Reklama

Reklama

Když se náš čas na Zemi chýlí ke konci, je skupina výzkumníků pověřena nejdůležitějším posláním v lidských dějinách: cestou za hranice naší galaxie, při které má za úkol najít mezi hvězdami pro lidstvo nový domov. (Warner Bros. CZ)

Zajímavosti (88)

  • Hodinky od firmy Hamilton, které Cooper (Matthew McConaughey) věnoval Murph (Jessica Chastain) byly vyrobeny pouze pro natočení filmu a speciálně upraveny tak, aby se mohlo hýbat s vteřinovou ručičkou. Původně tento model nebyl určen k veřejné distribuci, avšak v roce 2019 Hamilton představil hodinky Khaki Field Murph 42mm, totožné s těmi ve filmu. Jako bonus mají na vteřinové ručičce natisknuto „Eureka“ v morseovce. V roce 2022, po velkém zájmu, byly představeny hodinky Murph i v 38mm verzi. (Dalfor)
  • Pro vymodelování černé díry, která je jedním z nejpůsobivějších vizuálů celého filmu, byly vyvinuty nové systémy zohledňující relativistickou fyziku. Tato snaha o realistické vyobrazení vedla ke zprvu neočekávaným výsledkům, které ale množství světových odborníků v několika vědeckých publikacích prohlásilo za vysoce přesné. Film tak působil jako inspirace k novým vědeckým objevům v oblasti studia supermasivních černých děr. (Dawt)
  • Na tělech robotů Case a Tars jsou napsána jejich jména v latince a Braillově písmu (slepeckém písmu). (HonzaR.)
  • Při natáčení planety „Millerové“ na Islandu bylo zapotřebí vybudovat 15 km silnic kvůli převozu natáčecího materiálu a také vesmírných modulů, které vážily 6 tun. (chelsea17)
  • Anne Hathaway (Amelia Brand) v talkshow Jimmyho Kimmela prozradila, že se jí snímek Interstellar nenatáčel zrovna nejlépe. Ve filmu totiž musela nosit skafandr po Islandu a dokonce se v něm brodit vodou. Hathaway si ale jako jediná žena mezi představiteli astronautů nechtěla stěžovat. Nakonec ji zachránil až kolega Matt Damon, který ve snímku ztvárnil menší roli doktora Manna. „No a pak dorazil starý dobrý Matt Damon a začal svůj první den natáčení. Zhruba po dvou hodinách se naklonil dopředu a řekl: ‚Tohle je sakra ten nejhorší kostým, který jsem kdy nosil.‘ A pak už to bylo v pohodě. Když si postěžoval Matt Damon, mohli jsme i my ostatní.“ (CrypzzXD)
  • Je to jeden z mála sci-fi filmů, který se odehrává ve vesmíru a není tam slyšet zvuk při výbuchu, což je správně, protože ve vesmíru je poměrně slušné vakuum, které zabraňuje šíření zvuku. (Trajektt)
  • Na planetě pokryté vodou je do hudby slyšet tikání. To zní každých 1,25 sekund, za tento čas uběhne na Zemi jeden den. (goofy38)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. října 2014 v Hollywoodu. (Varan)
  • Filmový pás Interstellaru měří neuvěřitelných 18 kilometrů a jeho hmotnost je půl tuny. (leila22)
  • Cestování vesmírem bylo především inspirováno Einsteinovou teorií relativity. (Mrsina)
  • Blu-ray verze Interstellaru vyšla s měnícím se poměrem stran obrazu. Scény natočené na 35mm film jsou ve formátu 2,39:1, zatímco záběry ze 70mm filmu jsou ve formátu 1,78:1 (16:9). (L_O_U_S)
  • Režisér Christopher Nolan je natolik velkým zastáncem 35mm analogového filmu oproti digitálu, že přijel do New Yorku navštívit kina jen proto, aby se ujistil, že Interstellar dokáží přehrát skutečně podle jeho představ. (Borrtex)
  • Jednou z knih v knihovně je „Svědectví“ od Stephena Kinga. V tomto postapokalyptickém románu téměř celé lidstvo podlehne zákeřné nemoci. (JV3)
  • Ani v jedné scéně z téměř tříhodinového filmu nevyužil Christopher Nolan zeleného plátna, které se dnes při natáčení používá v téměř všech filmech zahrnujících efekty počítačových animací. (Num3roO)
  • Jednoho astronauta ve filmu neuvidíme, i když je o něm několikrát řeč, a tím je Wilson. Jde o narážku na film Trosečník (2000), kde se postava Toma Hankse ocitne osamocena na ostrově a najde si kamaráda v podobě fotbalového míče - Wilsona. (HellFire)
  • Matt Damon (Mann) nebyl nikdy před premiérou s účastí na filmu spojován a nezúčastnil se žádné premiéry. Jeho role tak vyšla najevo až po uvedení filmu do kin. (HellFire)

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Oppenheimer a třetí Strážci budou dlouzí

Oppenheimer a třetí Strážci budou dlouzí

25.03.2023

Trend bobtnajících filmových stopáží pokračuje i letos a po 169minutovém Johnu Wickovi 4 se diváci pomalu ale jistě můžou začít připravovat i na další vydatné kousky. Čerstvě totiž byly odhaleny… (více)

Reklama

Reklama