Speer a Hitler (TV film)
Dokumentární
Německo, 2005, 87 min
Hrají:
Albert Speer, Adolf HitlerObsah
Albert Speer, Hitlerův osobní architekt a později říšský ministr zbrojní výroby, se léta pohyboval v nejtěsnější blízkosti Vůdce. Hitler, který věřil ve svoje umělecké sklony, nalezl zalíbení v mladém cílevědomém muži. Sám totiž toužil být jako on. Toužil být tím velkým architektem, tím velkým talentem ve službách velké ideologie. Říkával: "Ach Speere, my dva jsme jiná rasa než ti maršálové a gauleitři, jsme oba umělci." Nad stránkami Speerových pamětí, v rozhovorech s ním i s dalšími pamětníky, se autoři dokumentárního filmu pokusili objasnit motivy, které dokáží svést nadaného mladíka na cestu, kde přestává vnímat morální důsledky svých činů. (oficiální text distributora)
Karlos80
Plnohodnotný a téměř vyčerpávající dokument, plný jak osvědčeně známých výpovědí a odpovědí tak i těch málo známých či dokonce úplně nových, ve výpovědích tuším že čtyř Speerových ještě žijících synů, a jeho nejvěrnějších. I když je škoda že některé otázky, patrně už navždy budou zahaleny tajemstvím. Ve filmu zavzpomínala i známá režisérka Leni Riefenstahlová viz.Triumf vůle. Co víc si tedy přát...Dokument nejen o jeho navržených a posléze postavených pompézních stavbách (největších svého druhu nejen v třetí říšši), zde se zhlédl společně s Hitlerem na inspekční cestě po "Antických koutech naší země" zejména v architektuře Říma a Řecka, ale o jiných nadějných architektonických pokusech a také o jeho životě a nakonec i o jeho odsouzení Norimberským procesem. Byl to člověk bez jakýchkoliv morálních a profesních zábran, avšak velice vzdělaný a ambiciózní. Za 4*.(19.2.2007)
Wormboy
Zaujimavy a informacne vycerpavajuci dokument o cloveku, ktory svojou mladostou a priebojnostou ohuril vodcu Tretej rise.(26.3.2007)
Rodriguez
Od dob zpracování norimberského procesu zase jeden poučný hraný dokument plný informací, z kterých se určitě člověk poučí...Hlavně mě překvapila role Tobiase Morettiho (Komisař Rex) coby Adolfa Hitlera.(24.1.2008)
sonoluca
Zajímavě řešený dokument o jedné z významných postav Třetí říše.(18.2.2007)
Sajeret
Jistě je to skvělý dokument, ale už jsem přesycen druhoválečnou tematikou, takže dávám jen za dva.(5.2.2010)
fandorin
Super nakombinovaný hraný film s dokumentem a dobovými ukázkami. Výborné herecké výkony a dobře vybraní herci! Film, u kterého se člověk rozhodně nenudí.(4.3.2007)