Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ano, český film je v krizi a ano, nejlepší tuzemské snímky posledních dvou let vznikly pro televizi. Swingtime má sice lehce okázalejší výpravu, ale svůj punc lacinosti (a teď to nemyslím zle) nezapře. Disponuje nadmíru kvalitním scénářem, s nosnou výchozí situací a s dobře napsanými postavami (které skutečně nejsou průhledné). Některé dějové linie by sice zasloužily pár minut na dovysvětlení nejasností (to se týká hlavně vztahu Timkové s Rašilovem), ale základní premisa je srozumitelná dostatečně a opět budete mít důvod zanadávat si, jaké svině podrazácké komunisté byli (resp. mnozí z nich). Moc se mi líbila kamera. Většina scén není zabírána z jediného úhlu a potěší také v českém filmu nepříliš často vídané (téměř experimentální) záběry (pohled na zemi ležící a mlácené osoby, sledování akce v odrazu na krytu pneumatiky). Nebýt místy zbytečné snahy o „hloubku“ (závěrečnou poklonu si tvůrci mohli odpustit), nenapadá mě, co podstatnějšího bych Swingtimu vytknul. Je to velice příjemný počin nesoucí se v rytmu swingových melodií a nepříjemný pouze dobou a praktikami, o kterých se sympatickou otevřeností (hraničící až s drzou odvážností) vypovídá. 80% Zajímavý komentář: Lish84 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jaromír Polišenský ví, jak točit (u tohohle filmu byl trošku problém se scénářem, ta romance mi přišla poněkud vykonstruovaná), proto nechápu, proč se podílí na něčem takovém, jako jsou Světla pasáže. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivý televizní film o jednom zvrhlém projektu komunistické státní bezpečnosti v padesátých letech, kdy byla vytvořena fiktivní státní hranici se Západním Německem a kvůli pochybnému zjišťování ,,podvratných živlů" dokonce zřízena fiktivní americká vojenská posádka. Na televizní poměry skutečně strhující drama a dokonale napsaný scénář. Závěrečné "kdo je kdo" diváka opravdu překvapí. A také přesvědčivě hrající herci, zvláště oba pánové Dlouzí, Michal a Vladimír. Opravdové televizní překvapení na téma, které by měla veřejnoprávní televize reflektovat především. Vypořádání se s vlastní temnou (komunistickou) minulostí... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

I když jsem nad českejma filmama, který vznikly po revoluci, zlomil pomyslnou hůl už tolikrát, že mi z tý hole zůstaly jen třísky, tak občas se podaří tady natočit i něco, na co se dá dívat. Paradoxní je, že se obvykle jedná o různý televizní filmy, který se bez nějakýho většího ohlasu odvysílaj a pomalu se na ně zapomene. Swingtime je jednim z nich. Opravdu nechápu, proč státní fond pro podporu a rozvoj kinematografie sponzoruje natáčení kdejaký sračky, zatimco tady je snad z každýho druhýho záběru poznat, že se jedná o levnej televizní film a že prachy zoufale chyběly. Ale i tak se dá říct, že v případě tohoto filmu platí - za málo peněz hodně muziky. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že slabinou české kinematografie není ani nedostatek invence nebo talentu tvůrců, ale spíše herci, kteří jsou schopni ztvárnit povětšinou jen 'obyčejné' postavy z běžného života. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když už ani ta železná opona není na svém místě, musíte se při klanění ve světlech reflektorů spokojit s jiným jevištěm.. Tragická epizoda z časů, kdy jste museli hrát podle jejich not a ani netušili, jestli to není falešně. Nehledě na televizní look fungují jak naléhavost premisy, tak i postavy, které přesvědčivě pokoušejí i tápou (na Dlouhé však byli všichni krátcí). Nezbývá než souhlasit s Winstonem Churchillem, který tvrdil, že komunismus je vzpoura méněcenných.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený TV snímek s vévodící ústřední hereckou trojicí v podání bratrů Dlouhých a Aloise Švehlíka. Tento snímek jsem zhlédla několik málo dní před zesnutím pana Vladimíra Dlouhého. Ve scénách, kdy hraje na klavír a opíjí se... bylo těžké se na něj dívat. Nyní si ještě více uvědomuji, že už to nebyla jen jeho postava, která pije, ale talentovaný, charizmatický člověk s tím nejnádhernějším a nejlaskavějším hlasem v českém filmu, který svůj talent a osobnost utápěl ve sklenkách, bohužel nejen ve filmech... ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má jen jednu chybu. Nedostal se do kin, což v porovnání s posledními výkvěty našich krajanů velmi zamrzí. Konečná pointa o tom, že vlastně věřit se nedá vůbec nikomu je dokonale napsaná, Vladimír Dlouhý má skvělý comeback do nejlepší sorty českých herců a Jaromír Polišenský dokazuje, že pokud dostane dobrý scénář, tak dokáže natočil velmi emotivní a realistický film. Škoda, škoda že se to na plátna nedostalo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasicky solidní Polišenský na vážné téma. Škoda, že se zahazuje u těch nejhorších seriálů. Častější reprízy budou vítány. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Brilantní thriller se sugestivní atmosférou (navozenou pomocí minimálních prostředků), napětím a hořkým závěrem. Vynikající herecké výkony bratrů Dlouhých a Aloise Švehlíka. 95%. P.S.: Opět se mi potvrzuje domněnka, že za posledních 20 let vzniklo víc kvalitních filmů pro televizi než pro kina. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ukázka (u českého televizního filmu) nezvykle úctyhodné výpravy, kupodivu děsivého a chytrého scénáře, příjemné kamery a očekávaného hereckého koncertu bratří Dlouhých. Drama Swingtime reflektuje rafinovaně zrůdnou akci StB s falešnou hranicí, na kterou se nachytal i pianista Pavel, který chtěl s manželkou a přáteli utéct na Západ. V případě televizního filmu jde o slušný nadprůměr!! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na televizní film určitě kvalitně zpracováno a natočeno se spoustou výborných herců, ale i tak se mi zdá celkový potenciál snímku trochu nevyužitý. Některé situace šlo možná ještě víc vyhrotit a rozvinout. Hlavně někdy od poloviny filmu do nás začne scénárista chrlit všechny možné a nemožné zvraty, až se v tom divák začne ztrácet. Každopádně zase ten poslední byl dobrej a trochu nečekanej a taky oceňuju, že to nekončí žádným happyendem, ale spíš tak jak by to celé dopadlo i v reálu. No mezi 3* a 4*, ale ty nakonec těsně nedám.65% ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silné drama, které se vám zaryje pod kůži. Díky skvělým hereckým výkonům, režii i technické stránce se jedná o nezapomenutelné drama (skoro až thriler), u kterého vám dojde čím vším si lidé za komunismu musely projít. Po dlouhé době televizní snímek, jež stojí za to vidět. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Petr Hanzlík; Velmi pěkně natočený i zahraný tv film, ale mě se stejně více líbil krátký film Hranice (r.Martin Kopp, ČR, 2006) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hodně slušná záležitost s perfektními hereckými výkony a skvělým soundtrackem Petra Hanzlíka (frontmana The Swings). Co člověk musí opravdu uznat - ač nerad - je lstivost s jakou byla akce Kameny v padesárých létech vymyšlena a uvedena do praxe. Hafo lidí, lapených do této komunistické pasti se často až po revoluci dozvědělo, že tolik vytouženou západní hranici ve skutečnosti ani nepřešli... Doporučuji shlédnou a vysílat ve školách ! * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dech beroucí je především fakt, je to natočeno podle skutečnosti. Příběh je zřejmě velmi dobře napsaný, realizaci zřejmě zbrzdily omezené finance, na druhou stranu jí pomohly šťastné ruce při výběru herců. Skvělí jsou nejen bratři Dlouzí, ale zejména také Alois Švehlík. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Človek človeku vlkom...Čakal som ale podstatne viac. Námet určite zaujímavý, čo už len človek nevymyslí, len aby niekoho udržal pod zámkom. Tí ľudia mali jednoducho smolu, mohli viesť úspešné životy niekde na Západe ako dobrí muzikanti, no žiaľ narodili sa za oponou. Emotívne ma to však vôbec nezasiahlo, sálal z toho taký podivný chlad v zlom slova zmysle, miestami dokonca šedivosť. Priemer. 60/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred mnohými rokmi mi niekto rozprával, ako nejaký chytrák previedol cez cvičnú hranicu niekde u Malaciek skupinku Poliakov. Tí sa išli zblázniť od šťastia, že sú už v Rakúsku, a bozkávali zem, kým si pre nich neprišli pohraničníci. Nevedel som, že na niečo také došli aj eštebáci a ich nápad s vybudovanou americkou záchytnou stanicou sa neskôr využil pri konštrukcii feromónových lapačov lykožrútov. Bohužiaľ film tento skvelý námet nevyužil v plnej miere. Samozrejme, že sa v ňom vyskytli aj chyby, ale hlavným nedostatkom bolo neprirodzené správanie sa a dialógy hercov. Ako keby bolo tak náročné vžiť sa do situácie obyčajných ľudí, ktorí sa chcú dostať za kopčeky. ()

Reklama

Reklama