Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 898)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film sa rozbehne ako najhustejší postapokalyptický akčný orgazmus od druhého Mad Maxa. Od Jamesa Camerona si požičiava iba mená postáv. Zaujímavo uvádza dobre obsadenú dvojku Sam Worthington / Anton Yelchin. Pohlcuje atmosférou a novými “smrťákovými” T600-vkami i transformerovskými obrami, ktorí vydávajú rovnaké zvuky ako Spielbergovi Tripodi. Parádny vizuálny masaker, labužnícky si vykračujúci béčkovo jednoduchou, ale maximálne zábavnou a efektnou cestou príslušného subžánru. LENŽE... v druhej polovici sa snímka rozhodne vyhovieť aj tým, čo si naivne myslia že tvorca Charlieho anjelov ovláda rozumom riadené univerzum Jamesa Camerona, začne sa viacej napájať na jeho motívy, zasahovať do nich a všetko nadšenie postupne vyprcháva. McG tie Cameronove filmy snád ani nevidel. Videl maximálne Scottovho Blade Runnera, v ktorom ho najviac upútali ohne, šlahajúce z komínov. P.S.: Worthington tu má výraznejšiu a dôležitejšiu rolu než Christian Bale. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Patláma, patláma, paprťála. Takhle splácaný blockbuster tu dlouho nebyl. Pozitivní je, že aspoň ty prachy na něm jsou vidět. A že McG akci hezky inscenuje a chrlí ji střemhlavě v každou možnou chvíli. To je tak všechno - příběh byl asi terminován, nenašel jsem ho, nebo se schoval pod tu nekončící šňůru akčních scén, kterou za sebe McG nasekal stylem "už se minutu nestřílelo, lidi se asi začnou nudit, tak rychle další jízdu/bitku/výbuch". Monotónně se za sebe drtí akce nebo aspoň její náznaky, přičemž málokdy hrají důležitou úlohu i ve vyprávění. I proto Terminator Salvation nudí častěji než jeho starší bratříčci, i když na plátně poletuje mnohonásobně víc atrakcí. Jenže kašle se na atmosféru, na napětí, na postavy (za jednorozměrného Balea nedík), na kompozici scénáře, který někdo psal s nadějí, že když za sebe naházíte desítky odkazů a citací na předchozí díly, sama o sobě vám z toho vyleze hustá postapo sci-fi a lidi budou skákat radostí. Omyl (a trochu se bojím, že v pětce už se bude mluvit jen pomocí už provařenejch větiček). McG zase změnil styl, ale na rozdíl od předchozích Terminátorů jeho film neobstojí sám o sobě jako zábavná pecka s alespoň náznakem hlubších vrstev. Čtyřka je jako seriózní sci-fi/válečný velkofilm nebývale prázdná, jako popcornová jízda monotónní a bez rytmu, jako reklama na bělidla zubů ucházející (Moon Bloodgood asi vylezla do filmu rovnou z kosmetiky). Škoda těch úprav a předělávek, na zmršeném výsledku jsou cítit. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Salvation působí jako celkem zábavný film, kde se nachází spousta odkazů na starší díly Terminátora. To ale pořád nedělá z filmu s Terminátorem v názvu důstojný díl komplikované a ostře sledované ságy, která má za sebou tak početnou fanouškovskou základnu. Nový Terminátor je taková odlehčená verze komplexního vesmíru, kde vystupují děti, mladí lidé mentorují zjevně starším a moudřejším („Musíte zůstat naživu… tady… a tady.“) a zkrátka a dobře, kde má omladina vždycky to hlavní slovo, protože to jde v duchu stále modernějších a technicky vyšperkovanějších seriálů pro mladé. Terminator Salvation je stejně jako nový Star Trek taková soap opera – rozdíl je v tom, že není účelová. Stala se jí proto, že látku čtvrtého Terminátora nedostal do ruky někdo schopný, nýbrž povrchní klipař, který bohužel na víc než povrchní plácání nemá. Tím, že dostal víc peněz než obvykle, dělá jen věci trochu hezčí, ale podstata zůstává – tenhle film není poctivým a svědomitým pokusem o rozvinutí mytologie. Je lehce nadprůměrným post-apokalyptickým sci-fi, kde se náhodou vyskytuje pár robotů, kteří se podobají těm od Camerona. Jako takový funguje, jako všechno ostatní ne. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Nutno vidět. Nutno zapomenout. Milion nelogičností daných časovými paradoxy, přepisováním scénáře i touhou zavděčit se všem. Velmi řídká atmosféra a napětí. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Terminator 3: Rise of the Machines měl na kahánku (tam to zachraňoval alespoň Arnie), ale McG ač se snažil, jak jen mohl, tak TS dorazil ještě více a vůbec netuším, proč takový film dostal do ruky zrovna on. TS je opravdu takovým dalším pokračováním s názvem Mad Max 4, a když jsem po 4h dohrál počítačovou verzi nového Terminátora, jen jsem doufal, že to je zas další odfláknutá hra dle filmové předlohy a na plátně toho bude mnohem více. Bohužel se tak nestalo. Mel Gibson tu byl nahrazen a teď světe div se, nikoliv Christianem Balem, který tu sice má mít relativně hlavní roli (leč jeho postava je po celou dobu snímku značně chatrná a mdlá - určitě by měl radost, kdyby to slyšel a pěkně by mě seřval), ale Samem Worthingtonem, který si právem zasloužil mé sympatie, už jen kvůli svému komplexnějšímu charakteru nežli zde představuje John Connor, který má roli skoro jako řadový pěšák. Díry ve scénáři nebudu zbytečně zveličovat, přeci jen jsou ve větší či menší míře ve většině filmů, ale trochu si stejně rejpnu. Např. co měl ten terminátor při vstupu vězňů do centra SkyNetu na hlavě? Šátek. Rambo parodie? Buď se mu líbil, nebo se chtěl líp maskovat před lidmi a někde v terénu bych to se zbytky oblečení ještě chápal, ale v jejich základně opravdu ne. Odpověď na otázku proč SkyNet Reese nezabil, když ho zajal, identifikoval a byl na jeho černé listine jako číslo 1, zůstane asi nezodpovězena. Hydroboty aka mechanický červy z Matrixu si autoři také mohli odpustit, transplantaci srdce raději nebudu komentovat a Baleovu imunitu proti nukleárním výbuchům bych chtěl mít také. Snad žádná T-600ka neměla skelet lebky pokrytý gumovou náhražkou kůže nebo jsem si toho nikde nevšiml. Co mně ale vadilo na TS nejvíce je absence kvalitní atmosféry, chybí zde napětí a hrozba smrti jako v prvních dvou old-school dílech. Čekal jsem alespoň několik pasáží, ve kterých budou terminátoři pronásledovat odboj do podzemí, a užiji si při tom trochu strachu. Bohužel ani tak triviální scéna, která dokáže vytvořit slušnou dávku napětí, nebyla natočena. O filmu se rozhodně dá mluvit jako o zběsilé akční střílečce se spoustou výbuchů, která své příznivce předchozích dílů spíše zklame, nežli nadchne. Nový Terminátor mě tak sice výrazně nezklamal, považuji ho za solidní nadprůměr, ale na druhou stranu mě ani nepřesvědčil na tolik, aby si vyšší hodnocení zasloužil. (6/10) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Moon Bloodgood, nádherně znějící jméno. V novém Terminátorovi zní stejně efektně kdejaké mechanické šustnutí, natožpak čilý pohyb těžkotonážního robotického monstra, sloužící atmosféře filmu přinejmenším stejně dobře jako Elfmanova hudba. Úmyslně začínám výborným zvukem, neboť nic lepšího McG do necelých dvou hodin nevměstnal. Smysluplného děje je zde poskrovnu a krom pár „překvapení“, tušených vždy minimálně pár vteřin dopředu, skýtají jediné potěšení bohatě zastoupené akční atrakce. Nezvyklou délkou záběrů připomínají Potomky lidí, ale srovnatelné naléhavosti nedosahují, vtáhnout nedokážou. Sledoval jsem je s obdivem… a s odstupem. Ani zasazením do působivého postapokalyptického prostředí filmaři nedokázali zbrzdit prudké oddalování se „duchu“ prvních dvou dílů (pár křiklavých aluzí nic nezachrání). Místo konstantního napětí jedničky jenom pár průhledných lekaček a dva chlápci, kteří horko těžko zachraňují ty nejbanálnější hlášky tím nejdrsnějším tónem hlasu. Zatímco Bale se snaží být batmanovitější než Batman, Sam Worthington očividně disponuje talentem a v ideálním případě by nemusel věčně pořádat výprodej naštvaných grimas ve filmech jako je tento. Větší pozornost si po Vesnici nárokuje také Bryce Dallas Howardová, od jejichž očí jsem nedokázal odtrhnout ty své. Ani Anton Yelchin nebyl vybrán pouze pro svou podobnost s Michaelem Biehnem. Počátek nové trilogie postrádá v jednotlivostech logiku a v celku smysl, chybí mu specifická tvář, díky které by automaticky nezapadnul mezi řadou žánrových spřízněnců. Jestli byl třetí díl „přemostěním“, máme před sebou nyní jenom jeho prodloužení. Revoluční objevování prostor na druhé straně se (zatím?) nekoná. 60% Zajímavé komentáře: Adrian, imf, Marigold, genetique, Madison, T2, Lavran, GodComplex, ScarPoul, Dannysek4U, CBD, doGof..., D.Paulus ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Další film, u kterého zpětně kvituji s povděkem, že jeho bratříčky nepovažuju za klasiku a mohl jsem si proto užívat. Letní blokbástr, u kterého jsem si vyloženě lebedil a pochvaloval si, jak se ten McG překonává. Navíc nebýt Sama Worhingtona, měli by ti termouši o mnoho méně charismatu. 90%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

O kousek lepší než třetí díl, ale ne nějak výrazně. McGho režie je náhodou dost v pohodě, stejně tak triky a herci (Worthington super, Bale se svým strašně nesympatickým Connorem hraje druhý housle), velká škoda scénáře. Spousta věcí se děje tak nějak bez zjevné příčiny a motivace, postavy netuší množství důležitých věcí - a je jim to úplně jedno a tak dále. Samozřejmě je to efektní a pěkně se na to kouká (akce po napadení benzínky Harvesterem je boží), no jakmile se začne kecat, je zle. Fráze typu "Musíme ochránit svou budoucnost! ... Dělám to pro záchranu celého lidstva!" dnes působí jak z nějakého podřadného béčka, zvlášť když jsou pronášeny pouze proto, aby byly proneseny, tedy samoúčelně a bez faktických logických spojitostí s předchozím (následným) dějem. Ale ať nedojde k omylu - nejsem nějak výrazně zklamaný - Salvation je solidní akční film, ale každopádně mohl být i dalece lepším. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Věta "Chceme natočit další pokračování s úctou k předchozím dílům." se stala jakousi marketinkově dokonalou omluvenkou pro natáčení pokračování všech kultovních filmů, ale mě z nich ta úcta nejde. A nepomůžou tomu ani scény odkazující právě na ty uctívané předchozí díly případně díl. Ano, jistě, technicky dokonalé, ačkně vybroušené, dokonce i herecký výkon Sama Worthingtona je na pochvalu. On vůbec Sam Worthington je velmi charismatický chlap a za jeho charisma ho jistě mnoho holek odměňí svým tradičním dárkem - vlastníma použitíma kalhotkama. Jako holčíčí idol No.1 v České republice mám těhle použitých kalhotek doma tuny, takže Samovi naštěstí nemusím závidět. Ale co je to všechno platný, když tenhle díl postrádá to hlavní "terminátoří" atmosféru. Podmanivá, depresivní, tvrdá zabijácká jizda se prostě nekoná a to je velká škoda, protože právě tohle dělalo terminátora Terminátorem ! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne zrežírovaný, ozvučený a otrikovaný popcorn. Presne ako jeho predchodcovia. V okamihu, keď sa oslobodíte od nostalgickej slepoty a prestanete prvých dvoch Terminátorov vidieť ako niečo viac než len prvotriedne natočené akčné sci-fi béčka, vynorí sa pred vami dôstojné pokračovanie série. Scenár má k dokonalosti ďaleko, ale dialógové (t. j. charaktery, vzťahy a motivácie prehlbujúce) scény sú evidentne (a necitlivo) krátené, rovnako ako niektoré drsnejšie akčné pasáže. To je moja jediná zásadná výhrada - rozhodne by som chcel vidieť ten o 40 minút dlhší pôvodný zostrih, v ktorom dúfam zostalo viac času aj na to, čo sa odohráva medzi výbuchmi. Takto má človek dojem, že sa díva na nonstop akčný videoklip, čo ale až tak nevadí, pretože tie akčné scény sú nápadité a zručne natočené, tempo filmu je strhujúce, postavy vďaka dobre obsadeným hercom tiež stihnú zaujať a postapokalyptická špina je dostatočne hmatateľná. Snáď len atmosféra "útlaku" sa dala urobiť hustejšia, ale to tiež pripisujem na vrub nútenému kráteniu. Posledná vec: Arnoldov nástup má až nečakané gule. Škoda, že vystrihli ten záber so svalnatou paprčou dvíhajúcou rotačák, ten vyzeral v traileroch priam ikonicky. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Těžko čekat něco víc, než co přinesly trailery. McG servíruje (ne)překvapivě slušný letní blockbuster, do kterého vesele fláká jednu citaci vedle druhé a to vše ve vizuálním ražení Charlieho andílků. Funguje to, hlavně v první polovině, více než obstojně. Atmosféra zbořených ulic vtáhne diváka přímo doprostřed jakékoliv herní pecky a akční vsuvky, v nichž hrdiny pronásledují obří roboti, v sobě mají víc života než celí Transformeři. Tyčí do ksichtu však dávají filmu scénáristi, jimž evidentně moc nezáleží na zdravé logice a mermomocí musí začít pitvat postavy a vztahy, jen aby se dobrali slzoproudného konce, který chytá (doslova) za srdce. Závěrem jedno jméno – Sam Worthington. Ten člověk ještě udělá v řadách charismatických hollywoodských chlapáků pořádný průvan. Je to nakonec on, kdo sedmdesátiprocentní váhání převažuje na čtvrtou hvězdičku. Těžko říct, co s tím udělá časový odstup a případná další projekce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak tu tvrdí plno lidí, z tohodle filmu není cítit ta správná depresivní terminátorská atmosféra. Nevidím v něm to zdevastované prostředí, toho skutečného terminátora. Je to čistá stoprocentní akce bez čehokoliv originálního. A další problém byl v tom, že Árny nesvolil na natáčení a tak si odchytli Kickingera, který si zahraje jakoby T-800 v Arnoldově tváři a přitom je tam tak deset vteřin. A na to jaký z toho udělali divadlo, to nakonec vzešlo na dost trapnou scénu. A co jinýho Terminátora dělá Terminátorem než hlas, tělo a duše Arnolda Schwarzeneggera. To ale pro tvůrce znamená jeden dost důležitý fakt. A to ten, že snad další díl už nenatočí, protože tenhle, ačkoliv je kvalitní akcí narvaný od začátku do konce, prostě není takový, jak bych si já přál a s tím asi souhlasí víc lidí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $125,322,469Tržby Celosvetovo $372,046,055Tržby za predaj Blu-ray v USA $26,000,430 //počet predaných kusov 1,463,633Tržby za predaj DVD v USA $30,157,379 //počet predaných kusov 2,368,214║ Tak nakoniec sa žiadna filmová pohroma nekonala, našťastie apokalyptická pohroma ostala len vo filme, kde pekne patrila. Samozrejme že McG nenatočil žiadne veľdielo, lebo to by bolo až moc veľké prekvapenie u režiséra čo dokáže tak maximálne natočiť efektnú vyčačkanú akciu ale aspoň sa týmto filmom v novo sa rozbiehajúcej Terminatorskej sérii nenechal zahanbiť a ponúkol celkom slušnú letnú popcornovku, aj keď suma sumárum bez nejakých vyšších cieľov. Takže v rámci toho čo sa v poslednej dobe produkuje dosahuje film slušný štandart, kde hrajú dosť dôležitú úlohu prevažne špeciálne triky, ktoré su v akomkoľvek ohľade vo filme takmer dokonalé. Čo sa týka príbehu, nejde o nič preborné, príbeh ma jednoduchú príbehovú štruktúru kde nemá čo prekvapiť. Podstata je taká že samotný základ o etablovaní tajného terminátora, ktorý sám nevie čo je zač do radov odporu a tým pádom keď príde na komplikovanie vzťahov s Johnom Connorom a Kyleom Reesem príde ako dobre určená, jednoznačne to zarezonuje ako dobré spojivo medzi ostatnými terminátormi. Na škodu je len že McG nevie až tak pracovať z príbehom aby z toho slušného základu vykresal niečo silnejšie a duchaplnšie. V tomto ohľade môže ďakovať, že ho dosť podržal Sam Worthington ako Marcus Wright, ten na seba stiahol prevažnú pozornosť a ťahúnsku zodpovednosť, nuž vypadá to tak že ho čaká sľubná budúcnosť, a pre mňa osobne vďaka nemu pribudne len väčšia nedočkavosť ohľadne Cameronovho Avatara. Trošku v úzadí ostáva postava Johna Connora, Christian Bale si samozrejme v rámci možností odohrá svoj minimálni štandart ale je vidieť že mu chýba nejaká voľnosť aby postavu mohol viac rozvinúť, rovnako tak sa dá označiť aj postava Kyle Reeseho v podaní čoraz známejšieho Antona Yelchina, kde sú tiež cítiť nejaké záchvevy ale k tomu aby to bola významná postava tam ešte niečo chýbalo. Nepomôžem si ale scenáristická dvojica John D. Brancato a Michael Ferris jednoducho nemajú na to aby dokázali vytvoriť dosť húževnatí scenár pre apokalyptický svet budúcnosti, toto je jednoducho parketa pre Camerona a jeho vizionárstvo, ktoré dokázal presadiť v nejednom svojom projekte. Je ťažko povedať že čo by McG urobil z nejakým lepším scenárom, lebo tých čo dokážu tvoriť veľkolepé snímky na poli blockbastrov je strašne málo(spomeniem len mená: Cameron, Nolan, Spielberg, Singer). Od tvorcov filmu je pekné že spravili veľa odkazov na predošlé diely, rovnako tak poteší Arnold Schwarzenegger v krátkom výstupe aj keď len v počítačovej animácii, ďalej súboj novučičkej T-800 vs. John Connor a Marcus Wright je príjemný a poteší, lebo je to taký mix súbojov v záveroch medzi T1 a T2, veru tak moc vecí si tento film kopíruje z predošlých dielov ale vyčítať by som to nedokázal, hlavné je že tie scény majú svoju úroveň aj keď postrádajú originalitu, ktorá chýba v prevažnej väčšine filmov v akomkoľvek žánry, príde mi to ako vyčerpanosť studnice nápadov. Aj cez mnoho vítiek určite treba pochváliť trikové štúdio Stana Winstona, ktoré vytvorilo nové terminátorské modeli(aj tie akože zastaralé "T-600" boli fajn), či robotie mrštné motorky a veľkého robotieho zberača ľudí. Hudobný doprovod od Dannyho Elfmana je veru pre škodu filmu nevýrazný, určite ak by sa na tomto poste pritlačilo a teda zvýraznilo, bolo by to len pre plus, lebo jedine zaužívaný terminátorský motív(od Brada Fiedela) tu vyznie a spraví dostatočné zimomriavky aké samozrejme nechýbajú v kine z poriadnou repro sústavou. /videl v kine 2x: 80%/ () (méně) (více)

imf 

všechny recenze uživatele

Snažil jsem se těch 48 hodin od zhlédnutí udržet všechny ty audiovizuální spektákly v hlavě, ale McGho autoválky opsané ze Šíleného Maxe ze mě vyletěly komínem a zůstala jen parta herců, pro které byla účast v téhle sérii věcí cti (o Worthingtonovi a Yelchinovi se napovídalo hodně, Bale přes všechnu zamračenost určitě Connora zapíše do diváckých srdcí a dobří byli překvapivě i Common a Moon Bloodgood). McG řídí tuhle loď s nadšením a zkušenostmi dvanactiletého chlapce, přičemž skrytými ledovci jsou ambice scenáristů (těžko říct koho konkrétně, na filmu dělal snad tucet lidí... od scenáristů Catwoman až po Jonathana Nolana (Dokonalý trik, Temný rytíř)). Výsledkem je zápletka, která se opravdu rozjíždí videoherním (bayovským) způsobem ve stylu "všechno postřílíme, zneužijeme pár hlášek a zbratříme se přesně tak, jak o tom mlhavě vyprávěl Cameron". Jenže pak si někdo vzpomněl, že točí epickou trilogii a objevil se plán. Terminátora v myslích hardcore fandů, ale i svátečních diváků jednoznačně kazí zlom v poslední třetině, nesympatický twist, který vráží hřeby do předloktí Camerona, lidí co poznají rozdíl mezi T-800 a mixérem od Philipsu, lidí co chtějí buď bezhlavé akční béčko (bez