Osudová láska Jany Eyrové (TV seriál)
Jane Eyre
Jana Eyrová
Drama / Romantický
Velká Británie, 2006, 4x60 min
Susanna WhitePlakáty
Osiřelá a podle řečí nepříliš hezká Jane Eyrová (Ruth Wilson) byla vychována svojí suchopárnou tetičkou a poté odsunuta do školy pro sirotky. Protože je ale silná a má své sny, pilně studuje a tak se jako guvernantka dostane do domu Edwarda Fairfaxe Rochestera (Toby Stephens). Mladá dívka je charismatickým Edwardem okouzlena, jenomže brzy nemůže ignorovat i jiné podivné věci, které se v domě dějí. Dokáže Jane překonat osud dítěte z chudé rodiny a vybojovat si svou lásku? (Morien)
Morien
Ústřední pár mi přijde charakterově jiný, než je tomu ve knize, ač jsou oba představitelé velmi dobře vybráni, co se týče zevnějšku. Zvlášť Jana se chová trošku jinak, než je to popisováno v knize, zvlášť co se týče jejích duševních procesů, aspoň mám ten dojem, a je to podle mého také ku prospěchu věci. Velmi příjemné pokoukání, ke kterému se ráda vracím. Upjatost nikdy nepůsobila tak živočišně. Ruth Wilson je opravdu skvělá, disponuje velkým talentem a krásou. Toby Stephens chraptí, kdy může, a protivný je taky na každém kroku. Oběma dohromady se podařilo proměnit starosvětské rozhovory v živoucí debaty, kde jízlivý nebo popuzený už není jenom přívlastek, jehož projev není vidět. Osobitá kamera a výtvarná stránka. Škoda jenom, že autoři nebyli tak odvážní, aby Rochesterovi uřízli ruku. ♥♥♥ (Jo a kdo to proboha překládal pro distribuci?)(22.1.2009)
burina
Tak táto 4-dielna séria ma úplne nadchla. Zásluhu na tom majú hlavní predstavitelia, ktorí sa do svojich úloh hodili perfektne. A Toby Stephens pre mňa už bude navždy dokonalým Rochesterom, nech uvidím akúkoľvek inú adaptáciu.(20.8.2008)
jhrasko
Kongeniálne spojenie umeleckej nezávislosti, brilantnej práce s hercami, nadhľadu, vtipu a atmosféry postavenej na elementárnych pocitoch: len tak si sedíme v tráve, dívame sa navzájom do očí (tvar DO OČÚ je ešte krajší) a vieme svoje.. Fantastická záležitosť. Od čias Rozumu a citu maestra Ang Leeho som nevidel lepší babský film. Klaniam sa, Charlotte Brontë, klaniam sa Susanna White. Nikdy by som nečakal, že napíšem o Jane Ejrovej niečo podobné !!!!!(1.1.2010)
Hedka
Typicky ženský príbeh silných morálnych kvalít anglickej autorky Charlotty Bronteovej je v dejinách kinematografie spracovaný viackrát. Okrem seriálu z roku 1983, ktorý je menej výpravný, ma milo prekvapilo práve toto filmové spracovanie s Ruth Wilson v hlavnej úlohe. Krása a sila tohto príbehu ma fascinuje stále, aj keď som to už niekoľkokrát čítala a videla, a núti ma zakaždým obdivovať to krehké žieňa pre jej pevné zásady a úžasnú silu osobnosti.(6.12.2008)
Deschain
Látka Jane Eyre ma proste baví. Už ani nečakám, že by ma to mohlo nejak dejovo prekvapiť, predsa len, je to adaptácia a poznám predlohu. Táto miniséria je ale šikovná, oceňujem hudbu a veľmi sympatickú dvojicu Ruth & Toby. Oproti Zeffirelliho filmu obsahuje oveľa viac rozhovorov medzi Jane a Rochesterom, čo je len dobre. (23.4.-24.4.2011)(24.4.2011)
Marci
Dlouho jsem se na tuhle novou adaptaci těšila. Do jisté míry mě hodně potěšila - je více filmová, zajímavé jsou retrospektivy, scenáristka se hodně snažila o svůj osobní pohled - a to bylo podle mého názoru v některých případech ku prospěchu věci, v některých už méně. Abych byla konkrétní, hodně mi vadilo to, co zase spoustu fanynek možná nalákalo, a sice třeba "postelová" scéna, kdy Jana odchází a vůbec všechny scény, které jsou oproti knížce až moc otevřeně sexuální a celý příběh tak posunují jinam. Aby bylo jasno - nejsem puritán, pokud taková scéna do filmu patří, vítám ji, ale tady jsem měla pocit i po přivření obou očí, že to není ono. Už jenom proto, že knížka jakkoliv na svou dobu boří tabu, uchovává i určitá tajemství. Abych ale jen nekritizovala - herecké obsazení bylo vynikající Ruth Wilson je podle mého názoru jedna z nejlepších Jan, které znám, Toby Stephens jako Rochester mohl sice působit mladě, ale jeho skutečný věk odpovídá a postavě dal potřebné charisma. Celkově hodnoceno jako zdařilá adaptace k jejíž dokonalosti ale něco chybí.(14.9.2007)
Jinny
Všechny povinné prostocviky splněny. Pan Rochester je tentokrát o něco mladší, než jsme zvyklí, a Jane skutečně není žádná velká krasavice (pouze většinou opravdu rozkošná). Mezi oběma hlavními postami to navíc správně jiskří a nikdo tu neomdlívá proto, že dáma ukázala kotník - Jane má dokonce s panem Rochesterem okouzlující skoro-postelovou scénu. Susanna White natočila snad nejlepší Janu Eyreovou (příběh, který ženy zbožňují, protože nám dává naději, že za a) i když nemáme míry modelky, láska si nás najde, a za b) dosáhneme svých cílů, i když zůsteme dobrým člověkem). Problém je pouze v tom, že svou oblíbenou knihu má v snad až příliš velké úctě a o moc víc než ony povinné prostocviky nepředvede.(22.2.2010)
Sheldra
Romantická část na mě byla trošku moc přeslazená, ovšem větší než malé množství austenovského humoru v kombinaci s velmi zručnou režií, solidním scénářem a skvělými herci se postaralo o mimořádně povedenou adaptaci. Tohle staré dobré anglické řemeslo má prostě něco do sebe! P.S. Vida, tak oni už překladatelé nemrví jen názvy nové, oni už se musí angažovat i v klasice. Charlotte Brönte je přece úplně blbá, jinak by knížku nenazvala jenom Jane Eyre – ono to totiž není o Jane Eyre, ale o její osudové lásce! Mám pro tyhle blbečky podnětný nápad: až dokážete napsat román jakým je Jane Eyre, tak si ho nazvěte, jak chcete. Do tý doby ale laskavě respektujte rozhodnutí autora!(27.8.2010)
fmash
Možná o malinko frivolnější adaptace, než jsem zvyklý, ale výborná. Zvlášť Ruth Wilson, v jejíž tváři se dají číst emoce jako v knize, táhne celý seriál kupředu. Nenápadně uhrančivá krása její Jany Eyrové si mě získávala čím dál víc. Jediné, co mohu vytknout, zato mě to rušilo celkem výrazně, jsou chvilkové křeče, když se má atmosféra jakoby zahustit, pročež se zblázní kamera i zvuk. Tyhle přehnané, rádoby pitoreskní, na zbytek uměle naroubované momenty mi braly vítr z plachet. A ovšem (naštěstí silně zkrácený) úvod, představující Janino dětství v Lowoodu — ten mě opravdu vyděsil. Naštěstí se jeho exaltovanost záhy vytratila (i když ta pachuť odeznívala až nepříjemně dlouho). 4½.(5.10.2011)
daEmoNickY
odpad!Dokud Jana trpěla (rozuměj ... smutných "náhod" jako negrů v Africe) bylo to směšné. Pak trpět přestala a nastoupil šaman s citovým vydíráním - co myslíš, najde všemi neoblíbená ustrkovaná nehezká naivní .... méééééé, to je tak smutnéééééé.(4.4.2010)
danecek24
65. Zlatý Glóbus za rok 2007 - nominace (1) - Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Ruth Wilson(24.3.2009)
elle
Další zajímavá adaptace známé klasické knihy. Obsahuje některé opravdu úžasné momenty, jiné bych však klidně škrtla. Janino dětství mě příliš nepotěšilo, ač nápad s oživlou knihou byl slušný začátek. Vždycky uvažuju, proč mě vyprávění o ústrcích malé Jany tak nudí. Vždycky je to pouhý sled výstupů obludně zlých dětí (Janiných sestřenic a bratrance) a absurdně zlé tety a často přiznejme si vzteklé malé Jany. Zde mi přišla zajímavá volba relativně mladé Tary Fitzgerald (osudová žena z Tmavomodrého světa), ale její pojetí paní Reedové je natolik karikující, že z ní opět není živoucí postava, ale jen figurka. Janiny sestřenice totéž v dětské i dospělé podobě. Malý Jan Reed je malé tlusté monstrum. Kdy už někdo natočí tuto etapu (když už jí točí - což by raději neměl), jako osvětlující pohled na rodinu Reedových, kde nejenom Janě Eyrové chyběla láska. Lowoodská škola je opět povinně kruté a chladné místo, ale tentokrát mi přišla poněkud oslabená půvabná postava malé Heleny. Slečna Templová (jako Janin vzor) je zde opravdu do počtu a autoři v ní spojiny jednu kladnou (Miss Temple) a jednu zápornou vychovatelku. Dospělá představitelka Jany (Ruth Wilson) je zajímavá už svou vizáží. Chvílemi je celkem hezké mladistvé děvče plné snů nebo zklamání a jindy mi přjde jako nehezká žena, u které už teď vidíte jak bude vypadat v padesáti. Někdy mi její bledá pleť s nevhodným ulízlým účesem, výrazně červenými křivými rty a věčně zarudnými tvářemi vyrazila dech. Jak může být někdo tak bledý a přitom mít tak červené tváře a ještě si dát kolem krku ten červený - ...hadr ...tedy šátek na ozdobu? Tvůrci se tu dostali hooodně blízko k představám, které se neúprosně Bronteová snažila vzbudit. Žádná estetická porcelánová tmavovláska, jejíž ošklivost tkví jen v přísných šatech. Tahle Jana působila chvílemi opravdu obrněná chladem jako kámen a jindy z ní její vášnivá nátura přímo prosakovala. Jají vztah s panem Rochesterem byl příjemně projasněný humorem a jasnou přitažlivostí, kterou nebyla sto sktrýt. Nejpůsobivější byla ale když ve svém pokoji přemýšlela a snila, tam mi opravdu připadala jako 18-leté děvče, které se poprvé zamilovalo. Toby Stephens disponuje velmi příjemným podmanivým šarmem (chvíli temným, chvíli chlapeckým) a vydal ze sebe maximum. Jeho šarm byl občas režií nadužíván. Například v zde již zmíněná rozlučková scéně, kde jsem pochybovala zda Jana hodná odejít nebo si jen chce užít to přesvědčování -( dala bych přednost předepsané rozmluvě přecházející do hádky) nebo v roztomilém, ale trochu natahovaném závěru. Domnívám se, že je to krásný a působivý příspěvek do kolekce adaptací a no už se těším na další.(17.9.2007)
marvan
Oproti 13 let staršímu seriálu s Tomothy Daltonem, který šel i v české televizi, je tento ještě temnější a expresívnější. Zapadá do současného trendu seriálů poučených historií a zobrazující dobové pozadí věrné spíš právě historii než románu. Představitelka Jane, Ruth Wilsonová, je s červeným nosem a uplakanýma očima rozkošně ošklivá.(19.1.2010)
zablaga
Vidieť že ten kto režíroval a vyberal hercov tomu naozaj rozumie:-) Je to skvelá 4dielna sága, pri ktorej až naskakujú zimomriavky z toľkej romantiky. Knižnému Rochesterovi sa nikto samozrejme nevyrovná ale Toby Stephens svoju rolu zvládol skvele. Do dokonalosti, ale ešte niečo chýba..(12.2.2011)
strelenaL
Nádhera, miluji tenhle film. Nesmrtelný příběh lásky od Charlotty Brönteové. Nejvíce podobný knižní předloze. Ach kéž by Rochester chodil po zemi.(11.1.2011)
aniiicka
Moje nejoblíbenější verze Jany Eyrové!! BBC to prostě umí. Je třeba ocenit skvělé herce - jako většina slečen a dam jsem si zamilovala Rochestra v podání úžasného Tobyho Stephense! Výborná byla i představitelka Jane - Ruth Wilson. Moc se mi líbila hudba, která snímku dodává tu správnou atmosféru a prostředí anglického panství a okolní krajiny. Jednu dobu - má velká posedlost (ke které se opakovaně ráda vracím).(25.9.2011)
sallyann
Měla jsem možnost shlédnout více verzí, ale tahle mě naprosto dostala. Toby Stephens je úžasný! Nevěděla jsem, že je synem Maggie Smith :o) Ale je vidět, že talent podědil(27.9.2009)
casioa....
nič moc :))(22.3.2008)
cherita
Skvěle napsaná, zahraná a podmanivou atmosférou disponující adaptace jednoho z nejznámějších příběhů anglické literatury. Nepatřím k nadšeným obdivovatelům předlohy, absolvovala jsem ji jednou a to ještě s velkým sebezapřením, ale díky tomuhle vyjimečnému zpracování mám chuť přečíst si ji znovu. Tvůrci měli mimořádně šťastnou ruku při výběru hlavních představitelů. Ruth Wilsonové se podařilo vytvořit Janu takovou, jakou jsem ji vždycky chtěla mít -sympatickou a zajímavou- a Toby Stephens je opravdu neodolatelný Rochester. Čtyři hodiny díky těm dvěma uběhnou, ani nevíte jak. Jediné moje námitky směřují ke čtvrtému dílu, jenž svým sladkým závěrem balancuje na hranici vkusu, a k postavě tety Reedové, která se vinou přehrávající Tary Fitzgerald prostě nedá brát vážně, ale moje nadšení je příliš velké na to, abych kvůli těmhle nedostatkům snižovala hodnocení. BBC mi zkrátka zase jednou udělala velkou radost.(11.2.2010)
pakobylka
Romantika, která se při troše dobré vůle dá snést. Navzdory poněkud odbytému dětství hlavní hrdinky jsem v průběhu prvních dvou dílů dokonce uvažovala o čtyřhvězdičkovém hodnocení, ale pak přišel díl číslo tři, jednu z těch hvězd mi sebral a pohřbil ji dost hluboko na to, aby se mi ještě někdy zachtělo ji vyhrabávat. Nejde o dějovou linii - předlohu znám, takže jsem věděla, co bude následovat. Jde o způsob sdělení. Jana Eyrová je příliš silná a nezávislá bytost na to, aby měla zapotřebí koketovat s vypravěčským stylem typickým pro telenovely. Ve čtvrtém díle pak z větší části přestala fungovat i romantická linie, která patrně měla být tou nejsilnější zbraní, a tak začala zvolna pohasínat další z věrných hvězd, které mi zůstaly ... 2,5*(15.4.2010)
Fanklub seriálu
| Na levném DVD od: | 29.03.2010 Blesk |
|---|
Podobné
- Jana Eyrová (2011)
- Jane Eyre (TV film) (1997)
- Jana Eyrová (1996)
- Jana Eyreová (TV seriál) (1983)
- Jana Eyrová (TV seriál) (1972)
- Jana Eyrová (TV film) (1970)
- Jana Eyrová (1944)