Reklama

Reklama

Živý v Joburgu

(festivalový název)
  • Česko Život v Joburgu (neoficiální název) (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Sci-Fi
Kanada, 2005, 6 min

Obsahy(1)

O rasové diskriminaci vesmírných vetřelců v Jihoafrické republice. Ostřejší bomba proti apartheidu. (Festival otrlého diváka)

Recenze (129)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poctivě napěchovaná krátká zkazka s dlouhým přesahem aneb jak moc profesionálně lze natočit krátký film s myšlenkou a ještě trochu nakopnout černé (to nebyla narážka) svědomí svojí země. Vlastně to ani není sci-fi, to si můžeme jenom přát:P ()

Matty 

všechny recenze uživatele

"Cože? Co říkáš? Nerozumím ti ty hnusnej cizáku!" PRÁSK!! ..." a máš to". Kvalitní filmeček o lidské společnosti, která zná příliš mnoho slov na to, aby dokázala vybrat ta správná, kterými se domluvit. Ać je jasné, že se jedná o mystifikaci, stačí si místo emzáků představit libovolnou etnickou menšinu a hned jste v obraze. Alive in Joburg zhlédnete rychle, ale přemýšlet o něm budete ještě dlouho poté. Jestli se ve stejném duchu ponese Blomkampova adaptace (převážně) konzolové řežby Halo, je zde nemalá šance na vznik prvního opravdu kvalitního filmu podle hry. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Blomkamp je veru talent to sa nezaprie, šikovne spravený kratkometrážny film, ktorý plnohodnotne rozuzlil v celovečeráku District 9. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neill Blomkamp, jméno hodné zapamatování, protože tenhle talentovaný režisér zplodí nejeden klenot... Alive in Joburg je důkaz, že Peter Jackson věděl, co dělá a svou investicí si byl hodně jistý. Už na AiJ je vidět Blomkampův jasný záměr a neskutečná vlastnost dostat z minima maximum. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Koncepce: Neill Blomkamp .. Někdo má prostě talent shůry dán a když si ještě najde kamarády jako je Peter Jackson, budou se jistě časem dít zajímavé věci. Tahle sci-fi koncentrační satira je totiž hodně výživná a tvrdě realistická. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborne... Nadherna hudba, skvela hra s kamerou, vyborny napad a hlavne uzasne premyslanie pana rezisera, ze natocil kratky film (a uz je na svete aj celovecerny) o rasizme v krajine, kde uz dlhe desatrocia funguje obrateny rasizmus. Neviem sa dockat Dristrictu 9. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Obvykle pristupujem ku krátkometrážnym filmom ako k amatérskym – opatrne. ALIVE IN JOBURG je však nadpriemerná sci-fi sila o tom, ako ľudstvo prijme mimozemšťanov medzi sebou. Neviem, kto je Neill Blomkamp, maximálne viem, že mal režírovať (a z viacerých dôvodov nerežíroval) „Halo“ v produkcii Petra Jacksona, ale nič viac o ňom neviem a tak ma zaskočilo, aký kvalitný jeho kraťas je po technickej stránke. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ideální materiál na krátký film. Bohužel, když člověk předem ví, o co jde, nemá film v zásadě čím překvapit. Navíc se v něm tříští snaha podat metaforu na rasovou nesnášenlivost dokumentární formou s nesmyslnou akční sekvencí, kde tvůrci chtěli ukázat, že umí nejen laciné masky, ale i trochu té 3D animace. Přesto ale dobrý počin. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jak říká Matty, stačí si místo těch "emzáků" představit jakkoukoliv jinou odlišnou skupinu bytostí (třeba i lidí) a ze snímku se stane opravdu mrazivá záležitost, která v hlavě nějaký ten čas pobude. Ten kluk má talent! Děsivě přítomné a realistické. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Chybí tomu nějaký rámec, který by všechny ty pseudokumentární záběry nějakým zásadnějším způsobem propojil. věřím, že ani na ploše šestiminutového kraťasu by to nemusel být problém. Zarážející je naopak neuvěřitelná kvalita efektů... ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní předchůdce District 9, který do 6 minut nacpal opravdu obsáhlou strukturu i nastínění děje budoucího filmu. Autentický film, který díky dokumentární kameře má hodně co do sebe, hodnoceno jako předchůdce a před-rozvinutá myšlenka k již zmiňovanému District 9. 75 % ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tenhle krátkometrážní snímek má jednu obrovskou výhodu - nemusím zde psát "škoda, že nejspíš zůstane jen u těchto šesti minut…“, protože (naštěstí) režiséra zafinancoval Peter Jackson a mohl tak vzniknout skvělý film District 9. Tenhle kraťas má skvělou atmosféru, přijatelnou stopáž a výborné tempo, ovšem jednu chybu to má. Jako první jsem viděl právě District 9. (Ano, snažím se říct, že se režisér překonal a vytěžil z tohoto tématu maximum, ovšem ne zde.) 80 %. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Možná ne tak atmosférické jako celovečerák, ale dokumentární složka je opět využita skvěle. Již zde je ten svět skvěle načrtnut a podobnost s rasovou diskriminací není čistě náhodná.80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Já osobně se tedy také nemůžu dočkat, až se dožiju jejich příletu ;-), nicméně po tomto kraťasu nelze než prohlásit, že režisérova chystaná prvotina bude nejspíše neskutečný nářez! A jestli bude jen způlky tak atmosférická, jako celý tento filmeček, tak se do kina těším o to více... Bitka na začátku byla vážně velmi povedená, nicméně hlavní premisou snímku je zcela jistě ústřední motiv nereálného soužití a hlavně vzájemného nepochopení mezi lidmi a mimozemšťany. Krátké, chytlavé, profesionální. Super hudba. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Chutné predjedlo pred hlavným chodom - Districtom 9. Už na tom malom kraťase je poznať talent a štýl, ktorým sa N. Blomkamp zatiaľ veľmi úspešne prezentuje. 80%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Kratký film, který se stal reklamou na District 9, snad bude mít Neill Blomkamp více přiležitosti ukazat své schopnosti. ()

Reklama

Reklama