Reklama

Reklama

Tajemství Bible

(seriál)
  • Velká Británie Bible Mysteries

Obsahy(1)

Kdo je vinen smrtí Ježíše?  Zjednodušený tradiční výklad nejčastěji obviňuje Jidáše. Dokumentaristé britské BBC však zkoumají historická fakta a biblické texty znovu a přinášejí překvapivé závěry. "Žádný soudní proces či poprava neměly tak závěžný dopad na dějiny jako odsouzení a poprava Ježíše před dvěma tisíci lety," praví se v úvodu "investigativního" dokumentu, pátrajícím po historických souvislostech této události. Vědci se snaží rekapitulovat osudový týden před Ježíšovou popravou na kříži. Byl smrtí Ježíše vinen Jidáš, Pilát Pontský či velekněz Kaifáš? A jak je to s krvavým potem a dalšími předzvěstmi utrpení na kříži? Sledujte dokument BBC, možná vás přivede "na stopu".

Skutečná Máří Magdaléna  Žena, které je tradičně přiřknut hřích. Historické texty a archeologická zkoumání však nabízejí převratně jinou tvář Máří Magdalény. Nebyla ve skutečnosti ona tím prvním po Kristovi; tím pravým evangelistou šířícím poselství Ježíšovo? Dokument BBC. Máří Magdalena, jež svými slzami omyla Ježíšovi nohy, je známa jako hříšnice, jíž Ježíš odpustil. Z nejnovějších poznatků však vyplývá, že její role v celém příběhu byla daleko důležitější. Marie pocházela z rybářského města Magdala (v překladu "věž nasolených ryb"), o němž se jeden ze starých židovských textů zmiňuje jako o hnízdu neřesti, které zničí Bůh. To by vysvětlovalo obecně známou špatnou pověst Máří Magdaleny, neboť další důkazy o tom, že by se jednalo o nevěstku, v podstatě neexistují. Dokument BBC začíná své pátrání po skutečné tváři Máří Magdaleny právě z tohoto místa...

Apoštolové  Šířili Ježíšovo poselství po světě a mnozí za to položili život. Vydejme se spolu se štábem BBC po jejich stopách. Britský dokument. "Svým složením byli apoštolové rizikovou skupinou - a přesto se stali zakladateli celosvětové víry," míní jeden z historiků v úvodu dnešní historické exkurze. Stopy Ježíšových učedníků začíná dokument sledovat už od doby jejich dětství. Vydáme se spolu s nimi do doby povstání, rebelií a tajných odbojových protiřímských hnutí. A tak se dali dohromady i apoštolové s Ježíšem. Vědci předpokládají, že jejich prvotní pohnutky nebyly duchovního, ale spíše existenčního rázu. Alespoň u chudých rybářů tomu tak skutečně mohlo být. Ale co mohlo vést k úniku zámožného Matouše? A jak to vlastně bylo s Jidášem? Je možné, že jeho zrada vznikla pouhou chybou v překladu? Dívejte se na dokument BBC.

Skála jménem Petr  Zapřel Ježíše a za několik let se stal prvním biskupem. Život nejznámějšího z apoštolů podle dokumentaristů BBC. Mezi Ježíšovými učedníky zaujímá Petr zvláštní postavení jako "ten, který zapřel" a zároveň ten, jenž byl samotným Ježíšem označen za pevnou skálu, na níž postaví svou církev. Petr byl prvním papežem, prvním mezi biskupy. Jeho hrob, objevený až v roce 1939, najdeme ve Vatikánu. Dokument BBC se pokouší zmapovat celý život tohoto pozoruhodného muže a hledat důvody jeho konání.

Josef  Biblický příběh o Josefovi a jeho bratrech se vepsal do srdcí lidí mnoha generací. Je to mýtus, nebo skutečnost? Dokument z cyklu BBC. Josef je svými žárlivými bratry okraden o plášť a prodán do otroctví. V Egyptě se setká s faraonem, jemuž vyloží sen a je jmenován nejvyšším správcem. Jde o pohádku nebo o skutečnou historickou událost? Na tuto otázku hledají odpověď tvůrci britského dokumentu u historiků, zejména pak egyptologů. Podnikneme spolu s nimi takřka dobrodružnou cestu časem do starověkého Egypta, budeme pátrat po historických souvislostech a po sebenepatrnějších stopách, které by umožnily přesnější časové určení událostí.

Jozue a Bitva o Jericho  Dobyl Jozue Jericho skutečně jen troubením na polnice? Štáb BBC se pokouší najít odpověď. "V jaké tónině troubily polnice u Jericha? Přece d-moll, neboť šlo o demolici," zní jeden z vousatých českých vtipů. Dokument BBC pochopitelně nepátrá po hudebních nástrojích, ale po historických souvislostech biblického příběhu. Jde o dobu před třemi tisíci lety, kdy byla oblast dnešního Izraele a Palestiny sužována hlubokými konflikty - a ty vlastně neustaly dodnes. Palestinci i Izraelci se totiž prohlašují za potomky Izraelitů a činí si nároky na tutéž zemi. Archeologické průzkumy odhalily, že kromě válek postihlo v dané době také zemětřesení. Navíc nezaniklo pouze Jericho, ale i další starověká města...

Herodes a vraždění neviňátek  Jeho jméno je dodnes synonymem zla. Jaký byl doopravdy muž, který chtěl zabít právě narozeného Ježíše? Herodes Veliký byl významnou postavou starověkých dějin. Vládl v Judsku více než třicet let a za jeho působení vznikla celá řada impozantních staveb i technických skvostů. Jméno tohoto krále bude však už navždy spjato především s legendárním krveprolitím - toho se měl dopustit v zájmu zahubení dítěte, jež se mělo dle předpovědí stát novým židovským králem. Dnes budeme spolu s britskými dokumentaristy a historiky pátrat po skutečném obrazu Heroda a pokusíme se zjistit, zda neblaze proslulý vladař naopak nevytvořil příznivé podmínky pro rozkvět křesťanství ...

David a Goliáš  Byl David mladým pastevcem, jenž zabil obra, nebo mistrem politických her? Byl Goliáš mocným obrem, nebo nemocným ubožákem? David, opěvovaný zakladatel Izraele, se do Bible dostal coby přemožitel zlého obra Goliáše a pozdější král Izraele. Archeologové však měli velkou pochybnost o jeho skutečné existenci. To se změnilo roku 1993, kdy byl v severním Izraeli nalezen kámen s nápisem dosvědčujícím existenci krále Davida. Dokument BBC se zabývá jednak průběhem legendárního zápasu (dokonce vyvolává otázku, zda Goliáš nebyl ve skutečnosti člověk postižený chorobným gigantismem a v podstatě neškodný), jednak dobou Davidovy vlády. Dochází k závěru, že ideálním vládcem biblický hrdina vskutku nebyl ...

Kniha Zjevení - konec světa?  Kdo je ve skutečnosti autorem tajemné knihy Zjevení? A týkají se proroctví opravdu globálního oteplování, černobylské tragédie a blízkovýchodního konfliktu? Po tom pátrá štáb dokumentaristů BBC spolu s historiky. Kniha Zjevení je v dnešním světě asi nejcitovanější pasáží Bible. Neustále se spekuluje o tom, co má to či ono vidění Jana (vědci se shodli, že nejde o apoštola Jana) znamenat pro nás. Spekuluje se o tajemném čísle 666, počítají se letopočty. V dnešním dokumentu se dozvíme mimo jiné i to, že hra s čísly namísto písmen patřila ve starověkém Římě mezi velmi oblíbené a má tedy v dobovém textu své netajemné opodstatnění. Vědci se také zabývali otázkou, komu byl text vlastně určen - a dospěli k názoru, že Jan nesměřoval svá sdělení tisíce let dopředu, ale do blízké budoucnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Piri 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracovaný dokument. Študovanie biblie je samo o sebe dobrodružstvom. Z minulosti vieme skutočne veľmi málo, nedokážeme ani vedecky vyvrátiť ani potvrdiť akúkoľvek legendu z minulosti. Celý starý zákon sú rôzne príbehy z minulosti, ktoré niekto zažil, časom sa z nich stali legendy až rozprávky. Až nový zákon tvorí autentické spisy, napísané svedkami v danom čase. Nedá sa nič poprieť, žeby celá biblia nebola pravdivá, mnohé svedectvá sú modernou vedou potvrdené. Ale načo by sa veda zaoberala skúmaním biblických príbehov, či sú pravdivé, keď sú nástrojom filozofie a náboženstva? Hľadajú snáď vedci dôkazy o pravosti iných náboženských textoch? Trošku tomu nerozumiem, viera nie je veda a nepotrebuje žiadne materiálne dôkazy... ()

Laxik

všechny recenze uživatele

Dokument je filmařsky dost kvalitní, prostě BBC. Některé díly jsou vážně zajímavé, jiné, jako např. Mojžíšova hůl, spíš vyvolávají úsměšky. Jasně, jeden chlap z Birminghamu tak dlouho hledal mojžíšovu hůl, až zjistil, že je jako blíže neidentifikovaná egyptská položka už půl století vystavena v muzeu... v Birminghamu. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Niekoľko anglických chytrákov sa snaží v tomto špekulatívnom dokumentárnom seriály odhaliť "Tajomstvá Biblie". Študované hlavy, čo musia mať ku všetkému nejaké vedecké teórie a nezvratné tézy. Všetko podrobne analyzujú, preskúmajú, navzájom porovnajú, pozrú sa na to z každej strany. Chcú mať v rukách konkrétne dôkazy, niečo hmatateľné. Chcú si to všetko poriadne overiť. Len zbytočne plytvajú svojim časom. Snažia sa svojou obmedzenou mysľou pochopiť činy Boha. Úbohí bludári. Vôbec nechápu podstatu tejto svätej knihy. Veriaci človek nepotrebuje ich dôkazy. * ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Videl jsem zatim jen dil David a Golias. A i kdyz je to vsechno jen teorie...historikove (a vlastne i archeologove a antropologove) bych rekl malokdy mohou sva tvrzeni dokazat (neni to matfyz a do nalezu musi zapojit fantazii, trochu jako detektiv), tak jako alternativni nazory z pohledu ateistu, a tudiz objektivnejsi nez moje, je to velmi zajimave. A to rikam jako katolik. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

První letmé nahlédnutí, epizoda o pádu Jericha, je sice zpracováním standardní dokument seskládaný z obvyklých prvků (mluvící hlavy, hrané vsuvky, dobové fotografie a záběry), přináší však řadu zajímavých myšlenek a teorií, které nabízí logické vysvětlení biblického příběhu . Uvidím, jak se s laťkou popasují další díly. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama