Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (4 904)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ultra-mainstreamové dobrodružstvo pre celú rodinu. Do technicky orgastického hávu zabalené, cameronovsky sebavedomým motorom poháňané dejové megaklišé, ktoré ničím neprekvapí. Jimove filmy, ak nešlo práve o komédiu (True Lies), obsahovali vedľa technickej brilantnosti vždy i istý existenciálny presah na zamyslenie. Hoci iba v náznaku. Disponovali nápadmi, na ktorých ostatní filmári stavali svoje svety. Avatar nič také neobsahuje a v zamýšľaní sa začína a končí pri prvoplánovej ekologickej agitke. Je to prvý film Jamesa Camerona poskladaný výhradne z už videných vecí (či už uňho alebo inde), ktoré akurát servíruje v ešte vypiplanejšom a nádhernejšom obale. Každý záber, káždý strih, každý tón soundtracku Jamesa Hornera prispieva k absolútnej dokonalosti výsledného tvaru. Ale čo z toho, keď vieme čo sa stane za desať minút? ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdyby Karlu Mayovi už nevypršely copyrighty, určitě by jeho příbuzní vytáhli nějaký ten milión z Jimovy kapsy za vykrádačku. Nicméně vizuální orgie jsou to takové, že jeden musí dát plnou palbu, i kdyby to byl dokument o padání sněhu v arktidě. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Emocionálně mě to lízlo, filozoficky minulo... ale ve všech ostatních ohledech je to vlastně dokonalé, nebo dokonalosti se neodbytně blížící. Cameron je největším režisérem posledních dvaceti let. Jedním filmem přebil vše. 90% ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Epická kanonáda nejlepších nápadů a momentů vydestilovaných ze svaté čtveřice Matrix / Pán prstenů / Star Wars / Tanec s vlky. V momentech i jako celek silná, audiovizuálně omamná (i když chvílemi až příliš opájející se sama sebou), za všech okolností přehledná, dotažená, kompaktní nádhera. Na druhou stranu "jen" do detailu vymazlený blockbuster s horou klišé a nějakým tím soudobým poselstvím - nic víc, ani nic míň. Což není nutně špatně, když se věci dělají s takovým fanatizmem a posedlostí pro každý detail. Ale termíny jako filmová revoluce tu nemají co dělat. Jinak se mi líbí, že rozhodování mezi 2D a 3D je opravdu jen otázka diváckých preferencí a nikoliv základní stavební kámen filmu. Cameron se tedy nepodřizuje technologii, ale využívá ji pouze k tomu, aby případným fajnšmekrům poskytl lepší zážitek za vyšší cenu. Poctivá a férová nabídka, která jde zcela proti proudu současného vnímání 3D filmů (pneumatiky letící na plátno, které by ve 2D vypadaly divně, tu nenajdete). [10/12/09, Londýn] ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Kamera, Výprava, Vizuální efekty + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Střih, Hudba, Zvuk, Zvukové efekty ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh je taaak prostinký, ale kdo by to řešil. Díky Jamesi Cameronovi jsem zase byl malým klukem, který za hlubokého totáče s pusou otevřenou dokořán hltal na zrnící černobílé televizi polský program a v něm první ´Star Wars´, nebo jindy Zemanovu ´Cestu do pravěku´. Avatar jsem hltal podobně a zakoušel dílem radost z poznávání fiktivního světa Pandory a dílem procházel okouzlením z 3D technologie, v jejímž střebávání jsem byl až do dneška panic. Já se fakt nemohl toho trojzměrného obrazu nabažit!! Výtky bych samozřejmě měl. S jakou pečlivostí oděl Cameron svůj film do 3D hávu, s o to menší originalitou vybavil své postavy emocemi a jindy poutavou nejednoznačností. Všechny charaktery postav byly tak naivně jednorozměrné, stejně jako v pohádkách, až mi to ale přišlo svým způsobem roztomilé. Zakazuji si použít slovo „klišé“, protože to si velký James nezaslouží. Nezaslouží, protože mě na 2 a půl hodiny pozval k sobě domů a podělil se se mnou o své technologické hračky. Tak díky, Jime. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

James Cameron je prostě borec a ač jsem po prvních trailerech byla značně skeptická, realita ve 3D mi opravdu vyrazila dech. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Mám s tím jediný problém. Odteď mě nebudou bavit filmy, které nejsou tak dokonalé. Tohle prostě posunuje samotný princip sledování filmů na úplně novou úroveň. __________ Na Cameronovi je úžasné, že nejenže neustále posunuje hranice trikových možností, ale hlavně, že jeho filmy nezastarávají, protože on umí technologie používat tak, aby nečněly, ale sloužily vyprávění. Je úplná slast vidět film, který používá dlouhé záběry, maximálně využívá široké plátno, a přitom klade důraz na detaily (kterých tam jsou stovky), akci nikdy nevyvolává proto, aby byla akce, ale akce je jenom nevyhnutelným vyvrcholením všech událostí. Avatar je film, který stvořil svůj vlastní nový svět, ve kterém je opojné DLOUHO pobývat, což je dáno i tím, že je všechno perfektně přehledné (nejen vizuálně) a motivované. _______ Všechny odkazy na vybíjení indiánů, Vietnam, Írák, 11. září, koncept avatarů v duchovním i počítačovém smyslu, teorii Gaia (tady jako Ewya) jsou funkční a neoddělitelné od celku. Někdo je může považovat za naivní, ale bez nich by příběh Avatara nedával smysl. _________ Cameron je génius, v němž se spojuje to nejlepší z vědce, vizionáře a umělce. ______ P. S.: Je neustále nutné zdůrazňovat lidem, kteří to neviděli, že na plátně v 3D film vypadá úplně jinak než na obrázcích a dokonce podstatně jinak než v trailerech přehrávaných na obrazovce počítače. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Přišlo to, co přijít mělo. Vždycky, když se rozezvučely ty opojné, domorodé a vycizelované world music kompozice, říkal jsem si, jestli to takhle bude ještě pokračovat, nebo už to konečně začne. Je skvělé, jak tu funguje všechno jinak. Teda všechno. Dokud se opájíme barvami, sníženou gravitací a tvory vygenerovanými pomocí lysohlávek, teče nám slina po bradě. Jenže co z toho, když se pak Ripleyová minutku hádá s Ribisim a na minutovém prostoru oba vygenerují nejsilnější emoce na půl kilometru pralesa a hodinu stopáže. A pak už je to dokolečka. Člověk začne být fascinován tvary, věcmi a živočichy, aby ho následně vytrhlo z rytmu jemné políbení, kmenová rada nebo jiná proprieta, kterou už v životě vidí po desáté, ale díky technologii jí má dneska chuť poprvé odpustit. Bez otvíráku, bez pořádného finále a s hrozně zlou vojenskou gumou, která si myslí, že kovbojské hláškování vždycky zabere. Z Camerona si nepamatuju vůbec nic, z 3D si toho pamatuju hodně. Mrzí mě to. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Nejen revoluce, ale řekl bych, že ani evoluce se nekoná. Na úvod si připomeňme, že Avatar má ještě větší hype (a to už jsem si myslel, že už to víc nejde :)), než měl takový The Dark Knight v minulém roce. I když se proti tomu jistě každý rád ohradí, velká část diváků ráda podlehne tomuto fenoménu a maximální hodnocení je hned na světě. Pravda, mohou argumentovat už jen tím, že dosud nic takového nikdy neviděli, budiž, ale to co jsem viděl já, mně teda rozhodně nějak výjimečné nepřipadalo. Samozřejmě díky Cameronovi je to technicky velmi dobře zvládnuté, ale spíše mám pocit, že se on naučil plně využívat dosavadní technologie (kvalitní využití CGI+stereoskopická kamera), nežli by se jednalo o něco nadstandardního oproti jiným 3D projekcím. Dostaneme tedy větší nálož 3D než obvykle? Rozhodně, bodejť taky ne, když má Avatar stopáž dvou normálních filmů. Pamatuju se jako dnes, z rozhovorů, článků a dalších informačních zdrojů, kde se všichni, kteří měli možnost nakouknout již před delší dobou, co Cameron kuchtí, s velkou pompou dušovali, jaká to bude revoluce a že se z toho všichni posadíme na zadek. Buď měli jiné brýle, než ty co nám dávají v kinech nebo od Camerona dostali ještě něco pod jazýček, pak bych to chápal. Když už jsme u těch 3D filmů, obecně si neodpustím jednu věc, kterou vnímám čistě subjektivně, ale třeba to vadí i někomu jinému. Některé a to převážně rychlé scény vypadají ve 3D prostě blbě, rozmazanost, rozostření, kostrbatost detailů, opravdu si nedělám srandu, když řeknu, že antialiasing :-) je v tomto případě na místě. Já to tam prostě vidím a vadí mi to, u klasické projekce se tohle prostě nestává. Druhá věc s 3D spjatá je samozřejmě ten obávaný a nejednou proklínaný dabing. Konkrétně zde bude možná většině připadat normální či průměrný, ale pro mě byl spíše ucházející a místy opravdu příšerný, dabing některých postav byl za trest a obzvláště krátké bojové hlášky byli opravdovou parodií, která působila spíš směšně a byla akorát tak na pěst. Jestli Cameron doufá, že jsou 3D filmy budoucnost, tak já zas pevně věřím, že nikoliv. Jednak není nutné cpát 3D všude, kam to jen jde a také se dle mého názoru do každého filmu ani nehodí. Při představě, že se dívám na program kina a vidím všude 3D + český dabing, tak by mě do kina už nikdo nikdy nedostal (ostatně vyjma českých snímků jsem na česky dabovaném filmu snad ani nikdy nebyl ^_^). Konec mého krátkého technickému rozboru a zpět k tomu našemu pestrobarevnému Avatarovi. Naraci raději ani rozebírat nebudu, všichni už asi tuší, že Avatar má podtitul "Save The Green/Blue/Purple Planet" aneb příběh o pomalovaných indiánech z budoucnosti sužovaných zlými bílými nájezdníky toužících po pandorském zlatě. Cameron je hračička a tak nám dvě hodiny servíruje postupně faunu a flóru části planety od létajících medúz, přes "hladový psy", až po létající ptáky. Nic se tedy neděje a 2/3 encyklopedie máme za sebou. Nebýt těch dvou větších bitev na konci, především tedy té závěrečné, klesl by Avatar v mém žebříčku ještě níže. O tom, že se ve filmu objevují prvky z Pána Prstenů či Matrixu raději pomlčím. Kdybych se teď měl znovu rozhodnout, jestli jít na dabing v 3D nebo 2D s titulky, volba by byla už teď jasná, dabing never ever again. Hudba - ač je celkově recyklovaná a jistě by to chtělo něco epičtějšího jako v traileru, ve filmu působí mnohem líp než samostatně, ale zaujme leda tak výraznější track "War", ostatní je jenom neokořeněná omáčka. Finální verdikt: Avatar ze mě vyšuměl ještě dřív, než jsem opustil vyliž sál... Jinak je to hezká vizuální podívaná a především pohádka pro 'dospělé', která má místy i šmrnc a silnější momenty, i když jich není zrovna mnoho (sakra, že zrovna já jsem nedostal ty růžové brýle, co se rozdávali většině diváků). Na závěr jedno pandorské ponaučení, které lidé hojně praktikují i u nás: "Když máš malýho ptáka, máš i malej respekt, sežeň si velkýho ptáka…" Prozatím pouze (7/10) za dabovanou 3D verzi... () (méně) (více)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Cameron po letech zcela po právu opětovně uchvátil titul autora technicky nejvyprecizovanějšího filmu, jaký tu kdy byl. Na vymakané obrázky on si vždycky potrpěl, a já mu to vždycky žral (až na Titanic, ehm)... ale TOHLE - až teď si, dámy a pánové, uvědomíte, na jak placaté 2D jste se až doteď dívali a zvykli si to považovat za normální. A teď nemluvím o tom, že na vás z plátna vyskočí nějaká příšerka nebo vyletí oštěp - je řeč o dvou a půl hodinách prostupných obrázků a efektech, ze kterých mi padala čelist, což mi v požehnaném roce 99 nezpůsobil ani Matrix, jehož DVD stále hýčkám ve své filmotéce. Tohle není vizionářství, tohle je zcela přelomové zpracování té někdejší vize pana Jamese Camerona o zcela novém druhu filmu. Přihoďte k tomu neskutečně přitažlivou flóru a faunu Pandory a k tamním projižďkám skvěle vyladěnou hudbu, a máte atmosféru uceleného, dýchajícího a dechberoucího ekosystému/organismu, ve kterém byste se s radostí ztratili. Je sice možné, že to na vás nezafunguje a budete se jen dívat na to, jak třímetroví modří mimozemšťani hopkají (jen tak btw daleko realističtěji než jakékoliv jiné animované postavy) dle scénáře obdařeného jen prostinkou a mnohokrát viděnou zápletkou skrz ty moc fešně vymodelované šumící bory a hučící vody, jenže Avatar redukuje skupinu svých nepříznivců ještě jedním fíglem, a na ten možná nebudete připraveni. Tím fíglem je poselství o dluhu, který si my tady u nás, na té naší pro tak velkou skupinu bezohledných dementů opravdu příliš malé planetě každý den navyšujeme. Jamesi Cameronovi za to budiž chvála, protože s Avatarem přichází ve chvíli, kdy jistý od reality zjevně odtržený paňáca neváhá v živé stand up tragedy poučovat celý národ o tom, že naše současná "svoboda" je daleko důležitější, než celá naše planeta (takže už asi ani ty neexistující globálně oteplené banány nebudeme potřebovat na něčem pěstovat), a že na svoje potomky můžeme zvysoka kašlat, protože to, v jakém světě budou následkem našeho chování nuceni žít, je přece jenom jejich problém. Pokud to snad náhodou někomu nedošlo, snažím se (ač mě to mrzí) říct, že prezident téhle republiky je latentní sociopat vymytý tak dokonale jako plukovník Quaritch, a přejít plynule k tomu, že Avatar je ekologický až za roh. Ano, sice se maskuje za sci-fi žánr a až na kost jdoucí konflikt dvou diametrálně odlišných civilizací v daleké budoucnosti, kdy budeme posílat svoje mysli na procházky v cizím těle, ale zejména skrze nezdravě přehrávajícího Giovanniho Ribisiho demonstruje zabedněnost lidské rasy vůči očividným věcem a vyzařuje svou pozitivní zelenost do světa způsobem, který musí být téměř každému srozumitelný a sympatický. Mě dokázal Avatar i přes svůj skoro až laciný příběh strhnout a pohltit - možná proto, že mě nemusel o ničem přesvědčovat. To ale vůbec nic nemění na tom, že si ode mě zaslouží 90%, a to i přes to, že mě poslech OST samostatně bez obrazu dost zklamal - ve filmu hudba funguje na výbornou. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Čistá filmařina, plná silných scén a excelentních efektů (Zemeckisovy 3D filmy působí vedle tohohle vybroušeného diamantu jako výsměch). „Must see“ záležitost, která nabízí ojedinělý zážitek? Jednoznačně. Nový kult? Těžko. Na to je to až příliš sešité z jiných filmů a příběhů. Každopádně palec nahoru za tak hlasitou a drahou agitku za úctu k přírodě. James Cameron si zaslouží veškerou úctu – jako filmař dokázal ustát i naivní pohádku o boji dobra se zlem a ještě ji prodal jako událost sezóny. A skutečně jí Avatar vizuálně je. K absolutnímu hodnocení však chybí propracovanější děj, nějaký osobitější podpis a výraznější hudba. James Horner by si za svůj výkon zasloužil facku. Namísto originálního motivu jen recykluje osvědčené tóny a ani jednou se nevytasí s něčím, co by si člověk pamatoval po cestě z kina. A ještě vykrádá. Během filmu jsem si vybavil asi deset jiných úspěšných soundtracků (od Statečného srdce přes Skálu, Titanic až po Lvího krále). Avatar je v zásadě pouhou modernizovanou verzí Pocahontas, kterou někdo protáhl pračkou společně s LOTRem a Hvězdnými válkami. Což není nutně špatně. Jen mám pocit, že za pár let po tomhle filmu neštěkne ani pes. Momentální síla tkví ve zpracování. A to se za pár let ztratí, neboť takhle (pokud jde o kvalitu efektů) bude vypadat každý druhý film. Avatar imho nemá trvalou hodnotu. P.S. Ty voiceory hlavního hrdiny si mohl Cameron odpustit. Není nic blbějšího, než filmové situace typu "hrdina jde lesem a přemýšlí nahlas o tom, že jde lesem". Za takové nápovědy pro pitomce nedík. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Těch momentálních + - 80% na CSFD je úměrných ménu názoru, nějakou skoro stovkovou adoraci bych těžko rozdýchával. Pěkné sci-fi...a to je asi tak vše. Nejvíc jsem si užil část druhou, ten odpor. Masívní reklamní kampaň způsobila odpor u mě, tady fakt platí, že méně znamená někdy více. Jen toho Hornera prosím už fakt pošlete někam do televize, skládá téměř samé klony a co na tom, že ve filmu hudba dejme tomu funguje, když při samostatném poslechu je strašná. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dokonalé, nej(ne)skutečnější kino zážitek v mém životě. Dílo které maže hranice mezi plátnem a divákem, dílo které dává nahlédnout do jiného světa. Až je člověk nucen chtít uvěřit, že Pandora skutečně existuje. Čekal jsem od Avatara strašně moc, před projekcí jsem byl v podstatě smířen s tím, že taková obrovská očekávání nemůžou být naplněná... ale výsledek je ještě překonal. Tohle jsem si prostě představit nedokázal ani v nejbujnější fantazii, protože doposavad na filmovém plátně nebyla ustanovena měřítka, podle nichž bych něco takového očekávat mohl. Příběh možná není geniální, ale JE nádherný, v nejlepším slova smyslu klasický a o nic horší, než v jiných blockbusterech. A popravdě řečeno, sledovat poprvé v tomto provedení příběh ve spletitém stylu například Strange Days bych asi ani nedokázal. Až bude srovnatelných filmů natočeno víc, tak Avatar nejspíš nebude tím mým nejoblíbenějším (v důsledku osobních žánrových preferencí), ale navždy bude TÍM PRVNÍM. Druhá projekce nutná, kino nutné, 3D projekce nutná! Cameron byl králem světa, nyní je galaktickým imperátorem, příště už bude mít políčeno minimálně na boha. A po tomhle zážitku jsem si téměř jistý, že se mu to povede. PS: Lidé, kteří na to půjdou s pózérskými předsudky ("pohádka o modrejch opicích mě na prdel neposadí"), si materiálu ke kritice určitě najdou dost. A já jim to z celého srdce přeju. O zážitek připravují jen a jen sebe. PS2: Z druhé projekce mám minimálně stejný zážitek. Husí kůže v posledních 60 minutách skoro neslezla. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

James Cameron překonal absolutno. Šel jsem na Avatar s tím, že mě čeká něco neuvěřitelnýho, ale že už po pár minutách si moje brada vyzkouší bungee jumping na podlahu a puse se otevře, jak kdyby očekávala přílet Airbusu A380, to jsem vážně nečekal. Těžko hledat slova na něco, co si žádná lidská fantazie nedovede ani představit. Připadalo mě to, jako kdyby se James Cameron rozhodl konkurovat sexu a přívádět lidi k hromadným orgasmům. Jak jinak si vysvětlit tu vizuální nádheru planety Pandora, umocněnou ještě 3D zážitkem v kině Imax neumím vysvětlit. Hlavní myšlenka příběhu je taky síla. To vlastně není ani příběh, spíš slzy nad osudem naší planety pohlcené v nekonečné lidské pýše. Pro výše zmíněné je jasný, že zde herci hrajou až třetí housle, ale je třeba dodat, že to jsou velmi dobře naladěné housle, navíc, v podobě postavy Trudy Chacon, která perfeketně sedla k Michelle Rodriguez zde byla uspokojena i má slabost pro ostrý holky. A tak zatímco James Cameron přímo před mýma očima přepisoval dějiny kinematografie, tak já s každou přibývající minutou přál jediné, aby Avatar nikdy neskončil. P.S Prosil bych zoufalce co Avataru dávají odpad, ať ho klidně dávájí, ale ať hodnotí film a ne uživatele co mají jiný názor. Totéž platí i pro zoufalce co dávají Avatru pět hvězd a mají chorobnou touhu hodnotit uživatelé s opačným pohledem na film. Absence respektu k názoru druhých je u některých zdejších nedodělků naprosto zoufalá. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Asi v polovici filmu už som v duchu kričal: "Preboha, nech už sa začne niečo diať! Ak už nie nezabudnuteľné, tak aspoň zábavné či zaujímavo zrežírované! Prosím!!!". Všetci sme vedeli, že to bude zbierka klišé. Ale Cameron naposledy natočil ako-tak originálny film v roku 1984, takže som v sebe živil nádej, že i tentoraz klišé pretaví v "mýtický archetyp" a povýši ho na "príbeh". Nestalo sa. Nič ako "Ripleyová a jej vzťah s Newt", "T-800 a John" či "Arnold a manželka Jamie" sa nekoná. Pritom tu bola hromada námetov na silné emócie, silné konflikty a silnú drámu. Jake a jeho vzťah k mŕtvemu bratovi, Jake-invalid vo vzťahu k behajúcemu, skáčucemu avataru, Jake-celým-srdcom-mariňák vs. Jake-divoch-a-milovník-prírody... Presne od týchto námetov som čakal, že ich Cameron použije ako grunt a vystavia na nich silný akčno-dobrodružný epos. Nič z toho tam nie je. Ani v náznakoch. Scenár tieto zápletky zahodil a sterilná réžia ich nenachádza. Obrovská škoda, lebo z dejového hľadiska je pre mňa Avatar tým pádom nuda, ktorú zlomia až veľkolepé trikové a akčné scény (počínajúc zničením megastromu). Otázka znie, prečo teda filmu dávam také vysoké hodnotenie? Pretože je revolučný - z hľadiska CGI a 3D, rozhodne a nepochybne. Neuveriteľná pastva pre oči. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ano, oceňuju Cameronův zápal, který znamenal roky čekání na pořádnou technologii, zaměstnání dvou trikových gigantů i výsledek, který rozhodně znamená výrazný posun pro kinematografii jako takovou. Ale tím u mě pozitiva končí… protože pak se rozprostřely téměř tři hodiny mělké story (což by se ještě dalo skousnout – pohádka, beru), matných emocí, nejdebilnějších vojenských hlášek v historii a modro-zelené agitace tak razantní, že i Greenpeace bledne. Trojrozměrný efekt super (Cameron umí pracovat s prostorem naprosto dokonale), ale pod tím efektním pozlátkem jsem nenašel nic víc a zhruba v půlce nebavilo už ani to. Sorry guys (Jime, i vy všichni, kteří jste poslali film čtyři dny po premiéře do TOP 5), ale mě ten film nudil až hanba, takže za 3*. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Prakticky vše už bylo řečeno jinými, já jen dodám, že Avatar jsem viděl 1/2 roku po jeho premiéře, neviděl jsem ho v kině, ale doma (samo, že jen 2D...) a stejně jsem byl byl z vizuální stránky naprosto OMRÁČENÝ. Viděl jsem už ve filmu za ta desetiletí mnoho, ale tohle bylo tak.... JINÉ. Ne, není to nejlepší film všech dob, jak by někomu možná napovídaly rekordní tržby, ale je to asi jeden z NEJ blockbusterů. Vlastně ne asi, URČITĚ! Zbývá otázka: Je primitivem či divochem ten, kdo klackem vyrývá kořínky, nebo loví lukem a šípy zvěř pro obživu, ANEBO ten, kdo krajinu drancuje, aby získal něco cenného, loví pro zábavu a jak bylo ve filmu řečeno "bere si, co chce"? Odpověď na tu otázku je těžká a ani já si to netroufnu objektivně posoudit... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rád bych ze začátku upozornil na fakt, že jsem na Avatarovi byl v kině, v 3D, a moje pětihvězdičkové hodnocení tudíž vychází z absolutního užití si filmu, který si člověk jinak než v kině samozřejmě na stoprocent užít nedokáže, leč pár nedodělků se vždy samozřejmě najde. Ten film mě naprosto uzemnil. Jak tu většina řekla, čekal jsem od toho hodně, opravdu hodně a dostal jsem ještě víc, než jsem vůbec mohl čekat a tušit. U mě hlavně vítězí jako film s nejlepšími efekty, co jsem kdy v životě viděl. Příběh je samozřejmě klasika, proč z toho dělat epopej. Stejně Cameron nepočítal s tím, že by z toho vznikla trilogie nebo něco podobného, takže v příběhu samotném já problém osobně vůbec nemám. Jednoduchý, stručný, výstižný a hlavně představuje lidstvo v té nejsvětlejší podobě. Rozhodně by si nedodělci, co kritizují film měli uvědomit, že my bychom mohli být na naprosto stejném místě jako Pandořané, a tak je film s jednoduchým příběhem absolutně na místě. Dále herecké výkony, které hrají až nějaké desáté housle jsem si také patřičně užil, stejně jako fantastickou muziku. Jen bych nakonec rád dodal, opět pro nedodělky, že když už ten film kritizujete, tak si prosím uvědomte, že Cameron ten svět musel připravovat minimálně deset let. Není se čemu divit. ()

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama