Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě hereckých kousků se poněkud ztrácí hlubší smysl, vypovídající o tom, že každý musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu či lež. Sklepácká inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckém projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

inyan 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně kultovní záležitost. Kdo nezažil "zelené peklo", tak asi všechny absurdnosti, které se ve hře odehrávají, možná úplně nepochopí. Ale v každém případě se jedná o 70 minut skvělé zábavy. Od shlédnutí tohoto kousku si nenechám ujít žádnou hru či ukázku z divadla Sklep. Zbývá mi pouze konstatovat, že tento humor mi prostě sedí. A 5*- tak to taky sedí. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený záznam Sklepáckého představení parádně zachycuje o čem divadlo Sklep je. O absurdním a totálně ujetém humoru humoru. Nedokážu si představit jak asi mohla vypadat Havlova předloha, ale divadelní představení je díky hercům nehercům boží. Úplně nejelpší je podle mého ožralá scéna Davida Vávry. Ta nemá chybu. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divadlo Sklep v době své největší slávy. 1)  Po opakovaném zhlédnutí musím konstatovat, že představení navzdory svému kultovnímu statusu mě ani tentokrát příliš nenadchlo, dokonce méně, než tehdy._____ 2)  Sklepácký posun kamsi do absurdní grotesky tématu příliš nesvědčí. Scénář sám má sice pěknou pointu, ale průběžně mi do prostředí nesedí, ať ho napsal, kdo ho napsal._____  3)  36letý Jiří Fero Burda (vojín Šimák) měl hezkou postavu._____ 4)  Výstižný koment: Roxan**. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě sranda náramná, ale také skvěle zachycené prostředí ČSLA se všemi těmi podivnými figurami alkoholisovaných furťáků i záklaďáků, konajicích svou čestnou občanskou povinnost (snažících se přežít s co nejmenším vynaložením energie). Ta nadsázka není zas tak velká jak by se zdálo. Dobrý protijed na sračky typu Copak je to za vojáka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající absurdní komedie, svérázně prezentovaná Sklepáky. Dialogy jsou detailně vyšperkované, mnohé odpovědi a reakce mě dostaly do kolen. Gumy jsou úžasné, realistické, kdo zažil, asi ví ("Proč je tma? Vypínač, na můj povel!"). Nicméně, přes satirický děj, jsou ve hře skryty hlubší myšlenky. "Raději budu klidně spát v kriminále, než být na vysoké s takovým svědomím." ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Trumpetista na střeše je hlavní osvětlovač. Hercům trvalo dlouho, než ho k tomu přemluvili a on sám se musel před tímto výkonem "posilnit". (ČSFD)
  • Divadlo Sklep pozvalo na generálku i Václava Havla, ten kvůli pracovnímu vytížení nemohl, ale paní Olga pozvání přijala. Celou dobu se smála a pak jen dodala, že je to opravdu svérazná adaptace a že si je jistá, že by se to Vaškovi líbilo. (ČSFD)

Reklama

Reklama