Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (770)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já bych chtěl varovat slabší povahy, aby si dobře rozmyslely zda se na tohle budou dívat. Srdce mě bilo jak zvon a s každou přibývající minutou jsem se modlil, aby už to peklo ty holčičce skončilo. Nechybělo mnoho a po roce a půl jsem se u filmu zase rozbrečel a osobně si myslím že tomu zabránila jen obrovská vlna ostatních emocí kterou jsem v tu chvíli v sobě měl. Proti tomuhle působí i deset nejděsivějších hororů všech dob jako večerniček pro děti. Na rovinu říkám, že tý ženský bych bez milosti vpálil kulku mezi oči a udělat tohle někdo mé dcerunce tak bych dotyčnýho umlátil klidně i před soudcem. Pro mě osobně je dost těžký najít vůbec nějaký slova na hodnocení, když mě to tak těžce rozhodilo sandál, ale určitě bych pochválil herecké výkony Ellen a Catherine Keener, odvedli kus poctivý práce. Příběh chválit nebudu, ten napsal reálnej život a to je na tom to nejděsivější. Jedno vím jistě, pokud někdy uslyším ze sousedního bytu opakovaně dětský pláč nebo volání o pomoc volám fízly, v opačném případě totiž patříme na lavici obžalovaných taky ! První pětihvězdičkový film, který až do konce svýho života už nechci vidět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl pocit, že jsem svědkem něčeho hodně zlého, ale nebyl jsem schopný přijít na to, co to vlastně je. Až náhle všecko z příběhu vyplynulo a já byl nákladním automobilem vyvržen na vrchol skládky, a letmo jsem dopadal dlouze, předlouze až na samotné dno, kde jsem teprve až tam poznal, že to vlastně nebylo nic hezkého. An American Crime je určitě zajímavý film, zobrazující tehdejší období, způsob života a jisté činy jisté Gertrudy Baniszewské, která žít v jiné době, asi by topila a pila krev mladých panen jako údajně Eržébet Bathoryová. Jenže v tomto období to bylo něco jiného, a pykat se za to muselo tak i tak. Film mě ale nedokázal nijak evokovat nepříjemné pocity, vlastně jsem z toho měl po celou dobu dost neutrální pocit. Nemohl jsem tomu filmu přijít na chuť. Do konce jsem čekal, jestli do průběhu příběhu dorazí něco zásadního a nakonec dle mě nic zásadního nedorazilo, a to mě zklamalo. Ellen Page si tu každý chválí, ale pro mě je to prostě průměrná holka, která má to štěstí, že není vybarbínovaná jako taková Lindsay Lohan a dostává role, které rozhodně mají divákům co nabídnout. Film jako takový mě nezaujal. Přišlo mi to tak nějak na nic. Film jako je tento mě potřebuje šokovat a jestli to pár scénama způsobit chtěl, tak ale měl zabrousit trošku hloubš, protože násilí v dnešní době není nic neobyčejného, a už vůbec ne ve filmu. Šokovat se má důrazně a jít se má rovnou na věc a ne to tak protahovat jako v tomto filmu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USATržby Celosvetovo $1,096,707Neskutočné čoho su ľudia schopní. Režisér Tommy O Haver zachytil týmto filmom podľa skutočných udalostí depresívne udalosti pri nich asi nie je každému všetko jedno. Je až nechutné čoho sa ľudia dopúšťajú a až kam dokážu zájsť, Haver sa snaží byť pri vyprávaní týchto nechutných udalostí nestranný, nesnaží sa nič zveličovať a nechutnosti páchané na mladej Sylvii v podaní skvelej Ellen Page(fakt talent) podáva z odstupom, nebazíruje na žiadnej krutosti a diváka necháva nech si dotvorí sám obraz o tých zverstvách čo páchali v tom dome "hrôzy". Haverov režisersky štýl u tohto filmu mi moc pripomína ten od Davida Finchera(Zodiac, se7em). /90%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tommy O'Haver, Irene Turner .. Hnusné lidské drama. Gertrude Baniszewski jsem z celého srdce nenáviděl, ale neméně nesympatií si vybudila i její nejstarší dcera Paula svoji úvodní hloupostí a lhostejností. To se povedlo. Ovšem jinak je film vcelku průměrnou dobovou vzpomínkou, bez nějakých extra filmařských momentů, které mohly přivodit otevřenosti v zobrazení násilností páchané dětmi či matkou na bezbranné dívce a vůbec větší intenzitou dopadů těchto činů. Jinak ovšem Ellen Page opět v roli dívky v krizové situaci a opět výborná se skvěle sekundující Catherine Keener. Na jejích um a šarm se prostě příjemně dívá. ___ PS: A co vy? Víte co se děje u vašich tichých sousedů? 70%. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

American Crime představuje jeden z těch kuriózních, ale pravdivých pohledů na americký severozápad, kde sice vítězí středo-levicová demokratická strana a místní velebníček tam má zároveň stejně významné postavení jako starosta, ovšem solidarity a rovnostářství se tam člověk zvenčí dočká jen stěží, a rovněž nedělní návštěvy kostela jsou spíše povinností bez jakéhokoliv morálního dopadu na každodenní život obyvatel. ____ Dá se nejspíš souhlasit s obecně rozšířeným názorem neurologů, že lidé, kteří film hodnotí nízko, patří mezi ty lhostejné a přihlížející, zatímco 5-hvězdičkáři by dívce, do níž jsou nalogováni přes zrcadlové neurony, nějak pomohli. Protože American Crime je zjevně jedno z těch děl, díky nemůžu se dozvíte mnohem více o sobě než o postavách filmu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Mohl z toho být výborný hixploitation (zlá matka z nižší sociální vrstvy ovládající hordu svých dětí - bezohledných strojů na mučení), kdyby se otravně nevyhýbal zobrazování násilí. Zůstává kolovrátek chování, které mi hlava nebere, nedokázal jsem se do toho položit. Emocionálně vyděračské dílo, kde si můžeme krásně zanadávat, jaký jsou ty lidi svině a pobrečet si. Nic pro mě, nemám tu správnou schopnost empatie. P.S. Tohle by byla ideální látka pro Sama Peckinpaha na začátku 70. let. Byla by to kurevská pecka. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

I když dávám vyšší hodnocení, tak musím říci, že mě film trošičku zklamal. Catherine Keener byla nevýrazná a její roli jsem ji moc nevěřil, ale charisma se ji upřít nedá. Taky jsem čekal více brutality, ne že bych byl psychopat, ale u takového filmu by to jen prospělo. Takhle z toho vzniklo jen solidní drama. Ellen Page hrála skvěle a film od filmu se jen její herectví zlepšuje. Slabší 4 hvězdy. 70% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

:O .. Silný Zážitek a sakra Kvalitní Film !! Ve filmu převládá Absolutní Bezmoc, Strach, Emoce, stísněná Atmosféra! Vynikající nepříjemný Soundtrack, který se vám zaryje pod kůži !! Chvílema se mi chtělo i brečet a Právě teď nemám vůbec sílu tohle nějak více komentovat, je mi z toho zle, strašně smutno a cítím obrovskou lítost ! ! ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Dílo, které mnou otřásá více jak zemětřesení. Přesně kvůli těmto případům raději nečtu noviny a nedívám se na zprávy. Moje slabá nátura na to nemá, takže velice děkuji panu režisérovi, že choulostivé scény pojal velice komorně, jinak by Americký zločin patřil mezi filmy, na které koukám přes prsty. Tleskám Ellen Page (opravdový talent) ujala se své role na jedničku a též tleskám Catherina Keener(ové). Zahrála tu roli tak přesvědčivě, že ji ještě teď nenávidím. Už zase hodně dlouho nechci vidět film natočený podle skutečných událostí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Veliky plus tohohle filmu je jeho inspirace skutecnym pripadem. Jinak film vetsinu casu funguje jako solidne natoceny i zahrany, ale nicim extra vyjimecny drama o nejakym malomeste, kde zenska vychovava hromadu dcer a stara se jeste o dve cizi holky. Dej nikam nespecha, vlastne se ani nic moc neresi, ale moc dobre se na to kouka. Jenze postupem casu zacne tyrani, zlehka, od vyprasku, pres paleni cigaretama az po drsnejsi zalezitosti a popravde receno, vyvoj deje docela prekvapi. Na zaver tu je jeden zbytecnej zvrat, ale film vyzni o to vic smutne. No a do toho se sem tam prolina linie se soudem, ta by tu sice bejt nemusela, ale dej prijemne spestruje. Takze nakonec hodne silny drama, s nekolika fakt drsnejma scenama a skvelejma hercema, i co se tyce deti. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tady v podstatě na stopro souhlas s Rob Royem. Přijde mi, že podobných filmů jsem viděl mraky, tenhle ničím nevyniká. Explicitně (ale i implicitně) zobrazuje šikanu a násilí jen velmi "light", nemá spád a gradaci. Vidím, že na exploitationů neznalého diváka má díky šokujícímu činu šanci zapůsobit, ale ti "otrlejší" místy zívají. Pár těch znepokojení přijde, ale jinak na pocity vyšlo úplně na prázdno. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jen v České republice je ročně podle statistik týráno přes 5000 dětí. A kolik asi musí být týraných dětí o kterých se ve statistikách nemluví - možná je jich mnohem víc. Je to úděsné, ale je to tak. Jednomu mrazí v zádech, když vidí, čeho všeho jsou lidé schopni, ale Americký zločin je mimo jiné i obrovským vykřičníkem pro celou společnost s jejich mnohdy vědomě zavřenýma očima, když se s něčím podobným setkává. Pro mě bylo zcela nepochopitelné nejen jednání Gertrudiných dětí, ale co mně hlava nebrala už vůbec, že se k tomu týrání připojovaly i ostatní děti z okolí. Možná je dobře, že nám v hlavě zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Svým způsobem je to nevysvětlitelné, protože těch příčin v tomhle případě proč k tomu došlo, mohlo být mnoho, ale rozhodně to člověka motivuje k přemýšlení, proč k takovým zrůdnostem vůbec dochází. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V posledním období jsem shlédl tématicky velmi podobné snímky. Jihokorejský Dogani (2011), Belgický De Behandeling (2014) a trochu paradoxně nejstarší z nich, právě tento An American Crime z roku 2007. Všechny snímky zpracovávají jedno společné, velmi citlivé, téma. Týrání, zanedbávání a zneužívání dětí. Každý z nich pochází z jiného státu a každý z nich je krutým majstrštykem, kdy se odděluje prostá "exploatace", od dramatu popisující ve dvou případech skutečné události (tento a Dogani), kdy filmy netlačí na pilu pro samoúčelné traumatizování diváka, ale kdy samy tyto snímky jsou traumatem a traumatizujícím materiálem toho NEJOTŘESNĚJŠÍHO KALIBRU, místo napětí nám vhánějí "knedlík do krku", povařují krev v žilách, znechucují ke zvracení nikoliv zobrazeným materiálem, ale popisem skutečností a jevů, které působí na diváka až příliš realisticky na to, aby si je nějakým způsobem užil - pokud sám divák není chorým pedofilem! Proč na tyto snímky koukat je jednoznačné. Silné sociální, psychologické a sociologické varování diváka, který netuší, že tyto strašlivé, hnusné, kruté a odporné věci se mohou dít vedle u sousedů nebo ve škole či školce jeho dítěte ... A "příklady táhnou", historie dokazuje ... :-((( Americký zločin je krutým, těžce znepokojivým filmem o týrání mladičké dívky v rodině jedné neustále vyhulující pixly, která se stala obětí sama svého života, nechala si napráskat harantů a v opojení kodeinových kapek pak svoji beznaděj a vztek namířila proti krásné mladé dívce, která ji byla (rovněž nezodpovědnou) rodinou svěřena na hlídání ... Film nemusí vsázet na přímé zobrazování násilí, jako komerční exploitations flicky typu Srpski Film (2010) apod. On je přímou výpovědí, u které se musí dělat mdlo každému zdravému člověku, stejně jako všem přísedícím u soudu v roce 1966... Je zajímavé, že tři snímky se společným tématem jdou zpracovat každý dimetrálně odlišnou formou a KAŽDÝ je špičkovou filmovou výpovědí působící divákovi stejnou bolest, jako obětem v nich uvedených ... Bděte lidi kolem sebe a nenechávejte násilí na nevinných bez povšinutí !! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ještě pořád se mi ten děsivý příběh honí hlavou. Pokud se ve skutečnosti Sylvii stalo ještě něco horšího, radši to ani nechci vědět. Nesmírně působivé a strašné. Ellen Page pro mě začíná být zárukou vyjímečného filmového zážitku. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hodně drsné drama podle skutečných událostí. Rozum mi z toho zůstával stát, bylo mi fyzicky zle a měl jsem z něj několik nocí noční můry, přičemž téma filmu bohužel nemohlo být aktuálnější (případy Fritzla a Nataschi Kampusch). Film, který vás přinutí přemýšlet o nejednoznačných kořenech zla a násilí, jehož původcem tu není žádný psychopat ani sadista, ale obyčejná svobodná matka, která chce chránit svou rodinu, jenže tak činí pod obrovským tlakem materiálních problémů (které jí způsobili její muži) a s úsudkem zastřeným prášky, takže se jí to tragicky vymkne z ruky... Film se soustředí na obsah a díky kvalitní režii a hercům dosahuje maximální intenzity. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Silný příběh v nehezkém obalu. Zpracování mě nezaujalo vůbec. Trochu nechápu nerozhodnost a lhostejnost zainteresovaných lidí. Davová psychóza je asi mocný činitel. 4* dávám jen z úcty k tomu, co se stalo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si musel nechat několik dní rozležet v hlavě. Ok, někoho to sundá hned napoprvé a nemá co řešit, prostě perfektní drama, že? Jenže já s tím tak úplně nesouhlasím. Tématem jde o obrovsky silný snímek, ždímající emoce po hektolitrech (myšleno v naprosto kladném slova smyslu) a vše jen podtrhují výkony 2 hlavních hereček (btw, co Ellen Page předváděla ve filmu Juno z téhož roku, a čím se prokázala tady, to prostě nejde srovnat; jestli dělat humbuk kolem této mladé a talentované herečky, tak určitě kvůli Americkému zločinu) a fakt, že je dílo natočeno podle skutečné události. Ale s tím já mám problém, protože motivům chování některých postav prostě nevěřím. Že by na jednom místě mohlo propuknout takové davové šílenství, aby všichni, i nečlenové rodiny "přispěli svou troškou do mlýna", to se mi hodně nezdá. Samozřejmě nevím, jak moc se film držel skutečnosti, ale stejně. Kvůli tomu jen ty 4* (snaha tvůrců překvapit diváka ještě na samý konec mi přišla mimo a jen mě utvrdila v mém hodnocení). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde udělal baptistický reverend chybu? Nechal je při křtu ponořené déle, než bylo nezbytně nutné? Mají snad v Indianapolis něco ve vodovodním řadu, co způsobuje sadismus a lhostejnost..? O'Haver si nejspíš řekl, že když má silný námět zaštítěný skutečnou událostí, tak už se nemusí dále starat. Chyba. Když podceníte v dramatu drobnokresbu motivů, nevinné oči laně postavené proti frustrovanému zlu a jeho kohortě posluhovačů sami o sobě nestačí. Když tam chcete vpravit trochu napětí a přitom je to jen faul na diváka (konkrétně podrážení), je to chyba také. Námětem podobné Hounds of Love se mi dostalo pod kůži mnohem víc, tady jsem byl jen nestranným pozorovatelem.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Absolutně mohu ouhlasit s komentářem Rob Roye. Film byl založen na chování postav, do kterých jsem se nedokázal vžít. Očekával jsem více zobrazování násilí, abych opravdu měl pocit, že to matka nezvládá a mohl se dostat tomu na kloub. Emoce tam jsou, ale jsou tak násilně vynucené a na konci aspoň máme pocit, že už se podobné zločiny nepřehlíží. V dnešním světě se to odehrává taky, ale v takové tichosti, že o tom neví nikdo. Ani sousedi, kteří v této události věděli přesně co se odehrává a slýchávali pravidelně křik Sylvie. Je vidět, že Ellen Page si umí vybírat role a překvapilo mě, že ve stejném roce hrála ve filmu Juno, kde vypadá úplně jinak. Dává do toho všechno a takové herce mám rád. ()

Reklama

Reklama