Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (804)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Až se mne někdo zeptá na otázku, jaký film mne za rok 2009 nejvíce zklamal, odpověď bude jasná: Číslo 9. Charaktery postav postrádají jakoukoliv šanci vcítit se do jejich situace, akčních scén je oproti nabušené ukázce minimum a to všechno posílá do horoucích pekel, v tomto případě do nebíčka, odfláknutý scénář plný náboženských a morálních ponaučení, takže ani dobrá režie nezachrání non-stop nudu při sledování. Hollywood úspěšně pohřbil další originální námět. Amen. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Představte si, že hrajete stařičkou Incredible Machine a najednou si dostanete do jakéhosi postapokalyptického levelu, kde musíte všelijaké nástrahy překonat pomocí drátků, sklíček, jehel, provázků a kyblíků od barvy. A do toho vás pronásleduje strašlivý nepřítel, něco mezi Frankenweenie a roboty jako vystřiženými z obalu desky Jeff Wayne's The War of the Worlds. To vše za doprovodu svižné Welcome Home od Coheed and Cambria. Vynikající zážitek. ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Nechci být hnidopich, ale když už tvůrci nastíní tak báječný a působivý postapokalyptický svět, měli by vyrukovat i s propracovanou mytologií. Tu Devítka bohužel poněkud opomíjí, máloco vysvětluje, v ostatních aspektech ale tohle všechno bohatě vynahrazuje. Atmosférou více než hutnou (děti nebrat!), akcí dechberoucí (chci 3D!), hadráky sympatickými a zábavnými... Ackner rozhodně umí, už kvůli němu nezbývá, než se těšit na Desítku. 75% ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Po akční stránce asi nejnářezovější animák poslední doby, na kterém je sympatické především to, že se nijak výrazně nepodbízí divákům předškolního věku. Číslo 9 však doplácí na relativně krátkou stopáž a nevysvětlení některých událostí, což z něj i přes bandu fajn hrdinů činí pouze zajímavou jednohubku, které by neuškodilo v jistých směrech mnohem epičtější pojetí. Ackerův svět k tomu potenciál rozhodně měl. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický animák, to já rád. A stejně jako VALL-I i tenhle se podle mě vyvedl, byť kvalit milého robotka nedosahuje. Každopádně myšlenku to má a i rozčíslování postaviček má svůj význam. Naanimované je to skvěle, nepřátelé nemají chybu a děj ubíhá stejně svižně, jako Usain Bolt ve finále olympiády. Zasloužené 4 hvězdy - a moc nechápu ty škarohlídy, kteří hledají chlup na všem. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Severoamerické tržby dosáhly 31,7 milionu amerických dolarů, celosvětové 48,4 mil. (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 30 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Číslo 9 je iba druhým animovaným filmom štúdia Focus Features. (HelenOfTroy)

Reklama

Reklama