Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 901)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Ještě neuplynou ani úvodní titulky a už se do městečka vkrade mlžný opar a zatlačí několik místních do malého supermarketu. A začíná dokonalý chaos plný nervozity, strachu a domněnek a Darabont nechává diváka tápat stejně jako ústřední postavy. Ty postupem času v napínavých, lekavých a krvavých scénách zjišťují, že mlha se vyznačuje hustotou zavšivení v průměru jeden všivák na metr čtvereční a stále přibývá těch, kteří neunesou tíživost situace. Režisér výborně vykresluje charaktery a vztahy postav, a proto si k nim divák snadno vytvoří pocity sympatie, empatie, či nenávisti. S přibývajícími minutami atmosféra houstne a vše graduje asi nejmrazivější a nejúdernější pointou, jakou jsem kdy viděl. Znovu před Darabontem smekám pomyslný klobouk, protože jsem po skončení filmu několik desítek vteřin civěl ohromeně a ochromeně před sebe. Snímek mnohonásobně předčil mé očekávání. 18 miliónů dolarů(rozpočet)/36,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet leží jeden supermarket a v něm... Darabont a Kingova látka počtvrté (pokud budeme počítat i Ženu v pokoji). Zůstává mi záhadou, proč se Darabont po šestileté odmlce vrací na plátna s adaptací zrovna téhle mírně nadstandardní Kingovy novely. Argumenty předkládající odpovědi typu "uzavřená nesourodá skupina v extrémních podmínkách jako nastavené zrcadlo společnosti" či "v nejlepším duchu klasických sci-fi béček z počátku let padesátých" prostě neobstojí. Tím se Stephen King zabývá často a většinou lépe. Tato adaptace je dobrým filmem s výjimečně působivým koncem (ač raději mám ten z předlohy). Jenže mezitím jsou dobře dvě hodiny, kterým by výrazné pokrácení šlo jen k duhu. Ono totiž to co funguje v rámci psaného textu vyprávěného v první osobě nemusí nutně fungovat jako filmový odosobněný záznam událostí. Snad nic se tu nevyjadřuje obrazem, ale kecáním. Odstraňte vizuál a máte plnohodnotnou rozhlasovou hru. A to u filmu nikdy není dobře. Výjimkou je závěrečná půlhodina a hned jde o nejlepší pasáž Mlhy. Náhoda? Bohužel to vypadá, že se z vypravěčského génia Darabonta za ta léta od posledního "velkého" počinu stal rutinér. A aby to nebylo málo, tak sympatický nápad s pseudodokumentární kamerou (resp. celou atmosférou) zde těžce nezafungoval a spolehlivě zašlapává do země jakékoli náznaky atmosféry. Naopak zvuk i design monster jsou velké klady (CGI zpracování těch v mlze sice trochu pokulhává, ale v tom problém není). Prokletí adaptací dle Kingových horrorových předloh tedy trvá i nadále, jakkoli tohle je ve výsledku solidní film, ne že ne. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

První ohlasy na Darabontovu novou adaptaci Kingovy literární předlohy byly nadšené a vyvolaly velkou dávku očekávání hororových fanoušků. Poté následovaly jejich poněkud rozpačité reakce, takže jsem byl zvědavý na výsledek. Mlha je typickým příkladem filmu, kde tvůrce balancuje mezi snahou natočit psychologické drama skupinky lidí přežívajících v extrémních podmínkách a mezi snahou zavděčit se masovému publiku a natočit sci-fi horor ve stylu Vetřelce. Nepočetné zaryté intelektuály pochopitelně nepotěší přítomnost typicky béčkových rekvizit, kterými jsou obří zmutovaní pavouci nebo gigantičtí polypy, o poznání početnější skupina vyznavačů hororové produkce bude postrádat řadu klišé, které má tak ráda, a pochopitelně také větší dynamiku děje a nedostatek tvrdé akce. Mnozí budou celkem oprávněně vyčítat Mlze poněkud odbyté triky, které se dnes opravdu dají natočit profesionálněji a s lepším výsledkem. Přes to všechno je Mlha výrazně nadprůměrným žánrovým snímkem, který se může pochlubit silným příběhem s velmi slušným dramatickým výústěním a několika silnými scénami. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že z téhle látky se dalo vytěžit víc, a setkání s mimozemským životem mohlo být mnohem nápaditější. Proč si hergot autor myslí, že ve vzdáleném vesmíru žijí ty samé formy života, jenom výrazně větší než u nás? Celkový dojem: 85 %. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont má na svojom režisérskom konte len vydarené kúsky. THE SHAWSHANK REDEMPTION tróni v rebríčku najlepších filmov a mal aj 7 nominácií na Oscara. Oscarový boj však prehral s Forrestom Gumpom. Som však rád, že tie sošky dostal film, ktorý si ich právom zaslúži (ale to je iný príbeh )........THE GREEN MILE:Obsahuje jeden z najdojemnejších filmových koncov. Je to tak silné, že po každom pozretí sa cítim, ako keby som to videl po prvýkrát. Ostávam prikovaný v kresle a ticho si mrmlem pochvalné ódy na toto jedinečné dielo.....MAJESTIC:Kvalitné, no napriek tomu podstatne slabšie filmové dielo než predchádzajúce klenoty..............A aký je najnovší počin THE MIST alebo aj Hustá hmla???Ako predloha slúžila filmu poviedka od Stephena Kinga ( spisovateľa, ktorého knihy čítam veľmi rád ). Atmosféra je vybudovaná dobre a postupne sa stupňuje až do veľmi pôsobivého finále. Psychológia postáv je vykreslená veľmi realisticky. Trochu mi vadil ten náboženský fanatizmus v podaní Marcii Gay Harden ( bolela ma už z neho hlava, preto som bol nesmierne rád, že skončil tak ako skončil ;). Ale sledovanie krajných situácií je veľmi zaujímavé aj vďaka kvalitným hereckým výkonom. Mierne mi však vadili efekty, ktoré mohli byť podstatne lepšie ( podobnosť s filmom Cloverfield ma pobavila, je to veľmi zvláštne, ale tie efekty sa podobajú ako vajce vajcu ;)...Každopádne je však film skvelým psychologickým hororom, ktorý sa len tak nevidí. K dokonalosti mu nechýba veľa, byť lepších efektov, menej toho fanatizmu (aj keď bol účelový) a niektorých hluchých miest, bolo by to za plný počet. Takto dávam 4 **** za hercov, atmosféru, vykreslenie postáv a depresívny záver ( aj keď to rozhodnutie považujem za nejaké zbrklé) ktorý je podfarbený skvelou hudbou. Som spokojný .........85% ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Po 110 minut z celkových 120 je to sice kvalitní, ale zase ne výjimečný horor s half-lifovskými příšerkami, a říkal jsem si, že na Darabonta je to docela podstandard. Pak ale přišlo posledních 10 minut a mě sklapla čelist - úchvatný (a mírně černohumorný) konec je ten nej nej nej za dlouhou dobu, a dojem z filmu velice vylepšil. Z hororových filmů podle Kinga rozhodně ten nejlepší. A za DCD další velké významné plus. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Darabontovou podmínkou před začátkem natáčení bylo, že studio Dimension nesmí zasáhnout do konce filmu, ať bude jakýkoliv. (Rodriguez)
  • Norm (Chris Owen) má vo filme oblečené tričko rádia WKIT v Bangore, čo je jedna z troch rádio staníc, ktoré vlastní Stephen King. (MCPython)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama