Reklama

Reklama

Časem zapomenutá země

  • Velká Británie The Land That Time Forgot
Trailer

Obsahy(1)

1918. Neměcká ponorka pod velením kapitána von Schoenvortse potopí britskou nákladní loď. Zachrání se pouze několik málo pasažérů včetně bioložky Claytonové a Tylera, kteří jsou vzati na německou ponorku jako váleční zajatci. Po čase se zajatcům podaří ovládnout ponorku a vydat se směrem k americkému kontinentu. Po útoku britskou válečnou lodí je porouchán radiový přístroj a poškozeny kompasy. Ponorka se na své bludné cestě dostane až k nehostinnému ostrovu obklopenému ledem. Zkušený kapitán von Schoenvorts vzápětí potvrzuje, že se jedná o legendární tajemný ostrov Caprona, poblíž Jižního pólu. Posádka se rozhodne podzemní řekou dostat do nitra ostrova. Nalézají zde zachovalý prehistorický svět plný dravých ještěrů, zvláštních forem života a lidských tvorů na nižším vývojovém stupni. Podaří se jim polapit primitivního člověka, který jim náznakovou řečí sdělí, že v severní části ostrova se nachází surová nafta... (Siriuss)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Začátek je perfektní. Moc se nevysvětluje, loď jde ke dnu a my se dostáváme na ponorku. Uvnitř režisér napětí udrží, a už jsme objevitelé neznámé země. Pořád výborný námět. Pak přijdou dinosauři a kmeny Gu lu a Gu bu a všechno jde do háje. Apokalyptický konec není kvůli pyrotechnickým výbuchům, ale selhání lidí od scénáře - vůbec asi netušili, jak tuhle nadějně rozehranou partii dokončit. Šlo to jednodušeji, jak už to v podobných stavbách bývá, někam skupinu poslat a postupně je vyvražďovat. Nebo je nechat potkat ty vobludy, ale technicky na úrovni, a je jak moduritový pajduláky z pískoviště. Včetně záběrů, které jsou najednou na hony vzdálené kvalitám začátku. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Jednoduše taková Cesta do pravěku pro starší. Bohužel jí ani těm nemůžu doporučit. Celkově ve filmu nebyla jedinná napínavá scéna, vyjímečně nějaká trochu zajímavá a jinak jen nuda... Prvních patnáct minut je asi nejzáživnější část, sice není únos ponorky a jednotlivé přetahování o ni mezi "hodnými" a "zlými" žádná úchvatná pasáž, která by se zapsala do filmových dějin, ale to, co přijde potom, je něco šíleného. Obě skupiny se dají dohromady a spolu čelí překážkám neznámého světa, postupně proplouvají jednotlivými obdobími pravěku a poznávají stále vyvinutější lidské druhy. Na závěr nás samozřejmě nepřipraví o rádoby napínavou scénu a hodinu a půl očekávané konečné poučení a spásný nápis "Konec". Určitě to není největší shit, co jsem kdy viděla, ale aspoň s těma efektama se dalo něco udělat. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zábavné a napínavé dobrodružství anglických trosečníků a německých námořníků, kteří prostřednictvím ponorky anglickou loď potopili. Náhoda je svede dohromady a první třetina filmu v ponorce patří k nejnapínavějším. Na jedné straně je fajn, že se obě znepřátelené strany dohodnou na spolupráci, na druhé stojí fakt, že vždy se najde někdo, co nebude souhlasit a stane se škodičem. Ostrov, skrývající pravěkou flóru a faunu, má své tajemství, jehož odhalení bude stát mnoho životů. Ještěři jsou legrační, ptakoještěři k smíchu, ale mně to vůbec nevadilo. Samozřejmě v té době by byla vhodnější technika stop motion R. Harryhausena, jenže ta je časově náročnější. Nechybí scéna souboje ještěrů, jak se objevila už ve Fantasii (1940) W. Disneye a později v Cestě do pravěku K. Zemana, který se Fantasií nejspíše inspiroval. Ano, jistá podobnost se Zemanovým filmem tu je, ale nesmíme zapomínat, že na počátku stála kniha. Kromě spíše úsměvných ještěrů dojde na několik napínavých scén - souboje s pravěkými domorodci, pád do bažiny či útěk před zuřící sopkou jsou jen některé z nich. A pak kopice mrtvol.... Jistě, pro diváka zvyklého na dokonalé efekty série Jurský park to možná bude nuda, ale pro milovníky starých dobrodružných filmů jde o příjemné pokoukání. Viděno se solidním českým dabingem. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Země na kterou čas zapomněl. Ne, není to dokument o cestě do Běloruska, ale pravověrné dinosauří sci-fi. Natočené dlouho po zlaté éře monster movies, dlouho před Jurským parkem, stěží průměrné a po právu zapadané prachem. První světová válka a hustá mlha svedou dohromady trosečníky z torpédované lodě a německou ponorku, zodpovědnou za zničení plavidla. Po několikerém protočení kontroly nad kormidlem se nuceně sjednocená posádka dostane podmořským tunelem do nitra tajemného kontinentu Caprona, na němž přežily pravěké bestie a kupodivu i dva prehistorické lidské rody. Sice umí stěží mluvit, ale ropu znají a ponorka tak může doplnit zásoby a vypravit se na cestu do civilizace. Příběh tedy neoslní a o moc lépe na tom nejsou ani herci, ani efekty. Hodinu a půl stopáže se vleče pomalu, lopotně a přes spoustu zádrhelů. A konec ani nestojí za to. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malý v němčině a scény boje moderních zbraní (pušek, samopalů a dokonce lodního děla) s dinosaury na mě dělaly velký dojem. To je něco, čemu se všechny Jurské parky a podobně vždycky vyhnou, asi v rámci ekologického poselství či co. Dneska bych se tomu asi smál, ale tehdy se mi to líbilo. I konec byl takový ze života, když spojenectví mezi nepřáteli nevydrží... ()

Galerie (98)

Zajímavosti (7)

  • Technik speciálních efektů Roger Dicken potvrdil, že filmoví dinosauři čerpají inspiraci z obrazů slavného českého umělce poloviny 20. století Zdeňka Buriana. Styracosaurus vycházel přímo z Burianovy malby a má proto stejné anatomické nepřesnosti, jako je příliš široký čenich. (Marek06)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu E. R. Burroughse. (Hans.)
  • Fiktivní ostrov Caprona (známý také jako Caspak) Edgara Rice Burroughse je hlavním tématem tzv. Caspak Trilogy, tedy románů The Land That Time ForgotThe People That Time Forgot a Out of Time's Abyss, které vycházely od roku 1918. Česky je k dispozici svazek Caprona, země divů, první díl českých Spisů E. R. Burroughse z roku 1926. (NinadeL)

Reklama

Reklama