Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 6

Recenze (1 899)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Věta "Chceme natočit další pokračování s úctou k předchozím dílům." se stala jakousi marketinkově dokonalou omluvenkou pro natáčení pokračování všech kultovních filmů, ale mě z nich ta úcta nejde. A nepomůžou tomu ani scény odkazující právě na ty uctívané předchozí díly případně díl. Ano, jistě, technicky dokonalé, ačkně vybroušené, dokonce i herecký výkon Sama Worthingtona je na pochvalu. On vůbec Sam Worthington je velmi charismatický chlap a za jeho charisma ho jistě mnoho holek odměňí svým tradičním dárkem - vlastníma použitíma kalhotkama. Jako holčíčí idol No.1 v České republice mám těhle použitých kalhotek doma tuny, takže Samovi naštěstí nemusím závidět. Ale co je to všechno platný, když tenhle díl postrádá to hlavní "terminátoří" atmosféru. Podmanivá, depresivní, tvrdá zabijácká jizda se prostě nekoná a to je velká škoda, protože právě tohle dělalo terminátora Terminátorem ! ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Více než přiznané narážky (replika „I'll be back“ je na Zlatou Malinu; parafráze ocelárny z T2 pak špatnou anekdotou) mě zarážely ty nepřiznané: Vybuchlá pumpa = Univerzální voják. Úvodní plížení v podzemí = Cameronovi Vetřelci. Sběrače lidí = Válka světů. Vyřazování strojů = matrixovské EMP. Ponorka s internacionalisty stojícími proti partaji guerillových republikánů tíhnoucí k izolacionalismu = překroucený Nebuchadnezzar. Základna Skynetu = Blade Runner meets Rammstein revival. Rozepře na mostě = Charlieho andílci na přehradě štrejchnutý M:I III... ____ Plusy: Sam Worthington. Anton Yelchin v první třetině. Kamera. Tempo filmu. Skvěle (pře[d])narýsované „falloutovské“ (merchandisingové) universum; do něhož se přece tak snadno po „vyndání" filmových postav umístí počítačoví hráči. Práce s různými konci; divákům i postavám nabízí film odlišné. Široká paleta filmového osvětlení (dvojnásob nemístně vedle toho vyznívá Baleovo čtyřminutové fuckování DP-čka za chystání si scény a světel). Dialogy přes jistou strojenost (strojovost?) nezdegenerovaly do triviálně apokalyptického esejismu. Terminátoři. Předmluva POMA na csfd-ácké předpremiéře. ____ Mínusy: Christian „Ur trashing my scene!" Bale. Danny Elfman. Drama, napětí a emoce vyvěsily bílou vlaku a odmítly se dostavit. Akční scény: Až na útok Harvestera a následnou tiptop honičku s moto-terminátory pořádná akce (tj. delší a důslednější) chybí. A ona všemi zmiňovaná 1-shot helikoptéra? Naprosto izolovaný efekt pro efekt. Zřejmě to souvisí se soudobým trendem, rozkládat akci do více dílčích prostorů, odstřeďovat ji z jednoho centra, jímž by se divák mohl opájet. Mizí tak sice pole mimo záběr, protože je pokryto desítkami kamer, v jednotlivých záběrech však roste míra toho, co nevidíme. Ve válce ke všemu na rozdíl od hororu (T1), akce (T2) a komedie (T3) není možné chtít po kameře, aby zachytila vše teď a tady. ()

Reklama

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Neurazilo, nenadchlo. Jako akční film je to celkem bomba. Akční scény jsou opravdu super, ale ještě aby nebyly, když filmek stál 200 melounů. Ale jako pokračování Terminátora, nic moc. Film nemá žádnou hloubku a k tomu ani žádnou atmosféru, ve srovnání třeba s T2, naprosto nulovou. Chtělo by to nějaký nápad. Originalitu. Njn, scénář opravdu není nejlepší. Škoda. Jak tady napsal už jeden uživatel, film opravdu, i podle mne vypadá, jako ukázka jednoho dne ze života Johna Connora. Ale proč ? Kurva my chceme ale pokračování ! Já nevím. Nejlépe kdyby se k Termoušovi vrátil Cameron. Vždyt on je otec téhle ságy. On to stvořil, tak ať si to milej zlatej, hezky ukončí ! ,-) Za celkem hezký zážitek v kině při akčních scénách, dávám o jednu malinkou hvězdičku navíc, ale mám takový dojem, že až film uvidím na dvd v tv, hvězdička vyhasne.( 6.6.2009 ) Update: A taky vyhasla :D ( 18.10. 2011 ) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Terminátor se zrodil z nočních můr Jamese Camerona a na principu klasické noční můry, v níž marně utíkáte před nezastavitelným bubákem (před kterým nejste v bezpečí ani na policejní stanici), stály i první tři terminátorovské filmy. Sequeloprequel SALVATION nahrazuje tenhle koncept po vzoru Cameronových VETŘELCů futuristickým válečným velkofilmem o návštěvě u bubáků doma, tj. terminátorů je hodně, není nijak těžké je zničit a taky je jich během filmu x zničeno (jen Newt nám trochu ztmavla), čímž film – navíc těsně svázaný časovými paradoxy a mytologií série - přichází o napětí. Zároveň šedivě přefiltrovaná budoucnost (zatím) není zdaleka tak bezútěšná, jak nám ji servíroval Cameron ve svých flashbacích - žádní chudáci prázdně zírající na rozbitou televizi, síly jsou vyrovnané, o nedostatku potravin se jen mluví a stíhačky pilotují modelky, takže o co vlastně jde, že? Zvlášť je-li k tomu polovina postav zbytečných, počet logických lapsů alarmující, odkazy na předchozí tři filmy příliš chtěné a finále se s tragickým výsledkem marně snaží skloubit památnou likvidaci terminátora z konců prvních dvou dílů se závěrečným zvratem po vzoru dílu třetího. Ale aspoň konečně vím, co všichni mají na Worthingtonovi. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem túto sériu a to vrátane dielov, ktoré zvyknú vo všeobecnosti bývať považované za nepostačujúce (T3, Genisys), ale toto ma fakt nebavilo, ba až ma to dokonca otravovalo. Po akčnej stránke som sa tešil na kus mäsa, ktoré  McG tak skvele zvládal navariť v oboch Charlieho anjeloch. Keď som sedel v kine na dvojke, hovoril som si: "aké by bolo super, kebyže frajerovi niekto dá 100 miliónov na nekomediálny akčný veľkofilm". Nuž, dal... a dopadlo to strašne. Rozhodnutie (konečne!) pozrieť sa do budúcnosti, kde už aktuálne prebieha vysiľujúca vojna ľudstva so strojmi, pričom sa nedá povedať, že by ľudstvo vyhrávalo, je skvelé. Výsledok však žiaľ nie. Po pleci potľapkávam snáď len kameramana Shanea Hurlbuta, ktorý snímke dodal pôsobivý vojnovo-dezolátno-sivý nádych. V celom filme ma naplno zaujala iba 10-sekundová (!) sekvencia, v ktorej Worthington demolačnou guľou zlikviduje lietajúcu hliadku. Vyložene zlý kasting (totálne priemerný Worthington, Yelchin sa do úlohy mladého Kylea Reesa žalostne nehodí, Michael Ironside a Helena Bonham Carter boli strašní, že v tom hrá Bryce Dallas Howard som zistil až po hodine a čo sa arogantného Balea týka, tak dospelého Johna Connora som si vždy predstavoval všelijako, ale určite nei takto). T4 je ako jedna z jeho úvodných scén: Bale letí v lietadle, zrazu skočí do rozbúreného (!) nočného (!!) oceánu (!!!), strih, sedí v ponorke (????????). Neviem, možno ak by si tvorcovia nechali šokujúci twist ohľadom Worthingtona na koniec, dal by som 3*. Ale nedali a ukážkový šokujúci záverečný twist nepochopiteľne vykecali v polovici filmu. Ľudia boli na značku zvedaví a poňať ju ako vojnový veľkofilm nebol vôbec od veci, ale do praxe sa to proste režisérovi nepodarilo dostatočne atraktívne pretaviť, snímka síce zarobila na celom svete pekných 371, ale pri rozpočte 2OO miliónov žiadny zázrak. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Motorky Skynetu sa pripájajú štandardným portom USB 2.0. (Autogram)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama