Reklama

Reklama

Až dojde ropa - drsné varování

  • Švýcarsko A Crude Awakening: The Oil Crash (více)

Ropa je výměšek ďáblův. Černé zlato. Krev dinosaurů. Krevní řečiště světové ekonomiky. Ropa je krev Země. Tak rozmanitá jsou přirovnání na surovinu, bez níž si zatím nedovedeme náš svět představit. Z éry levné a všeobecně snadno dostupné energie však nyní vstupujeme do éry drahé a velmi obtížně dostupné energie. Zároveň se vlastním přičiněním dostáváme do závislosti na některých silně nestabilních režimech. Je skoro jisté, že někomu jde o to, udržet tenhle svět v závislosti na ropě co nejdéle, přestože výzkum, vývoj a nové technologie mezitím odhalily neuvěřitelné věci. Málokdo si uvědomuje dopad situace, která nás podle všeho čeká. Rostoucí nezaměstnanost, chudoba, hlad... To všechno jsou jevy, ke kterým dochází, když se začne hroutit společenský systém. Vstupujeme tedy do naprosto nového světa zcela neuvěřitelných proporcí, možná je od nás vzdálený pouhých pár let. Zvládneme to? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pár lidí tu píše o podobě s Collapse, ale osobně bych ani moc nesouhlasil. Jinak vedený i jinam směrovaný dokument sleduje ropu jako celek, shrnuje informace o ní a její schopnost vládnout současnému konzumnímu životu každého z nás. Ovšem lidstvo si tuhle cestu vybralo a rozvoj, technologický a ekonomický a jiný, jsou s ní svázány na hodně dlouho. Ropa však jednou dojde a co pak? Drsné varování nedává odpovědi, ale fascinuje fakty, pohledy do minulosti a do míst, kde se ještě před pár lety těžilo a hodně silně ťuká na dveře lidí, kteří rozhodují o směru vývoje civilizace. A oni nic. Přestože v dokumentu vystupují především bývalí funkcionáři např. OPEKu, proč něco nezměnili už oni? Protože peníze. Dokud nebude chtít změnit civilizaci Amerika a její vedení, tak se samotná civilizace bude jen dívat na všechny podobné ropné dokumenty... a jednou na to doplatíme. Bohužel... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Silně zbulvarizovaný, populární problém jen pro lidi, kteří o dané situaci nic nevědí. Jinak ale pěkně sestříhané a působivé, i když ale v podstatě zbytečné, protože to jen poukazuje na problém, ale nenabízí řešení ani postoj, který by měl divák zastat, než se tedy bát. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poněkud >aktivistický< dokument. Formou i obsahem. Varování spíše kluzké nežli drsné, že... Řekl bych, že více prezentující jistý názorový směr, než ryze čistá (či čistě ryzí?) fakta. Takže zkrátka - dobře vyrobený - leč víceméně jen jeden ze subjektivních pohledů na věc! . . . Ropa nad zlato? Není nad ropnou střední cestu... ;-] - - - - - (Poprvé viděno 6.2.2011 na >zlatém prostoru< , hodnocení 253., komentář zde jako čtyřiadvacátý - 6.2.2011) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší dokument, po ktorom divák okamžite vytriezvie z opojenia, ktoré nám ponúka dnešný svet. Tento sa zameriava na mrazivé a katastrofálne následky budúcich desaťročí z hľadiska zmenšujúcich sa ropných zásob, ktoré sú dnes už faktom. Tieto fakty si však žiadni kompetentní ľudia, ktorí by s tým mohli niečo urobiť, bohužiaľ nepriznávajú. Potvrdzuje to smutné konštatovanie, že pokiaľ sa im dnes budú sypať do vrecka peniaze za spotrebu a ťažbu tejto suroviny, prečo by sa mali starať o to, čo bude v nasledujúcej dekáde, keď oni tu už nebudú. Hlavné je, že budú mať dosť čiernych peňazí (ropodolárov) teraz. 85%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dokumenty obecně nehodnotím stejným způsobem jako filmy a Oil Crash není výjimkou: oceňuji spíš snahu tvůrců, než jejich skutečný přínos. Protože dokument je občas trochu zmatený, nemá žádnou jasnou strukturu, fakta neprezentuje pomocí statistik, čísel a tabulek, ale jen řečmi nejrůznějších odborníků... Cíl snímku je jediný: přesvědčit diváka, že ropa brzy dojde. A ať už to bude za 20 nebo 100 let, bude to bezpochyby dost brzo. Éra ropy prostě končí. Problém je, že to je vlastně vše, o čem film pojednává - různá možná řešení jsou jen zkratkovitě nastíněna. Ale jak jsem řekl, za snahu přiblížit tíživý problém, který si mnoho lidí neuvědomuje, nebo nechce připustit..... Bůhví, jestli to ale někoho ovlivní, třeba mezi lidmi, co to tady na csfd hodnotí čtyřmi pěti hvězdičkami - omezí ježdění autem?? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film som si pozrel za pomerne nevšednej situácie. Sedel som práve na stoličke v tetovacom štúdiu a týpek, ktorý mi desiatimi ihlami nabíjal farbu do predlaktia, ma popritom zasypával rečami o blízkom páde kapitalistického impéria a vôbec celej civilizácie, tak ako ju poznáme. Samozrejme za všetko môžu chamtiví, nenažratí Američania a ich démonický vodcovia z Bieleho domu. Táto jeho prednáška bola podfarbená dokumentom "Až dojde ropa - drsné varovanie". Kerku mi urobil dobrú, som veľmi spokojný, ale o svojej paranoidnej pravde ma nepresvedčil ani týmto švajčiarskym "oči otvárajúcim" filmom. ** ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Drsný pohled na realitu v těžení fosilních paliv. Dřív nebo později to přijde a všechno bude na dně. Hold všichni by se měli zamyslet nad tímto nevyhnutelným faktem. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument, ktorý vypovedá hlavne o ťažbe ropy, jeho bývalých slávnych ťažobných strediskách a o tom, koľko času zostáva, kým vyťažíme posledný barel. Niekdajším najväčším vývozcom ropy bolo USA, čo sa už z dnešného pohľadu ani nechce veriť. Pre mňa asi najzaujímavejšie boli práve zábery na opustené a schátralé ťažobné polia, nad ktorými už dnes krúžia iba supy. Azerbajdžán a slávne Baku, z ktorého počas 2.sv. vojny ťažil tak Hitler ako aj Stalin, je dnes rovnako mŕtve. Venezuela melie z posledného. Jedine arabské krajiny majú dnes dostatočné ložiská ropy a jedinou otázkou ostáva na ako dlho. Odborníci to vidia na desať až dvadsať rokov. Čo ma trošku mrzí je, že dokument nerieši, čo bude potom. Prečo nemožno jazdiť na vodu(vodík)?, prečo nikto netlačí na úsporu? Tak na Slovenku ako aj v Čechách sú známe po domácky prerobené autá, ktoré dokážu ušetriť 20-30% palivá. Zhodou okolnosti som tesne po tomto dokumente videl na TV Markíza človeka, ktorý vo väzení vymyslel jednoduchý spôsob ako ušetriť až 50% paliva. Dal si to patentovať a odborníci tvrdia, že to vôbec nevyzerá zle. Takýchto múdrych hláv je na svete určite veľa a alternatívny spôsob tankovania určite existuje. Tak prečo to divadlo? Lebo ropa sú peniaze, peňeži, peníze... Hovorím za seba, že čím skôr ropa dôjde, tým lepšie pre nás všetkých. 80% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Tzv. "krízová dokumentaristika" je sakra zložité, ale aj závideniahodné remeslo. Neľahké tým, že si vyžaduje pozornú prácu, širokánsky rozhľad, vyváženú kritiku, záživné tým, že rozširuje záujmové obzory, pomenúva problematické partie, zasadzuje polemického chrobáka. Len málokedy nestranne uvádza pre/proti, iba občasne sa opiera o konkrétne štatistiky/čísla, nebodaj pozitívne rieši dané mrákoty. Jej gro sa vyznačuje prevažne agitáciou, získaním/podchytením si respondenta do takej polohy, aby došlo k poznaniu, prehodnoteniu alebo zváženiu onoho rizika, ktoré nám teoreticky/prakticky hrozí. Ja viem, že vy viete, no prečo si vedomosti neoprášiť :-). "Crude Awakening, A: The Oil Crash" je presne taký, založený na pregnantných hypotézach/odhadoch podložených odborníkmi, čo mu vôbec neuberá na globálnej potrebnosti, kedže na hladine pravdivosti len nepláva, ale sa aj ponára a k dnu platnosti mu nechýba veľa, ak ho už náhodou nedosiahol. Pomedzi súborné kúsky ho však kvôli neovládateľnej deformácií radiť neviem/nechcem, správne slovo asi nenájdem. Preto aj keď s ním na cca. 90% súhlasím, dám príležitosť rozboru tejto látky ešte iným, možno detailnejšíe zameraným skúmateľom. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Dokument nepřinese žádné extra další poznatky, zato umí obratně manipulovat s mozkem, protože se vše vykládá nenásilnou formou. Opravdu z toh onemám dobrý pocit ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické záběry z McCamey v Texasu, Maracaibo ve Venezuele a Baku v Ázerbájdžánu, kde se dříve těžila ropa, byly hodně smutnou připomínkou toho, jak se člověk chová k životnímu prostředí po skončení těžby. Naše závislost na levných a zatím dostupných fosilních palivech je obrovská. Spotřeba každým rokem narůstá, ale jak dlouho to může takhle fungovat? Zásoby ropy určitě nejsou nekonečné. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Varování, které vyděsí Evropany a Američané zatím v tichosti zvýší svoji spotřebu veškeré energie. Některé záběry by se daly s úspěchem použít do postapokalyptických filmů. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovaný dokument, který nutí k zamyšlení. Zásadní problém je ovšem v tom, že lidí je stále víc a víc a u nerostných zdrojů je to samozřejmě naopak. A lidé mají samozřejmě tendenci žít co nejpohodlněji a ropa je zdrojem, který jim to plně umožňuje. Domnívám se však, že na světě je tolik zatím neventilovaných technologií a kdoví zda se mezi nimi neskrývá i alternativa za ropu. V současné době zcela jistě nemá smysl ropu za něco měnit, když jsou v ní pro tolik lidí naprosto nepředstavitelné peníze. To jsou však pouze spekulace a skutečnost se dozvíme až za dobrých 100 let. A upřímně vám mohu říct, že to už mě trápit nebude. Každopádně dokument je to slušný a má minimálně potenciál přinutit diváky k zamyšlení, u kterého, obávám se, to zůstane. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

velmi zajímavý a ještě více znepokojující dokument o tom, že až dojde ropa, tak to zdaleka neovlivní jen dopravu.. silné 4* ! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dle mého už existuje spousta alternativ místo ropy. Světové velmoce sice na ropě vydělávají, ale určitě vědí, že jednou prostě možná dojde. Tedy pokud se navzájem nevyhladíme, no a pak by tu za pár století ropa zase byla. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument Kolaps bol o výpovedi dobre informovaného človeka, čo a ako bude pravdepodobne v budúcnosti, tento dokument sa však pasuje na akýsi, ktorý už názvom akoby chcel povedať, že ponúkne aj nejaké alternatívy, no nedočkali sme sa ničoho, okrem už známych záležitostí. Situáciu rozoberá múdro, zaujímavo hodnotí a nebojí sa reality, ale skrátka mu mnohé chýba. ()

Reklama

Reklama