Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus České himálajské dobrodružství je věnován historii dobývání 14 nejvyšších himálajských vrcholů českými horolezci. S nimi nahlédneme do mrazivého světa, kde se odehrály tisíce příběhů, velmi vzdálených všednosti současné civilizace. Cyklus má sedm částí, z nichž každá bude věnována dvěma vrcholům. Jsou v něm využity unikátní obrazové materiály, které natočili členové českých i mezinárodních výprav a před kamerou se vedle českých objeví i někteří přední evropští horolezci. Impulsem k natočení dosud nejrozsáhlejšího uceleného díla o působení českých horolezců v Himálaji se stala skutečnost, že se Česká republika na samém sklonku 20. století zařadila mezi oněch málo zemí, jejichž horolezci dokázali vystoupit na vrcholy všech 14 nejvyšších osmitisícových hor světa. Autoři nabyli přesvědčeni, že pokud se podaří shromáždit unikátní filmové záběry a fotografie, přidat k nim i některé ty zapomenuté v soukromých archivech, pokud se podaří získat osobní výpovědi horolezců i z dob bývalého Československa, dostat před kameru aktéry mnohdy neuvěřitelných událostí, o které v extrémním prostředí nejvyšších hor světa nebývá nouze, pak vyjde najevo, jak nepřehlédnutelný je zápis malé evropské země do historie himálajského lezení. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nenápadné příjmení zosobňuje nevšední výkony a budí úctu přímo pověrečnou. Praktická mysl se tu snoubí s nevšedním sportovním vzepětím a obdivuhodným sběrem pozoruhodného materiálu. Cudné vystupování, které může bez rizika abstrahovat od vnějších zavádějících efektů, věcně upozorňuje na jednoho z nejpozoruhodnějších Čechů naší doby, který se neztrácí ani v celosvětovém srovnání. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o osudech horolezců při dobývání "Střechy světa". Nejen čeští a slovenští horolezci zde vypráví příběhy a vlastní zážitky, které jsou jak veselé, tak smutné (těch je asi více). Samozřejmě je celý cyklus vytvořen z autentických a amatérských záběrů, což dodává na zajímavosti. Nejvíce zde o zážitcích a faktech hovoří Josef Rakoncaj, Josef Nežerka, Leopold Sulovský, Radek Jaroš, Soňa Vomáčková, Ivan Gálfy a také Reinhold Messner. ...a hora, ta z nás nemá strach...(Josef Nežerka) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Rozsahem nasbíraných materiálů se jedná v rámci ČR o nevídaný projekt. Tato série obsahuje spoustu nádherných archivních retrozáběrů z dob, kdy ještě horolezectví nebylo tak zkomercializované jako dnes. Nádherné jsou zejména Rakoncajovo záběry z K2, lae záběry z Nanga Parbat, či s Kančendžengy. Ke všem horám se navíc vyjadřuje žijící legenda a opravdový nadčlověk Reinhold Messner. Pro milovníky tohoto sportu se jedná o naprostou nutnost. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající video učebnice historie českého drápání se po velehorách. Koukat by se měli jak ti, kteří s lezením teprve chtějí začít, tak ti, kteří dokáží akorát držkovat, že horolezci dělají v horách bordel. Ono záleží na lidech, ne na sportu, víme? Klaním se těm co psali dějiny. Za jedinou skobu, která nedrží, považuji hudební doprovod. Takový doprovod mít včera na plese, nabídnu ho do tomboly a zdrhnu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, že ma tak veľmi zaujme dokument o horolezcoch. Prvá séria je iná ako druhá, je a zaujímavejšia, je o dobývaní konkrétnych vrcholov, ako prebiehali výpravy, aké expedície boli úspešné, a ktoré nemali to šťastie. Rozhovory s priamymi účastníkmi plus autentické zábery prinášajú silný zážitok z pozorovaného. Druhá séria je trochu inak ladená, taká praktickejšia, opäť je to o výstupoch, ale nielen o nich – fokus sa zameriava aj na kultúru domácich, praktické skúseností z prespávania na hore a lezenia a často aj budhistické rituály. Tieto mi fakt trochu vadili, zbytočné budhistické okienka nemuseli byť súčasťou. https://dokumenty.tv/ceske-himalajske-dobrodruzstvi-komplet-1-13-dokument/ ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Nemám rád sníh a zimu. O to větší potěšení mám, když se na to můžu dívat doma v teple. Nádherné dokumenty. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo pre mna absolutne labuzo! :) Perfketny cesky dokument (vyborny a zaujimavo natoceny, krasna kamera, vela materialov a informaci...), jedna z najlepsich veci, ktore sa zaoberaju touto tematikou! Som velky fanda hor, lezenia, turistiky a osemtisicoviek. Obdivujem kazdeho jedneho ceskeho lezca (a nielen ceskeho:)), ktory dokazal zdolat aspon jednu z nich... Kazdu cast som musela vidiet bez omeskania. Vsetky plany teda isli bokom v ten vecer, ked sa dokument vysielal :) Uplna pecka pre mna. Velmi sa tesim na reprizy. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Naprosto neprekonatelny dokument o ceskem, osmitisicovem horolezectvi. Silne doporucuji vsem vertikalnim zapalencum, aby se na tento skvely dokument podivali. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

První série je i přes pár slabších dílů dokonalým dokumentárním počinem přehledně a hlavně poutavě mapujícím to co slibuje název - české himalájské dobrodružství. Nesmírně chytlavé a ještě víc inspirativní. Druhá řada stojí už za bačkoru zejména díky zahořklosti většiny horolezeckých legend z toho, že jim pracháči lezou do jejich tajného klubu a trapné snaze posloužit jako návodná kuchařka jak správně vnímat jednak kulturu himálajských zemí a lezení obecně. Fuck that. První řada byla plná, z první ruky podávaných, svědectvích hrstky nadšených dobrodruhů a jejich nadlidských výkonů. Druhá řada je nesympatický změť postrádající jakoukoliv strukturu. Za první sérii si to pět hvězd stejně zaslouží. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý český dokument s ohromně cennými kamerovými záznamy pořízenými jednak při extrémně náročných expedicích v Himalájském pekle, tak i v pohodlí české kotliny. Podrobné popisy cest jednotlivých horolezců mají určité kouzlo, protože jsou doplňovány poznámkami, které čerpají z historie a v naučné rovině mají svou hodnotu. Kontrast himalájských podmínek s těmi, které panují v o dost menších nadmořských výškách je tak výživný, že naprosto adekvátně splňuje úlohu hlavního náboje tohoto dokumentu. Tvůrci předložili divákům unikátní soubor dokumentace české stopy v nejvyšším světovém pohoří a neuvěřitelně tak zviditelnil hrdiny, kteří očividně ani nestojí o vynášení do nebes za své neobvyklé zásluhy při posunování hranic lidského (speciálně českého) chápání. ()

jojo-Jozin 

všechny recenze uživatele

Dokument z atraktivního prostředí Himálajských velikánů tzn. spousta krásných záběrů z tohoto majestátného pohoří. A nejen to, také množství zajímavých příběhů o jejich dobývání, z nichž mnohé nepostrádají na dramatičnosti. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Pokud se v programové nabídce objeví cokoliv o K2,snažíme se u nás doma určitě koukat.Asi to bude naším známým,který si také splnil svůj životní horolezecký sen (nedávno se vrátil z K2,kde bohužel přišel o dlouholetého kolegu) .Je neskutečné co tito lidé dokážou.Mám však pocit,že žádný dokument nedokáže být tak opravdově dokumentární a nastínil to,co opravdu tito fandové hor prožívají a dokážou. Díky jejich zapálení a odvaze může obyčejný zimomřivec a domácí bačkorák, obdivovat věci,které nikde jinde neuvidí.Smekám před těmito lidmi a obdivuji je! ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je trochu takový předskokan mého ještě oblíbenějšího seriálu ČT Zapomenuté výpravy (2005). Spousta dobových záběrů a vyprávění účastníků, jaké to dřív bývalo dobrodrůžo. Když lezl Rakoncaj podruhé na K2, to skoro bere až dech. Krom toho se divák dozví, kdy se kam jak šlo/lezlo, co měli na sobě a s sebou za výbavu atd. A to ne že bych tomu nějak rozuměl. 75% ()

Reklama

Reklama