Reklama

Reklama

Den danske dikteren

Krátkometrážní / Animovaný / Romantický
Norsko / Kanada, 2006, 15 min

Obsahy(1)

Může člověk vystopovat sled náhod, které vedly k jeho narození? A lze najít inspiraci někde venku nebo musíme všechno hledat ve svém nitru? O tom vypráví příběh o vyhořelém dánském básníkovi, který se vydává na pouť do Norska, aby načerpal nové podněty. Jako správný poeta nachází inspiraci v ženě a během patnácti minut nám režisérka Torill Kove předvede zmenšenou severskou ságu o romanci a neuvěřitelných náhodách, které vedou k setkání dvou mladých lidí. Vyprávění se zhostila Liv Ullmann (dvorní Bergmanova herečka). (Hafran)

(více)

Recenze (19)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Celkem milý krátkometrážní animák, který vypráví příběh básníka, který skrze své deprese ohledně psaní dojde k ženě svého života. Jednoduchá, ale i tak sympatická animace a příjemný hlas Liv Ullmann dělají své, ale já osobně bych dal Oscara někomu jinému z tehdejší konkurence - viz Lifted nebo No Time for Nuts. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Příběh mě moc nedojal, ale takové ty drobné detaily, jak z trajektu vylézají lidé s flaškami, či narážky na sousedské vztahy, potěšily. A ta kniha, která pohnula osudem básníka, byla přeložena i do češtiny. myslím, že se jmenuje Kristina Vavřincová. (nebo Vavřincovna) a Liv Ullman dokonce režírovala filmovou podobu této knihy. viz. "Kristin Lavransdatter". ()

Reklama

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Vítěz tohoto ročníku je jedním slovem milý. Příjemně se na něj kouká, doprovází jej příjemný anglický komentář s dánským přízvukem, který propůjčila norská herečka Liv Ullmann, a je často i mile vtipný. Nic, u čeho byste se popadali za břicho, ale celkově je snímek zkrátka velmi příjemný. Ve snímku sledujeme životní cestu dánského básníka Kaspara Jørgensena za inspirací, která mu postupně vyhořívá. Vydává se tedy na cestu do Norska, kde se chce setkat se slavnou spisovatelkou. Jenže po cestě se cosi zvrtne a jak už to tak bývá, vše je nakonec jinak, než si poeta usmyslel. Stačí něco takového na výhru v oscarovém klání? Za mně nikoliv. Letos sice nebyla konkurence nijak silná a snímek, který by všechny ostatní převýšil o hlavu nebo aspoň o čupřinu zde nebyl, ale dánský poeta se plácá někde v průměru, ze kterého jen občas povystrčí notes s básněmi. Milý film, ale na vítězství bych to neviděl. [Oscary 2006] ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

Velice srdečný a milý příběh o tom, že i šťastný básník může být dobrý básník. Tedy ne že by to teď všechny přesvědčilo, ale pokud na ten motiv mají vznikat takto pěkní animací, nemám nic proti. I jednolitý vypravěč, Liv Ullmann tomu dodává cosi vroucného a srdečného, snad už jen tím že je žena. Nevím sice, zda bych dílku udělil oskara (kdo ví jaká byla konkurence), ale jen tak, nevinně a z radosti je Poeta parádní. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Možná budu tak trošku cynik, ale na Oscarem oceněný filmeček trochu moc otřepané téma lásky založené na náhodném setkání atd. Hezký příběh, který jsem už viděl nebo slyšel stokrát - který má přinést pocit, že všechno má své zvláštní příčiny a podivný řád, který nějak umožňuje to hezké okolo nás. Ano, náhody se dějí, ale filmaři jako by už bez náhod někdy neuměli pracovat... A k tomu, řekl bych, nikterak nápadité či výjimečné zpracování. Takže - nebudeme si nic nalhávat - Oscar tu je díky komentáři Liv Ullman... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama