Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov ukazujúcich špinavé praktiky komunistického režimu 50tych rokov. Tentoraz si autori vzali na paškál prakticky neznámu operáciu štb s názvom "akce kámen". Nápad bol jednoduchý: agenti štb, ktorí sa vydávali za prevádzačov lákali ľudí, ktorí chceli zdrhnúť a slúbili im že ich prevedú za hranice. Previedli ich však len cez repliku hranice kde bola fingovaná vyšetrovňa americkej CIC (counter intelligence corp - kontrarozviedka). Pri rozhovore s "vyšetrovateľom CIC" (v skutočnosti to však boli agenti štb, ktorí vedeli perfektne anglicky) museli do formulára uviesť dôvod prečo chceli utiecť a tieto dôvody boli pre nebožiakov klincom do rakvy pretože všetko bolo použité proti nim a visali nad nimi vysoké tresty. Práve tento motív je použitý vo filme. Herci výborní, atmosféra temná takže jednoznačne za ****. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Česká televize vyprodukovala na televizní poměry velice slušný film, co strčí do kapsy mnohé současné české snímky, které najdeme v našich kinech. Je k nevíře, že Jaromír Polišenský, který zde na režisérské stoličce odvedl kus kvalitní práce, natočil pro Novu po všech stránkách laciné seriály jako "Ordinace v RZ" a "Světla Pasáže". Téma bylo zpracováno velmi dobře, film měl spád, napětí a silný závěr, který jsem sice tak nějak od začátku čekal, ale pořád jsem si říkal, že to třeba skončí jinak. Silné bylo i herecké obsazení v čele s výtečným Vladimírem Dlouhým. Škoda, že byl děj občas trochu zmatený a románek Ingrid Timkové s Sašou Rašilovem byl jen prvoplánovou vsuvkou, která navíc zůstala jaksi bez pointy. Tak jako tak dobré televizní drama o době, kdy člověk nemohl věřit takřka nikomu, a kdy komunistická strana upletla nad naší zemí síť ďábelské konspirace. ()

Reklama

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Tak to je průšvih! Nenašel jsem špatné hodnocení a teď v tom budu lítat sám. Mám rád filmy z období mašinérie komunismu a StB. Proto jsem se na Swingtime těšil. A protože mám možnost srovnávat, tak ač nerad, byl jsem zklamán. Událost samotná je dost šokující a neuvěřitelná. Zpracování samotné je slabé, čiší z něj styl TV inscenace minulých dob. Bratři Dlouzí podávají slušný výkon, zato Ingrid Timková je úplně příšerná. A hlavně to zpracování. Režisér Polišenský tímto filmem skončil s filmem a vrhnul se na tvorbu seriálů, ze kterých bych také vrhnul. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hodně slušná záležitost s perfektními hereckými výkony a skvělým soundtrackem Petra Hanzlíka (frontmana The Swings). Co člověk musí opravdu uznat - ač nerad - je lstivost s jakou byla akce Kameny v padesárých létech vymyšlena a uvedena do praxe. Hafo lidí, lapených do této komunistické pasti se často až po revoluci dozvědělo, že tolik vytouženou západní hranici ve skutečnosti ani nepřešli... Doporučuji shlédnou a vysílat ve školách ! * * * * ()

kujon 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba na televizní poměry a velmi, velmi kvalitní film na poměry české. Troufám si dokonce tvrdit, ež to je to nejlepší, co česká kinematografie za poslední roky vyprodukovala. Tomu filmu nelze nic vytknout, snad jen když bych měl opravdu rýpat, tak Ingrid Timkovou. EDIT po 9 letech od prvního shlédnutí: Včera jsem to sčíhnul znova a je to zcela zaslouženě stále na 5*. Ingrid mi paradoxně tentokráte toliko nevadila, byť její herecký výkon nebyl úplně takový, jaký by si člověk představoval. Co mi naopak vadilo byla značná uspěchanost filmu (zřejmě aby se vešel do předem dané televizní stopáže). Nebýt toho, mít to ještě vybroušenější scénář (byť námět sám o sobě je tak silný, že pokazit ho chce um) a rozložit děj do řekněme dvojnásobné stopáže, tak bych asi (ne)váhal nad šestou hvězdou z pěti. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)
  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)

Reklama

Reklama