Reklama

Reklama

Recenze (6)

AduskaV 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí seriálových verzí z let 1983 a 2006 jsem opravdu nečekala, že ještě starší verze mě něčím dokáže zaujmout, ale stalo se mnohem více. Jedná se o nejdelší verzi a filmaři tedy neopomněli jedinou podstatnou scénu a mohli se tedy téměř dokonale držet dialogů z knihy. Michael Jayston se u mne projevil jako nejopravdovější Mr. Rochester a jeho zpěv, i když ne úplně čistý, měl ten správný náboj (škoda že v jiných verzích je tato "maličkost" často opomíjena) a dodalo to příběhu nový a zcela pohlcující rozměr. Na druhou stranu, jinak vždy skvělá, Sorcha Cusack charakter Jane tak úplně nevystihla... do role dala moc odevzdanosti a až otravnou přemíru úsměvu. Nicméně chemie mezi ústřední dvojicí funguje skvěle a seriál se stal mým nejoblíbenějším. Dokonce se řadí před verzi z roku 2006 s Toby Stephensem, a to je co říci, jelikož po tehdejším zhlédnutí jsem byla naprosto unešena a přesvědčena, že jakékoli jiné verze se nemohou této ani přiblížit. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Jako obdivovatel děl, sester Bronteových, mám pochopitelně předlohu doma a též několik verzí adaptace a tak musím ocenit komplexnost tohoto díla. Tuším, že je ze všech nejdelší. Tvůrci sem dali doslova vše. Je tu ale 1 závažný problém. Představitelka Jany je naprosto špatně typově obsazená a ještě k tomu vypadá na 35 a ne na 18-19. Se správným typem Jany (a nevěřím, že by tenkrát nesehnali věkově/typově bližší herečku), by to mohl být klidně plný počet. Škoda. :( ()

Reklama

zablaga

všechny recenze uživatele

Nuz, obrazom a reziou musim tento serial vyvysit nad jeho neskorsiu verziu z 1983, posobi viac realisticky a uvolnene, takisto musim podotknut ze tu bolo par scen, ktore mi inde chybali (Rochesterov spev), velmi krasna scena poziadania o ruku (za mna toto bol naj proposal), teraz vsak k postavam : obcas mi to prislo, ze si len velmi chcu odrecitovat repliky (najma ku koncu)- Rochester je prekvapivo velmi dobry, mozno troska viac citu by mu neuskodilo, ale inak presvedcivy, akurat je taky jemnejsi a zsenstilejsi, jeho hlas je trocha tenky a neprijemny a preto mi az tak nevyhovoval (all hail Timothy Dalton). Jana na druhej strane podla mna hroza - treba si zvyknut na jej tvar ale jej narabanie s mimikou a hlasom bolo za mna nadhravanie - a to veru nemuselo byt, pretoze tato verzia nam ponuka aj citane Janine myslienky z knihy, co herecky z inych verzii museli vyjadrit len v svojich ociach a mlcani. Posobila na mna melodramaticky az povysene. Ale musim priznat, napriek tomu ze ma tento rok verzia uz 50 vyrocie - je stale cool:-) ()

Marci 

všechny recenze uživatele

U nás prakticky neznámá verze byla nedávno vydána po letech v Anglii. Dobře konkuruje vezi z roku 1983 a 2006. Kdo hledá přesný přepis knihy, je to tato verze. Záznam je sice (třeba v porovnání s verzí z roku 2006) trochu statický, herecké výkony i obsazení (Sorcha Cussack jako Jana a Michael Jayston jako Rochester) jsou však skvělé. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámá verze nejslavnějšího románu Charlotty Bronteove skýtá pár velmi příjemných překvapení, které v jiných variacích nenajdete. Naprosto geniální je scéna Rochesterova zpěvu Korzárovy písně a jeho pohledu na Jane, kdy "nenápadně" obkrouží celé piano, aby ji mohl sledovat. Nebo ztvárnění Blanche Ingramové - Stephenie Beacham je neuvěřitelně akurátní v celém svém projevu, takže s přehledem deklasuje veškerou svou konkurenci od roku 1934 do roku 2011 včetně. Chemie mezi oběma hlavními protagonisty je hmatatelná a každopádně spíše láskyplného charakteru než erotického dusna verzí z let 2006 či 2011 (o vulgárnosti ztvárnění z roku 1997 raději decentně pomlčím, neb tady se spíše objevuje otázka, proč slečna Ingramová nepolila Rochestera skleničkou vína)... Mám-li k něčemu výhrady je to především statičnost ztvárnění a výraz Sorchy Cusack, který je někdy již na hraně odevzdanosti a podřízenosti. A také navzdory hereččině mládí (Jane ztvárnila ve svých 23-24 letech) vypadá - alespoň z dnešního hlediska - minimálně na 30... No, vem to nešť - pokud hledáte klasiku v klasickém ztvárnění (se všemi negativy i pozitivy, které to obnáší) je tato "Jane Eyre" pro vás jako stvořená! 85 % ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama