Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi, že vznikl remake filmu, který mám rád. Vadí mi, že vznikl špatný remake. Pozná se to kromě jiného podle toho, že ačkoliv má jít o komedii, humoru v ní moc nenajdete. Hlavní hrdina v podání Colina Firtha je neschopný otravný mamlas, který si všechny urážky snobského Alana Rickmana vlastně zaslouží, Cameron Diaz nedostala prostor cokoliv předvést, ačkoliv by nejspíše chtěla... A jinak nic. Že se bratři Coenovi uchýlí k tak jednoduchému a hloupému humoru typu dvojsmyslné rozmluvy v hotelové recepci, to bych opravdu nečekal. Gambit sice několik světlějších chvilek má, ale stejně jako v případě Monetova obrazu i tady platí, že originál je jen jeden. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tak jako nebylo to špatný, ale legenda film bodužel o hodně předchází.. Moc mi to nepřijde ani jako americká produkce, protože z každé scény prýští "suchý" anglický humor.. Líbí se mi úvod "jak by to mělo být" a pak v podstatě přichází opravdový příběh - realita.. :-) Colin Firth umí být vtipný, aniž by se za celý film zasmál.. Je kostnatej, suchej podělánek, ale dějí se mu místy vtipný příhody.. Alana Rickmana jsem si představovala z popisu filmu víc hard core a můj oblíbenec Stanley Tucci má opravdu miništěk (v podstatě "role navíc").. Ačkoliv nemusím Diazku, tak tady ani tolik nevadila a celkem se sem jako texaská buranka hodila.. Koukatelnej průměr, u kterého se občas zasmějete.. Achjo, bratři Coenovi už nejsou co to bývali.. :-( ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

V Hollywoodu se za rok natočí pořádná spousta buranských a trapných komedií, mezi něž však Gambit nemůže být zařazen. Divák je sice po většinu stopáže nucen sledovat spoustu konvenčních vtipů použitých již mnohokrát v jiných komediích, ale herecké výkony tří hlavních mužských představitelů (moje obavy z obsazení Cameron Diaz se potvrdily, aneb co na ní kdo vidí) a některé typicky coenovské elementy ve scénáři (Dr. Zaidenweber, japonská delegace,...) vyzdvihují film do vod jakžtakž sledovatelného průměru. P.S. Mám radost, že můžu po dlouhé době vidět na plátně Toma Courtenaye, jednoho z nejlepších herců své generace. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Komedie, herci, příjemně krátkodlouhé x nic extra. Obyčejná komedie s milým obsazením (pro mě tedy víc než milým, ty jejich hlasy a "britšina") a s pár vtípkama. Děj tak líně běží, občas jsem tedy ztrácela nit, jak tu lest vlastně připravili, ale na konci se to všechno pěkně vyjasní. Nejlepší scénou byl asi okamžik v hotelu od přesouvání čínské vázy po okenních římsách a nečekaném objevování v cizích pokojích (Colin výborný!) Víc ale nečekejte, za týden si to nebudu pamatovat. ..že bych naší zrzavou kočku taky ostříhala? ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo šlápnutí vedle. A to pořádné. Příběh nijak převratný. Zhrzený zaměstnanec chce pomocí padělaného obrazu obrat své zaměstnavatele. Ale i přes triviální zápletku se díky hereckému obsazení a několika coenovským prvkům mohl stát Gambit nadprůměrnou komedií, ale bohužel. Až na Rickmana herci neobstáli. Firth a Courtenay byli naprosto nevýrazní, nesedl přehrávající Tucci a Cameron Díaz je kapitola sama pro sebe. S přibývajícími roky přestává být alespoň trochu pohlednou a "hraje" hůř a hůř. Sám děj sepo celkem svižném začátku začne neskutečně táhnout a asi po hodině se sledování stává čirým utrpením. Neúsměvné, bez nápadu a skoro bez herců. 20 % za Rickmana. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, v Novém Mexiku a USA. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama