Reklama

Reklama

Prosíme přetočte

  • USA Be Kind Rewind (více)
Trailer

Prosíme přetočte je neuvěřitelný příběh o dvou kamarádech (Jack Black, Mos Def), jednom elektromagnetickém poli a všech vašich oblíbených filmech. Zmagnetizovaný mozek jednoho z nich totiž vymaže všechny kazety ve videopůjčovně a jim nezbude nic jiného, než smazané filmy znovu natočit. Vzniknou tak jedinečné verze filmů jako King Kong, Krotitelé duchů nebo Robocop. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (487)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Michel Gondry opustil v Prosíme přetočte svou úspěšnou koncepci romantické surreálné komedie a natočil film oslavující sám fenomén kinematografie (cosi ve stylu Darabontova Majesticu, Scorseseho Letce atd.), ve své podstatě adorující tvůrčí přístup a nespoutanou vitalitu profesionalizovaných filmových amatérů - režisérů typu legendárního Ed Wooda (jehož mýtus stvořil vlastně až Tim Burton v jeho biografickém filmu), je tu cítit také silný prvek nostalgického retro ohlédnutí. Prosíme přetočte nedosahuje sice absolutních výšin předchozích dvou Gondryho celovečerních filmů, ale i zde platí, že Gondry prostě netočí obyčejné filmy. Jak to pojmenovat nejlépe? Patrně jako lavinu živelné autorské kreativity, která se valí i z tohoto snímku. Ten gejzír infantilně roztomilých nápadů, dětinských vychytávek, abnormálně ujetých zápletek, neformálních myšlenek a fórků atd. si hračička Gondry doslova užívá a ozvláštňuje svůj film tím ryze Gondrovským tvůrčím přístupem - dekorace i mnohé animace vypadají, že jsou dělány doslova na koleně, dojem lacinosti a amatérismu je podstatnou složkou filmového vyznění, Gondry rád používá ruční amatérskou videokameru (film je doslova prošpikován záběry home videa), stejně jako bizarní synkreticky motivované kostýmy, masky a líčení. Stylizace na pomezí parodie komiksů, aluzí na ikonografii západní popkultury, pseudorealistického sociálního ukotvení a silně estetizované pseudoreality s dadaistickými podtóny. Jeho tvůrčí přístup je tedy čistě postmoderní a možná nejlépe ilustruje to, jak vypadá postmoderní filmový tvar. Gondry je prostě génius a každé setkání s jeho filmovým počinem zatím jednoznačně filmová událost s puncem mimořádné originality... Prosíme přetočte... (Pátou hvězdičku strhávám v korelaci s předchozími dvěmi Gondryho celovečerními filmy) Podobné filmy: Malý Rambo, Věčný svit neposkvrněné mysli, Nauka o snech, Život v oblouznění, Amélie z Montmartru ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Gondryho celovečerák. Byl jsem nadšený z Věčného svitu i Nauky o snech pro jejich hravost a vtipnost, ale Be Kind, Rewind zejména v první polovině není legrační vůbec (a to mám pro Jacka Blacka normálně slabost), v té druhé je to o trochu lepší, ale funguje spíš jako doják o lidské soudržnosti (ble) a tak... Ten skvělý (byť dost zastaralý - kdo si v roce 2008 ještě půjčuje VHSky?) ústřední námět si zasloužil lepší zpracování. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Po filmu jsem sice neměl chuť jít prosit promítače, aby to přetočil a pustil znovu, ale i tak jsem byl s nejnormálnější gondryovinou v zásadě spokojen. Možná není dokonalá a bezchybná, ale které neotřelé dílo je, že? Nezastírám, že mám pro tohohle vizionáře až nekritickou slabost již od jeho videoklipových počátků. Jednak proto, že takový gejzír nápaditosti, originality a svébytnosti u jiných filmařů protě není k nalezení. No, ale především kvůli jeho talentu na navození uvěřitelné snové reality. V mých očích je to vůbec ta nejtěžší možná disciplína. A zatímco na literárním poli to pár autorů umí, tak ze současných filmařů mě, krom samotného Michela Gondryho samozřejmě, napadá snad již pouze Tsukamoto. Jenže ouha, právě tyto snové hrátky zde přítomny nejsou. Zato originalita se dostavila měrou vrchovatou. Přesto došlo k tomu, že po skvostném úvodu drhne největší "lákadlo", tedy samotné ošvédované filmy. Jde o nejhorší pasáž filmu. Nedrží totiž pohromadě, byť i v ní se najdou famózní momenty (hlavně ty krátké jako Lví král či Carrie). Paradoxně to začne opět fungovat ve chvíli, kdy se přestanou točit "remaky" a začne mít navrch vlastní tvorba. Zklamán tedy rozhodně nejsem. Možná i proto, že narozdíl od mnoha ostatních jsem neočekával komedii v pravém smyslu. Ne proto, že by něco takového Gondry neutáhl, jako spíše z toho prostého důvodu, že nic takového nesliboval. Ani v trailerech žádný příslib řachandy není k nalezení (mimochodem, ošvédovaný trailer se samotným Gondrym je geniální záležitost a nejoriginálnější trailer co znám). A obsazení Jacka Blacka přeci hned neznamená komedii k pokukání. Takže snad jen závěrem: Prosím Gondry, zůstaň i nadále svůj, stůj co stůj. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Genialita Michela Gondryho se zbláznila:) I mistr potřebuje čas od času oddech od své výjimečnosti, takže se Michel rozhodl natočit zcela bláznivou, oddechovou komedii. A jaké jiné téma by zde mělo dostat na frak, než námi milované filmy a kdo jiný by měl hrát hlavní roli než věčně neřízená střela v podobě Jacka Blacka:) Vysoce konverzační komedie. Zajímavý námět, nasmála jsem se skutečně dost:) Myslím, že Gondry tento film natočil schválně, jakoby amatérsky bez toho, aniž by měl v úmyslu vložit do něj v plné míře veškerý svůj talent a um. Zároveň ale také s tím, že úměrná jeho část je viditelná, ale jakoby pracovala v nějakém marijánkovém opojení:) Kdyby se něco podobného skutečně stalo, Asylum, SyFy a vůbec všechny laciné, béčkové filmy by měly velmi těžkou konkurenci:) ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Or How to Swede... Než jsem se stihl rozkoukat a zjistit, o čem ten film vůbec je, půlka projekce v pr... yč. Jakmile ale na scénu vplují Ghostbusters ad., tak se začíná dít neskutečné ródeo, které má grády a koule. Nicméně za tu wtf první půlku musím za tři, nudou jsem téměř usínal. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • „Ošvédováním“ se od roku 2016 zabývají ruští nadšenci ze Studia 188. (Fenk)

Reklama

Reklama