Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z divácky nejúspěšnějších filmů osmdesátých let se odehrává v čase vánočním, kdy pan Peltzer koupí v zapadlém krámku Čínské čtvrti pro svého syna Billyho neobvyklý dárek: mogwaie, malé zvířátko připomínající medvídka. Chov zvířete má však pevná pravidla. Nesmí na světlo, nesmí se namočit a nesmí se krmit po půlnoci. Všechny zákazy samozřejmě Billy, i když nevědomky, poruší a výsledkem jsou ulice plné podivných a notně škodolibých příšerek, které začnou ničit celé městečko a terorizovat jeho obyvatele. Je na Billym, aby se s pohromou vypořádal. (TV Nova)

(více)

Recenze (397)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výtržník a ničitel v osmdesátých letech holt prostě musel mít číro, a neuniknul tomu ani Proužek:) Ale tak to už v tom našem politicky korektním světě chodí, a když jde jenom o Gremliny, tak proč ne:) Navíc proti někomu tak roztomilému jako je Gizmo musíte postavit někoho kdo je odporný, i když se dívá na Sněhurku:) Prostě proto, že Gremliny jsem narozdíl od Critters viděl, takže mě teenage sci-fi horrorové komedie z osmdesátých let jen tak lehce štrejchly a neměly čas mě znudit, dávám i díky hudbě Jerryho Goldsmithe ****. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který dal světu ta nejroztomilejší stvoření pod sluncem, aby je následně nechal vyrůst v hnusné žravé mrchy. I po letech výživná zábava. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, LeSee, jakkal ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další "teenagerovský" film z 80. let. Tentokrát jde o komedii s podivnými potvůrkami, nazývanými Gremlins. Původní gremlin Gizmo je roztomilý, ale pak se (nedopatřením) rozmnoží a jeho "dětičky" už tak hezky nevypadají, ba co víc, řádí jako malí ďáblíci a likvidují vše v dosahu jejich pařátků. A právě na tom řádění je postavena drtivá většina gagů a komických situací. A nutno uznat, že jde ve valné většině o gagy podařené a že se při jejich sledování divák většinu filmu bude "popcornově" bavit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $153,083,102Tržby Celosvetovo $160,100,000║ Po technickej stránke to je na slušnej úrovni, čo tomu chýba je určite originálnejší príbeh, lebo toto čo nám je ponúknuté je až moc priamočiare a maximálne zjednodušené, prípadne to pripomína hromadu podobných filmov(Critters) a taktiež lepšia vtipnosť scén tam citeľne chýba. Kto bude pozorne sledovať, tak zahliadne na pľace aj producenta filmu Stevena Spielberga. /55%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Asi jsem an tom už hodně špatně. Tenhle film bych za horror neoznačil, ani když jsem byl malé dítě a jinak je to slušná komedie. Jeden čas to na Nově opakovali snad každý rok a už to poměrně nudí, ale na poprvý je to slušné :) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Na Gremlins mne vždycky zajímala ta žánrová kombinace dětského filmu a hororu. Prostě nevím pro kterou diváckou skupinu je to určený, jelikož mě to přijde už moc infantilní a pro děti jsou některé scény možná drsné. Zajímavej úlet. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Bubumedie, ve které je každá postava tak činorodá, že vánoční maloměsto bezmála lehne popelem. Otecko wannabe-vynálezce se snaží změnit svět nefunkčními a nesmyslnými výtvory, loajální maminka jakoby vypadla z Kill Bill, synátor je pro rande ocoten třeba vykrvácet a stádo plyšovýc delikventů projevuje sadistické sklony, cinefilní zaujetí a salonní manýry jako vystřižené ze salonu 30.let. Film, jeož existenci by děti měly před rodiči preventivně zatajit, jinak je pod stromkem čekají maximálně polomrtvé akvarijní rybičky. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Blíží se čas Vánoc, doba kouzel :-) a co by to bylo za svátky bez dárků? Tak jako získal Billy Gizma, Gizmo dostal mě :-) kdo by si tuhle chlupatou příšerku s velkýma ušima a psíma očima nezamiloval?? A jako každý domácí mazlíček přináší své povinnosti, Gizmo není výjimkou.. problém je v tom, že když s pejskem provedete lumpárnu, nevylíhnou se vám malá monstra, který zdemolují Vás a Vaše město :-) Ještěže je tu Gizmo, který všechno zaŘÍDÍ ;-) P.S. V šipkách mi to jde, vrátíme jim to ;-) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Gremlins pro mě byli velkým dětským zážitkem, ale bohužel pro ně víc než pro ostatní modly té doby platí, že v dospělosti se na ně dívá podstatně hůř. Občas jsem se zasmál, jednou dokonce i lekl, ale už to nikdy nebude ono. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Gremlins vychádzajú zo za vlasy pritiahnutej, lež „skutočnej“ mestskej legendy z 2. svetovej hovoriacej o tom, že v lietadlách žili bytosti zvané gremlini, ktoré stroje kazili a celkovo sa jednalo o hnusnú škodnú. Spielberg ako producent nápad vzal a prostredníctvom scenáristu Chrisa Columbusa ho premenil na drsnú čiernu hororovú vianočnú komédiu, aká mohla vzniknúť azda len v 80. rokoch. Rozkošný mončičák Gizmo vs. komando odporných mäsožrútov, ktoré sú v priamom zábere doslova na franforce rozsekané v kuchynskom mixéri alebo dôchodkyňa preraziaca okno na poschodí, následne letiaca X metrov vzduchom a zjavne týmto aktom zabitá, to sa asi naozaj mohlo vidieť len v danom desaťročí. Film je prekvapivo nechutný. Keď som mnohé pasáže videl ako dieťa, tak ma traumatizovali a pravdupovediac pripadajú mi odporné aj po štyridsiatke, tak ale zas pre horor je slovo „odporné“ poklona. Čiže to nemyslím ako kritiku, len je to proste divné vidieť vo filme, ktorý bol primárne určený rodinnému publiku. Snímke síce dominuje nádherná snežná výprava zaspatého decembrového mestečka s až nádherne gýčovou výpravou, ale mne sa aj tak vždy najviac páčil úžasný prológ z japonskej štvrte. Ten je neskutočne magický a má jedinečnú výpravu; škoda, že nikdy nevznikla trojka odohrávajúca sa celá v nej. Spielberg na réžiu najal Joea Danteho (Piraňa, Howling) a spravil dobre. Diváci si kuriózne, originálne príšerky zamilovali a pri skromnom rozpočte 11 miliónov snímka len behom otváracieho víkendu zarobila 12. Zrodil sa nový fenomén. Napriek tomu dvojka vznikla prekvapivo až o 6 rokov neskôr, úspech jednotky inšpiroval celú vlnku spriaznených titulov s malými, nenažranými obludkami (Critters, Ghoulies). Jednotka si minimálne z nostalgických dôvodov 4* zaslúži, bola to videopecka môjho detstva a nikdy som si ju nenechal ujsť ani v televízii, keď ju v 90. rokoch dávali v sobotu o polnoci na Nove. Je faktom, že mi mix humoru a hororu nikdy nesedel, ale dá sa to zvládnuť, atmosféra je skutočne parádna, postavy sympatické (vynálezca Joe Don Baker) a mnohé scény nezabudnuteľné (napadnutie vianočným stromčekom á la napadnutie stromom v Evil Dead/1981 alebo šialený monológ na tému „Prečo neznášam Vianoce“). ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Problém filmu Gremlins vidím v tom, že scénárista (Chris Columbus) se příliš nechal unést roztomilým nápadem o vyvražďování zelených potvor, které vypadají jako chrliče, a zanedbal živé postavy. Herci tedy nemají nic moc co hrát a to je škoda. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jááááá a horor :-) Ale zvládla jsem to dát celé a ten čtverec je hlavně za Gizmíka. Jinak mi začíná odcházet PC, tak jdu hledat do všech šuplíků a koutečků. Hello, tak kde jsi, potvůrko? ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle je spíš takovej horor pro děti, nic hrůzostrašnýho se nekoná a i doba vysílaní tomu odpovídá. Nebýt to celkem originální nápad, tak dám asi nižší hodnocení, ale zabavit se tim dá celkem slušne a po vylíhnutí opravdových Gremlins je to i docela sranda, jenže celkový zpracování je už horší, nedokáže to udržet pozorost po celou dobu a chvílemi to i nudí. Horší 4* ()

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Gremlins?

Jak to vypadá s pokračováním Gremlins?

25.11.2020

Třetí díl série Gremlins je už několik let předmětem spekulací fanoušků a příslibů ze strany tvůrců, nyní se Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a kámen mudrců) jakožto scenárista prvního dílu… (více)

Nová streamovací služba Warnerů má název

Nová streamovací služba Warnerů má název

10.07.2019

Říkáte, že máte málo streamovacích služeb? Tak to máte kliku, konglomerát WarnerMedia se totiž řítí do streamovacích válek s novou službou HBO Max. Jak již z názvu vypovídá, nová služba zahrne… (více)

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Reklama

Reklama