Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (179)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na každý film z Balkánu se vždycky těším. Těším se na to, až mě jeho hudba uzemní dynamikou nebo humorem, který se nedokáže jen tak zastavit. Sice to po shlédnutí vypadá jako, že je na Balkáně hrozně zvláštně a těžce se tam žije, ale ve skutečnosti to tak není, protože kdyby tenhle film byl jako ve skutečnosti, všichni bychom byli letadlo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Olala tohle byla naprosto neskutecna super jizda. V podstate takovej typickej Kusturica, s originalnim pribehem, kterej tu ale vlastne neni vubec podstatnej a celej film je vlastne sled naprosto dokonalejch komedialnich scen. Ale pritom film drzi pohromade, rozhodne se nerozpada na jednotlivy sceny. Kdyz se dej odehrava na vesnici, prislo mi to jako takova pohodova letni komedie o jednom dedovi vynalezci a jeho vnukovi. A kdyz se dej presune do mesta, tak to zase pripomina trochu romantickou komedii a trochu beckovej akcni film. Protoze tady se dobrou tretinu filmu rube particka vymletejch mafianu s dvojkou holohlavejch, ne o moc chytrejsich, bratru a pouzivaj k tomu vse co jim pride pod ruku od pistoli, pres samopaly, tezky kulomety az po raketomety. Necekejte zadny krvavy jatka, on tady vlastne ani nikdo nechcipne, ale proste smes komedialne pojatejch prestrelek, spousty paradnich postav, skvelejch vtipku a naprosto fantasticky a misty dost urvany hudby dava dohromady skvelou komedialni jizdu, ktera paradne zvedne naladu a ty dve hodiny utecou jako nic. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kusturica jede v těch kolejích, které si vyjel už ve svých předchozích snímcích, jako je Černá kočka, bílý kocour nebo Život je zázrak, tzn. jde o vysoce stylizovanou balkánskou grotesku podmalovanou emotivními hudebními rytmy a zaplněnou spoustou ujetých postaviček, které sice tak trochu nejsou z našeho světa, ale jsou navýsost zábavné. Je sice pravda, že Závěť nedosahuje kvalit kultovní Černé kočky, bílého kocoura, její scénář se trošku rozjíždí a hlavně při takovém množství postaviček, scén a motivů vám chtě nechtě musí některé připadat moc ulítlé, nesympatické nebo nefunkční. Stejně tak je pravda, že už tyhle motivy od Kusturici nejsou originální, ale kdybysme měli vyčítat Woody Allenovi jeho kvantum neurotických intelektuálů, tak by jeho filmografie silně prořídla a proti Woodymu se Kusturica ohledně kvantity své produkce drží pořád hodně zpátky. Na druhou stranu je to pro mě pořád vysoce zábavné a narozdíl od spousty artové pseudointelektuální nudy, kterou se vyznačuje podstatná část festivalové produkce, je tohle funkční. Navíc, nevím, jak to Kusturica dělá, ale ty jeho naprosto nepravděpodobné milostné konstelace mezi hodně nekompatibilními partnery na mě opravdu působí. Nevím, kde ty sympatické baby bere, ale stejně jako Život je zázrak, jsem Tsanovi celou dobu držel palce, ať mu ta jeho známost vyjde. Celkový dojem: 90 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Panková živelnosť! Bezchybné. Bez logiky. Len s nápadom, len nech to frčí a hýbe sa a zabáva! Nejde o druhý plán ani citlivosť. Dlho som sa v kine nerehlil tak, že som odchádzal zachrípnutý. Ružové plameniaky skrížené s opilcami z Tisícročnej včely, veterinárkym grifom z Pastí, pastí, pastičiek, a nad všetkými poletuje omladnutý Batman, ktorého nedopatrením vystrelili z Perinbabského cirkusu. Čo to tu trepem, kurva ....kúrva.. KurvahošiGutenTag na balkánsku nôtu. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Presne kvôli blbcom ako Kusturica má dnes Bosna čisto inštrumentálnu hymnu, aby sa náhodou žiadne etnikum neurazilo. Na staré kolená mu začalo hrabať, je z neho nacionalista a srbskými vlajkami sa to tu len tak hemží. K tomu zoofília, pedofília, ako nič. No neviem, toto mi v tom filme veľmi nevoňalo. A že kvôli týmto excesom Srbi vyzerajú ako úchyláci, to Emira netrápi? No nuda to každopádne nie je a graduje to do klasického kataklyzmického finále. Marija Petronijević je zrejme najkrajšia žena, akú momentálne poznám. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Zavet není úplně Kusturicova špička, ale i tak mě potěšil. Jako obvykle nechybělo plno originálních detailů, vtipné scénky, trable se zvířátky, divoká svatba, to vše zahaleno v balkánsky divokém magickém realismu! Je pravda, že tentokrát Kusturica trochu vše překombinoval a přeplácal, ale já mám jeho filmy ráda, tak se v tom nebudu šťourat :) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre balkánske filmy, hudbu, Kusturicove a hlavne Srbské filmy celkovo, ktorých som za posledné roky videl dosť aj preto, že ich vyhľadávam. Tešil som sa na ďalšiu divokú jazdu v štýle Čierna mačka biely kocúr, ale výsledok je ešte divokejší ako som si myslel. Už samotný príbeh je trošku čudácky. 12- ročný chlapec si ide do mesta hľadať ženu ???...K tomu Kusturica tradične naviazal množstvo väčších či menších dejových liniek a všemožných postavičiek. Posledných 20-30 minút všetky postavy a dejové linky splynú dohromady a balkánsky guláš je v tranze. Hudba hraje, tancuje sa, strieľa sa a na všetko z oblohy dozerá lietajúci Čestmír...Musím priznať sklamanie, ale Balkán mám stále rovnako rád. 60%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Kusturica jede na svůj setrvačník pořád slušným tempem. Je milé, že se stále ještě dočkáme i originálních drobnůstek a především vražedně rozjeté muziky (původní od Emirova syna Stribora + nějakých těch vykopávek). Slova "Srce je moje violina" se mnou budou cukat ještě dlouho a dojem je rozhodně pozitivní, ale nějak tomu tentokrát chybí duše a tmel. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Senilný Kusturica v akcii alebo Kusturica si natáča svoju "českú komédiu z 90tych rokov". Jedno veľké nevkusné trápenie a to od odporného vizuálu, strašnej réžie, mizerných hercov (!), cez nezmyselný príbeh a primitívny humor až po akože myšlienku o tom, ako sú chudáci Srbi vykorisťovaní Američanmi a na ich strane sú len cirkev, alkohol, kurvy, zbrane a holohlaví kamaráti. Točil to fakt ten istý človek, čo točil Underground a Dom za vešanje? ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Je dobré vidieť, že je to stále ten starý dobrý Kusturica tak, ako to máme radi. Preháňa, paroduje, ukazuje život na balkánskom vidieku aj v meste a zo všetkého si milo uťahuje - a pritom nám aj mnoho hovorí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Už je to od E. Kusturici trošku pořád to samé. Této variantě snímku o zběsilém Balkáně ovšem chybí silnější jednotící příběh, vlastně je to hlavně šňůra samostatných anekdot a epizod, které s ohledem na délku filmu a také s ohledem na to, že se jejich motivy často opakují, po jisté době přestávají být zábavné. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zcela odpudivý film, který je jen odleskem dřívější Kusturicovy slávy - při sledování ZÁVĚTI se mi hlavou honilo cosi o úpadku stárnoucího režiséra a děsivých filmových komediích z 90. let, které tento nepodařený počin až pohříchu připomíná. Párkrát jsem se zasmál, ale jinak mě to strašně nebavilo, herci mi přišli hrozní, humor nevtipný a celkové vyznění filmu více než rozpačité. Ani ten balkánský hudební doprovod se zde podle mě nepovedl a soundtrack mě nebavil. Celkově značné rozčarování, až znechucení - ten film je přiblblý až hrůza. Soudě dle nadšených místních komentářů, jsem se tentokrát s většinovým vkusem dosti minul - možná se ten film líbí lidem, kteří od Kusturicy nikdy nic neviděli, jinak nevím. No jsem zvědavý na On the Milky Road, zda si Kusturica u mě spraví reputaci. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Další bláznivá komedie Kusturicy. Nuto říci, že se mi líbila více, než jiné jeho podobně laděné filmy. Akční dědeček, který má okolo chalupy střelnici a tankodrom v jednom. Musí se starat o vnuka, kterého pošle do města prodat krávu a sehnat nevěstu. Vnouček po cestě potká přátele i nepřátele. O komické a absurdní situace není nouze, typicý rukopis režiséra je patrný v mnoha momentech. Dozajista se zasmějete, vidím to na jasné čtyři hvězdy. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Filmy Emira Kusturici jsou tak trochu šílené, střelené - zkrátka horkokrevné. Se Zavetem ať se ale popere každý divák raději individuálně. Konkrétně já jej považuji za střepinu v Kusturicově jinak horkokrevně vyváženém vesmíru. Spousta scének ve mě sice opět vyvolala celkem slušné záchvaty smíchu, ale v druhé polovině už dostává slovíčko CRAZY nový rozměr. Také nevím, o čem tentokrát, narozdíl od ostatních Kusturicových děl, jeho film vlastně vyprávěl. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Co k tomu(to) dodat, nějak se mi nedostává slov a to se mi (věřte) často nestává. Snad bych si vypůjčil slova resp. část textu (z) Vítkova kvarteta, s malou obměnou. „A je to On, je to ON, balkánskej démon :-) Bez mučení přiznávám, můj první Kusturica, tudíž námitky typu: Kusturica už po několikáté vykrádá sebe sama, u mě nejsou na pořadu dne :-) Pár ohlasů se ke mně sice dostalo, takže jsem (alespoň v náznacích) tušil, co mě v následujících okamžicích čeká, ale tohle předčilo veškerá moje (nejdivočivější) očekávání. Chvílemi (resp. téměř pořád :-) jsem měl pocit, že musím být nutně na tripu, zvlášť, když se tam (max každých 10min) mihnul v prostřihu ten „létající Čestmír“. Závěť, to je bláznivá („tak trochu“ jiná než ta Honzy Svěráka) JÍZDA a „tak trochu“ jiná (netradiční) romance, která pravda (vzhledem k celkovému vyznění snímku) nepůsobí zase až tak nepatřičně. Nebudu rozebírat snímek jako takový, to v tomto případě nemá ani smysl, pouze dodám: já si to užil a to tak, že od začátku až do úplného závěru a o to přeci jde nebo ne?! 89% p.s. už teď netrpělivě vyhlížím Život je zázrak resp. Černá kočka....... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina filmu sa rozbieha dosť zvolna, môže vás aj napadnúť film vypnúť. V druhej sa zprehladní zápletka, postavy dostanú kontúry a viete, kto je kto a aký stupeň psychopatizmu predstavuje. No a tretia tretina je už čistá kusturicova divočina, kde nechýba nič, čo od neho čakáme. Podľa mňa typický režisérov film, čo znamená, že sa už opakuje, ale keď to stále funguje a filmy netočí každý rok, tak to vôbec nevadí. Prekvapil ma záujem balkáncov o taliansku futbalovú ligu. ()

Reklama

Reklama