Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jste byl na té římse a proč visí Vaše kalhoty na římse?" "Neprůstřelnej" plán, neznámá komplicka a název - to jsou jediný atributy, který spojují originál s remakem. Jinak se Harry změnil z šarmantního zloděje ve snaživýho zaměstnance, tanečnice v kovbojku, socha v obraz, oblafnutej šejk v hambatýho kapitalistu a poměrně seriózní zlodějská podívaná v komedii se zlodějským pozadím. Já proti tomu v podstatě nic nemám, při Firthově bezkalhotové scéně v hotelu dostala má bránice docela zabrat a bylo vidět, že Firth, Rickman, Tucci i Cameron si své party vyloženě užívali. Já jsem zkrátka dostal zábavy dost a tak jen posílám Coenovým lehký pohlavky za to, že si občas vypomohli příliš lacinými fintami. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že původní verzi neznám. Úvodní půlhodinka nebyla tak působivá, jak bych čekal, závěr určitě ne čitelný, ale očekávatelný v podobném duchu. Takže nejzábavnější nakonec bylo extempore v hotelu. Ale je tam plno slovních hříček a leccos mi možná uniklo. Uvidíme s českými titulky, třeba mi to tak fádní nepřijde. Ačkoli... co by člověk čekal od Coenů. # [viděno: monitor, 5.1, EN sub] # příběh 6 | hudba 7 | humor 4 | akce 2 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Gambit mě zajímal především kvůli hereckému obsazení. Po skončení filmu jsem se bohužel nemohla zbavit naprosté zbytečnosti filmu, přitom to na začátku nevypadalo nejhůř, film má pár světlejších chvilek a těch 89 minut mi uteklo docela rychle, škoda, že ten závěr filmu vyšuměl úplně někam do prázdna, zkrátka během závěrečných titulků ve mně zůstalo velké nic. Nejsvětlejším bodem filmu je mužské ústřední duo, Colin Firth i Alan Rickman si očividně své role užívali, naopak mi zde vůbec neseděla Cemeron Diaz, ten její jižanský přízvuk nezněl ani chvíli přirozeně. Gambit bych už nikdy nemusela vidět znovu, ale na jedno podívání do špatného počasí úplně v pohodě, další z velké řady filmů, které neurazí, ale ani nenadchnou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo šlápnutí vedle. A to pořádné. Příběh nijak převratný. Zhrzený zaměstnanec chce pomocí padělaného obrazu obrat své zaměstnavatele. Ale i přes triviální zápletku se díky hereckému obsazení a několika coenovským prvkům mohl stát Gambit nadprůměrnou komedií, ale bohužel. Až na Rickmana herci neobstáli. Firth a Courtenay byli naprosto nevýrazní, nesedl přehrávající Tucci a Cameron Díaz je kapitola sama pro sebe. S přibývajícími roky přestává být alespoň trochu pohlednou a "hraje" hůř a hůř. Sám děj sepo celkem svižném začátku začne neskutečně táhnout a asi po hodině se sledování stává čirým utrpením. Neúsměvné, bez nápadu a skoro bez herců. 20 % za Rickmana. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh ma ani tak neoslovil, aj keď sa tam nájdu zaujímavé momenty. No sú to len také ojedinelé výkriky do tmy, ako napríklad scénka s levom, Alan Rickman nudista, alebo keď sa Colin Firth skrýval v hoteli. Snímok ma zaujal skôr svojou atmosférou, ktorú dotváralo skvelé herecké obsadenie a príjemné prostredie. Tiež mám rád tento "Ritchiovský" štýl rozprávania. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Producent Mike Lobell viděl původní film Gambit (1966) na jeho londýnské premiéře v roce 1966. V roce 1997 předal svůj scénář společnosti Universal a ta jej přijala. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama