Reklama

Reklama

Saw

Krátkometrážní / Horor / Krimi / Thriller
Austrálie, 2003, 9 min

Obsahy(1)

James Wan, režisér prvého dielu série Saw ešte predtým ako sa pustil do réžie samotného filmu, blisol mu v hlave brilantný nápad.. a vďaka nemu sa do dejín kinematografie sa navždy zapísal John Kramer (aka Jigsaw), ktorý napomáha ľuďom zmeniť svoje životy pomocou hier o vlastný život. Jedno je isté, jeho hry vás navždy poznamenajú... Keď už mal James Wan tento nápad a rozhodol sa, že natočí krátkometrážny film, v ktorom chcel svoju ideu odprezentovať spoločnosti Lions Gate. Takmer všetci vieme ako jeho pokus dopadol a že sa realizácia jeho projektu uskutočnila. V tomto 10 minútovom filme uvidíte ukážku ako by mohla Jigsawova hra vyzerať. Tento snímok sa neskôr objavil ako bonus na DVD nosičoch filmu Saw. (baruss)

(více)

Recenze (149)

T2 

všechny recenze uživatele

Doslova pred prvým "kultovým" filmom SAW si James Wan odskúšal svoj talent na krátkometrážnom počine a vyšlo mu to, skutočne ovocie samozrejme žal až po celovečernom filme SAW a zaslúžene. V každom prípade moc vydarený počin, v podstate tam uvidíme jednu uzdravovaciu/ očisťovaciu scénku s neskoršieho komplet filmu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč mu to dovolili natočit. Klidně ten kluk mohl přidat, já bych se na to moc rád podíval stejně. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Leigh Whannell .. Tak asi takhle nějak vypadá „pilot“ filmu, se kterým tvůrci obcházejí studia a hledají peníze na svůj projekt. Pro producenta určitě příjemně strávený čas - místo listování scénářem a storyboardy se pár minut kouká na video, kde má nastíněnu základní ideu, vizuál a pak se rozhodne zda investuje. Rozvedení do prvního celovečerního filmu se pak rozhodně povedlo, u pokračování je to už hodně diskutabilní. Jen by mě zajímalo, kdy se tohle domino jménem SAW zastaví. Do zatracení a odpadů nemá série po třech dílech daleko.. http://youtube.com/watch?v=VN3eMkp57BY ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kraťas, který začal celé šílenství okolo série Saw. Působí to jako demoverze na "regulérní" Saw. Poněkud nedotažené, ovšem u kraťasů se vždy počítá spíše nápad a atmosféra, než-li technické provedení a herecké výkony. Krom toho ona se tato scéna stejně nakonec objevila v takřka nezměněné podobě i v celovečerní verzi a tam je již dotažená po všech stránkách. Prostě Jigsaw a jeho první hra o přežití. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Jedna ze scén následujícího filmu jakožto hlavní příběh tohoto. Pro mě, jakožto fanouška Saw 1 (a vlastně docela i Saw 2 a 3...) to bylo docela zajímavé pokoukáníčko. David je na policejní stanici, kde ho podrobuje výslechu detektiv. A David vypráví, jak šel ven z nemocnice, někdo ho omráčil, pak jak se probudil v nějaký temný díře s obří maskou na čelisti... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ak máte nad posteľou plagát k SAW: HRE O PREŽITIE (2004), budete nadšení, že existuje krátkometrážny počin, ktorý James Wan nakrútil o rok skôr ako akéhosi "reklamného predchodcu". Ja nijako zvlášť neuznávam ani originál, takže je mi tento kraťas pomerne ukradnutý, ale náznak atmosféry tak typickej pre nekonečnú krvavú sériu SAW je badateľný už tu. Beriem to skôr ako bizarné ochutenie, nie niečo "plnohodnotné". Snímka k zhliadnutiu tu: http://www.youtube.com/watch?v=Olj57iN3pm8 ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Výborná ochutnávka před celovečerním dnes už kultovním snímkem Saw: Hra o přežití, kde jsem neváhal dát plné hodnocení. Ale zpět ke krátkometrážní esenciální děsivosti herního zážitku, kde James Wan předvedl vynikající režii. Myšlenkovou strukturou vytvořil velmi originální přelom horor/thrillerového prvku pro vytvoření hlavního myšlenkového proudu a propracovaností celé série. Čeho všeho je člověk schopen pro vlastní přežití. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Celá trilogie v kostce. Vzhledem k vlně dalších nechutných hororů, kterou rozpoustala právě první Saw, bylo by možná nejlepší, kdyby zůstalo jen u tohohle kraťasu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pěkný předchůdce plnohodnotného Saw. S tímto scenárista Leigh Whannell a režisér James Wan obcházeli hollywoodská studia, když hledali sponsora. Na necelých 10 minut je s podivem, že to má hlavu a patu (nastínění základní myšlenky filmu) + nějakou atmosféru. Video bylo vytvořeno bez jakýchkoliv speciálních efektů, tzn. Leigh Whannell se musel skutečně s chutí zakousnout do rezavé pasti na medvědy... 8/10 ()

Skejpr odpad!

všechny recenze uživatele

Hnus zůstává hnusem, i když má jenom 9 minut. A tenhle je navíc mimořádně amatérský. Saw je již od počátku výplodem choré a zvrhlé mysli a tento kraťas je toho dalším důkazem. FUJ! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Celovečerní Wanův snímek, který stál na počátku úspěšné série o geniálním sadistickém hráči s lidskými oběťmi, jsem považoval za překombinovaný a nelogický, nicméně solidně zrežírovaný, atmosférický a hororově temný. Kraťas, který mu předcházel, neduhy, které Wanovi vyčítám u celovečerní verze, netrpí. A už vůbec netrpí četnými hrubkami jeho následovníků. Je to esence toho, co sérii proslavilo, a vlastně mi to stačí. Být to na mně, na další díly bych už filmovým materiálem neplýtval. Celkový dojem: 70 %. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Leigh Whannell, James Wan | Hudba: Charlie Clouser | Produkcia: Darren McFarlane | Distribúcia: Lions Gate Home Entertainment | Rozpočet: 2000 $ || Ako vo všetkým oboroch na svete, najkľúčovejším faktorom k úspechu je dobrý nápad. James Wan ho dostal, a predurčil tak k úspechu jednu z najskloňovanejších filmových sérií, s najlepším pomerom rozpočet / tržba v histórii kinematografie. Krátkometrák Saw je len esenciálnou jednotkou vynikajúceho celovečerňáku, no hraje obrovskú rolu vo vytvoreniu hlavného myšlienkového prúdu celej série: Čo všetko je schopný urobiť človek pre svoje prežitie - tojest ako sa podľa vypätých zážitkov ľudom mení rebríček hodnôt... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Skvely kratas, ktory ma v sebe vsetko to, co robi Saw Sawom. Vsetky prvky, z ktorych tazi cela seria a naviac, prilis sa tu nedozviete, takze si to drzi aj velmi tajomnu atmosferu. Keby pokracovania nevznikli (kvalitny prvy diel beriem ako slubny start kariery Jamesa Wana), o nic by sme neprisli. (8.5/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě, než to celé začalo, natočil James Wan solidní (ale nikterak kulervoucí) kraťas, ve kterém důmyslné pasti začínají svou dlouho štaci. Jigsaw, který svým vyvoleným ovečkám připravuje odchod ze světa pokud možno co nejbizarnějším způsobem, nastupuje s obří maskou přes hlavu a divák se už pomalu může těšit na celovečerní kousky!! Zklamaný (alespoň co se prvního dílu týká) rozhodně nebude.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že som veľký fanúšik série, mne sa tento krátkometrážak trošku minul efektu. Už som to totiž videl "7 krát" .. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Saw sa zameriava na doktora Adama ktorý sa práve dostal zo smrteľnej pasce u výpovedi vyšetrujúcemu detektívovi a jeho príbeh nám je podaný formou flashbackov. Tento krátky film je len amatérskym počinom len so zlomkom tej temnej atmosféry čo nám Wan ponúkol o rok neskôr v jeho čelovečeráku, no aj ten zlomok má v sebe to znepokojivé čaro napriek tomu že táto hra je zákerne jednoduchšia. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Prvý SAW, ktorý predchádzal SAW 1 režiséra Jamesa Wana. Keďže je to krátkometrážna vecička, „kraťas“ sa zameriava iba na jednu hororovú udalosť Davida (Leigh Whannell), ktorý porozpráva vyšetrovateľovi svoj desivý „herný“ zážitok. Hre sa musel venovať ak chcel prežiť. Dobrý „kraťas“. ()

Související novinky

Hororoví machři a další strašidelný dům

Hororoví machři a další strašidelný dům

28.11.2011

James Wan bez debaty patří k nejlepším současným hororovým tvůrcům. První Saw je kultovka, Zlověstné ticho pěkná pocta staré škole a Insidious jeden z nejděsivějších filmů posledních let. Wan teď pro… (více)

Nicole Kidman a návrat k hororu?

Nicole Kidman a návrat k hororu?

16.05.2011

V několika kouscích tohoto žánru si už zahrála, ale nejlepší z nich byli bezesporu Ti druzí. A zdá se, že se s Nicole budeme opět příjemně bát. Projevila totiž zájem o hlavní roli v nadpřirozeném… (více)

Sekaná z upírů a zombíků

Sekaná z upírů a zombíků

24.07.2009

A to ve dvou videoherních adaptacích, spojených se jménem Paula W. S. Andersona. Ten se v očích některých svých odpůrců částečně rehabilitoval nářezovou Rallye smrti. Teď se vrací k sérii, kterou… (více)

Reklama

Reklama