Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě hereckých kousků se poněkud ztrácí hlubší smysl, vypovídající o tom, že každý musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu či lež. Sklepácká inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckém projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dozorčí. Tady je Tvůj velitel Horáček. Někdo mi troubí v kanceláři." Vojna je zvláštní. Nikdo na ni nechtěl, nikomu se tam nelíbilo a přesto má každý účastník zeleného dobrodružství kamarády na celý život a zážitků plnou polní. Mlýny tu absurditu vojny dokázaly dokonale a mě nejvíc bavili nametení oficíři, kteří mě svým potácením a uzlováním jazyků v divadle donutili několikrát spadnout pod sedačku. Z televizního záznamu je to o trošku slabší, ale ten divadelní zážitek byl rozhodně pětihvězdičkový. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Absolutní bomba, musím říct na úvod. Jedno z těch divadelních představení, které jsou za odměnu a né za trest. Tohle bych chtěl vidět naživo. Tomu se může rovnat snad jedině Prcík Tomeš (to jsem jednou dostal darem do olomouckého divadla a bylo to taky úplně super a navíc černohumorné). Tady prostě nejde vyzdvihnout některou část nebo některé herce, tam je dokonalé snad všechno. Ok, ve své životní až nadživotní roli zde exceluje naprosto a totálně nejlepší David Vávra - je to úplnej masakr. Ani jedna věta, gesto, ksicht a hláška nezůstanou na zmar. Nejvyšší vyznamenání za tento nejvyšší výkon! Ale není sám, kdo je parádní - všichni jsou vynikající, akorát on z nich ční nejvíc (s jeho tělesnou postavou se není co divit a s postavou, kterou hraje a která je skvěle napsaná, taky ne). Hromada kultovních hlášek, dialogů a scén. "Tak to sedí." PS: bonusové scény na DVD taky stojí za to - některé zajímavé alternace a nové vtipy a humory. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaný scénář a fantastické výkony jednotlivých představitelů způsobily, že jsem nemohl ubrat hvězdičku, přestože mě příliš nebraly pasáže s písněmi a tanci. Každopádně bylo prostředí a situace v naší lidové armádě tak přestřelené, až byly prakticky reálné. Absolvoval jsem základní vojenskou službu až v devadesátých letech a stále to byl podobný absurdistán. Některé scény z Mlýnů už z hlavy nikdy nedostanu, patří mezi ně zcela jistě setkání nad mrtvolou s Ondřejem Trojanem nebo sólový výstup Davida Vávry, to byly záležitosti, které má bránice vydržela snad jen zázrakem. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"'Tady zase čtenář.. asi Remarque, co? Na frontě klid, že jo?' 'Kdepak.. Čapek - Válka s mloky.' 'Teda, chlapi, ale máte tady smrad jako v pekle.. jo, to jde tady, od Šimáka, Šimák, copak ty to tady kutíš? Šimák, Šimák, Šimák, ale todleto, todle já znám, dyť to je ten, to je ten - Zvolen!'" Sice jsem na vojně nebyl (žádná modrá knížka, nýbrž profesionální armáda), ale dostal jsem celkem fajn komentář od svého otce, takže si myslím, že jsem ve finále pochopil vše. :) Hlášky a herecké (i fyzicky náročné) výkony jsou vážně nezapomenutelné, třeba akrobacie s vojenskou čepicí.. neskutečné. :D "'Soudruhu poručíku, během mé služby se nic zvláštního nestalo!' 'Takžes tady byl celou dobu na hovno, že jo?!'" "'A to je asi všechno, musím na lampiónový průvod.' 'Soudruhu podplukovníku, ale lampiónový průvod byl v říjnu.' 'Chvost ještě stihnu.'" :D ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Zásadní inscenace divadla Sklep přináší tragikomický vhled do chátrajících struktur ČSLA. Tento počin na hranici "site specific" s bláznivým nadhledem reflektuje nefunkčnost a demenci armádních i politických představitelů v éře socialistického realismu. Skvěle obsazená podívaná, které se nestydí vůbec za nic - zkrátka jsou to ti zlatí Sklepáci (a to je v každém možném případě MOC DOBŘE...). ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Trumpetista na střeše je hlavní osvětlovač. Hercům trvalo dlouho, než ho k tomu přemluvili a on sám se musel před tímto výkonem "posilnit". (ČSFD)
  • Divadlo Sklep pozvalo na generálku i Václava Havla, ten kvůli pracovnímu vytížení nemohl, ale paní Olga pozvání přijala. Celou dobu se smála a pak jen dodala, že je to opravdu svérazná adaptace a že si je jistá, že by se to Vaškovi líbilo. (ČSFD)

Reklama

Reklama