Reklama

Reklama

Captain America: První Avenger

  • USA Captain America: The First Avenger (více)
Trailer 1

Steve Rogers je idealistický mladík, který touží vstoupit do armády a pomoci Americe porazit nacisty. Nemá však nejmenší šanci, je neduživý a odvodové komise po celé zemi ho odmítají. Při jednom z pokusů si jeho vytrvalosti a zarputilosti všimne doktor Abraham Erskine a nabídne mu účast v tajném vojenském experimentu, jehož cílem je vytvořit pro Ameriku skupinu supervojáků. Ze Steva se tak stane dokonalá lidská bytost. Na boj s nacisty přesto nedojde. Objeví se mnohem větší a nebezpečnější nepřítel, tajná organizace Hydra, vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem, který má svůj vlastní plán na ovládnutí světa. Jeho součástí má být i tajná formule doktora Erskina na výrobu supervojáků. Steve dostane štít, který se stane jeho poznávacím znamením, a se skupinou vojáků, které zachránil ze zajetí, začne likvidovat základny Hydry. Přinese mu tato mise nesmrtelnost, nebo smrt? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 709)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Adaptace slaboduchých omalovánek pro dyslektiky dosáhly tímto svého pomyslného vrcholu! Za mlaskavých zvuků žvýkání hamburgerů do pateticky znějící americké hymny na pozadí se zrodil otec všech superhrdinů, symbol ducha amerického národa, štít svobody, nezávislosti a demokracie, jediný pravý zastánce slabých a utlačovaných, vdov a sirotků, Kapitán Homokokot: První Gangbanger. Sterilní, steroidy napícháný blondýn, jemuž se ve tváři zračí sveřepé odhodlání z akutní ruptury konečníku, a kterým by se chtěl stát každý týraný stokilový americký kluk, brání v ruce s hajzlovým poklopem vyzdobeným hvězdami a pruhy světový mír, ať už o to někdo stojí nebo ne! A není osamocen. Po boku mu stojí partička ostřílených vojenských veteránů, která připomíná drsnou, zásahovou jednotku rady Vacátka! No nic, ještě by mi zbytečně stoupl tlak! Přeji hošanům spoustu dalších, zábavných homoeskapád a slibuji, že už mě ve své blízkosti nikdy neuvidí! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Joe Johnston, otec dieselpunkové pocty propagandistickým válečným comicsům jménem Rocketeer, se po letech vrací do téže řeky a křísí pro filmové plátno "prvního avenžéra". Nutno říct, že to sice dělá dost jednoduše a popcornově, ale dost zábavně a s tím správným švunkem starých časů;) Bohužel to ale i tak nějak zvláštně funguje a nefunguje zároveň - Evansův (realisticky nedokonalý) přerod a pochopení jeho osobních kvalit jsou v pořádku, ale proč mi přišli trapní Stanley Tucci s Tommy Lee Jonesem, i když mají právě na tom přerodu a vysvětlování svůj zásadní podíl, to "bůchsuť". Naopak skvěle funguje chemie i humor se slečnami, který je ovšem v dabingu nevyhnutelně zabit pro nepřeložitelnost. K českému znění bych vlastně měl ještě jednu připomínku - proč sakra mají Weaving a spol. ten prapodivný přízvuk? Je to potom nechtěně směšné tam, kde by být nemělo, respektive kde si to není možné dovolit, protože patetické padoušství a přestřelky plazmovými turbokanóny samy o sobě napínají divákovu toleranci až až. Čímž nechci říct, že by nebyly zvládnuté, naopak - je radost se na to dívat, i když je to prostě jen a pouze taková zábavka na jedno podívání. Které má ovšem dvě hodiny;) Ale jelikož se mi to tak dlouhé ani na chvilku nezdálo, můžu dát takových příjemných nenáročných sedmdesát procent a v poklidu očekávat, jestli bude takhle prostá i ústřední Avengerská filmová událost. Což doufám že nebude... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mě vždycky nejvíc zajímaly, jak se teď říká, superhrdinské ORIGINY, je tenhle film vyloženě pro mě. Také mi nevadí americký patriotismus, pokud je rozumně využit, ženy v uniformách, co se vyrovnají mužům, nedocenění vědci a vojenský důstojník s tváří Tommyho Lee Jonese. Ne, vážně, jediný komiks s DOOPRAVDICKÝM přesahem (než přišli Avengers, a ti takoví také nejsou všichni), byl Hulk od Anga Leeho. Takže Kapitán Amerika pro mě má všechny atributy komiksu tak, jak ho vnímám já, nejdůležitější je, že přese všechno, co jsem vyjmenoval výš, není snímek blbej. Jediný, co mi vadilo, je hlava Chrise Evanse, nasazená na tom malinkatým těle. Kvůli mnou nepochopenému podhodnocení v hodnocení lehce nadsazuji. 90%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tahle přiblbá kravina má lepší hodnocení než peckový Green Hornet, nevkus vládne světu :D ... Kapitán Amerika na mne působil mdle už z trailerů, takže jsem se do kina nehrnul - zaplať pánbůh za to. Už dlouho jsem u drahého hollywoodského blockbusteru takhle netrpěl. Děj mě nebavil, vizuál mi přišel vyloženě ošklivý, já na tom opravdu nemám co pochválit. Po traileru na Avengers (který působí úplně stejně tuctově jako Kapitán a ostatní originy) navíc získávám téměř-jistotu, že z tohoto Marveláckého universa nikdy opravdové pecka nepřijde. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na filmu mě dlouho odpuzoval název, člověk co si nechá říkat Kapitán Amerika asi nebude mít v pořádku svoje podpaždí. Živě si představuju jak jdu na rande s holkou "ahoj, já jsem Petra." "ahoj, já jsem kapitán Česko", hmm, to bych během několika sekund získal u holky rekordní počet mínusových bodů. No a samotný film se nese v duchu názvu. To, že je to biják o superhrdinovi prosím, ale to, že film postrádá akci a nervy si v mý hlavě znuděně válej koule, to už neprosím. Čekal jsem, že Hayley vytáhne alespoň kozy, abych mohl naplno ocenit technický kvality kinematografie, ale bohužel, bílá bluzička se jaksi neměla k pádu s Hayleyvýho sexy tělíčka. Zato ten nácek si až příliš ochutně serval svůj ksicht aby ukázal ten druhej co měl pod ním, jakože děsivej, jenže ten jeho jakože děsivej ksicht vypadal jak ksicht čecha po 14 dnech opalování na Makarský rivéře. No tak hlavně že jsem to přežil, protože chvílema sem měl pocit, že ve filmu zabili víc lidí než je na týhle planetě. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem tomu po těch líbivých trailerech a vesměs kladných ohlasech věřit. Ale opět jsme se s Joe Johnstonem minuli. Nevadí mi poetika Kapitána Ameriky jako takového, chápu, v jaké době a proč komiks vzniknul a jeho rozpohybování podle pravidel Hollywoodu je tomu všemu adekvátní. Jenže celé je to tak perfektně naaranžované, má to spoustu vizuálních kudrlinek, přetéká to nadhledem, který dodávají přesně obsazení herci, až mě to v poslední třetině přestalo bavit právě tím, jak to dokonale podlé té klasické šablony opisuje. Takový fail, jako Green lantern to není, ale naivní komiksy letos Thor zválcoval naprosto nekompromisně (a vystačil si přitom s poloviční bombastičností!). ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Konečně vím, kdo a hlavně jak vyhrál tu IIWW! Nejlepší válečná historická adaptace všech dob! No, ještěže tenkrát neexistoval interfernet, to by si kluci místo hraní na Keptejnemeryku hráli radši na World Of Tanks a tenhle idol všech svlečen by musel do svého píár napumpovat více chechtáků ... Btw. Tu rychloposilovnu bych bral taky a klidně bych se obešel bez bonusových nohou o kmitočtu 7200 RPM. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Captain America je popkorn jako blázen, to se mu prostě vyčíst nedá. To, co se mu vyčíst dá, už jsou jednotlivé scény, které naznačují samotnou akci, nebo scény, které by se za samotnou akci mohli považovat. Chvílemi to totiž vypadá jak kdyby tam lítal čínský válečník shaolin, co tvrdě v sedmdesátých létech cvičil kung-fu, aby se v tamních osmdesátkách mohl ukázat s tím, jak dobře ve filmech umí lítat. Nemůžu tak ale říct, že by akce byla úplně špatná, ale byla prostě divná. Digitální a v tomhle ohledu dost zvláštní. Pořád se ale jednalo o komiks a já to tak musím chápat. Musím tedy respektovat i fakt, že předloha vojela druhou světovou válku a přimíchala například lejzrový pistole, což je ještě pořád to nejmenší zlo, co se v tomhle filmu objevilo. Zábava v plném proudu, a pokud to od filmu neočekáváte, tak se do něj ani nepouštějte. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $140miliónovTržby USA $176,654,505Tržby Celosvetovo $370,569,776Tržby za predaj Blu-ray v USA $103,167,217Tržby za predaj DVD v USA $50,296,024║ Prvá tretina filmu veľmi slušne spracovaná, príbeh a akcia si ide ruka v ruke ale potom odrazu akoby režisér Johnston stratil chuť a dejovo to rapídne odbíja a zráža miestami na béčkovú jednoduchosť, postavy začnú byť nezaujímavé, vzťahy suché, pri snahe ždímať emócie evokuje skôr úšklebok, proste prišlo len na klasicky rutinérsky jemu blízky dojazd, len priemer, škoda. /videl v kine: 60%/ (videl na festivale Comics Salon 2011) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Je to přesně ta tupé, jak se podle trailerů zdálo, ALE film to o sobě dobře ví a je schopný se s dobrým načasováním ironizovat a nebrat smrtelně vážně (hlavně propagandistická pasáž, v níž Kapitán prodává dluhopisy je jedna velká mňamka). Problém je, že vedle sebeironie už toho Johnstonův film zas až tak moc nenabízí. Skutečně to je vydatný návrat do 90. let, kdy byl komiksový hrdina 100% formou a žádným obsahem. A bohužel tu chybí kus toho režijního srdíčka, kterým Brannagh zachránil kolegu Thora. Johnston umí solidní trikovou podívanou, umně navozuje i retro atmosféru (tanul mi na mysl polo zapomenutý Svět zítřka), herci jsou trefní a takový Tommy Lee Jones skvěle hláškuje. Není se co divit, že čas utíká, úsměv jen málokdy přeroste v úsměšek a Kapitán svou misi doklepat to do časové osy ostatních Avengerů plní s fortelem. Dojmy mám zaseklé někde v neutrálním pásmu - žádné zklamání, žádná pecka, prostě solidně ošetřený produkt, který jen utvrzuje můj dojem, že The Avengers nemohou dopadnout dobře, určitě ne s tak šíleným rozptylem stylu a nálady. P.S. Za dabing stahovat z kůže. Mám podezření, že to celé namluvili tři zhulení puberťáci. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čistá komiksová zábava. Joe Johnston udělal to, co umí nejlépe, obětoval logiku i fyziku bezchybné stylizaci a využil dobové a typicky americké symboly ve prospěch filmu. Kapitán Amerika se tak stává nejen zábavnou podívanou o looserovi, co se stal hrdinou, ale také hromadu odkazů, vsuvek (Praha) a návazností na zbytek (filmově) komiksové universa. Já osobně se nejvíc bál akce a humoru, protože vidět panáka se štítem ve vlasteneckých barvách běhat po bitevním poli prostě není to pravé. Výsledek však předčil očekávání, protože film si na nic nehraje, využívá svých "pravidel" a netváří se zbytečně vážně. A hlavně dokáže suverénně rozesmát a vy musíte jen hrát jeho hru. Pak všechny ty nelogičnosti, různé odkazy na staré filmy a postupy v nich (technické i příběhové->válečné/špionské filmy->před pevností -střih-v pevnosti) prostě přijmete a budete se bavit v jedné velké komiksové klasice, která si vzpomíná, do jaké doby vlastně patří... a já s chutí vzpomínám také. Nábor se povedl. PS: nechoďte na dabing, ani na 3D, možná ani na titulky, protože ten překlad je naprosto tragický. PPS: sakra lidi, dokoukejte titulky aspoň u komiksáků... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Steve Rogers je obyčejný klučina z Brooklynu, ze kterého armáda udělá supersilný válečný stroj. Jeho vytříbené morální hodnoty ale tahle přeměna nezasáhne, a tak se druhou světovou válkou prodírá po svém. I Kapitán Amerika dostal nadmíru vydařený origin, který je plný nářezové akce, upřímné romantiky a na jedničku zvládnuté retro atmosféry. Mohl to být velký průšvih. Místo toho ale před sebou máme vyváženou popcornovku, která baví minimálně stejně dobře jako Iron Man a Thor. Možná i o ždibíček lépe, to už ale záleží na vašich osobních preferencích. (8/10) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Letošní letní kinosezoně vládl tak tupý a prvoplánový hollywoodský blockbuster, že se slzou v oku nostalgicky vzpomínám na chytrý loňský Počátek. I když objektivně musím komiksového kapitána Ameriku pochválit, neboť režisér Joe Johnston ukočíroval tu tsunami patosu a amerického nacionalismu, kterou jsem podvědomě tak trochu ve filmu s podobnou tématikou očekával. Joe Johnston naštěstí ale není infantilní Michael Bay... A za velmi stylové plakátové závěrečné titulky bych tu třetí hvězdičku skoro i přihodil... Suma sumárum - Captain America: The First Avenger je můj první, ale zároveň také poslední Avenger. Druhý díl po této zkušenosti určitě vynechám... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ta retro stylizace byla naprosto boží. Všude se tam hemží pseudoretro zařízení a artefaktůchtiví náckové, až jsem si z toho vzpoměl na staré dobré časy strávené u paření Return to Castle Wolfenstein. Fakt mi to hrozně sedlo a bojím se, že v současnosti nebude Kapitán Amerika zdaleka tak cool. Navíc měl fakt dobrou ženskou. Nejlepší ze všech Marvelovek. Chris Evans je v tý roli výbornej a neuvěřitelně se na to hodí. Moc se mi líbil i samotnej zrod Kapitána Ameriky, kostým a tak. Na první pohled spíše komickej hrdina, ale celé to tak nějak dávalo smysl a já jsem to žral a fandil jsem mu. I ten jeho bojovej styl je bezva. A ten konec byl nefalšovaně romantickej. 9/10 ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Jasně, jde o zdařilou pastiš (tj. stylovou nápodobu, která se snaží překonat své předobrazy, aniž by se jim vysmívala). Mám ale za to, že každý, kdo je obeznámen s americkou dobovou produkcí prostřednictvím primárních (filmů samotných) či sekundárních zdrojů (textů o nich), se při sledování bude cítit jako hlavní hrdina na konci. Řada věcí mu bude povědomých a ocení precizní retro stylizaci a charakteristické znaky produkce první poloviny 40. let, ale přesto rozpozná, že jde o ne zcela důslednou faleš, kterou již předtím jednou - a lépe - viděl. Prvnímu Avengerovi totiž chybí potěcha z uchopení neomezených možností brakového universa, která by se jako v případě Indiana Jonese přenášela i na diváka, protože vyprávění je bezešvé a scény jsou inscenovány s důrazem na "pravidla" zesílené kontinuity spíš než z radosti odkazování se na jiné mediální texty. Některými vyzdvihované zakončení marveláckých filmů, které popírá klasické narativní postupy v podobě úspěšného uzavření obou linií akce (pracovní a osobní) a navracení se ke statutu quo, není ničím výjimečným. (Navíc nezavršena není jenom linie čítající romanci, ale i ta pracovní v podobě poražení záporáka a zajištění záchrany světa, jelikož antagonisté v posledních "marvelovkách" zůstávají naživu v jiné podobě/jinde.) Je nutné si totiž uvědomit, že nejde o stand-alone počiny, ale o plánované představení hrdinů, jejichž příběhy se dočkají rozuzlení v chystané týmovce, a tak je takový konec pro podobné filmy typický. I přes všechny výtky - jde spíše o teaser než regulérní počin - je nutné ale zopakovat, že jde o zdařilou - a alespoň v první polovině nebývale sebereflexivní, metodu dobové propagandy sarkasticky reflektující - pastiš. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDO PŘÍSAHAL, ŽE BUDE VE DNE I V NOCI BOJOVAT ZA SPRÁVNOU VĚC? KDO POVEDE PRO AMERIKU BOJ ODE DVEŘÍ KE DVEŘÍM? KDO PONESE PRO AMERIKU VLAJKU OD POBŘEŽÍ K POBŘEŽÍ? PŘECI HVĚZDY POSETÝ HRDINA, KTERÝ MÁ PLÁN....... /// Naivní komiksovej příběh o chlapíkovi, kterej má metabolismus 4x rychlejší než já, se mi líbil, líbil, líbil! Možná právě pro ty věci, za který ho někteří odsuzují: naivita a dětská jednoduchost (stupidita?). Já to bral jako součást příběhu. Přece každej ví, že hrdina z Brooklynu nemůže umřít, tak proč to celý nepojmout jako velkej ironickej fórek – teda, tak jsem to bral já. Zábavná jednohubka, která potěší zpracováním i zrodem dalšího Avengera. Dávám 4*, protože Iron Man mi připadá nudnější..... ukecanější.....TAK NA MALÉ CHLAPÍKY! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím si, že jsem jedinej hrdina na světě. 2.) Mám rád filmy, kde mi ještě něco řeknou po závěrečnejch titulkách. 3.) Válí se mi doma traverza z Vibrania a nevím, jestli mi ji ve sběrně vezmou. 3.) Thx za titule ,,xtomas252“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Good guys finish last? Not always. This one comes first. Drazdive vnadidlo na Avengers? Nejen to. Kapitan Amerika, alias Indiana Jones zahaleny do pruhu a hvezd, je v propagandistickych i valecnych sluzbach strycka Sama rozmarnou i reflexivni postavou. Tu stouchnuti do Indyho, tu odkaz na dalsi marvelovske postavy, tu historicke reminiscence a spionska klise, jinde zase sebeironie, kterou film pouziva jako ochranny stit. Budoucnost pry nepatri narodum, ale tenhle obycejny hrdina je ukazkovym artiklem americkeho imperia a vlasteneckych casu, kdy se pro blaho naroda vydaly miliony vojinu z Brooklynu na smrt. A dnes? Era americke supervelmoci pomalu konci, ale prave proto je filmovy Kapitan Amerika prilehavym nahrobnim kamenem. Na hrbitove, kde je presne v marvelacke tradici neobycejna sranda. 75% ()

Související novinky

Harrison Ford je nový generál Ross

Harrison Ford je nový generál Ross

15.10.2022

MCU se po premiéře snímku Black Panther: Wakanda nechť žije a s nástupem nového roku překlopí do páté fáze, spolu s tím nás pak čeká pochopitelně hromada nových filmů, seriálů, a samozřejmě i postav.… (více)

Čtvrtý Captain America našel režiséra

Čtvrtý Captain America našel režiséra

09.07.2022

Před dvěma dny vstoupilo do kin po celém světě nejnovětší akční dobrodružství od studia Marvel pod názvem Thor: Láska jako hrom režiséra Taiky Waititiho a zatímco nový snímek o hrdinovi z Asgardu… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

18.08.2021

Čtvrtý díl filmové série Kapitán Amerika od studia Marvel má oficiálně zelenou. Hlavní roli nového Kapitána pak ztvární Anthony Mackie, jenž přebral štít i roli po Steveu Rogersovi v seriálu Falcon… (více)

Reklama

Reklama