Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Diskuze

AloeB

AloeB (hodnocení, recenze)

Můj druhý McDonagh a druhý nejoblíbenější hned po nejmenované divadelní hře, která mě k tomuto režisérovi dostala. Stejně jako zbytek co jsem od režiséra dřív nebo později viděl, to byl super zážitek. O to víc umocněn tím, že jsem Bruggy navštívil a místa ve filmu velmi dobře poznával :)

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Mince? Ja som myslel, ze to hadzal naboje.

Inak toto - V Bruggach - mi pride skor ako riadna psycho drama, nez ako nejaky thriller ci komedia. Dvaja zabijaci, z ktorych v podstate jeden este ani nezabil, prichadzaju do Brug. Obidvaja su vlastne sociopati, zijuci na okraji spolocnosti, vyvrheli, ktorych spravanie aj dialogy sa vymikaju beznemu spravaniu beznych ludi. Coskoro jeden z nich zabije pri svojej prvej zakazke dieta a to ho poznaci natrvalo a zacne mat psychicke mindraky. Jeden sa trapi preto co bolo, druhy naopak po jednom telefonate zase preto, co este len pride. Silna psychodrama graduje aj vdaka istym mentalnym vadam hlavnych hrdinov. Zvlast Rayovo nepredvidatelne spravanie so sklonmi k nasiliu a jeho stastny nos na trable. Dalej tiez ku koncu, kedy na scenu prichadza hlavny objednavatel vrazd, aby zjednal napravu, vidiet, ze aj napriek zdanlivej socializacii, vrah zostava nadalej vrahom so zdivocelou povahou a agresivnym jednanim.

K psycho konaniu postav, ich zvlastneho spravania, pravidiel a celkovo motivacii prispieva aj fakt, ze po zastreleni dietata je potrebne spachat samovrazdu. Nieco ako harakiri u japoncov. Na konci filmu je to dotiahnute do extremu. Divak za zamysla, ci smrt nevinneho bola prospesna, alebo naopak zbytocna. Svet nie je ciernobiely a v tomto duchu je tomu aj v tomto filme.

Inak, podla mna, je jasne, ze Ray na konci zomrel. Sam povedal, ze do posledku veril a myslel si, ze bude zit. A, i ked to nie je explicitne povedane, z posledneho zaberu filmu naznakovo vypliva, ze zomrel.

kaphibarka

kaphibarka (hodnocení, recenze)

Na irsky prizvuk este nemam ucho, ale velmi sa mi pacil ako napodobnil Ralph ten slang a sposob reci londynskej nizsej vrstvy- znel ako z Hooligans of the Green Street.

kaphibarka

kaphibarka (hodnocení, recenze)

jeho scenu vystrihli. Hral mladeho Harryho (alebo Kena, uz si nepamatam) v spomienke na udalosti okolo vrazdy Kenovej zeny.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel cardinals smazal svůj příspěvek.

 (hodnocení, recenze)

Vím, že to tady už asi bylo, ale koho ve filmu hrál "The Doctor" (Matt Smith)? Díky za odpověď

na příspěvěk reagoval kaphibarka

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

jarkolar: Těžko říct jestli přežil, tak či onak se do toho pekla stejně dostal :)

jarkolar

jarkolar (hodnocení, recenze)

pochopil jsem to správně, že přežil? jinak toho prcka je mi líto :D

StClara

StClara (hodnocení, recenze)

Super! Jeden z nejzabavnejsich filmu co jsem posledni dobou videla. Nechapu jak mi mohl utect! Vazne super!

Theatis

Theatis (hodnocení, recenze)

ja viem, ze Lime je uplne iny charakter, ja len, ze tie sceny vyzeraju dost podobne. ale nic som nenasiel ani v trivia na imdb ani inde na nete, takze mas pravdu, naozaj bude len zhoda okolnosti

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

nevidim zadnou podobnost. Harry Lime je uplne jiny charakter a skutecne by se mi to nespojilo..

Theatis

Theatis (hodnocení, recenze)

Akoze si si to neuvedomil, ked si to pozeral alebo akoze v tom nevidis ziadnu podobnost?

Theatis

Theatis (hodnocení, recenze)

Aj vám tá scéna s Kenom, ako sa plazí hore točitými schodmi, postrelený, s pištolou v ruke, v historickom meste, tak pripomínala Harryho Lima v Treťom mužovi? Myslíte, že to bol zámer?

poz3n

poz3n (hodnocení, recenze)

yobailarine: Bohužel realita Brugg je trochu jiná. Hlavně co se týká počtu lidí. Já se například chtěl podívat na věž, ale nakonec jsem tam nebyl, protože bych musel čekat tak 2 hodinovou frontu. Jinak ale je to zase paráda. Místa ve filmu jsou stejná jako ve skutečnosti(například SPOILER to jak běží na konci Ralph za Colinem a střílí po něm, tak ta cesta z náměstí přes to místo se sloupama (tržiště) je reálná).

JayZak

JayZak (hodnocení, recenze)

POZOR SPOILER... Pro ty, co chtějí vědět, jak asi dopadl Ray po konci snímku; na IMDb, http://www.imdb.com/title/tt0780536/trivia, je napsáno The screenplay contains a scene after the shoot out revealing, among other things, that Ray survived his wounds and the murdered boy's name is Tobias.

yobailarine

yobailarine (hodnocení, recenze)

Psycho příběh, psycho herci a psycho závěr! Naprosto geniální film! Pustila jsem si ho až teď, ptž za měsíc odlítám do Belgie na plánovaný trip Bruggy, Antverpy, Brusel, takže doufám, že realita v Bruggách bude stejně tak "psycho", jako v tomhle fimlu!:))

Krysap

Krysap (hodnocení, recenze)

Tak tohle bylo nečekaně zábavný a vtipný :-) Trošku mi to připomnělo Fargo.

S.Robie

S.Robie (hodnocení, recenze)

Jedna z nejlepších černých komedií, jaké jsem za dlouhou dobu viděl. Ze začátku jsem si říkal, co to zase bude za nudný béčkový trhák o nájemných zabijácích- ta předstíraná hloubka. Ale jak se příběh začal postupně vyvíjet- začaly se objevovat opravdu vtipné scénky se zůčastněnými osobami- oslepený nácek, rus s besídkami a zaměstnavatel Colina s dětmi, kteří jsou zmrdi, ikdyž odvolaní... stojí to za to :) dávám 5 jhv

Bachy

Bachy (hodnocení, recenze)

Tak to se jdu kouknout znovu, protože mně to přišlo vcelku jasné.

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

SPOILER!!! ... Jediný závěr který si z konce filmu můžeme vzít je "zemřel nebo ne". Proto to tak natočili, otevřeli otázku, budou Brugy jeho očistec, jeho vykoupení něco horšího než samotná smrt? Podle mě hlasování a dohady zda ano či ne, jsou vzhledem k poselství závěrečné řeči mimo mísu ... !!!RELIOPS

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

dokonalo naladeny komedialny dramaticky thriller.. proste vsetko malo suvis so vsetkim a vsetko davalo zmysel umna 90% *SPOILER!!!* ......prezil alebo nie ??? treba diskutovat :P alebo skor hlasovat :P sam si nemyslim ze to prezit mohol pretoze tie naboje boli "bum bum " gulky.. tak pravdepodobne mi to vnutorne organy roztrhalo. *SPOILER*

snapporech

snapporech (hodnocení, recenze)

Film o tom, že někteří by se raději měli vykašlat na svou čest, protože potom bych si ten skvělý humor a pohodu mohla vychutnat až do konce... :( ... Nějak jsem u tak inteligentního filmu čekala jemnější a rafinovanější závěr, ale milí tvůrci se rozhodli, že mi tu hračku prostě seberou, roztrhají na kusy a vymáchají v kečupu... Fuj! (Ale skoro tři čtvrtiny filmu byly skvělé - a Brugy jo, jo, jo !!! :-) Myslím, že leckterý cestopis o Brugách může závistí zelenat...)

fedoo

fedoo (hodnocení, recenze)

Zbožňujem typ humoru, ktorý je použitý v tomto filme, dokonca môžem povedať, že tento typ je môj obľúbený.

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Eodeon: otravnější mi přijde titulkofobie ze strany ČT (nebo se vážně domnívají, že třeba Velkou iluzi s dabingem bude sledovat více lidí?).

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

tezko rict.. normalne mi dabing celkem nevadi, jde o zvyk.. ale zrovna u tohohle filmu je dost dulezitej ten irskej prizvuk..a navic si nedovedu predstavit Ralpha Fiennese jak v tomhle filmu mluvi cesky :-) ale jak jsem psal je to spis o zvyku..

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama