Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. listopadu 2007 v New Yorku. (Varan)
  • Rozpočet byl pouhých 18 milionů dolarů, celosvětové tržby pak dosáhly 55 milionů. (Rodriguez)
  • Na první neveřejné projekci filmu, kam byl Stephen King pozván, se režisér zaradoval jako malé dítě. V jedné napínavé scéně se totiž King vyděsil a nadskočil na sedadle. To byla pro režiséra satisfakce, neboť vyděsil mistra hrůzy samotného. (Rodriguez)
  • V Kingových knihách se vše odehrává v Maine, celý film se však točil v Mindenu v Louisianě. Podle slov Franka Darabonta to od Maine Stephen King při sledování filmu nedokázal rozeznat. (Rodriguez)
  • Ve scéně v lékárně David Drayton (Thomas Jane) sbírá komiksy pro svého syna (Nathan Gamble). Režisér Darabont navrhoval Janeovi, aby si vybral sešit "Punisher: War Journal", protože před třemi roky hrál titulní postavu. Herec to odmítl s tím, že se s producenty rozešel ve zlém. Vzal si místo toho "Hellboye", aby tím vzdal poctu svému kamarádovi, herci Ronu Perlmanovi. (Rodriguez)
  • Darabontovou podmínkou před začátkem natáčení bylo, že studio Dimension nesmí zasáhnout do konce filmu, ať bude jakýkoliv. (Rodriguez)
  • Frank Darabont původně chtěl, aby byl film kvůli větší syrovosti černobílý. Bohužel si neprosadil své. Existuje ovšem luxusní DVD a Blu-ray edice, na níž černobílá verze snímku je. Ohlasy na ni byly více než přívětivé - obecně je považována za ještě strašidelnější, než verze původní, a navíc je bližší hororům z 50. a 60. let, které byly režisérovi přiznanou inspirací. (Rodriguez)
  • Frank Darabont testoval, jak by film vypadal natočený digitální kamerou, ale zjistil, že by působil nerealisticky až vyumělkovaně. Rozhodl se tedy raději pro klasický filmový materiál. (DaViD´82)
  • Frank Darabont chtěl dodat filmu určitý nádech dokumentárnosti, ale zároveň potřeboval i filmový vzhled. Najal tedy kameramanský štáb ze seriálu Policejní odznak (od r. 2002). Mělo to navíc tu výhodu, že tento tým měl zkušenosti s prací pod tlakem časově neúprosného natáčení pro televizi. (DaViD´82)
  • Frank Darabont si s myšlenkou na adaptaci stejnojmenné Kingovy knihy pohrával již na konci osmdesátých let. Dlouho chtěl právě tento příběh natočit jako svůj debut pro kina (do té doby režíroval jen televizní projekty). Nakonec však dříve zadaptoval dva jiné Kingovy příběhy - byla z toho úspěšná dramata Vykoupení z věznice Shawshank (1994) a Zelená míle (1999). (DaViD´82)
  • Natáčelo se v New Orleans a ve Shreveportu (Louisiana). (Tygrys)
  • Obraz, na kterém David (Thomas Jane) pracuje v úvodní scéně filmu, je poctou jinému dílu Stephena Kinga. Pistolník, věž, dveře a růže na obraze jsou referencí na ságu "Temná věž". V pozadí je také nákres, který byl použit na plakátu pro film Věc (1982). (3DD!3)
  • Norm (Chris Owen) má vo filme oblečené tričko rádia WKIT v Bangore, čo je jedna z troch rádio staníc, ktoré vlastní Stephen King. (MCPython)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama