Reklama

Reklama

Splinter Cell

všechny plakáty

Obsahy(1)

Jmenuje se Sam Fisher a je tím nejlepším z agentů tajné sub-sekce NSA (Národní Bezpečnostní Agentury), zvané Third Echelon. Disponuje nejmodernější technikou, arsenálem z oficiální výroby i černého trhu. Pracuje zásadně potichu a ze stínů vystupuje jen v krajních případech. Přichází na řadu tehdy, když všechny legální cesty selžou. Pokud ho zajmou nebo zabijí, vláda jeho existenci popře. Neexistuje.

Osmdesátá léta minulého století byla neskutečně výživnou půdou pro nejrůznější špionážní techno-thrillery všeho druhu. Ledovce Studené války pozvolna začínaly roztávat a spousta spisovatelů využívala tohoto období jako kulisy pro své knihy. Ale jen málokomu se povedlo dotáhnout na úroveň Toma Clancyho, do té doby nezávislého pojišťováka z Marylandu, který svým detailním technickým popisem a strhující, tíživou atmosférou prostředí tajných služeb donutil miliony nadšených čtenářů (v čele s tehdejším prezidentem USA, Ronaldem Reaganem) k ataku knihkupectví.

I když Splinter Cell nevznikl na motivy žádného z románů amerického spisovatele, bývá mylně zařazován do portfolia „her podle knih“. Ve skutečnosti herní vývojáři z firmy UbiSoft nejdříve vytvořili základní koncept agenta tajné služby, který předhodili Clancymu. Tomu se námět zalíbil a doladil příběh, aby byl podle jeho gusta (a hlavně v duchu jeho dosavadní práce). Vznikla tak jedna z nejlepších a nejúspěšnějších herních sérií nového tisíciletí, stealth akce Splinter Cell. A v nastoleném trendu adaptací pokračuje režisér Peter Berg, jemuž dala důvěru produkční společnost Paramout Pictures.

Berg přijal film za své a kudy chodí, tudy proklamuje svou náklonnost ke špionážní tématice. „Jsem velkým fanouškem těchto příběhů. Třeba Bourneovo Ultimátum mě vyloženě nadchlo. Ve dne sice točím filmy, ale po večerech ulítávám na knihách o tajných agentech a diverzních četách od Roberta Ludluma nebo Alistaira MacLaina. Je to moje velká vášeň.“ Také nezapomněl zmínit, že by uvítal spíš mladšího a neznámého herce místo zavedené celebrity. Konkrétně má políčeno na Marka Whalberga, ale netem svištějí i další jména: Thomas Jane, Kurt Russell nebo Eric Bana. Otázkou je, v jakých konturách se nakonec Sam Fischer vybarví, jelikož Paramount si film představuje jako kombinaci herního plížení s dynamickým, poněkud pozměněným charakterem. (Shadwell)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen na motivy úspěšné videoherní série "Splinter Cell" od Ubisoftu. (Lucasion)
  • O režii filmu se zajímal Peter Berg. Film měl režírovat Doug Liman, ten ale v dubnu roku 2015 od projektu odstoupil. (Endyz)

Související novinky

The Division verbuje Jakea Gyllenhaala

The Division verbuje Jakea Gyllenhaala

05.06.2016

Herní firma Ubisoft si po vzoru Marvelu založila vlastní filmovou pobočku, v níž hodlá převádět svoje největší značky do celovečerní podoby. Rozjezdem bude letošní Assassin's Creed, jemuž se upsal… (více)

Arya v The Last of Us?

Arya v The Last of Us?

26.07.2014

Hollywood se stále pokouší dát herním adaptacím stejný tah, jaký momentálně mají comicsové filmy. V nejbližších letech proto do kin zamíří Uncharted, Warcraft, Splinter Cell, Deus Ex nebo Assassin's… (více)

Assassin’s Creed má režiséra?

Assassin’s Creed má režiséra?

02.05.2014

V Ubisoftu momentálně chystají filmové verze Watch Dogs, Ghost Reconu nebo Splinter Cellu, ve kterém si pod dohledem Douga Limana (Agent bez minulosti, Mr. & Mrs. Smith) zahraje Tom Hardy (Temný… (více)

Filmový Splinter Cell má režiséra

Filmový Splinter Cell má režiséra

21.03.2014

Videoherní adaptace zatím mnoho úspěchů neslavily, rozhodně se ale nevzdávají. V budoucnu nás čekají filmové verze Uncharted, The Last of Us, Warcraftu, Assassin's Creedu nebo Deus Ex, velmi výrazně… (více)

Reklama

Reklama