Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (804)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hned co jsem se pohodlně usadil (na sedačce s číslem 8, na sedačku 9 jsem obřadně posadil batoh) mě pohltila dokonalá atmosféra balancující mezi cyberpunkem a druhou světovou válkou. Ta, přiznám se, mě dostala už v onom desetiminutovém kraťasu. Parta čísílkových panáčků, z nichž každý je něčím jedinečný (feťák osmička, panovačný jednička atp...), bojuje proti geniálně navrženým strojům ehm... STROJE, který se po letech vzbudí. Atmosféra je (vím že se opakuju) dokonalá, akce našlapaná + je jí i dost a postavičky jsou sympatické. A přece je něco špatně. Ackerova vize a námět si totiž zaslouží promakanější příběh. Scénář Pamely Pettlerové je vysloveně odfláknutý a děravý. Všechno je vysvětleno jaksi zkratkovitě a hrdinové v podstatě chodí sem a tam na stejné místa. Přitom tu byl k prozkoumání celý pustý svět. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický film o hadrových panáčcích s čísly. Na jednu stranu mě to občas dokázalo vtáhnout do děje, ale na druhou stranu jsem si naprosto jistá, že bych se na to už nepustila znova. Jen teda moc nedokážu pochopit proč "devítka" strkala tu věc do tý druhý věci a tím to celé začal, kdybych něco takovýho našla na zemi tak bych se to teda rozhodně nepokoušela nikam zapojovat. Ale je fakt, že kdyby to neudělal tak by film skončil po půl hodině. 3* ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

no, co se tyce atmosfery, bezutesneho vykreslení postapokalyptickeho sveta a skvele akce s hrozivymi stroji.. v tom vsem 9 hrave prekonava Salvation.. ovsem nektere dialogy, samoucelne sceny a zaver to jemne snizují pod uroven veledila.. a tvurci mi snad nechteji tvrdit, ze to mesto bylo jedine na celem svete.. v klidu by mohlo bejt pokracovani, takze to, ze to vlastne ukoncili, kdyz to vypadalo tak nadejne, pokladam za dalsi minus. presto mi celkove vychazi takove, sice mozna slabsi, ale presto pekne 4 hvezdy.. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Perfektní jednohubka, smím-li to tak říci vzhledek ke stopáži filmu. 70 minut je divák držen jednoduchým příběhem, kterak to lidstvo pos..lo a tak na naší planetě prakticky zanikl život. Očíslování hlavních hrdinů mi přišlo originální, výtvarná práce vynikající a k větší spokojenosti chyběl snad jen mírně promakanější příběh. Na animovaný snímek se film vyznačuje také solidní akcí. PS: Tohle není rozhodně není rodinnný animák. 90% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Takový další pěkně udělaný, ale nefungující 3D animák. I když tenhle přeci jen není úplně tuctový. Apokalyptická scenérie, ošklivý hadrový hrdina, občas až hororově vyhlížející záporáci, jeden srandovní špek s kudlou a pokus o ambiciózní záhadu se třemi symboly, nejedná se o další klasiku pro prcky a (prý) i jejich rodiče. Potřebné 'něco do sebe' to ale má jen z poloviny, až moc dlouhý rozjezd a nedostatečně působivé finální odhalení tomu ubírají na síle. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • O produkci filmu se původně zajímala také společnost TriStar Pictures, avšak nakonec upřednostnila film Planeta 51 (2009). (radekgfx)
  • Vzhled čísel 3 a 4 je navržen podle zahradních rukavic. (Kaori)
  • Pôvodný plán marketingového oddelenia filmu bol uviezť ho do kín 9. 9. 2009. (HelenOfTroy)

Reklama

Reklama