Reklama

Reklama

Posádka Stargate objeví na Dakaře bednu, kterou považují za Archu pravdy, starodávný artefakt, který může pomoci v boji proti Oriům. Než ji stihnou otevřít, dorazí orijští vojáci v čele s Tominem. Daniel Jackson je přelstí, aby bednu otevřeli, pak ale zjistí, že o Archu se nejedná. Orijský převor nařídí Tominovi pozemský tým zabít, on však odmítne, a naopak Mitchell zabije převora, jehož schopnosti jsou blokovány speciálním zařízením. Ze šoku z převorovy smrti se orijští vojáci vzdají. Mezitím se na Zemi generál Landry setká s Jamesem Marrickem, zástupcem mezinárodní komise, který poté vyslýchá Tomina. Marrick je přidělen na palubu lodi Odyssea a vydává se s posádkou Stargate do orijské galaxie. Tam se setkají se členem odboje, který jim sdělí, že podle legendy se Archa nachází na hlavní orijské planetě jménem Celestus. Posádka se tam vydá a po transportu na povrch Celestu aktivuje Marrick na palubě lodi asgardský počítač, který upozorní Orie na jejich pozici. Mitchell a Carterová se transportují zpět na palubu lodi, kde zjistí, že Marrick s pomocí počítače vyrobil replikátora, kterého chce dostat do jedné z orijských lodí, a nechat ho, aby zničil celou jejich flotilu. Mitchell se ho pokusí zneškodnit, replikátor však unikne. Protože se k lodi přibližuje několik orijských křižníků, pokusí se Mitchell přenést na loď zbytek posádky. Replikátor však převezme kontrolu nad systémem, takže je transport nemožný. Aby loď orijským lodím unikla, musí skočit do hyperprostoru a zbytek posádky ponechat na Celestu. Daniel Jackson objeví Archu v katakombách na planetě. V tu chvíli je napadnou orijští vojáci, Teal'ca postřelí a ostatní zajmou. Teal'c i se zraněním pochoduje k městu, na dohled od něj však zkolabuje. Je oživen Morgan Le Fay, takže může pokračovat dál. Morgan se objeví v Jacksonově cele a řekne mu, že pokud vystaví jednoho z převorů účinkům Archy, i ostatní převorové budou zasažení. To oslabí Adrii tak, že ji mohou dostat do patové situace. Na Zemi mezitím dorazí převor a nabídne poslední šanci přijmout víru v Počátek. Když ho generál Landry odmítne vyslechnout, Apollo zachytí flotilu orijských mateřských lodí, které čekají na okraji sluneční soustavy... (TV Prima)

(více)

Recenze (264)

Gemini 

všechny recenze uživatele

SG-1: finální finále - část první. Se šmejdy jako byli Oriové se to určitě chtělo definitivně vypořádat, když už se to v seriálu originálně odbylo tím, že se vlastně neví, jestli to vyšlo... ale otázka je, jestli bylo nutné Orijskou otázku konečně vyřešit slepencem věcí, které jsme si v seriálu užívali už několikrát. Jako fanoušek SG-1 se necítím nijak uražen, ale po špičkové poslední regulérní epizodě jsem přece jen měl poněkud vyšší očekávání. A dost tomu pohoršil taky DVD dabing, který nemá se seriálem nic společného, a na němž nejspíš pracovali výhradně ti, kdo nepřišli do styku ani s jedinou z 214 předchozích epizod (Teal'c tu říká "Určitě", převorové jsou prioři, a Oriové se vyslovují tak jako se píšou, šmarjápanno). Tomu se říká neúcta k fanouškovské základně, víme?;) Doufám, že Baalova labutí píseň to ještě zlepší, ale obecně nemám díly s cestováním v čase moc rád... s výjimkou epizody "2010" (S4.16), tak doufám, že to bude blíž tomu než ostatním:) Pro Archu Pravdy je osmdesátka bohužel opravdu trochu moc, a nic na tom nezmění ani zvýšené nasazení původní filmové hudby od Davida Arnolda. Takže 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No jo, tento rozlučkový film je zhruba tak na stejné úrovni jako jakákoli pozdější dvojdílná epizoda seriálu. SG1 jsem sledoval, ale nidky jsem nebyl takový ten zanícený fanoušek, takže mi Archa pravdy moc uspokojení nepřinesla. Ta televiznost, která čiší doslova z každého záběru (špatné triky, papundeklové kulisy), by se dala odpustit (vždyť člověk si na ní za ta léta u SG zvykl), ale na scénáři k této potenciálně slavností události si mohli tvůrci dát víc záležet. Už od začátku si člověk může domyslet, jakou shodou "nepředvídatelných" náhod se příběh rozřeší tentokrát, jaké problémy se v průběhu objeví, prostě nikde žádné překvapení, všechny dílčí střípky už byly v seriálu použity dřív (a mnohokrát i lépe). Dávám 3 hvězdičky (a místy jsem při sledování uvažoval i o dvou - asi kvůli přehnaným očekáváním, která zůstala hrubě nenaplněna) s přáním, aby Continuum dopadlo lépe. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První díl zakončení seriálu, u kterého jsem nechal část života nedopadl zrovna tak dokonale jak bych od něj chtěl, ale i tak jsem se u něj dobře bavil. Spíše mi to přišlo jako prodloužená epizoda, ale možná mi tam chyběla kompletní a originální posádka v čele s O´Neillem. Sice se Ben Browder snaží, hláškuje ostošest, kolem něj hláškují ostošest, ale už to prostě není ono. Generál Hammond v roli Dona S. Davise už se také bohužel kvůli rakovině, která ho nedávno postihla taky nedočkáme a tak nezbývá nic jiného než vzpomínat. Archa pravdy se v podstatě přijemně povedla, pokud se dokážu přenýst přes to, že nikdy nebude nic takové jaké bych si přál aby bylo, protože tento film za to vlastně ani nemůže. Jen pevně věřím, že druhý film Continuum, v hlavní rolí s generálem Jack O´neillem bude o něco zábavnější než tento díl, který ale uzavřel velkou kapitolu celého seriálu dost dobře a razantně, zacož klobouk dolů. Bude se mi po všech stýskat. Ještě že tu je druhý film, ale až uvidím i ten, tak na mě padnou mdloby a smutné vzpomínání na doby, kdy jsem slintal nad každou novou epizodou, kde jsou ty časy.... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tak ako televízna úroveň z toho zíva na každom kroku čo je jedna vec, ta druhá horšia je prevarený príbeh, ktorý nemá čo ponúknuť a k tomu sa snaží byť miestami aj odľahčene vtipný, až z toho vzniká nechcený gýč. Nečakal som samozrejme od tohto filmu k seriálu SG1 veľa ale nakoniec nedostal som nič. /15%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Podívaná pouze pro fanoušky seriálu, kteří znají všechny spojitosti propletené seriálem až do tohoto televizně velkolepého finále, v kterém se lidstvo v rozhodující bitvě utká s Oriji a jejich náboženství (jako by mi to náboženství něco připomínalo...). Postavy jsou přesně jako v seriálu a z mého pohledu jim vládne svým šarmem a humorem Vala (Claudia Black) společně s Danielem Jacksonem, asi nejoblíbenější postavou seriálu obecně. Film je hezkým a trochu uspěchaným závěrem seriálu, který by se už neměl na televizních obrazovkách objevovat, ale známe tyhle "sliby". Efekty jsou příjemné a o překvapení také není nouze, i když je dost poznat, že příběh několika dílů musel být srozumitelně semknut do jediného filmu. Přesto tleskám, protože se podařilo ukončit s noblesou a grácií celý seriál i poslední dějovou linii. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Joel Goldsmith: 1. The Decision (Main Title) ,2. Dakara Discovery ,3. Tomin ,4. The Wrong Ark ,5. My Notebook ,6. Our Mission Begins ,7. The Supergate ,8. Meeting the Resistance ,9. Sabotage ,10. Replicator! ,11. Merlin ,12. Ori Fleet ,13. The Doci ,14. Journey To Celestis ,15. The Battle Begins ,16. Maternal Moment ,17. The Healing ,18. Morgan Le Fay ,19. Marrick's Demise ,20. The Ark of Truth ,21. See The Light ,22. Carter's Cookies ,23. A New Adventure , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Všechno dobré musí jednou skončit a úspěšně se to podařilo i SG-1. Jakkoli se na poslední dvě série valila až přehnaná kritika, pro mě byli Ori, Adria, Vala a hlavně Cameron Mitchell společníky v hodně silných chvílích. Ve stejném duchu se pro mě odvíjí i příběh Archy pravdy, která definitivně uzavírá linku posledních let a posílá SG-1 vstříc novým dobrodružstvím. A uzavření je to vskutku epické, protože všichni hrdinové plní přesně takovou roli, kterou od nich čekáme a silně nečekaná linka s replikátory je dárkem, na který vděčný fanoušek nezapomíná. Jeden větší dárek na nás ale ještě teprve čekal.. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Archa pravdy musela vzniknout. Finále seriálu sice bylo stylové a emotivní, ale vůbec nezbyl čas na dořešení všeho kolem Ori a jejich převorů. Příznivci posledních dvou sérií a replikátorů si tady rozhodně přijdou na své, ale i staromilci jako já to přežijí bez větší újmy. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Uzatvorenie u fanúšikov mimoriadne obľúbeného seriálu Stargate SG1 a predovšetkým línie s Ori, je v podstate názornou ukážkou toho, čo sa stane ak si tvorcovia vymyslia záporákov, ktorí sa neskôr ukážu byť prisilní na to aby boli odstránení bežným spôsobom. Preto je potrebné narýchlo vymyslieť nejaký bájny artefakt, ktorý viac menej spraví väčšinu práce sám a poveriť SG-1 pátraním po ňom. Keďže si však na túto činnosť Daniel, Vala a Teal´c vystačia aj sami, kvôli Samanthe a Camovi by bolo vhodné pridať aj ďalšiu zápletku, napríklad s replikátormi, aby neboli úplne do počtu. Pre fanúšikov treba pridať aj pár ďalších známych tvárí zo seriálu a celé to okoreniť niekoľkými obstojnými trikovými zábermi a monumentálnou hudbou Joela Goldsmitha. Málo? Kupodivu to úplne stačí. The Ark of Truth možno nie je bezchybným zakončením ale napriek menším výhradám k deju vyzerá tak ako má správne zakončenie vyzerať a na výraznú nespokojnosť nie je dôvod. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Brána je pro mě srdcovka tak to hodnocení berte s rezervou. Jako ukončení seriálu ARCHA PRAVDY obstojí bez problému, když se na to však podíváte jako na film musíte to brát trochu s nadsázkou. Každopádně parádní hlášky, můj oblíbený tým (chyběl O'Neill, ale toho nám vynahradí příště) a zápletka, která má své kouzlo. Prostě jsem docela spokojený. Už se těším na další film, který má podle mě přece jen větší potenciál. P.S: Dabing je těžké WTF. Co je to proboha napadlo měnit dabéry? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Od prvních minut tenhle přílepek dokonale zrcadlí můj značně ambivalentní, ale v konečném důsledku spíše sladce schizofrenní vztah k projektu, jakým je Stargate. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Dekadence posledních několika řad koncentrovaná do jednoho mile naivního snímku, kterému kraluje především božská hudba Joela Goldsmithe. Nostalgie po prvních třech sezónách - těch zlatých časech - mě na jednu stranu lehce obměkčila a přimhouřím (i vzhledem k televiznímu potenciálu projektu) obě oči. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Na Ounýla si musíme počkat do Continua, tenhle filmeček s naprosto skvělou hudbou Joela Goldsmithe (já tomu pořízkovi vždycky fandil!) měl zkrátka ukončit tažení posledních dvou sérií, které byly podle řady fanoušků jakoby navíc, já však na hru autorů v klidu přistoupil a zejména desátou řadu považuji za jednu z nejlepších (a to nejen díky dokonalému dvoustému dílu). Nicméně na začátku závěrečného filmu, tedy jeho první půlhodině, nastane poměrně kuriózní situace, kdy film, jenž by jakožto film měl mít daleko větší rozpočet, vypadal na místech zničené Dakary mnohem kulisověji, než kdy vypadal seriál. Vlastně celá ta pasáž je poznamenaná pohodovější atmosférou, kde se nešetří vtipy a hláškami, které ovšem, s výjimkou parodie na Star Trek, nejsou vtipné. Poté se už ale rozjede pravá a nefalšovaná podívaná, která vede až k očekávánému ale kýženému zakončení. Sice se krapet recykluje, ale to by mělo k ukončováku, a vůbec ukončováku nejdéle vysílaného amerického sci-fi seriálu všech dob, patřit. Je ale fakt, že jakási přidaná hodnota by ve filmu skoro být měla, ale kromě terminátora v podobě těch kovových mršek si na nic, co bychom v seriálu již neviděli, nevzpomínám, samozřejmě kromě Archy samotné. Co mě potěšilo ale nejvíce, byla účast nejsympatičtějšího z Převorů, blonďáka, který se objevil ve druhém a třetím díle deváté série (mimochodem dokonalých to dílů) a od té doby maximálně jednou, pokud vůbec, a hodně mi scházel. I zde, i přesto že nakonec sehrál rozhodující úlohu, mohl mít větší slovo. Abych to shrnul, film v podstatě splnil má očekávání, nejlepších dílů seriálu nedosahuje ani zdaleka, ale přesto se jedná o důstojné zakončení celé jedné velké éry. Další otázkou je, jak důstojné bude rozvíjení příběhu hvězdné brány v připravovaném novém seriálu StarGate Universe. Avšak The Ark of Truth mi utekla tak rychle, že bych její délku tipoval na normální klasický čtyřicetiminutový díl a to je docela pozitivní skutečnost, vlastně není, tahle partička mi bude chybět. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Rozvleklá nuda vykrádající všechno možné napříč všemi možnými žánry. Po pravdě vysoké hodnocení u většiny dílů tohoto seriálu pro mě pořád zůstává jednou velkou záhadou.20% ()

Nevada 

všechny recenze uživatele

Doufala jsem, že to bude alespoň solidní zakončení toho zoufalství, které autoři předváděli poslední dvě série (a hlavně v závěrečné) ve Stargate SG-1. Nepodařilo se. Jsem si vědoma, že jsem v tomhle názoru ve výrazné menšině, ale nemohu si pomoci. A to mám seriál opravdu hodně ráda. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +završení 10 let seriálu, o něco vetší rozpočet než u seriálu -hodně upovídané, takže ten kdo nezná seriál bude ztracen/// Zrovna včera, po více jak deseti letech jsem dokoukal seriál Hvezdná brána. O tom, že to je jeden z nejlepších seriálů co kdy vznikl jsem se rozepsal u samotného seriálu. Teď k filmu, který jsem si hřál na harddisku něco přes rok, a čekal než dkoukoukám desátou řadu. Tento film navazuje na závěr desáte řady a snaží se celý seriál uzavřít. Což se mu i z velké míry povede. Podstatnější ale je jak vyzní jako samostatný film. O tom, že to je pro fanoušky povinnost, netřeba diskutovat. Jeho výsledná podoba je jako by vypadl ze seriálu a mělo se jednat o dvojdíl. A možná už to tady někdo zmínil, samotné dvojdíly jsou častokrát i lepší než tento film. Ve "finále" bych čekal, že se autoři vyřádí a naservírují nám bitevní orgie, což se skoro nikdy za dobu seriálu nestalo a ani v tomto filmu tomu není jinak. Přesto si na nějakou akci příjdete. Ani o dramatické části není nouze. Tohle už prostě tvůrci umějí. Neznám sice nikoho kdo by neviděl tvůrcům do karet, ale já osobně vždy dělám, že netuším co příjde a párádně se bavím. Teď už jen zhlédnu Continuum, vrhnu se na Atlantis a počkám si na Universe. Svět Star Gate jen tak neopustím./// Celkem 78%/// PS: tak i toho Terminátora jsem se dočkal, replikátoři rulezz. Podruhé viděno v TV 10.3.2013 ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám zamlouvá spíš druhá polovina seriálu, je tento film přesně pro vás. Pokud ale máte raději starou dobrou SG-1 (tzn. Jacka O'Neilla s dvěma L & Goa'uldy), pak vás pusťte si spíše "Continuum".;-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

PO skončení seriálu SG1 som bol dosť naštvaný, že to tam s tými Orijmi dopadlo tak nemastno-neslano. Toto mi to ale rozhodne vynahradilo.  85/100 ()

Reklama

Reklama