Reklama

Reklama

Captain America: První Avenger

  • USA Captain America: The First Avenger (více)
Trailer 2

Steve Rogers je idealistický mladík, který touží vstoupit do armády a pomoci Americe porazit nacisty. Nemá však nejmenší šanci, je neduživý a odvodové komise po celé zemi ho odmítají. Při jednom z pokusů si jeho vytrvalosti a zarputilosti všimne doktor Abraham Erskine a nabídne mu účast v tajném vojenském experimentu, jehož cílem je vytvořit pro Ameriku skupinu supervojáků. Ze Steva se tak stane dokonalá lidská bytost. Na boj s nacisty přesto nedojde. Objeví se mnohem větší a nebezpečnější nepřítel, tajná organizace Hydra, vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem, který má svůj vlastní plán na ovládnutí světa. Jeho součástí má být i tajná formule doktora Erskina na výrobu supervojáků. Steve dostane štít, který se stane jeho poznávacím znamením, a se skupinou vojáků, které zachránil ze zajetí, začne likvidovat základny Hydry. Přinese mu tato mise nesmrtelnost, nebo smrt? (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (208)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 140 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 176,7 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 370,6 mil. (NIRO)
  • Uniforma Captaina Americy (Chris Evans) byla v roce 2018 vydražena za 45 tisíc liber. Ikonický štít, který je hlavní rekvizitou používanou Captainem Americou, byl vydražen za 42 000 liber. (Jimmy15)
  • Během toho, co plukovník Phillips (Tommy Lee Jones), Peggy (Hayley Atwell) a Captain America (Chris Evans) pronásledují Red Skulla (Hugo Weaving) autem, plukovník stiskne tlačítko s písmenem K. Jedná se o odkaz na scénu z filmu Muži v černém (1997), kde agent K (Tommy Lee Jones) varuje agenta J (Will Smith), aby se v autě nikdy nedotýkal toho červeného tlačítka. Později mu ve filmu řekne, aby jej zmáčkl, v jehož důsledku jejich auto zrychlí. Stejný účinek má tlačítko s písmenem K v tomto filmu. (Kubaaa97)
  • V bunkru v Alpách si na stěně můžeme všimnout již dokončeného portrétu Red Skulla (Hugo Weaving). (Kubaaa97)
  • Když si Arnim Zola (Toby Jones) balí své věci při odchodu z továrny Hydry, můžeme si mezi nimi všimnout nákresu obleku. Ten odkazuje na robotické tělo, jež měl v komiksech. (Kubaaa97)
  • Letadlo použité k přeletu linie je Beechcraft Model 18. Tento model nebyl během konce 30. let příliš finančně úspěšným artiklem. Zájem o tento letoun stoupl, když vyhrál závod mezi městy St. Louis a Miami v roce 1940. O rok později, po útoku na Pearl Harbor, americká armáda potřebovala navýšit kapacitu letecké flotily. V letectvu stroje sloužily především pro přepravní účely. (Kubaaa97)
  • Sanitka, která přiveze raněné po Steveově (Chris Evans) vystoupení, je Dodge WC 54. Vozidla Dodge WC vznikly dle požadavků americké armády, která chtěla mít univerzální druh vozidel z důvodu možnosti širokého využití jejich náhradních dílů. (Kubaaa97)
  • Během vystoupení Captaina (Chris Evans) v originále jeden z vojáků zakřičí: „Nice boots, Tinker Bell!“ Jedná se o referenci na stejnojmenný film z produkce Walt Disney. (Kubaaa97)
  • Během válečné kampaně Captaina (Chris Evans) si v černobílém filmu můžeme všimnout tanku v pozadí. Jedná se o M3 Stuart pomalovaný insigniemi Wehrmachtu. Jedná se o správně provedený odkaz na hollywoodskou praxi 40. let, neboť německé tanky tehdy neměli filmaři k dispozici. Museli tak americká vozidla náležitě upravovat. (Kubaaa97)
  • Píseň „Star Spangled Man“ pro film složil Alan Menken a její text napsal David Zippel. (Kubaaa97)
  • Štace Captaina (Chris Evans), v níž jednou ranou vždy vyřídí „Adolfa Hitlera“ (James Payton), je odkazem na první obálku komisku z prosince roku 1940, na níž Captain America dává pěstí Hitlerovi. (Kubaaa97)
  • Během návštěvy kina si můžeme všimnout projíždějícího tanku M4A4 Sherman, který byl Spojenými státy nejvíce používaným středním tankem ve druhé světové válce. (Kubaaa97)
  • Na vstupní prohlídce si můžeme všimnout ve Steveových (Chris Evans) dokumentech data jeho narození – 4. července 1918. V komiksech se narodil ve stejný den o dva roky později. (Kubaaa97)
  • Postava Huga Weavinga se v tomto filmu jmenuje Schmidt. Jedná se o nezáměrný odkaz na Weavingovu postavu z trilogie Matrix (1999, 2003, 2003), v níž hrál agenta Smithe. (Kubaaa97)
  • Gilmore Hodge (Lex Shrapnel), kterého v kempu Lehigh udeří Peggy (Hayley Atwell), je v komiksech také vojákem a je součástí projektu Rebirth. Později ale zběhne a přidá se na stranu Třetí říše. (Kubaaa97)
  • Heinz Kruger (Richard Armitage), který ve filmu ukradne sérum supervojáka, je v komiksech agentem Gestapa a nikoliv Hydry. (Kubaaa97)

Související novinky

Harrison Ford je nový generál Ross

Harrison Ford je nový generál Ross

15.10.2022

MCU se po premiéře snímku Black Panther: Wakanda nechť žije a s nástupem nového roku překlopí do páté fáze, spolu s tím nás pak čeká pochopitelně hromada nových filmů, seriálů, a samozřejmě i postav.… (více)

Čtvrtý Captain America našel režiséra

Čtvrtý Captain America našel režiséra

09.07.2022

Před dvěma dny vstoupilo do kin po celém světě nejnovětší akční dobrodružství od studia Marvel pod názvem Thor: Láska jako hrom režiséra Taiky Waititiho a zatímco nový snímek o hrdinovi z Asgardu… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

18.08.2021

Čtvrtý díl filmové série Kapitán Amerika od studia Marvel má oficiálně zelenou. Hlavní roli nového Kapitána pak ztvární Anthony Mackie, jenž přebral štít i roli po Steveu Rogersovi v seriálu Falcon… (více)

Reklama

Reklama