Reklama

Reklama

Starověká urna je nalezena na hřbitově na okraji Říma. Po jejím otevření se spustí série násilných příhod: loupeže, znásilnění a vraždy dramaticky vzrostou, zatímco zvláštní mystické, zle vypadající bytosti přicházejí odevšad a shromažďují se ve městě. Všechny tyto události zavinil návrat Mater Lacrimarum, poslední ze tří mocných čarodějnic, které šířily teror a smrt před staletími. Sama proti armádě běsů a démonů se Sarah Mandy (A. Argento), studentka s nadpřirozenými vlastnostmi, pokusí zabránit Matce slz ve zničení Říma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (196)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Místy má snímek opravdu hutnou atmosféru, lekačky jsou velmi efektní, jednu jsem skoro nerozdýchal. Herecké výkony nejsou dokonalé, ale postačí, italština se moc příjemně poslouchá, zvlášť když je doprovázena výtečnou hudbou... Argento se nebojí ukázat záběry, které by režisérovi v Americe asi hned tak neprošly (nebo by se nesetkaly s pochopením), no evropský divák je snese celkem v pohodě. Samotný příběh je obstojný, ale jeho ukončení se mi zdálo tak trochu zbrklé a moc rychlé, což je docela škoda, poněvadž minuty, které mu předcházely, byly opravdu silné (atmosféra i gore), a jako takové by snesly nějaké to prodloužení... Rozhodně to není film určený pro každého, ale spíš pro vyznavače hororového žánru 70. a 80. let. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Len s námahou potláčam sklamanie. A uvažujem, nakoľko fungovala nostalgia u Obitusa, Adriana, Hellblazera a ďalších, ktorí tu píšu o majstrštyku, napätí a atmosfére. Čože?! Videli sme ten istý film? Áno, je to o povestný chlp z ohanbia lepšie ako argentovky z uplynulých cca 15 rokov, ale je to Majstrov úžasný comeback? Ani náhodou. Argento vymenil hru s farbami, surrealistickú atmosféru a precízne budovanie napätia za príbeh, ktorý má mať akože hlavu a pätu. Nefunguje to. Tá báchorka o boji zlých a dobrých čarodejníc a druhom páde Ríma je bez bizarnej atmosféry starých argentoviek... proste trápna. A veľmi zle zasadená do súčasných reálií. Výsledkom je utrmácané a s pribúdajúcimi minútami čoraz nudnejšie béčko bez štipky napätia, s jednou jedinou slušnou ľakačkou, s mizernými digitálnymi efektmi, náhle odseknutým a nevygradovaným (rozumej odfláknutým) vyvrcholením a otravne afektujúcou a prekvapivo nesympatickou a nesexy Asiou (keď tam začala na ducha pokrikovať: "Maminko, maminko!", tak som mal chuť to vypnúť a pustiť si radšej nejaký remake od Platinum Dunes). Čo zostalo? Zopár mastných oldschoolových gore efektov. Im asi podľahli tí, ktorí tomuto podpriemernému filmu nasolili absolútne hodnotenia. Mňa dedo Dario na jednej rozvarenej špagete trčiacej z tučného zadku do hororového raja neodtiahne. 50%, aj to len tak-tak. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby USA $54,947Tržby Celosvetovo $3,119,957║ Pekná ukážka amatérskej práce po všetkých možných a nemožných smeroch, od prevareného "nudného" príbehu, cez krvavé scény aj keď prevažne v prevedení v starej dobrej školy, ktoré na dnešnú dobu ale vyznejú skôr rozpačito a smiešne, než aby nejako mohli fungovať pre dej, tobôž vystrašiť, príde aj na počítačové triky a tie sa na prekvapenie dejú zniesť aj keď dohromady nič preborné neponúknu, o nejakú temnejšiu atmosféru skoro film neškrkne, herecké výkony na zaplakanie, dialógy sú čistý vývar, opäť samoúčelná nahota(to možno upútavalo v 80.rokoch ale teraz???), ... v celku veľké sklamanie, určite som čakal o niečo viac než takýto bezvýznamný vývar 100x videného horrorového klišé. /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stejně jako mě u svých předchozí hororů Argento nedokázal přesvědčit o svém umění nedokázal to ani tentokrát. Vzal si na pomoc svojí, pro někoho velmi krásnou, pro mě nezajímavou dcerku Asii Argento. Vedle promyšlené historie celé trilogie o Matce slz nemá tento snímek z čeho těžit. Kvality Daria Argenty, pokud existovaly, zůstaly v minulosti. Většinu času tohoto hororu (????) jsem se opravdu dost nudil a nijak se ve mě neprojevovaly žádné obavy nebo úzkost až mě to zklamalo. Chvílemi však atmosféra a nápady Argenta dostávají zajímavý rozměr, který pokud je udržen v rozumných mezích, vytváří zajímavou podívanou. To by však nemohlo být několika nechutností a nesmyslností, které jako by režisér filmu vnutil aniž by ho zajímala konstrukce a pevnost příběhu. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Najsilnejsi hororovy darcek posledneho obdobia (navyse s jednou lakackou, ktora ma po hrooozne dlhdej dobe dokazala vykotit zo stolicky), skvele zakoncenie mother trilogie. Den po Slyovi a jeho Rambovi 4 dalsi "starik" ukazuje nielen mladej generacii, ze s vekom nie vzdy sily slabnu...ale prave naopak. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

S gialla souputníků mi je přece jenom bližší takový Lucio Fulci, na jehož geniální Beyond nedám dopustit, ale Argento se po letech podprůměrných a maximálně průměrných žánrových podívaných vrátil ke své nedokončené trilogii o matkách - čarodejnicích a přidal poslední střipek do skládačky. La Terza Madre je naprosto famózní záležitost, která překvapí Mistrovy fanoušky větším soustředěním na klasicky vystavěný narativ s naprosto logickými a kauzálními vazbami mezi jednotlivými scénami... aby pak Argento klasický narativ v nekompromisním a božim závěru/záběru utnul a postavy vnitřně vyprázdnil, nechal je v bláznovském smíchu a dojem podtrhl nereálnými kulisami. Jasně, že konfrontace "té nejkrásnější a nejnebezpečnější" s hlavní hrdinkou, brilantně ztvárněnou Asiou Argentou, je krátký, ale to je poznávací znamení Argenta stejně jako otevřené konce a cliffhangery u Romera. A ústřední skladba je hotový zázrak.... a ty gore scény musí potěšit každého fanouška. Skutečně: nejlepší horrorový film roku 2007 a vzhledem k uchopení ryze žanrových schém a hlavní ženské postavy, která je racionální, značně progresivní nad-žánrová podívaná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tam za hřbitovní zdí ležela truhla a rakev ovázaná řetězem. MATER LACRIMARUM se vrací…. PŘÍBĚH:**z Říma se stává ,,šílené“ město. Vraždy, sebevraždy, sjíždějí se čarodějnice…a vše zastaví jedině A.Argento. Asi v půlce zjišťuji, že samotný příběh už není tak zajímavý, jak původně vypadal. Sama hlavní postava se mi zdá divná a začíná to být nuda omotaná trapnými keci. Korunu všemu nasazuje duch, který ji doprovází. Něco jako Casper, jen zde má podobu její matky./ HUMOR:i na ten bohužel dojde. Směji se totiž stupiditě tvůrců, herců a nevím, jestli to fakt myslí vážně./ AKCE: *ani ne. Pár vražd. Je tu však celkem fajn zvuk a zajímavá hudba. Soundtrack si určitě seženu!/ NAPĚTÍ:**dobře jsem se lekl jednou. Režisér sice ,,hutní“ atmosféru zajímavými zvuky, ale nic se neděje. Trapný je i finále, které může vyvolat pocit hnusu, ale napětí nic moc. Jde tu hlavně o krev, vnitřnosti, drsné záběry. A taky o okultismus, knihovny, úzké chodby – znáte to. Na tohle jsem už starej. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který má správné ohodnocení. Musím přiznat, že některé vraždy byly dost brutální např. rozbití hlavy dveřmi od wc až vylezlo očičko, nebo naražení kopí do ženských genitálií, které poté vylezlo její pusou ... apod. Ke všemu film doprovázela skvělá gotická hudba. No a na závěr, italština v horroru působi excelentně. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej horor, ale presto ne tak dobrej, jak jsem cekal. Film je celou dobu zajimavej, ma slusnej pribeh, je napinavej a ma paradni atmosferu, ale ze by to bylo vylozene strasidelny, to zase ne. Navic tu nejsou lekacky. Ale Argento to vynahrazuje paradnima brutalnima scenama, i kdyz s nima misty zbytecne setri. Co se tyce konce, prisel mi takovej dost odflaklej, urcite slo udelat lepsi souboj. Jinak film ma paradni satanistickou hudbu a Asia se snazi a vypada pri tom sexy. Slusny 4*. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Argento se svezl na popularitě Masters of Horror a po sedmadvaceti letech dokončil svou trilogii o Matkách - čarodějnicích. Samozřejmě nepřišel s novou verzí Inferna nebo Suspirie, ale v rámci svých dnešních možností natočil brutální atmosférický horror, který s přehledem válcuje většinu současné horrorové produkce. Více: http://blog.obitus.cz/2008/01/la-terza-madre.html ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Brrr.... Tak nevím co se stalo špatně, ale vůbec se mi to nelíbilo. Přijde mi blbý hodnotit vysoko JEN za sem tam dobrý maso. Jinak mi to nahazuje přirovnání k nějakému podřadnému televiznímu hororu - hrozný herecký výkon Asii Argento, blbý dialogy, trapný příběh, divný. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je fakt masakr, umělecký, horrorový, brutální a pro mne i duchovní nářez ... Nechápu ... Argentovi jako by se podařilo mne opravdu zavézt někam za oponu viditelné skutečnosti a pocítit mystiku tohoto světa. Téma filmu mi naprosto sedlo. Vždy mě toto přitahovalo. Goreefekty jsou kapitolou samou pro sebe, Argento využívá klasické postupy dokonale spojené s moderní technologií a vytváří tak opravdu šílený (v dobrém slova smyslu ...) dojem... Výtvarná a hudební stránka absolutní vrchol ... vše zakončeno úžasným soundtrackem u titulků spolu s obrazy z okultních knih... Slovo dokonalé je pro tento film slabé ... Ovšem tento film ocení zejména příznivci horrorů a samotného Argenta. Mnoho ostatních diváků nebude ve filmu vidět to, co člověk, který Argentův styl už zná. Například klasickou hru s obrazem, barvou, kombinací barvy (opět vystupuje z obrazu zejména červená) atd. Věřím, že toto je pro některé diváky jeden z nejlepších horrorů všech dob. Přiznávám, že jisté nelogičnosti zde byli, a to i v přemisťování postav v prostoru nebo čase plus dosti prkenný herecký výkon Argentovy dcery Asii. Ale to už nehraje žádnou roli. Klady tohoto filmu mnohonásobně převyšují těch pár nedotažeností. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Všem muselo být jasné, že Matka slz nebude po tolika letech fungovat stejně dobře, jako ve své době Suspiria a Inferno. Tudíž na to šel Argento malinko odlišnou cestou. Fascinující obrazy plné barev a nepolapitelným zlem nasáklá atmosféra tak šla stranou, místo toho se soustředí na kmitající děj a hojnou brutalitu. Ta tu vystupuje ve větším množství než jindy, gore se opravdu povedlo, i když ho občas naruší nedomrlé počítačové efekty. Argento se s novou látkou a na dnešní moderní dobu popral více než dobře, spokojenost je tedy na místě, přesto jsou jeho starší dítka ve své kvalitě samozřejmě pořád nedostižná. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na Argentoovi mám nejradši pekelnou atmosféru, zuřivou barevnost a ďábelské kamerové jízdy. V případě návratu k Třem matkám mě zamrzela právě jen absence šíleně barevných pokojů, jak bývalo u Mistra zvykem, a delšího závěrečného zúčtování. Jinak spokojenost. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl z trilogie o tří matkách a to jednoznačně. Skvělej příběh, spousta napínavých scén, naprosto elektrizující hororová atmosféra podbarvená úžasnou takovou satanistickou hudbou, která je tady dokonale přesná a zbytečně se nevnucuje a samozřejmě spousta krve a typický argentovy brutality, který jsou ale asi tak 2x drsnější, než v předchozích dílech. Snad jen konec mohl být ještě o něco vypjatější, ale zakončení trilogie to je fakt výjimečně parádní. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Dario Argento musel mít slabou chvilku, když točil tento film, neboť jsem přesvědčena, že kdyby byl v lepší formě, dokázal by z takového námětu vytěžit mnohem více a hlavně by to dopadlo mnohem lépe. Hlavní a dost zásadní slabinou tohoto filmu je scénář. Některé scény a dialogy, které, ač měly působit zřejmě děsivě, vyzněly často spíše směšně a hloupě. Spousta jich je sice velmi povedených a působivých, ale nestačí napravit vše ostatní. Scénárista zřejmě také nebyl v náladě. Oproti tomu dokáže snímek držet nad vodou přítomnost Asii Argento a vydařená hudba, která svým hororovým vyzněním zachraňuje to, co tvůrci neúmyslně předvedli spíše jako nepovedenou frašku. Především fenomenální závěrečný song Mother Of Tears v podání Daniho Filtha a Claudia Simonettiho. Marně jsem doufala, že alespoň konec by mohl být trochu nápaditý, asi jsem toho čekala moc. Mohl to být děsivý horor, na který budete dlouho vzpomínat. Nevyšlo to. Škoda. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Argento nikdy nestál na příběhu, ale ve chvíli, kdy ztratí i svůj vizuál už to prostě fungovat nemůže. Surreálnost zmizela do propadliště dějin, gore působí samoúčelně, Asia je špatná (!), konec je ultradebilní a Simonettiho hudba je snad jediná fungující věc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Objav historickej truhlice na jednom z cintorínov vyvolá v Ríme množstvo nevysvetliteľných, tragických udalostí. Na zemský povrch, z ríše zla prichádza skaza zlej čarodejnice, cirkvou pomenovanej ako "Matka sĺz". Kým pri všetkými ospevovanej "Suspirii" chýbali klasické hororové atribúty, v "Mother of Tears" absentuje všetko ostatné. Keď neberiem do úvahy Paula Villagga či Monicu Bellucci, Taliani sú neskutočne príšerní, na mňa až umelo pôsobiaci herci (všimol si niekto rovnako ako ja, že keď sa nevedia zhostiť svojich úloh, nacpú do kamery "cecky" a "kundy"?). Chvála za gore, ktoré bolo miestami - no proste na parádu! Bohužiaľ, ani to nie je všetko a opäť sa jedná o polovične odvedenú prácu. Záver odfláknutý. Do denníčka si môžem poznačiť, ďalší z mnoha hororov na priemernej úrovni z apenínskeho poloostrova. S "Argentom" by sme nenašli spoločnú cestu ani keby stojíme na nej - 5o%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Talianský režisér Dario Argento ešte nepatrí do starého železa. Jeho film "Armáda démonov: Matka sĺz" síce nie je najlepšie dielo, ktoré vyprodukoval, ale moje očakávania splnil. Zaujímavý scenár okultného príbehu situoval do Ríma. Nezabudol prihodiť krvavé gore. Nevynechal surové scény a nahotu. Natočil výborný horror, ktorým uzavrel trilógiu o troch Matkách (Mater Tenebrarum, Mater Suspiriorum, Mater Lachrymarum), ktoré sú zároveň aj Sestrami. Je to večná trojjediná nesvätá trojica, ktorej spoločné meno je Smrť. **** ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

DARIO ARGENTO, ARMÁDA DÉMONŮ: MATKA SLZ (2007) ________ Očekával jsem surrealistické hrátky, expresivně stylizovanou barevnost, orgii ničím nespoutaných šílených a osobitých nápadů, v jejímž víru budu jako divák zneuctěn, sežvýkán a zase vyplivnut - ale nějak si teď, asi deset minut po zhlédnutí, nemohu vybavit cokoli, co by mohlo být onou často zmiňovanou lekačkou, která snad jednoho z Vás dokonce skopla ze sesličky... vlastně mi v mysli utkvěla jediná scéna, která měla navíc mizernou stopáž, rozuměj příliš krátkou pro dokonalé vychutnání: Šlo o lepé tělo mladé (no není to relativní..?) čarodějky s nádherně vyvinutými ňadry, přes něž si úhlavní nepřítelka všeho DOBRA oblékala rozevlátou, dlouhými-věky-potrhanou košilku barvy krve se zlatým nápisem ve stylu "to, co spatříš není, co nespatříš je ", ovšem zřejmě pozpátku a v nějaké cizí řeči. Těžko totiž budu moci kdy opomenout, že ta rozkošná košilka místo kdesi u kolenou skončila asi tak (SPOJLER:) v půli nahého zadečku. Tento poněkud "vilný" okamžik byl pro mne jediný opravdový šok, jenž mi neškodný Mistr Argento uchystal... ()

Související novinky

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

26.11.2020

Smutné zprávy přichází z Itálie, v Římě dnes zemřela Daria Nicolodi. Herečce, scenáristce a bývalé dlouholeté partnerce kultovního režiséra Daria Argenta bylo 70 let. Informaci médiím předala jejich… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Dario Argento natočí Giallo

Dario Argento natočí Giallo

19.01.2008

Nic nového pod sluncem, říkají si ti z vás, kteří vědí, že giallo je italské označení hororového subžánru specializujícího se na řádění maniakálních sériových vrahů. A mistr Argento už pár takto… (více)

Reklama

Reklama