Reklama

Reklama

Časem zapomenutá země

  • Velká Británie The Land That Time Forgot
Trailer

Obsahy(1)

1918. Neměcká ponorka pod velením kapitána von Schoenvortse potopí britskou nákladní loď. Zachrání se pouze několik málo pasažérů včetně bioložky Claytonové a Tylera, kteří jsou vzati na německou ponorku jako váleční zajatci. Po čase se zajatcům podaří ovládnout ponorku a vydat se směrem k americkému kontinentu. Po útoku britskou válečnou lodí je porouchán radiový přístroj a poškozeny kompasy. Ponorka se na své bludné cestě dostane až k nehostinnému ostrovu obklopenému ledem. Zkušený kapitán von Schoenvorts vzápětí potvrzuje, že se jedná o legendární tajemný ostrov Caprona, poblíž Jižního pólu. Posádka se rozhodne podzemní řekou dostat do nitra ostrova. Nalézají zde zachovalý prehistorický svět plný dravých ještěrů, zvláštních forem života a lidských tvorů na nižším vývojovém stupni. Podaří se jim polapit primitivního člověka, který jim náznakovou řečí sdělí, že v severní části ostrova se nachází surová nafta... (Siriuss)

(více)

Recenze (24)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malý v němčině a scény boje moderních zbraní (pušek, samopalů a dokonce lodního děla) s dinosaury na mě dělaly velký dojem. To je něco, čemu se všechny Jurské parky a podobně vždycky vyhnou, asi v rámci ekologického poselství či co. Dneska bych se tomu asi smál, ale tehdy se mi to líbilo. I konec byl takový ze života, když spojenectví mezi nepřáteli nevydrží... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, který nejen zpracovává podobu pradávného světa před miliony let, ale také zobrazuje, jak dopadá nečekaný vpád moderního člověka na půdu Časem zapomenuté země, kam dosud lidská noha nevkročila. Na půdu, která má vlastní řád, své obyvatele a zvířata. Tady mi docela vadily scény, kde noví "dobyvatelé" bezhlavě vraždili místní dinosaury, aniž by ti na ně jakkoli útočili. Až na tyto pasáže se mi tento výlet do pravěku líbil. Inspirace Cestou do pravěku je docela možná, ale nijak mi to dojem z filmu nekazilo. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příběhy žánru science fiction, kde se lze setkat se zástupci prehistorického života zašlých světů a pradávných tvorů, probudí ve mně obvykle malého kluka. Pokud opominu zub času, který film hodně poznamenal, je více než jasné, že pro dětskou duši měl film ve své době jakési naivně osobité kouzlo. Jednalo se vlastně o první filmový díl z Burroughsovy literární trilogie Caprona, který se tak trochu podobal knížce Ztracený svět od Arthura Conan Doyla. Když mám dnes zhodnotit tento film a napsat jaký z toho mám dojem, jsem trošku na rozpacích, když se tak na to zpětně podívám, tak kdysi dávno přečtená kniha byla mnohem stravitelnější. Z výše uvedeného se možná nabízí srovnání s filmem od Karla Zemana Cesta do pravěku, tím mně nezbývá nic jiného, než napsat prostě a jednoduše, že každopádně Zemanova filmová práce byla po všech stránkách mnohem zdařilejší a nakonec i zábavnější. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Začiatok z vojny je parádny. Postupne sa to však rozpadá a ostane iba tučné guilty pleasure s prekvapivým záverom, ktorý natočil môj palec tesne smerom hore 6/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zábavné a napínavé dobrodružství anglických trosečníků a německých námořníků, kteří prostřednictvím ponorky anglickou loď potopili. Náhoda je svede dohromady a první třetina filmu v ponorce patří k nejnapínavějším. Na jedné straně je fajn, že se obě znepřátelené strany dohodnou na spolupráci, na druhé stojí fakt, že vždy se najde někdo, co nebude souhlasit a stane se škodičem. Ostrov, skrývající pravěkou flóru a faunu, má své tajemství, jehož odhalení bude stát mnoho životů. Ještěři jsou legrační, ptakoještěři k smíchu, ale mně to vůbec nevadilo. Samozřejmě v té době by byla vhodnější technika stop motion R. Harryhausena, jenže ta je časově náročnější. Nechybí scéna souboje ještěrů, jak se objevila už ve Fantasii (1940) W. Disneye a později v Cestě do pravěku K. Zemana, který se Fantasií nejspíše inspiroval. Ano, jistá podobnost se Zemanovým filmem tu je, ale nesmíme zapomínat, že na počátku stála kniha. Kromě spíše úsměvných ještěrů dojde na několik napínavých scén - souboje s pravěkými domorodci, pád do bažiny či útěk před zuřící sopkou jsou jen některé z nich. A pak kopice mrtvol.... Jistě, pro diváka zvyklého na dokonalé efekty série Jurský park to možná bude nuda, ale pro milovníky starých dobrodružných filmů jde o příjemné pokoukání. Viděno se solidním českým dabingem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem chtěl vidět ze dvou důvodů. Jednak mně zajímalo jak se tvůrci popasovali s dinosaury v předpočítačové latexové éře a také jsem chtěl vidět jak dopadlo další knižní zpracování E. R. Burroughse - mimochodem literárního tvůrce slavného Tarzana. No, na druhou otázku už asi znám odpověď. Čím lepší byl román, tím méně se mu rovnají filmová zpracování jeho dobrodružných příběhů. Zápletka v tomto filmu dává tušit, že o dobrodružství tu nebude nouze. A milovníci Cesty do pravěku, Plutonie, Ztraceného světa atd... se mohou těšit i na množství jurských ještěrek a nejen jich. Začátek celkem ušel, zejména německá ponorka byla udělaná celkem slušně a uvnitř si někdo pohrál s interiérem celkem solidně ! protože měla nejen německy po staru popsané budíky, ale dokonce měla na stěně obrázky siluet nepřátelských letounů! Oko válečného fajnšmekra toto vždy potěší. Celkem dobré byly i útoky torpéd na lodě, až potud byl film celkem trikově poplatný své době a slušný. Jinak film se neodehrává v roce 1918, ale 1916, obsah je jako už tradičně nepřesný... Ve chvilku kdy ponorka dorazí na Capronu, začne ten pravý mazec. Hned v úvodu sežere gumový plesiosaurus jednoho z osádky ponorky a pak už divák z gumového rauše nevyjde. Tohle byla prostě taková doba :-) Doba fantastických filmů o tajuplných ostrovech, drsných chlapech a sličných děvách. To se bohužel odráží i v celkové vizáži hrdinů, opravdu nevypadali jak z konce secese s těmi knírky a kotletami :-). Když kousek z filmu viděl dospívající syn, němě zíral na obrazovku a chvilku trvalo než ze sebe vypravil - proboha na co to koukáš? Bylo to ve chvíli, kdy AO posledního neandrtálce lovil dvoumetrový gumový pterodactylus. Já se bavil a věděl jistě, že dnešní youtobe generace nemá a nebude mít nikdy žádnou optikou možnost, tyhle filmy jakkoliv ohodnotit... Místy byli dinosauři zajímaví, co ale zaujalo nejvíce byly pyro efekty na závěr, kdy ostrov zachvátila sopečná činnost. V souhrnu tedy dávám za 3 barely surové nafty a vpomínám na pana mistra Karla Zemana, díky kterému bylo možné skvělou Cestu do pravěku podniknout už v roce 1955 tedy celých 20 let před Capronem ! * * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvých 35 minút je absolútne špičkový vojnový triler. V nasledujúcej minúte sa ale odkryjú skoro všetky karty, zmení sa žáner a už to taká sláva nie je. Z kvalitnej napínavej "podívanej" sa stáva viac menej guilty pleasure. Ale stále nesmierne zábavné, len už zhruba z polovice na úkor tvorcov. No a to si zoberme ešte záver, kedy sa zdá všetko stratené, ale keďže strih je všemocný, tak sa jednoducho všetko vyrieši. Nakoniec som film ako celok ale Connorovi zožral. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Standardní béčková fantastika sedmdesátých let. Zajímavé zejména ze studijních důvodů, protože jinak už je dnes film i publikum ve zcela jiné dimenzi. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Začátek je perfektní. Moc se nevysvětluje, loď jde ke dnu a my se dostáváme na ponorku. Uvnitř režisér napětí udrží, a už jsme objevitelé neznámé země. Pořád výborný námět. Pak přijdou dinosauři a kmeny Gu lu a Gu bu a všechno jde do háje. Apokalyptický konec není kvůli pyrotechnickým výbuchům, ale selhání lidí od scénáře - vůbec asi netušili, jak tuhle nadějně rozehranou partii dokončit. Šlo to jednodušeji, jak už to v podobných stavbách bývá, někam skupinu poslat a postupně je vyvražďovat. Nebo je nechat potkat ty vobludy, ale technicky na úrovni, a je jak moduritový pajduláky z pískoviště. Včetně záběrů, které jsou najednou na hony vzdálené kvalitám začátku. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Jednoduše taková Cesta do pravěku pro starší. Bohužel jí ani těm nemůžu doporučit. Celkově ve filmu nebyla jedinná napínavá scéna, vyjímečně nějaká trochu zajímavá a jinak jen nuda... Prvních patnáct minut je asi nejzáživnější část, sice není únos ponorky a jednotlivé přetahování o ni mezi "hodnými" a "zlými" žádná úchvatná pasáž, která by se zapsala do filmových dějin, ale to, co přijde potom, je něco šíleného. Obě skupiny se dají dohromady a spolu čelí překážkám neznámého světa, postupně proplouvají jednotlivými obdobími pravěku a poznávají stále vyvinutější lidské druhy. Na závěr nás samozřejmě nepřipraví o rádoby napínavou scénu a hodinu a půl očekávané konečné poučení a spásný nápis "Konec". Určitě to není největší shit, co jsem kdy viděla, ale aspoň s těma efektama se dalo něco udělat. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Podarený výlet do zeme dinosaurov. Má niektoré trikovo skvelo natočené scény a celkovo je fakt svižný a nenudí. Typická Connorovka, ktorými režisér v tej dobe obšťastňoval filmový svet ( napr. WARLORDS OF ATLANTIS ). ()

matrosh 

všechny recenze uživatele

Je zajímave sledovat tento snímek, zejména z hlediska dobového přístupu autoru k dané látce a právě ve srovnaní z o 20 let starší cestou do pravěku. Zatímco naši kluci ze zatajeným dechem a úctou pozorují svého prvního mamuta, tito drsní námořníci si svého prvního dinosaura daji k večeři. V podobném duchu pokračuje celý snímek a přes vyhrožovaní pravěkým lovcům automatickou pistolí, těžbu ropy a střílením na všechno živé se dopracujeme k vrcholné scéně, ve které namořníci lodním kanónem ponorky rozstříli na hadry dva na louce stojící bylinožravé triceratopsy. To vše plus jedna skoro citace zemanovi klasiky. Bavil jsem se dobře :-), bohužel zcela mimo tvůrčí záměr ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tenhle filmeček jsem si jako dítě taky pouštěl na VHS a kreslil si při tom dinosaury pastelkama. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Země na kterou čas zapomněl. Ne, není to dokument o cestě do Běloruska, ale pravověrné dinosauří sci-fi. Natočené dlouho po zlaté éře monster movies, dlouho před Jurským parkem, stěží průměrné a po právu zapadané prachem. První světová válka a hustá mlha svedou dohromady trosečníky z torpédované lodě a německou ponorku, zodpovědnou za zničení plavidla. Po několikerém protočení kontroly nad kormidlem se nuceně sjednocená posádka dostane podmořským tunelem do nitra tajemného kontinentu Caprona, na němž přežily pravěké bestie a kupodivu i dva prehistorické lidské rody. Sice umí stěží mluvit, ale ropu znají a ponorka tak může doplnit zásoby a vypravit se na cestu do civilizace. Příběh tedy neoslní a o moc lépe na tom nejsou ani herci, ani efekty. Hodinu a půl stopáže se vleče pomalu, lopotně a přes spoustu zádrhelů. A konec ani nestojí za to. ()

JohnSmith odpad!

všechny recenze uživatele

Cesta do pravěku po angloamericku.Na to,že ten film byl natočenej 20 let po Zemanově Cestě do pravěku mi přijde, že jsou v něm horší triky než u pana Zemana. K tomu ještě nesympatičtí a trapní hrdinové. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Němci a Britové se nejdřív přetahují o ponorku, jakmile ale doplují do časem zapomenuté země, dají se dohromady a začnou ruku v ruce vybíjet místní jedinečné exempláře. Potkají rovněž místního pračlověka, který jim hned při první příležitosti (aniž by se ho ptali) poradí, jak získat naftu pro pohon ponorky. Samozřejmě nechybí ani tradiční sledování zápasu dvou prehistorických zvířat. Triková stránka filmu mě nicméně nijak zvlášť nezaujala, v paměti mi utkvěl jen hodně nepovedený ptakoještěr ze závěru filmu... ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl poměrně dávno a moc si z něj nepamatuji. Vypráví o ponorce, která se dostane do "ztraceného světa", kde žijí dinosauři ale i předchůdci lidí. Podle románu E.R. Burroughse - tvůrce Tarzana. Filmové efekty nic moc ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Sice je to především (z dnešního pohledu) úsměvné a moc zrychlené (klidně by to mohlo dát na nějaký seriál), ale na druhou stranu se tehdy lidé alespoň snažili natočit pěkný film, oproti dnešním shitům. Viděno v původním znění a bez titulků. Z nostalgie 7/10 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem psal, tenhle typ dobrodružňáku lehce šmrncutého sci-fi/fantasy jsem míval rád. Rozjezd obstará ponorkový film kde se kočkují Američani a Němci, pak přichází zapomenutá země s dinosaury, pralidmi a sopkou. Dinosauři nejsou špatný, nejsou skvělí, prostě takový (gumový) průměr, navíc jich není moc a slouží spíše jako potrava pro kulky (a dělo). Pralidi jsou kupodivu o dost nebezpečnější, rozhodně se nebojí mužů s "hromovými holemi" a pěkně jim zatopí. Je to celkem akční, zábavné a nenudil jsem se, na druhou stranu bez dětské nostalgie je to tak trochu brakové béčko bez zajímavých herců/postav a navíc mě příšerně nasral v podstatě špatný konec. Průměr na 3*. ()

Reklama

Reklama