stůj při mně, Slídilové) a Ethanem Hawkem (Training Day, Bolestná realita). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První hodinka je opravdu skvělá. Mladí a talentovaní herci se ukazují ve skvělém světle stejně jako triky a celý příběh. Bohužel později přechází fantastická cesta po okolí rodného města v cestu do vesmíru za "těmi, kteří vložili schéma stroje do našich snů" a zábava se mění v podivnou nudu. Je to škoda, ale druhá část filmu opravdu ztrácí a je tu i patrněji cítit i Danteho "otec" Steven Spielberg (a to nemluvím o 2-3 narážkách na Star Wars:)). Je to až paradoxní, protože první část je v podstatě jednoduchá a tím i zábavná, ale druhá se snaží o myšlenky plné narážek na klasickou americkou vizuální kulturu a to válčení a ničení ve všech filmech/seriálech, ať kreslených pro děti nebo reálných pro jejich rodiče. Dante to myslel dobře, chtěl svým způsobem upozornit na možnost, jak se cizí formy života mohou zachovat a za co nás mohou považovat, když vidí obrázky plné násilí, hraného i skutečného, ale filmu to výrazně ubližuje a tak průměrné 3* jsou odpovídající hodnocení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď sa v roku 1982 stal megatrhákom Spielbergov E.T. – Mimozemšťan, okamžite sa vyrojila záplava pohrobkov t.j. rodinných fantasy dobrodružstiev o skupinke detí na americkom predmestí bezstarostných 80. rokov, kde dospelí nie sú prítomní, nakoľko sú akoby nonstop v robote a deti si tak cez letné prázdniny žijú svojím vlastným spôsobom života. V roku 1984 prišli Gremlins, 1986 Noc husej kože, 1990 To, 1986 Pri mne stoj!, 1987 Záhrobné komando, 1986 Watchers... Len v roku 1985 sa na trhu objavila záplava podobne ladených záležitostí: okrem vlkolačej Striebornej guľky (s mladučkým Coreym Haimom) a Donnerových The Goonies (s Coreym Feldmanom, Seanom Astinom a Joshom Brolinom) to boli i Bádatelia Joea Danteho s Riverom Phoenixom a Ethanom Hawkeom. Herci fajn a atmosféra s výpravou super, ale mimozemsko-vojenská zápletka ma nebavila, miestami ma až otravovala a poviem na rovinu, že finále s „maskami“ ma vyložene nebavilo. S veľmi prižmúrenými očami 3* ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Neskutočne hravý rodinný film pripomínajúci Donnerových Goonies s neopakovateľným kúzlom 80. rokov. Traja chalani sa za pomoci experimentov vydajú skúmať vesmír. Postavia si vlastnú vesmírnu loď z nepotrebných harabúrd a vydajú sa na najväčší dobrodružný zážitok ich života. Film obsahuje množstvo odkazov od Vojny svetov cez Star Wars až po Flash Gordona a staré sci-fi klasiky. Atmosféru filmu dotvára aj hudba Jerryho Goldsmitha ktorá obsahuje magický ústredný motív. Avšak podobne ako v prípade Gremlins Danteovi ide oveľa lepšie prvá polovica filmu čo je veľká škoda pretože ešte po prvej hodine som bol pevne rozhodnutý filmu udeliť minimálne 4*. Tie slizké gumové vesmírne potvory sú na smiech i keď si uvedomujem že je to v podstate dané dobou (Gremlins, Flight of the navigator, Labyrint, atď.) Nakoniec tie 4* predsa len dám posledných pár minút a záverečné lietanie v oblakoch je vážne kúzelné. Len ma mrzí tá príbehová stagnácia tretej štvrtiny filmu. No i tak je to jeden z najlepších rodinných filmov 80.rokov a spolu s Gremlins režisérov najlepší film. 75% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny naprosto famózní dětská dobrodružka 80's stylu, ale poslední třetina představující papundeklové předznamenání Cameronovy "Propasti" se zvrtne v absurdní guilty pleasure, která sílí s přibývajícím stářím snímku. Velká škoda, protože i s popsaným úletem náleží "Badatelé" mezi špičku Danteho mainstreamových filmů. Silně za to vděčí všeobjímajícímu entusiasmu, který mísí fascinaci ke starým brakovým snímkům sci-fi s upřímnou snahou toto nadšení přenést na děti. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, který se v osmdesátkách stal trademarkem spielbergova Amblinu. A ač toto "amblinovka" není, tak si to s nimi nikterak nezadá. Zpočátku. Je tu vše od maloměsta, čistě dětského pohledu na věc, sympatických děcek, praktických efektů, Goldsmithova zdařilého soundtracku (speciálně pak hlavní motiv), samozřejmě i kol (bez těch by to prostě nešlo) a... A především ona nezaměnitelná osmdesátková atmosféra dětské výpravy za nevšedním dobrodružstvím. Nemá to sice takové tempo a spád jako žánrový souputníci, ale rozhodně je to natolik dobré, že si chtě nechtě jeden pokládá otázku, proč z toho není nadčasová klasika jako z těch ostatních a místo toho to upadlo do zapomnění. A pak se film přehoupne do druhé poloviny a rázem je to jasné. Protože tvůrci do značné míry opustili poetiku dětského dobrodružného snímku. Je to sice i tak zajímavé, ale již ne příliš dobré a záživné. Výsledkem je sdělením ambiciózní "jakože dětský artový trip o všehomíru a padesátkových sci-fi béčkách", který je korunován kultovním závěrem, kdy byl Dante nucen snímek dokončit mnohem dříve než původně bylo v plánu a tak tam jako z nouze ctnost narouboval začátek snímku "tak trochu jinak". ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Film, který běží v letním kině, se jmenuje Starkiller. Tak se měla původně jmenovat postava Lukea ve Hvězdných válkách, ale George Lucas ji na poslední chvíli pojmenoavl Skywalker. (Morien)
  • Chlapci bydlí ve městě Kingston Falls. Tak se jmenovalo město i ve filmu Gremlins (1984), který také režíroval Joe Dante. (Morien)
  • Wolfgangova "mluvící" krysa se jmenuje Heinlein podle spisovatele Roberta A. Heinleina, který napsal mnoho příběhů o chlapcích experimentujících s vesmírným létáním. (Morien)

Související novinky

Co chystá režisér Přízraku?

Co chystá režisér Přízraku?

08.11.2018

Režisér David Lowery (Přízrak, The Old Man & the Gun) se upsal novému filmu. Pro studio A24 Films natočí epickou fantasy Green Knight, která vychází z rytířské básni o Siru Gawainovi a Zeleném… (více)

Reklama

Reklama