ohledu na to, jak se jmenuje) nebo neprůstřelně chytrou sci-fi. Salvation chce být obojím, chce být vším, ale díky ploše načrtnutému světu a zbrklým zvratům zatím není ničím. Možná to další díly spraví, možná to opravdu byla jen mladická nerozvážnost... za statečnost jít do toho bez laciných vtípků, snaživé vykrádačky a poloArnolda dávám rozpačitých sedm. Tahle cifra ale působí tváří v tvář očekávání jako prohra. Jako napůl dosažený vrchol. Jestli chce McG nebo jeho následovník vylézt výš, musí zahodit nostalgii a zaštukovat její místo novými nápady. Jako oslí můstek lze čtyřku tolerovat, ale rozhodně nezávidím nikomu, kdo na ní bude navazovat. (7/10) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

McG mě vlastně docela mile překvapil. Když si odmyslím, že velkou část exteriérů stylizuje jako kulisy pro klip KORN či jiné nu-metalové kapely, má T4 docela solidní atmosféru. Dialogy jsou akčně nejapné, těch několik "filozofických" větiček se vešlo do traileru, což je skutečně výkon. Nic víc z oblasti trvalých požitků ducha už T4 nenabízí. Sam Worthington se po roce opět postaral o velkou filmovou krádež a okradeným je... tatadadááá... zase Christian Bale. Ale může si za to tentokrát sám, opravdu mu měl někdo vysvětlit, že Connor NENÍ Terminátor s implementovaným čipem depresí. Worthington proti jednoksichtovkám slavnějšího kolegy dokáže svojí postavu polidštit a opatřit něčím nezapomenutelným... Když si odmyslíme robotickou mentalitu zápletky a myšlenkového pozadí, pořád je tu hromada solidních akčních scén (nikoli však kulervoucích), fajn atmosféra a pro notorické nostalgiky i krásné vzpomínky (pro mě asi nejvíc Gáni dunící z kazeťáku v apokalyptické pustině). Jsem na vážkách: T4 je vzato do důsledku řádně hovězí bezduchost, na druhou stranu jsem se ale výborně bavil a říkal, jaké by to asi bylo, kdyby to do ruky dostal někdo, kdo umí víc než jen servírovat efektní obrázky... Takhle musím závěrem konstatovat, že ač je to neskutečné, odlidštěnost a naléhavost Cameronových dětinských kulis budoucnosti zůstává nepřekonaná. Halt je to opravdu lidské srdce, co nás odlišuje od strojů. McG je režijní terminátor. A scénáristé poruchové plechovky. Pche! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nechápu tu nenávist mnohých uživatelů. Je jasné, že jejich milovaný Arnold není hlavní postavou, ale kritizovat film prakticky za cokoliv je trochu moc... Terminator Salvation určitě není bezchybný, ani úžasný, ale na hodně prostříhaný film zkrácený o 30 minut, je to kvalitní podívaná. Není promyšlená a vizionářská jako (především) druhý díl, ale jako budoucí směr "nové trilogie" je to velmi příjemná změna. Škodou je, že právě Terminátor odnesl "scenáristickou všehochuť", kdy si každý scenárista připisoval své nápady a výsledkem je částečně zajímavý a částečně silně obyčejný příběh. Atmosféra post-apokalyptického světa je zvládnuta skvěle a samotné "špinavé" prostředí najde stěží srovnání. Chyby zde jsou, ale osobně mi nepřijdou ve většině nikterak zásadní. McG odvádí velmi dobrou práci, celý film je vizuálně a akčně skvěle natočený, ale bohužel není prostor pro "něco navíc" a tak celý film působí trochu ploše, až prázdně. Bohužel McG to občas ujede a jedna dvě pasáže jsou přehnané i přes svůj viditelný účel jsou dost natahované. Potenciál tu je však velký a snad bude ještě lépe a hlouběji využit, ale k tomu snad není potřeba ani jiný režisér, ale nutný scenárista s vizí... Přes finanční krach celého projektu je tu otázka, zda nějaká pokračování budou. Po scenáristickém karambolu tu zbývá snad jedině slabá hudba Dannyho Elfmana, která se skládá z několika robotických zvuků a žádné "nové a kvalitní" melodie. Terminator Salvation je zábavný a nadupaný akční film ze světa, který je zničený Soudným dnem a válkou s roboty, se známými postavami a viditelně velkými financemi vloženými do vizuálu. Všechnu mytologii a snahy o prohloubení jednoho fenoménu film využívá velmi jemně a snaží se neudělat krok špatným směrem... a možná o tom kroku "nějakým" směrem to celé mělo být. PS: Anton Yelchin je jeden z největších talentů poslední doby.... jiný vzhled, jiný přízvuk... pro něj nic těžkého. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John D. Brancato, Michael Ferris .. V rámci post-apokalyptických sci-fi rozhodně výborný příspěvek - v rámci Terminator série celkově obstojný přírůstek, který podráží především průměrná scenáristická práce (výše uvedené duo jen posilnilo moje obavy, jak si poradilo s adaptací Surrogates), nikoliv vlastní provedení (zcela mimo jsou nářky nad chybějícím cestováním v čase či absence toho času úřadujícího guvernéra v hlavní roli). McG si svoji práci odvedl více než dobře, jeho režie mi, nehledě na katastrofální Charlie's Angels, dost seděla. Film má příznivé tempo, zajímavou atmosféru a spoustu akce. Stejně tak potěšila práce kameramana, pestrost svícení, perfektně vyvedená prašná výprava a nadupaný zvukový dokres. Trumf Salvation se ovšem skrývá v herecké sestavě, ať už standardně kvalitní Christian Bale, mladá krev Anton Yelchin a především prudce akcelerující objev Sam Worthington. Opakovaně si tedy musím jen postěžovat na scénář, který vypadá, jak kdyby stávka cechu pisálků ještě neskončila a občas násilnému sestříhání respektive znatelné vystříhání spousty scén. Extended Edition na Blu-Ray se jeví jako nejschůdnější cesta k přerovnání rozpočtu do černých čísel... Hodnocení nestavím ani tak do kontextu fanouška série (tam se ani vyloženě neřadím - pouze Terminator 2: Judgment Day považuji za jeden z filmových milníků). Pokud bych totiž srovnal se zážitkem při posledním Star Trek, tak zde jsem si odnesl jinou, přesto srovnatelnou porci a dávám spokojené čtyři. ___ Předfilmová návštěva výstavy Bodies Revealed a kamošova pofilmová uzemňující parafráze spojení "zaslouží si druhou šanci" neměla chybu a tečku skvělého dne obstaralo ohňostrojné Grandfinále Ignis Brunensis. Cameron neCameron. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tak to teda pardon. Ani nahodou. Ani keby som prizmurila obidve moje oci, zakryla si obidve usi, prisla o polovicu mozgu, tak ten film nie je hoden viac ako dvoch hviezd...Jedine, co ma donutilo to dopozerat bolo, ze som mozno cakala na nieco, co moje hodnotenie pozdvihne vyssie. Ale kdeze. Najhorsie na tom celom je, ze vzdy ked som videla Christiana, tak som sa musela smiat nad nahravkou, ktora je s tymto filmom uzko spata a proste mi nedalo si ho nepredstavovat, ako kretena, co si vybija zlost na stabe :D http://www.youtube.com/watch?v=K2Kvoy-QenY ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Na těch sedm se dohrabu i přes to, že poslední třetina stojí za houby, ale třeba to napodruhé nebude působit tak imbecilně (nebo to bude ještě horší). Než totiž přišla, bavil jsem se víc než dobře. Minimálně akce je hodně solidní a kdyby dostal skvělý Worthington víc prostoru na úkor Balea, mohlo to být celé ještě lepší. Jeho linka s Moon Bloodgood hodně překvapila a je škoda, že se někdo ve střižně nemohl rozhodnout, kdo je v centru příběhu. Takhle se to všechno bije navzájem a očividně chybí spousta scén (proč tak málo Kate Connor?), bez kterých vypadá především finále jako z rychlíku. S předchozími Terminátory se Salvation moc srovnávat nemůže, jako post-apokaliptický letní popcornová sci-fi je ale celkem ucházející. P.S. Digitální vy-víte-kdo je bohužel hodně špatný vtip. ()

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama